ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός: Η… εξυγίανση του Ιβάν στον Παναθηναϊκό (vids)

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός: Η… εξυγίανση του Ιβάν στον Παναθηναϊκό (vids)

Το... λάθος του Γκεστράνιους στην Τούμπα στο ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός δεν είναι μεμονωμένο γεγονός στην εποχή της «εξυγίανσης»... Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια με θύτη τον Δικέφαλο του Βορρά και θύμα το Τριφύλλι.

Στα πρώτα χρόνια της ενασχόλησης του με το ποδόσφαιρο, ο Γιάννης Αλαφούζος είχε πιστέψει ότι βρήκε στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη έναν παράγοντα που θα τον βοηθούσε στην εξασφάλιση της ισοτιμίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εξ’ ου και οι αγκαλιές και φιλιά σε ΟΑΚΑ, Τούμπα και «Απόστολος Νικολαΐδης».

Ωστόσο, οι προσδοκίες του Αλαφούζου διαψεύστηκαν γρήγορα, αφού μόλις ο Ιβάν πήρε τον έλεγχο της ΕΠΟ με τον δικό του Βαγγέλη Γραμμένο, άρχισαν οι… πιστολιές του ΠΑΟΚ στον Παναθηναϊκό. Ο οποίος έχει μάθει πλέον πως όταν ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, θα αδικηθεί εκ των προτέρων από τον διαιτητή. Και η σημερινή απόφαση του Γκεστράνιους να μην επιτρέψει στην ομάδα του Μπόλονι να σκοράρει στο 87′, ήταν απλώς ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα…

Αναμφίβολα, η μεγαλύτερη διαιτητική «σφαγή» του Παναθηναϊκού στην Τούμπα στα τελευταία χρόνια, συνέβη στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου στις 27 Απριλίου του 2017. Τότε ο ΠΑΟΚ έψαχνε την ανατροπή του 2-0 της Αθήνας για να προκριθεί στον τελικό και ο Γιώργος Κύζας έκανε ότι μπορούσε για να συμβάλλει στο τελικό 4-0.

Δεν απέβαλλε τον Μάτος, είχε υποδείξει ανύπαρκτο φάουλ στον Μολέντο για το 1-0, δεν σφύριξε πέναλτι σε κλωτσιά του Βαρέλα τον Μπεργκ και σε κράτημα του Κρέσπο στον Κλωναρίδη και απέβαλλε άδικα τον Χουλτ. Μόνο που δεν σκόραρε δηλαδή…

Η ΠΑΕ είχε καταγγείλει τον Κύζα πριν διαιτητεύσει στην Τούμπα, αλλά δεν εισακούστηκε. Για αυτό, μετά εξέδωσε ανακοίνωση και ζητούσε από την Πολιτεία να λάβει μέτρα. Ήταν άλλωστε, οι απαρχές της «εξυγίανσης»… Η ανακοίνωση:

«Την Τρίτη 25 Απριλίου 2017, 48 ώρες πριν από τον αγώνα ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός, απεστάλη στον πρόεδρο της ΚΕΔ κ. Στ. Τριτσώνη καταγγελία με στοιχεία που καταδείκνυαν ότι ο Γιώργος Κύζας δεν έπρεπε να ορισθεί διαιτητής στο συγκεκριμένο αγώνα και επισημάνθηκαν οι προφανείς κίνδυνοι της επιλογής του.

Η καταγγελία ΔΕΝ διερευνήθηκε είτε εκ προθέσεως είτε εκ λάθους, ούτε από την ΚΕΔ, ούτε από την ΠΔΕ. Θεωρούμε ΚΕΔ και ΠΔΕ συνυπεύθυνες της κλοπής εις βάρος του Παναθηναϊκού. Εγείρεται πλέον το ερώτημα εάν υπό τις προαναφερθείσες συνθήκες η Ελληνική Πολιτεία είναι σε θέση να εξυγιάνει το ποδόσφαιρο».

Αυτό το παιχνίδι σηματοδότησε την οριστική αποστασιοποίηση του Αλαφούζου από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα για αρκετά χρόνια, ενώ ένα μήνα μετά ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ μίλησε στη Nova και είχε επιτεθεί στον Σαββίδη για το καθεστώς που ήθελε να εγκαθιδρύσει στο ποδόσφαιρο.

Ο Παναθηναϊκός συνάντησε ξανά τον ΠΑΟΚ στον προημιτελικό του Κυπέλλου τον Φεβρουάριο του 2020 και το πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα (5/2) είχε την ίδια εξέλιξη…

Σε ένα χρονικό σημείο που το ματς πήγαινε «σβηστό» στο 0-0, ο Ελβετός ρέφερι Σάντρο Σερέρ υπέδειξε ένα ανύπαρκτο πέναλτι στον Ινσούα σε επαφή με τον Πέλκα και έδωσε την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να σκοράρει και τελικά να επικρατήσει 2-0. Και ουσιαστικά, διευκόλυνε την πρόκριση του στην ημιτελική φάση.

Η ΠΑΕ δεν διαμαρτυρήθηκε επίσημα, αφού εφάρμοζε μία πολιτική ήπιων τόνων και δεν ήθελε να φωνάξει. Ωστόσο, εν τέλει το αποτέλεσμα δεν άλλαξε…

Λίγους μήνες πριν τα προημιτελικά του Κυπέλλου, στις 3 Νοεμβρίου του 2019 και πάλι στο ίδιο γήπεδο, ένας άλλος ξένος έκανε ότι μπορούσε για να μην νικήσει ο Παναθηναϊκός στην Τούμπα.

Η ομάδα του Γιώργου Δώνη στο 87′ προηγήθηκε 2-1 με τον Μακέντα, όμως ο Σλοβένος Βίντιτς θα έμενε στο γήπεδο όσο χρειαζόταν, προκειμένου ο ΠΑΟΚ να ισοφαρίσει.

Και επειδή οι γηπεδούχοι δεν έκαναν ευκαιρία με τίποτα, ο Βίντιτς υπέδειξε ένα απίστευτο πέναλτι στο 96′, σε επαφή του Κουρμπέλη με τον Κρέσπο. Φυσικά, ο Τζήλος από το VAR δεν έχασε ευκαιρία να υπερθεματίσει και έτσι ο Βιεϊρίνια ισοφάρισε σε 2-2.

Φυσικά, εκτός από τα διαιτητικά, ο Γιώργος Δώνης δέχτηκε ύβρεις και επίθεση στην αποχώρηση του, ενώ στα αποδυτήρια υπήρχε επιτροπή υποδοχής για τον Σωκράτη Διούδη…

Όσο για τον επίσημο Παναθηναϊκό, όπως προαναφέραμε, πέρυσι επέλεγε να μην θίγει τα… καυτά θέματα και ειδικά στην Τούμπα, το πλήρωνε.

Στις 6 Οκτωβρίου του 2013, ο νεανικός Παναθηναϊκός του Αναστασίου φιλοξενήθηκε από τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα. Οι πράσινοι έκαναν το λάθος να… προηγηθούν με τον Μπεργκ, οπότε έπρεπε κάτι να γίνει.

Ο Θάνος λίγα λεπτά μετά, υπέδειξε πέναλτι σε πτώση του Σαλπιγγίδη στην περιοχή και ο Στοχ το αξιοποίησε για να ισοφαρίσει. Εν τέλει και με τη συμβοή του Θάνου στο δεύτερο μέρος, ο ΠΑΟΚ επικράτησε 2-1.

Ξανά, μετά από μία αδικία στην Τούμπα, η διοίκηση του Παναθηναϊκού δεν τοποθετήθηκε, στο πλαίσιο και της… συμμαχίας που είχε συσταθεί τότε.

Αλλά το χειρότερο… χουνέρι που επιφύλαξε ο ΠΑΟΚ στον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκε στο «Απόστολος Νικολαΐδης» για τα Play Off, τη σεζόν 2017-2018. Είκοσι μέρες μετά τον Κύζα, στις 17 Μαΐου του 2017 η ποδοσφαιρική Ελλάδα παρακολούθησε το… θεατρικό του Βλάνταν Ίβιτς.

Στο 54′ του παιχνιδιού ο Ίβιτς δέχτηκε ένα άδειο κουτάκι μπύρας στο κεφάλι του και αποχώρησε για να δεχτεί τις πρώτες βοήθειες. Ο Σέρβος έδειχνε καλά, ήταν όρθιος στο διάδρομο των αποδυτηρίων, αλλά ξαφνικά μετά από λίγο, αποχώρησε με… αναπηρικό καροτσάκι!

Ως αποτέλεσμα, ο Παναθηναϊκός μηδενίστηκε, του αφαιρέθηκαν άλλοι δύο βαθμοί και του στέρησαν μετά το Κύπελλο, τη δεύτερη θέση και τα προκριματικά του Champions League…

Πάντως, πριν τον Ίβιτς, ο Κομίνης είχε φροντίσει ώστε να αφήσει τον Παναθηναϊκό με δέκα παίκτες, αποβάλλοντας τον Βλαχοδήμο, μήπως και ο ΠΑΟΚ ισοφαρίσει το 1-0 του Μπεργκ…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ