Από τον Πάντελιτς στον Τικίνιο: Μια 11αδα στράικερ στην εποχή του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό (vids)

Από τον Πάντελιτς στον Τικίνιο: Μια 11αδα στράικερ στην εποχή του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό (vids)

Ο Ολυμπιακός από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει αποκτήσει μερικούς σπουδαίους επιθετικούς και to10.gr παρουσιάζει τα μεγάλα «μπαμ» του ηγέτη του Θρύλου.

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την πρώτη «βόμβα» του καλοκαιριού ανακοινώνοντας την απόκτηση του Τικίνιο Σοάρες για τα επόμενα τρία χρόνια, με τον Πέδρο Μαρτίνς να προσθέτει δίπλα στους Γιουσέφ Ελ Αραμπί και Αχμέντ Χασάν έναν γνήσιο «γκολεαδόρ» που σκοράρει με κάθε πιθανό τρόπο. Ο Βραζιλιάνος φορ αποτελεί έναν από τους καλύτερους επιθετικούς που έχουν περάσει από τα ελληνικά γήπεδα τα τελευταία χρόνια, με τους Πειραιώτες να έχουν συνηθίσει τον κόσμο τους σε μεγάλες μεταγραφές στην επίθεση την τελευταία δεκαετία.

Πιο συγκεκριμένα από την 18η Ιουνίου του 2010 όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε την προεδρία του συλλόγου μέχρι και σήμερα σχεδόν 11 χρόνια μετά ο ηγέτης των πρωταθλητών Ελλάδας έχει κάνει μια 11αδα «βόμβες» στην επίθεση των Πειραιωτών φέρνοντας μερικά τεράστια ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αλλά και παίκτες που δεν ήταν τόσο γνωστοί, αλλά σκόραραν κατά ριπάς με τα ερυθρόλευκα.

Ο Τικίνιο είναι η τελευταία μεγάλη προσθήκη στη γραμμή κρούσης και to10.gr παρουσιάζει τους στράικερ που πέρασαν από το λιμάνι και έγραψαν τη δική τους ιστορία. Από τον Μάρκο Πάντελιτς και τον Ραφίκ Τζεμπούρ, μέχρι τον Βραζιλιάνο, αλλά και τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί που θα μνημονεύεται για χρόνια ως ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ των ελληνικών γηπέδων.

Πάντελιτς, Τζεμπούρ και… Μιραλάς

O Βαγγέλης Μαρινάκης από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ήθελε τον Ολυμπιακό μόνιμο πρωταθλητή στην Ελλάδα, αλλά και να γιγαντωθεί στην Ευρώπη και να θεωρείται μια από τις καλύτερες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου. 11 χρόνια μετά ο ηγέτης των ερυθρόλευκων το έχει πετύχει και μάλιστα με εμφατικό τρόπο με τους Πειραιώτες να είναι πολλά… μίλια μπροστά από τους διώκτες τους στην Ελλάδα και να κάνουν τη μια υπέρβαση μετά την άλλη στην Ευρώπη.

Η αρχή του «keep on dreaming» έγινε το 2010 με τον Ολυμπιακό να αποκτάει τον Μάρκο Πάντελιτς και τον ελεύθερο Ραφίκ Τζεμπούρ από την ΑΕΚ. Οι δυο μαζί σκόραραν μαζί 16 τέρματα, ενώ μαζί με τα 14 του σπουδαίου Κέβιν Μιραλάς έφτασαν τα 30 σε μια σεζόν. Φυσικά ο Ολυμπιακός αναδείχτηκε πρωταθλητής, ενώ κατόπιν εντολής του ισχυρού άνδρα των Πειραιωτών ο Μιραλάς αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή.

Ο Σέρβος αποτέλεσε μια σπουδαία προσθήκη μετά από μεγάλη καριέρα σε Χέρτα Βερολίνου, Άγιαξ, αλλά και Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ συνολικά στον Ολυμπιακό σκόραρε 27 τέρματα σε 51 συμμετοχές και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ο Αλγερινός από την άλλη έμεινε τρεις σεζόν στο λιμάνι και αφού αποκτήθηκε από την ΑΕΚ και σκόραρε 45 φορές σε 81 ματς, έχοντας μια ασύλληπτη σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα.

Αυτός όμως που δεν θα ξεχαστεί ποτέ από τον κόσμο του Ολυμπιακού είναι ο Βέλγος, ο οποίος αγωνιζόταν και ως στράικερ και ως κρυφός κυνηγός, αλλά και ως εξτρέμ. Συνολικά στην καριέρα του μετράει 517 συμμετοχές και 102 τέρματα, ενώ ήρθε στην Ελλάδα με τη μορφή δανεισμού από τη Σεντ Ετιέν.

Η φοβερή σεζόν που έκανε ανάγκασε τον Ολυμπιακό να τον αποκτήσει καταβάλλοντας 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ την επόμενη χρονιά πωλήθηκε για 7,5 εκατ. ευρώ στην Έβερτον. Μετά από μερικά χρόνια και πιο συγκεκριμένα τη σεζόν 2017-18 επέστρεψε με 6μηνο δανεισμό από τα ζαχαρωτά, ενώ συνολικά με τα ερυθρόλευκα σκόραρε 36 φορές σε 86 ματς και ήταν πρώτος σκόρερ της Superleague τη σεζόν 11-12 οδηγώντας τον Ολυμπιακό σε ακόμη έναν τίτλο.

O… ξεχωριστός Μήτρογλου

O Κώστας Μήτρογλου είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς του Ολυμπιακού την τελευταία δεκατετραετία. Ο Έλληνας φορ μπορεί να άνηκε στους ερυθρόλευκους από το 2007, όμως δεν αγωνίστηκε ιδιαίτερα, αφού είχε δανεισμούς είτε στον Ατρόμητο είτε στον Πανιώνιο. Από την έλευση του Βαγγέλη Μαρινάκη και μετά όμως στην ηγεσία του Ολυμπιακού, ο Μήτρογλου πήρε περισσότερο χρόνο από τους προπονητές και έγινε Νο. 1 βιολί της ομάδας μέχρι να φύγει με το ποσό ρεκόρ των 15 εκατ. ευρώ για τη Φούλαμ τον Ιανουάριο του 2014.

Ο Μήτρογλου προσέφερε πολλά στον Ολυμπιακό, επέστρεψε ξανά μετά από τη Φούλαμ και πάλι ως δανεικός ενώ συνολικά έχει κάνει μια αξιοπρόσεκτη καριέρα σε Μπενφίκα, Μαρσέιγ και Γαλατασαράι και έχει σκοράρει συνολικά 229 τέρματα σε 486 συμμετοχές. Με τη φανέλα του Ολυμπιακού έχει καταφέρει να βρει δίχτυα 82 φορές σε 186 ματς.

Ο Σαβιόλα, ο Ιντέγε και ο Καρντόσο

Ο Ολυμπιακός από το 2013 μέχρι το 2016, τρεις μεγάλους επιθετικούς. Η πρώτη κίνηση ήταν αυτή του Χαβιέρ Σαβιόλα ενός τοπ επιθετικού που είχε αγωνιστεί σε Ρίβερ Πλέιτ, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Σεβίλλη, Μάλαγα και Μπενφίκα. Έναν ποδοσφαιριστή που μέτρησε στην καριέρα του μέχρι να σταματήσει το 2016 536 συμμετοχές και 181 γκολ, εκ των οποίων οι 35 ήταν με τον Ολυμπιακό, όπως και 14 τέρματα.

Έναν χρόνο μετά ήταν η σειρά του Ιντέγε Μπράουν να έρθει στο λιμάνι με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να καταβάλλει 5.5 εκατ. ευρώ περίπου στη Γουέστ Μπρομ για να τον ντύσει στα ερυθρόλευκα. Μια πολύ σημαντική μεταγραφή εκείνη τη σεζόν, με τον Νιγηριανό να είναι διεθνής και να έχει συνολικά στην καριέρα του 415 παιχνίδια και 155 γκολ. Με τη φανέλα του Ολυμπιακού είχε 28 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις σε 65 ματς, ενώ 1,5 χρόνο μετά πουλήθηκε για 6 εκατ. ευρώ στην Κίνα, με τον Ιντέγε ωστόσο να έχει προσφέρει αρκετά και σημαντικά γκολ στον Ολυμπιακό.

Κι αν ο Σαβιόλα και ο Ιντέγε ήταν μεγάλοι σκόρερ, εκείνος που ήρθε τη σεζόν 2016-17 ήταν ακόμη πιο σπουδαίος. Ο λόγος φυσικά για τον Όσκαρ Καρντόσο, τον Παραγουανό φορ που έχει γράψει ιστορία με την Μπενφίκα και που μετράει σε όλη την καριέρα του 267 γκολ σε 517 εμφανίσεις. Ο Ολυμπιακός και ο Βαγγέλης Μαρινάκης εκείνο το καλοκαίρι έβγαλαν από τα ταμεία του συλλόγου 2,4 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν τον έμπειρο φορ από την Τραμπζονσπόρ. Ο Παραγουανός συνολικά μπορεί να αγωνίστηκε σε 34 παιχνίδια και να σκόραρε μόλις 3 τέρματα, όμως σαν μεταγραφή ήταν αδιαμφισβήτητα μια από τις καλύτερες στο ελληνικό ποδόσφαιρο τον 21ο αιώνα.

Ο… τίμιος Γκερέρο

Στην πρώτη σεζόν του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό ο Πορτογάλος επέμεινε για την απόκτηση του Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο, διότι δεν υπολόγιχε ιδιαίτερα τον Καρίμ Ανσαριφάρντ. Ο Ισπανός επιθετικός αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τη Λεγανές και αποτέλεσε μια από τις πιο αξιόπιστες λύσεις των τελευταίων ετών και έναν από τους πιο φιλότιμους ποδοσφαιριστές με τα ερυθρόλευκα.

Στον Ολυμπιακό έμεινε 1,5 χρόνο και τον Ιανουάριο του 2020 επέστρεψε στη Λεγανές. Συνολικά στον Ολυμπιακό σε 62 ματς είχε 16 τέρματα, αλλά παρά το γεγονός ότι δεν είχε την… αίγλη και το όνομα άλλων ποδοσφαιριστών ήταν ένας αρκετά σημαντικός παίκτης για τους Πειραιώτες με καλή συνεισφορά.

Το «φονικό» δίδυμο Ελ Αραμπί και Χασάν

Για τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί και όσα έχει πετύχει με τη φανέλα του Ολυμπιακού τα τελευταία δυο χρόνια δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη φράση ή λέξη που να τα αναφέρει. Ότι και να γραφτεί είναι λίγο με τον Μαροκινό να είναι ήδη ένας από τους θρύλους της επίθεσης του Ολυμπιακού. Σε δυο σερί σεζόν έχει βγει πρώτος σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ έχει οδηγήσει τους Πειραιώτες σε ένα νταμπλ (πέρσι) και ένα ακόμη πρωτάθλημα φέτος. Συνολικά με τα ερυθρόλευκα έχει 55 γκολ σε 100 ματς. Πραγματικά μοναδικό επίτευγμα.

Όμως και πριν έρθει στον Ολυμπιακό θεωρούνταν ένας σπουδαίος σκόρερ των ευρωπαϊκών και όχι μόνο γηπέδων. Στην καριέρα του μετράει 233 γκολ σε 415 εμφανίσεις, ενώ έχει παίξει αρκετά χρόνια στη La Liga και τη Γρανάδα με μεγάλη επιτυχία. Οι Πειραιώτες τον απέκτησαν ως ελεύθερο το καλοκαίρι του 2019 και πολύ απλά τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.

Ο Ελ Αραμπί μπορεί όμως να είναι ο βασικός επιθετικός του Ολυμπιακού, αλλά αν δεν υπήρχε από πίσω ως μπακ απ ο Αχμέντ Χασάν τότε οι ερυθρόλευκοι ίσως να μην είχαν πετύχει όσα έχουν καταφέρει τα τελευταία δυο χρόνια. Ο Αιγύπτιος είναι ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής, ο άνθρωπος του 90′ και αποτελεί τον κορυφαίο δεύτερο επιθετικό του ελληνικού πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια.

Ο Χασάν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Ελλάδα στις 17 Αυγούστου του 2018 με τη μορφή δανεισμού από την Μπράγκα, έμεινε έναν χρόνο και επέστρεψε στην πορτογαλική ομάδα. Όμως τον Ιανουάριο του 2020 επέστρεψε και πάλι ως δανεικός στο λιμάνι, με τον Πέδρο Μαρτίνς να τον έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Έξι μήνες αργότερα ο Ολυμπιακός κατέβαλε 2 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει και από το καλοκαίρι του 2020 είναι και επίσημα παίκτης των Πειραιωτών. Συνολικά στην καριέρα του μετράει 95 τέρματα σε 296 ματς, ενώ είναι διεθνής και με την εθνική Αιγύπτου. Στον Ολυμπιακό όμως έχει 38 τέρματα σε 90 ματς, αλλά και κάποια κομβικά τέρματα στην ερυθρόλευκη πορεία, όπως κόντρα στη Μαρσέιγ, στον Ατρόμητο, την Αϊντχόφεν, τον Πανιώνιο κλπ.

Το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη στην επίθεση είναι ο Τικίνιο ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα με τεράστιες προδιαγραφές και να διαλύσει τα αντίπαλα δίχτυα. Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που τον ήθελαν αρκετές ομάδες κυρίως από τη Βραζιλία αλλά και από την Ευρώπη και στην καριέρα του έχει σκοράρει συνολικά 91 γκολ σε 218 συμμετοχές.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως στη λίστα εκτός από τους 11 που μεγαλούργησαν στο λιμάνι, υπήρξαν και ποδοσφαιριστές που έχουν πετύχει μεγάλα πράγματα στο εξωτερικό, αλλά δεν εγκλιματίστηκαν έγκαιρα. Παίκτες όπως ο Φινμπόγκασον και ο Πουλίδο που αποκτήθηκαν τη σεζόν 2015-16, ή όπως ο Φράνκο Σολδάνο που έγινε παίκτης του Ολυμπιακού τη σεζόν 2018-19 από την Μπόκα. Για παράδειγμα ο Ισλανδός στράικερ που είχε σκοράρει στο πρώτο επικό διπλό στο Λονδίνο επί της Άρσεναλ, στον Ολυμπιακό δεν έπιασε αλλά στην καριέρα του έχει 152 γκολ σε 318 παιχνίδια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ