Αυτός είναι ο Γιοβάνοβιτς: Απόλυτο αφεντικό, ρόστερ 24 παικτών και 4-5-1

Αυτός είναι ο Γιοβάνοβιτς: Απόλυτο αφεντικό, ρόστερ 24 παικτών και 4-5-1

To10.gr παρουσιάζει το προφίλ του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που αποτελεί το πρώτο φαβορί για τον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς βρίσκεται πρώτος στη λίστα του Παναθηναϊκού για την διαδοχή του Λάζλο Μπόλονι, όπως σας είχε αποκαλύψει to10.gr και ο Γιάννης Αλαφούζος αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να φουλάρει τις επαφές τόσο με εκείνον όσο και με 1-2 ακόμα προπονητές ώστε από Δευτέρα να προχωρήσει η υπόθεση του νέου τεχνικού.

Τι είδους προπονητής είναι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς; Πως λειτουργεί στον σχεδιασμό μιας ομάδας, τι μοντέλο ακολουθεί, πως συμπεριφέρεται στο θέμα μεταγραφών και ποιο είναι το σύστημα που ακολούθησε στις περισσότερες δουλειές του; Ο έμπειρος τεχνικός έχει μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Μπορεί να βγάζει την εικόνα του χαμηλού προφίλ, όμως αυτό που έχουν να λένε στην Κύπρο είναι πως πρόκειται για προπονητή με πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Και αυτό τον κάνει να θέλει να έχει το απόλυτο… κουμάντο όσον αφορά τον σχεδιασμό.

Με τον Γιοβάνοβιτς ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να… ξεχάσει μοντέλα τύπου Ρόκα και Ντρεοσί. Εκείνος θα έχει τον έλεγχο για τα πάντα, εκείνος θα έχει τον τελικό λόγο και από εκείνον θα περνάνε όλα τα μεταγραφικά θέματα. Ναι μεν συνεργάζεται με τον εκάστοτε διευθυντή της ομάδας, πλην όμως εκείνος είναι που αποφασίζει για το ποιοι παίκτες θα έρθουν στην ομάδα.

Αν ο Παναθηναϊκός θέλει τον Γιοβάνοβιτς για την επόμενη μέρα του, τότε πρέπει να του εξασφαλίσει κυρίως αυτό: το απόλυτο… κουμάντο σε όλα. Να του παραδώσει εν λευκώ τα κλειδιά και να του εξασφαλίσει πως αυτός θα είναι που θα αποφασίζει για όλα. Διαφορετικά ο Γιοβάνοβιτς θα απορρίψει τον Παναθηναϊκό και όχι ο Παναθηναϊκός τον Γιοβάνοβιτς.

Περνάει από… κόσκινο τις μεταγραφές

Ένας από τους λόγους που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θέλει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλα έχει να κάνει από τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει τους ποδοσφαιριστές. Τους περνάει από… κόσκινο. Όχι μόνο αγωνιστικά. Πέραν των καθαρά αγωνιστικών ικανοτήτων του εκάστοτε ποδοσφαιριστή, ο 59χρονος τεχνικός κοιτάζει τα πάντα γύρω από την καριέρα τους και τη… ζωή τους. Τις συμμετοχές που έχουν ανά σεζόν, τους τραυματισμούς που έχουν περάσει (σοβαρούς ή μη), αν είναι επιρρεπής σε κάρτες, τι χαρακτήρα έχει ο κάθε παίκτης, αν έχει δημιουργήσει προβλήματα στις προηγούμενες ομάδες του.

Επιπλέον, ο Γιοβάνοβιτς θέλει ποδοσφαιριστές που να παίζουν τουλάχιστον σε μία ακόμα θέση εκτός από τη φυσική τους, προκειμένου να βρίσκει εναλλακτικές λύσεις όταν χρειάζεται.

Το σκάουτινγκ, η κατοχή, η ισορροπία

Τι είδους προπονητής είναι τακτικά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς; Εξαιρετικός στο να προετοιμασία το παιχνίδι μέσω του σκάουτινγκ. Όποιον κι αν έχει αντίπαλο, σπάνια η ομάδα του θα φάει αιφνιδιασμό. Ακόμα και απέναντι σε σπουδαίες ομάδες, όταν με τον ΑΠΟΕΛ έπαιξε στο Champions League, δεν αιφνιδιαζόταν, διάβαζε άριστα το παιχνίδι του αντιπάλου και προετοίμαζε την ομάδα του κατάλληλα για κάθε αντίπαλο.

Αυτό που του… χρεώνουν στην Κύπρο είναι η καθυστέρηση στις αποφάσεις του όταν ένα παιχνίδι στραβώσει. Αργεί να αντιδράσει σε αλλαγές ή σε σχήμα προκειμένου να διορθώσει πράγματα που δεν πάνε καλά.

Το σύστημα με το οποίο πορεύεται σε όλες τις ομάδες του έως σήμερα είναι το 4-5-1. Με δύο ρόλους που ξεχωρίζουν: το «6αρι» και το «8αρι». Οι δύο κεντρικοί του χαφ θέλει να είναι διαφορετικού στυλ, που θα έχουν συγκεκριμένες προτεραιότητες μέσα στο παιχνίδι. Ο ένας περισσότερο αμυντικά και ο άλλος περισσότερο επιθετικά.

Θέλει κατοχή μπάλα, δημιουργεί ομάδες με ισορροπία σε άμυνα και επίθεση και αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του. Κανείς δεν τον έχει αποκαλέσει επιθετικογενή προπονητή. Και κανένας αμυντικογενή. Η ισορροπία είναι το Α και το Ω.

Ρόστερ 24 παικτών, σπάνιο το rotation

Ο Παναθηναϊκός έχει αυτή τη στιγμή 40 επαγγελματικά συμβόλαια, αριθμός απαγορευτικός για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Αν ο Σέρβος είναι ο επόμενος προπονητής του Παναθηναϊκού, τότε οι αποχωρήσει θα είναι πολλές. Ο Γιοβάνοβιτς δουλεύει με 20 ποδοσφαιριστές συν τέσσερις τερματοφύλακες. Αυτό το ρόστερ θέλει, συνολικά 24 – 25 παικτών και σε καμία περίπτωση παραπάνω.

Είναι προπονητής βασικού κορμού και σπάνια θα προχωρήσει σε εκτεταμμένο rotation από το ένα παιχνίδι στο άλλο, ακόμα κι αν ο αντίπαλος είναι πολύ χαμηλού βεληνεκούς. Έχει έναν βασικό κορμό 14 – 15 παικτών και πολύ δύσκολα προχωρά σε αλλαγές, αφού θέλει ρυθμό από την ομάδα του και καλή συνοχή. Υπήρχαν πολλές φορές που έπαιζε παιχνίδι Champions League ο ΑΠΟΕΛ και τρεις μέρες μετά έπαιζε χαμηλής επικινδυνότητας ματς στο πρωτάθλημα Κύπρου, αλλά κατέβαζε την ομάδα του με 9-10 ίδιους ποδοσφαιριστές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ