Όταν η ΑΕΚ έκανε τον γύρο του θριάμβου μέσα στην Τούμπα (pics/vid)

Όταν η ΑΕΚ έκανε τον γύρο του θριάμβου μέσα στην Τούμπα (pics/vid)

Η ΑΕΚ παίζει αύριο στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ και με νίκη της αγκαλιάζει το πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια. Το10.gr θυμάται το μακρινό 1992, όταν η Ένωση σήκωσε το πρωτάθλημα μέσα στην Τούμπα και έκανε τον γύρο του θριάμβου στην έδρα του ΠΑΟΚ.

Όποιον ποδοσφαιρόφιλο και αν ρωτήσεις στην Ελλάδα «τι σημαίνει Τούμπα;», θα απαντήσει «ΠΑΟΚ», ενώ τα χρώματα άσπρο και μαύρο είναι συνυφασμένα με αυτό το γήπεδο. Ένα γήπεδο που έχει 57 χρόνια Ιστορίας, στα οποία όμως υπήρξε μια φορά που έγινε έδρα Δικέφαλου, με μοναδική… διαφοροποίηση το γεγονός πως τα κιτρινόμαυρα κυριάρχησαν.

Ήταν μια καλοκαιρινή Κυριακή του Ιουνίου (7/6) το 1992, όταν ο ΠΑΟΚ υποδέχονταν την ΑΕΚ την τελευταία αγωνιστική του τότε πρωταθλήματος. Ένα ματς που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν πραγματική μάχη που θα έκρινε τον πρωταθλητή. Αλλά εξελίχθηκε σε μια άνευ προηγουμένου κιτρινόμαυρη φιέστα μέσα στην Τούμπα! Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι αυτής της ιστορίας.

Η ΑΕΚ ξεκινάει πολύ άσχημα τη σεζόν με μια ήττα στο Γ. Καραϊσκάκης από τον Ολυμπιακό (4-2) και μια λευκή ισοπαλία (0-0) κόντρα στον Παναθηναϊκό, στη Ν. Φιλαδέλφεια. Σταδιακά όμως η ομάδα του Μπάγεβιτς βρήκε τον δρόμο της και στο τέλος πανηγύρισε το πρωτάθλημα και μάλιστα με τρεις βαθμούς παραπάνω από τον Ολυμπιακό (54 έναντι 51). Με τις δύο ομάδες να βρίσκονται σε απόσταση βολής, όλοι περίμεναν… δράματα τις τελευταίες αγωνιστικές. Ο Ολυμπιακός όμως κόλλησε στο 1-1 εκτός έδρας με την Κόρινθο την προτελευταία αγωνιστική, η ΑΕΚ ήταν πλέον πρωταθλήτρια και επί της ουσίας χάθηκε όλο το σασπένς από την τελευταία αγωνιστική με τον Ολυμπιακό να φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ την ΑΕΚ.

Τότε, οι μετακινήσεις οπαδών επιτρέπονταν και οπαδοί των δύο ομάδων έβλεπαν «μαζί» τα μεγάλα ντέρμπι. Έτσι και τότε, την τελευταία Κυριακή του πρωταθλήματος. Οι οπαδοί της Ένωσης είχαν οργανώσει εκδρομή για τη Θεσσαλονίκη και την Τούμπα, που στην πορεία εξελίχθηκε σε μια άνευ προηγουμένου… εκτός έδρας φιέστα. Και αυτό γιατί πάνω από 5.000 ΑΕΚτζήδες βρέθηκαν στην Τούμπα με το πέταλο απέναντι από τη Θύρα 4 να βάφεται στα κιτρινόμαυρα. Απέναντί τους, μόλις 2.000 περίπου ΠΑΟΚτζήδες, που ήταν απογοητευμένοι από την 4η θέση της ομάδας στο πρωτάθλημα.

Το γήπεδο της Τούμπας λοιπόν για ένα και μόνο ματς έγινε «έδρα» της ΑΕΚ. Η Ένωση στο ματς προηγήθηκε δύο φορές με τον κανονιέρη της τότε και πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος με 28 γκολ΄, Βασίλη Δημητριάδη (65’ και 77’), με τον ΠΑΟΚ να βρίσκει απαντήσεις με τους Τουρσουνίδη (70’) και Λαγωνίδη 84’, για το τελικό 2-2 της αναμέτρησης.

Μετά το τέλος του ματς, η ΑΕΚ έκανε μπροστά στον κόσμο της τον γύρο του θριάμβου, με τον αρχηγό της Ένωσης, τον Κύπριο Γιώργο Σαββίδη (!!!) να σηκώνει το τρόπαιο του πρωταθλήματος μέσα στην Τούμπα, λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από την ομάδα και την ΠΑΕ ΠΑΟΚ να δίνει στην ΑΕΚ ένα τιμητικό έπαθλο. Στιγμές, αν μη τι άλλο πρωτόγνωρες και απίστευτες με βάσει τα σημερινά δεδομένα.

Ήταν η ΑΕΚ με τον Κώστα Γενεράκη στην προεδρία και τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στο τιμόνι της ομάδας. Μιας ομάδας που είχε παίκτες όπως ο κανονιέρης Βασίλης Δημητριάδης, ο Αλέκος Αλεξανδρής, ο Ντανιέλ Μπατίστα και οι Σαμπανάτζοβιτς, Σαβέφσκι, Μανωλά και Καραγκιοζόπουλο.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ