ΑΕΚ: Οι τέσσερις εποχές του Χιμένεθ

ΑΕΚ: Οι τέσσερις εποχές του Χιμένεθ

Ο Μανόλο Χιμένεθ βρίσκεται μια... ανάσα από την πόρτα της εξόδου, με την τέταρτη θητεία του στην ΑΕΚ να φτάνει στο (άδοξο) τέλος της. Μια θητεία πολύ διαφορετική από τις άλλες τρεις...

Η φετινή σεζόν για την ΑΕΚ τελείωσε και με έναν γρήγορο απολογισμό καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για την απόλυτη αποτυχία. Ένα τραγικό πέρασμα από τους ομίλους του Europa League (1Ν 5Η), μια ακόμη πιο τραγική πορεία στην Superleague, τερματίζοντας στο -30 από την κορυφή, ενώ είναι απών και από τον τελικό του Κυπέλλου.

Μια κάκιστη σεζόν, που με το τέλος της θα έρθει και το τέλος πολλών προσώπων από την Ένωση (κάποιων έχει έρθει ήδη). Ένα από αυτά τα πρόσωπα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, είναι και ο Μανόλο Χιμένεθ, καθώς όπως είναι πλέον ευρέως γνωστό οι άνθρωποι του Δικεφάλου βρίσκονται στην αναζήτηση για τον διάδοχο του Ισπανού τεχνικού.

Αρκετά ονόματα έχουν πέσει ήδη στο τραπέζει και εξετάζονται, με τελευταίο αυτό του Σεργκέι Ρεμπρόφ, το οποίο βρίσκεται πολύ ψηλά στην κιτρινόμαυρη λίστα. Έτσι, ο Μανόλο Χιμένεθ ουσιαστικά μένει στην Ελλάδα περιμένοντας να ακούσει το «αντίο» και να μπει τέλος και επίσημα στην τέταρτη θητεία του, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες τρεις.

Η… γνωριμία (7 Οκτωβρίου 2010 – 5 Οκτωβρίου 2011)

Τον Οκτώβριο του 2010 ο Μανόλο Χιμένεθ κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο της ΑΕΚ. Σε μια χρονιά που τα είχε όλα. Ευρώπη, νίκες σε ντέρμπι, μεγάλες νίκες σε ντέρμπι, ντροπιαστικές ήττες και μια κούπα.

Ο Ισπανός τεχνικός είχε ένα ιδανικό ντεμπούτο στον κιτρινόμαυρο πάγκο, καθώς η ομάδα του διέσυρε τον Άρη μέσα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» (0-4). Τον Άρη που είχε πανηγυρίσει δύο νίκες επί της Ατλέτικο Μαδρίτης και είχε κάνει μια αξιοπρεπή πορεία στο Europa League.

Ενώ, η Ένωση από την πλευρά της εκείνη τη σεζόν δεν τα είχε πάει και τόσο καλά στον ίδιο θεσμό, καθώς τερμάτισε 3η στον όμιλο και έμεινε εκτός της φάσης των «32». Εκείνη τη χρονιά, όσον αφορά το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ πανηγύρισε κάποιες μεγάλες νίκες σε ντέρμπι, όμως τερμάτισε στην 3η θέση στο -23 από τον κορυφή και υπέστη την ήττα ντροπής από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο (6-0).

Αυτό που μένει κυρίως από αυτό το πρώτο πέρασμα του είναι η κούπα που προστέθηκε στην τροπαιοθήκη του συλλόγου, όταν επικράτησε του Ατρομήτου στον τελικό του Κυπέλλου (0-3). Το τέλος στη συνεργασία των δύο πλευρών μπήκε στις 5 Οκτωβρίου του 2011, μετά από τις ήττες από ΠΑΟΚ (3-0) και Στουρμ Γκρατς (1-2).

Vamos bien Manolo! (19 Ιανουαρίου 2017 – 30 Ιουνίου 2018)

Στη δεύτερη θητεία του ο Μανόλο κατάφερε να γραφτεί με… χρυσά γράμματα στην ιστορία της ΑΕΚ, καθώς μετά από 24 χρόνια πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη του κιτρινόμαυρου συλλόγου τον τίτλο του πρωταθλήματος.

Τον Γενάρη του 2017 διαδέχθηκε τον Ζοζέ Μοράις και στο δεύτερο μισό της σεζόν κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα σε πολλά θετικά αποτελέσματα και να την βγάλει στην Ευρώπη τερματίζοντας στην 4η θέση με 55 βαθμούς.

Ο Μελισσανίδης τον εμπιστεύτηκε και τον κράτησε για τη σεζόν 2017-2018 και ο Ανδαλουσιάνος τον αντάμειψε πλήρως. Η ΑΕΚ έκανε μια αξιόλογη πορεία στο Europa League, όπου έφτασε στη φάση των «32» και αποκλείστηκε με δύο ισοπαλίες από τη Ντιναμό Κιέβου, φεύγοντας από τη διοργάνωση αήττητη.

Στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην κορυφή, σηκώνοντας την κούπα σε μια σεζόν που… σάρωσε στα ντέρμπι και ολοκλήρωσε με 21 νίκες, 7 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες, ενώ στο Κύπελλο έφτασε στον τελικό, αλλά ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ (0-2).

Έτσι, έκλεισε μια σεζόν, η οποία είναι με διαφορά η πιο επιτυχημένη στη σύγχρονη ιστορία της Ένωσης. Ωστόσο, ο Μανόλο δεν κάθισε στον κιτρινόμαυρο πάγκο και την επόμενη σεζόν, με τη συνεργασία των δύο πλευρών να φτάνει στο τέλος της στα τέλη του Ιουνίου του 2018.

Το σύντομο πέρασμα (6 Φεβρουαρίου 2019 – 27 Μαΐου 2019)

Ο Μαρίνος Ουζουνίδιης μπορεί να διαδέχθηκε τον Μανόλο Χιμένεθ μετά την χρονιά της κατάκτησης του πρωταθλήματος, όμως την ίδια σεζόν έγινε και το αντίθετο, με τον Ισπανό τεχνικό να αντικαθιστά τον Έλληνα στην τρίτη και πιο σύντομη θητεία του.

Η Ένωση είχε μείνει εκτός διεκδίκησης τίτλου, ενώ και το πέρασμα της από τους ομίλους του Champions League ήταν τραγικό, καθώς δεν κατάφερε να πάρει ούτε έναν βαθμό. Έτσι, ο Μανόλο Χιμένεθ ήρθε για να μαζέψει τα… ασυμάζευτα.

Κατά κάποιον τρόπο το έκανε και οδήγησε την ομάδα στην 3η θέση του πρωταθλήματος, αλλά και στον τελικό του Κυπέλλου, όπου όμως για τρίτη διαδοχική φορά δεν κατάφερε να επιβληθεί του ΠΑΟΚ και να σηκώσει το… καταραμένο για εκείνον τρόπαιο.

Παρόλο που ο Ανδαλουσιάνος είχε προλάβει να καθίσει στον κιτρινόμαυρο πάγκο για μόλις 16 παιχνίδια και το πρόσημο ήταν θετικό, το καλοκαίρι η διοίκηση του έδειξε τον δρόμο προς την έξοδο και έτσι στις 27 Μαΐου του 2019 ολοκληρώθηκε η συνεργασία του με τον Δικέφαλο.

Η τέταρτη και… φαρμακερή (27 Δεκεμβρίου 2020 – …..)

Κάπως έτσι φτάνουμε στο… σήμερα. Στην τέταρτη (αλλά μπορεί όχι και τελευταία) θητεία του Ανδαλουσιάνου, η οποία πήγε πιο στραβά απ’ όσο θα περίμενε και ο πιο απαισιόδοξος είτε οπαδός τη ΑΕΚ είτε συνεργάτης του.

Τον Δεκέμβρη του 2020 ο Μανόλο διαδέχθηκε τον Μάσιμο Καρέρα, πήρε μια ομάδα προβληματική και αφού αρχικά την συμμάζεψε, στη συνέχεια η κατάσταση ξέφυγε τελείως. Το ένα αρνητικό αποτέλεσεμα διαδεχόταν το άλλο, εκείνος προχωρούσε σε δηλώσεις απαξιωτικές για τους ποδοσφαιριστές του, ήρθε ακόμη μια ντροπιαστική ήττα από τον Ολυμπιακό (1-5), η ομάδα τερμάτισε στην 4η θέση και… να ‘μαστε.

Αυτή τη στιγμή ο Χιμένεθ μένει στην Ελλάδα, περιμένοντας να ακούσει το οριστικό «αντίο» και να φύγει για τέταρτη φορά από την ομάδα της καρδιάς του, όντας εξουθενωμένος, πληγωμένος και απογοητευμένος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ