Η μεγάλη του Θρύλου σχολή: Οι παίκτες που βγήκαν από τα σπλάχνα του (vids)

Η μεγάλη του Θρύλου σχολή: Οι παίκτες που βγήκαν από τα σπλάχνα του (vids)

Από το 2010 που ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού ο Βαγγέλης Μαρινάκης, η Ακαδημία των Πειραιωτών έχει αναβαθμιστεί και έχουν βγει δεκάδες παίκτες από τα σπλάχνα του «ερυθρόλευκου» συλλόγου – Οι Ρέτσος, Τσιμίκας, Λυκογιάννης, Νικολάου, Βρουσάι, Ανδρούτσος, Τζολάκης και το… νέο αίμα Σουρλής, Τσέλιος, Καλογερόπουλος.

Ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει από τα ελληνικά δεδομένα και βαδίζει πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην Ακαδημία του.

Ο ηγέτης του συλλόγου, Βαγγέλης Μαρινάκης, τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υποδομές και τα παιδιά της Ακαδημίας να έχουν όλα όσα χρειάζονται για να εξελιχθούν και να γίνουν ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου, που θα ενισχύσουν την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού και θα γίνουν πρωταθλητές!

Στην «ερυθρόλευκη» Ακαδημία υπάρχουν σπουδαία ταλέντα, τα οποία δουλεύουν με τους καλύτερους και είναι έτοιμα να λάμψουν με την ανδρική ομάδα των Πειραιωτών. Ποδοσφαιριστές όπως οι Βασίλης Σουρλής και Χρήστος Τσέλιος, οι οποίοι αγωνίζονται στην Κ19 του Ολυμπιακού και έκαναν φέτος ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα, αλλά και ο 16χρονος σέντερ μπακ, Αλέξανδρος Καλογερόπουλος, που πήρε χθες το βάπτισμα του πυρός από τον Πέδρο Μαρτίνς.

Ο νεαρός κεντρικός αμυντικός έπαιξε ως αλλαγή στο παιχνίδι με τον Αρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» για την 7η αγωνιστική των πλέι οφ της Superleague. Ο Καλογερόπουλος πέρασε στον αγωνιστικό χώρο στο 77’ αντί του Μοχάμεντ Ντρέγκερ και έγραψε ιστορία, καθώς μπήκε στη χρυσή λίστα του Ολυμπιακού, με τους νεότερους ποδοσφαιριστές που έκαναν ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα.

Ο Καλογερόπουλος σε ηλικία 16 ετών και εννιά μηνών (26/7/2004) κατέγραψε τα πρώτα του λεπτά με την ανδρική ομάδα των Πειραιωτών και ανήκει πλέον και επίσημα στους… μεγάλους. Ο νεαρός σέντερ μπακ ακολούθησε τον δρόμο που… χάραξαν οι Βασίλης Σουρλής και Χρήστος Τσέλιος.

Ο Σουρλής στις 20 Ιανουάριου έπαιξε στο πρώτο παιχνίδι του Κυπέλλου με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα σε ηλικία 18 ετών, 2 μηνών και 4 ημερών. Ο Τσέλιος έπαιξε στον επαναληπτικό με την ομάδα του Αγρινίου στο Καραϊσκάκη στις 3 Φεβρουαρίου και έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 18 ετών, 3 μηνών και 20 ημερών.

Αυτοί οι τρεις ανέβηκαν φέτος στην πρώτη ομάδα από τον Πέδρο Μαρτίνς και δεν αποτελούν εξαιρέσεις, αλλά τον κανόνα, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν βγει πολλοί ποδοσφαιριστές από την Ακαδημία του Ολυμπιακού.

Ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται πλέον στο εξωτερικό και μάλιστα σε μεγάλες ομάδες όπως είναι οι Ρέτσος, Τσιμικας, Νικολάου και Λυκογιάννης αλλά και παίκτες που παραμένουν στο μεγάλο λιμάνι, όπως οι Βρουσάι, Ανδρούτσος και Τζολάκης.

Το10.gr συγκέντρωσε τη λίστα με τους παίκτες που έχουν βγει από τα σπλάχνα του Ολυμπιακού από το καλοκαίρι του 2010 και έκαναν ντεμπούτο με τη φανέλα της ανδρικής ομάδας των Πειραιωτών.

Συνεχίζουν στον Ολυμπιακό

Εκτός από τους Τσέλιο, Σουρλή και Καλογερόπουλο, στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ υπάρχουν επίσης οι Βρουσάι, Ανδρούτσος, Τζολάκης, οι οποίοι επίσης προέρχονται από την Ακαδημία και παίρνουν σταθερά χρόνο συμμετοχής από τον Πέδρο Μαρτίνς.

Συγκεκριμένα, ο Ανδρούτσος έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα στις 26/10/2016 στο παιχνίδι του Κυπέλλου με τον Πλατανιά (3-0) σε ηλικία 19 ετών, 5 μηνών και 20 ημερών.

Ο Μάριος Βρουσάι στις 25/10/2017 επίσης σε ματς Κυπέλλου (σ.σ εκτός έδρας με τον Αχαρναϊκό, 0-3), σε ηλικία 19 ετών, 3 μηνών και 23 ημερών, ενώ ο Τζολάκης πήρε το βάπτισμα του πυρός στις 4/3/2020 στον αγώνα του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (3-2), σε ηλικία 17 ετών, 3 μηνών και 25 ημερών.

Ο Βρουσάι έχει πλέον 32 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού (5 γκολ, 3 ασίστ) σε όλες τις διοργανώσεις, ο Ανδρούτσος έχει παίξει σε 82 ματς και έχει 4 γκολ και 5 ασίστ, ενώ ο Τζολάκης έχει 8 συμμετοχές.

«Λάμπουν» στην Ευρώπη

Υπάρχουν επίσης «διαμάντια» που βγήκαν από την Ακαδημία του Ολυμπιακού και πλέον «λάμπουν» στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, αγωνιζόμενοι σε μεγάλες ομάδες.

Όπως είναι οι Κωνσταντίνος Τσιμίκας, Παναγιώτης Ρέτσος, Μπάμπης Λυκογιάννης και Δημήτρης Νικολάου.

Ο Τσιμίκας έκανε ντεμπούτο με την ανδρική ομάδα στις 28/10/2015 στο παιχνίδι του Κυπέλλου με τον Πλατανιά (2-2) σε ηλικία 19 ετών, 5 μηνών και 16 ημερών και το περασμένο καλοκαίρι πουλήθηκε στην Λίβερπουλ για περισσότερα από 16 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό το οποίο μάλιστα μπορεί να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ με τα μπόνους που υπάρχουν στη συμφωνία.

Με τα ερυθρόλευκα έπαιξε συνολικά σε 86 παιχνίδια και είχε 12 ασίστ, ενώ με τα χρώματα της Λίβερπουλ έχει παίξει σε ματς.

Ο Παναγιώτης Ρέτσος κατέγραψε τα πρώτα λεπτά συμμετοχής με την ανδρική ομάδα του πειραϊκού συλλόγου στις 11/9/2016 στο παιχνίδι του πρωταθλήματος με την Βέροια (6-1) σε ηλικία 18 ετών, 1 μηνός και 2 ημερών.

Το καλοκαίρι του 2017 πουλήθηκε στην Μπάγερ Λεβερκούζεν για 20 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον αγωνίζεται στην Σεντ Ετιέν ως δανεικός από τη γερμανική ομάδα. Με τη φανέλα του Ολυμπιακού αγωνίστηκε σε 40 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο Μπάμπης Λυκογιάννης αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την ανδρική ομάδα των Πειραιωτών στις 25 Ιανουαρίου του 2012 στο παιχνίδι του Κυπέλλου με τον Πανιώνιο (4-0), σε ηλικία 18 ετών, 3 μηνών και 3 ημερών.

Το 2013 δόθηκε δανεικός στον Λεβαδειακό και στη συνέχεια σε Εργοτέλη και Στουρμ Γκρατς. Το 2015 η αυστριακή ομάδα τον απέκτησε ως ελεύθερο, ενώ από τον Ιανουάριο του 2018 αγωνίζεται στην Ιταλία με την Κάλιαρι. Με τον Ολυμπιακό έπαιξε μόλις σε 10 παιχνίδια.

Ο Δημήτρης Νικολάου είναι της ίδιας γενιάς με τον Παναγιώτη Ρέτσο. Επαιξε για πρώτη φορά με την πρώτη ομάδα στις 25 Ιανουαρίου του 2017 στο παιχνίδι του Κυπέλλου με τον Αρη (1-1) σε ηλικία 18 ετών, 5 μηνών και 12 ημερών.

Τον Ιανουάριο του 2019 δόθηκε ως δανεικός στην Εμπολι και το καλοκαίρι η ιταλική ομάδα τον αγόρασε έναντι 4 εκατ. ευρώ. Με τα ερυθρόλευκα έπαιξε σε 26 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας 2 γκολ.

Οι δύο της Κ19 και οι δανεικοί

Μια άλλη κατηγορία είναι οι ποδοσφαιριστές που έκαναν ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα και παραμένουν στην Ακαδημία του Ολυμπιακού, ενισχύοντας την Κ19 του συλλόγου. Σε αυτή τη λίστα βρίσκονται οι Χρήστος Λιάτσος και Κριστιάν Μπέλιτς,

Είναι ορισμένοι επίσης που πραγματοποίησαν συμμετοχή με την πρώτη ομάδα και έχουν δοθεί δανεικοί, προκειμένου να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους και να βελτιωθούν.

Ο Γιώργος Ξενιτίδης είναι στην Ζενές Ες, όπως και ο Αλέξανδρος Βοΐλης, ενώ ο Γιώργος Μαρίνος είναι στον Λεβαδειακό.

Εχουν φύγει από τον Ολυμπιακό

Τέλος, υπάρχουν αρκετοί που βγήκαν από την ακαδημία του Ολυμπιακού τα τελευταία 11 χρόνια, έχουν παίξει στην πρώτη ομάδα, αλλά έχουν φύγει από το μεγάλο λιμάνι και παίζουν σε άλλες ομάδες.

Όπως οι Γιάννης Ποτουρίδης, Νικόλαος Ιωαννίδης, Νίκος Βέργος, Μανώλης Σάλιακας, Πραξιτέλης Βούρος, Αντώντης Παπασάββας, Γιώργος Μανθάτης, Στάθης Λάμπρου, Νίκος Πέιος Απόστολος Μαρτίνης και Γιώργος Νεοφυτίδης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ