O Xατζισαφί και η… κατάρα του αριστερού μπακ

O Xατζισαφί και η… κατάρα του αριστερού μπακ

Η ΑΕΚ έχει ταλαιπωρηθεί από τις επιλογές της για τα αριστερά της άμυνας από πέρυσι και φέτος ευελπιστεί να σπάσει την «κατάρα»

Τα πλάγια μπακ έχουν εξελιχθεί σε θέσεις-«κλειδιά» στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Πολλές ομάδες στηρίζουν την ανάπτυξή τους και γενικώς το πλάνο τους στους ακραίους αμυντικούς τους. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα.

Η ΑΕΚ ακόμα ψάχνει να βρει τον ιδανικό συνδυασμό για αυτές τις θέσεις. Για την ακρίβεια, από τη σεζόν του πρωταθλήματος και μετά η Ένωση δεν έχει κατορθώσει να βρει πλάγιους αμυντικούς που θα γίνουν σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της.

Τότε, το δίδυμο των Γκάλο-Μπακάκη από δεξιά και εκείνο των Χουλτ-Λόπες από αριστερά αποδείχθηκαν άκρως λειτουργικά. Η ΑΕΚ κατάφερε μετά από χρόνια να βρει λύσεις στα άκρα της αμυντικής της γραμμής και δη σε εκείνη του αριστερού μπακ. Μια θέση που γενικώς την… πονάει έκτοτε.

Η Ένωση την επόμενη σεζόν από εκείνη του τίτλου στηρίχθηκε ξανά στο συγκεκριμένο δίδυμο. Ωστόσο τα χρόνια που άρχισαν να βαραίνουν τον Λόπες και η αστάθεια στην απόδοση του Χουλτ, δεν έφεραν τα ίδια αποτελέσματα. Γι’ αυτό και πέρυσι αποφασίστηκε ο δρόμος των αλλαγών.

Η αστοχία με Ινσούα

Η ΑΕΚ αποφάσισε να αποδεσμεύσει τον Χουλτ και να προχωρήσει στην απόκτηση του Εμάνουελ Ινσούα, που έμενε ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό. Μια επιλογή που αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων εντελώς άστοχη. Ο 29χρονος Αργεντινός, που μετά το 45λεπτο απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα είχε ειδοποιηθεί ότι τίθεται εκτός πλάνου, δεν ήταν ακριβώς η εξαίρεση του κανόνα, διότι τα αποκτήματα της καλοκαιρινο-φθινοπωρινής περιόδου για την Ένωση δεν έχουν αποδώσει όλα στο ίδιο επίπεδο. Λογικό θα πει κάποιος, μια και δεν «βγαίνουν» όλες οι μεταγραφές.

Κανονικά δεν θα έπρεπε να παραξενεύει η σύντομη παρουσία του Εμάνουελ Ινσούα στην Ένωση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Όσο κι αν παρουσιαζόταν ως ένας ποιοτικός αριστερός μπακ, το ταβάνι των δυνατοτήτων του ήταν πάντα χαμηλό. Ο σοφτ Παναθηναϊκός είχε ανάγκη το δυναμικό παιχνίδι του και γι’ αυτό ξεχώριζε. Στους ‘κιτρινόμαυρους’, που έψαχναν πλάγιο αμυντικό με αρετές χαφ δεν θα έκανε επ’ ουδενί ένας ποδοσφαιριστής που δεν εμφανίζει συνέπεια στο επιθετικό παιχνίδι και παρασύρεται από τον ενθουσιασμό του. Τα λάθη με το τριετές συμβόλαιο πληρώνονται. Έφυγε, δύο εβδομάδες αφότου έμαθε πως δεν υπολογιζόταν, έχοντας παίξει σε 19 ματς (από 56.5 λεπτά ανά συμμετοχή) και δώσει 1 ασίστ.

Το τέλος με Λόπες

Ο Έλντερ Λόπες αποχωρεί από την ΑΕΚ και κλείνει έτσι τον κύκλο των αριστερών μπακ που συνέδεσαν την παρουσία τους στην ομάδα με το πρωτάθλημα. Ο Πορτογάλος αμυντικός ήρθε στην Ένωση το 2017, ως αντικαταστάτης του Ντίντακ Βιλά.

Θεωρητικά, ήταν ένας μπακ με ικανότητα στο δημιουργικό κομμάτι. Κάτι που πάντως δεν κατάφερε να δείξει στην ΑΕΚ. Η συμμετοχή του στο δημιουργικό κομμάτι ήταν μηδαμινή. Και αυτό σε συνδυασμό με τα 33 του χρόνια έκαναν την Ένωση να πάρει την απόφαση να χωρίσουν οι δρόμοι τους. Ο Λόπες προσέφερε στην ΑΕΚ μια αξιόπιστη λύση, τις δύο πρώτες σεζόν του. Έκτοτε όμως η πορεία του ήταν πτωτική.

Ο Χατζισαφί και το πλάνο για τον Μιτάι

Η ΑΕΚ απέκτησε τον Εσχάν Χατζισαφί, ο οποίος μαζί με τον Μάριο Μιτάι θα καλύψουν τη θέση του αριστερού μπακ φέτος. Στην Ένωση πιστεύουν πως ο έμπειρος Ιρανός άσος θα δώσει λύσεις. Είναι μια δοκιμασμένη επιλογή και στην ΑΕΚ εκτιμούν πως θα τους δικαιώσει.

Παράλληλα, οι Κιτρινόμαυροι θέλουν να βρεθεί φέτος… χώρος και για τον Μάριο Μιτάι. Ο 18χρονος αμυντικός αποτελεί το πλέον ελπιδοφόρο πρότζεκτ του Δικεφάλου και στην ΑΕΚ πιστεύουν πως φέτος, είναι η χρονιά που θα κάνει το… ξεπέταγμά του. Είναι δεδομένο πως ο Χατζισαφί λογίζεται ως πρώτη επιλογή, αλλά από την άλλη πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως θα δούμε σε πολλά παιχνίδια τον Μιτάι να παίρνει φανέλα βασικού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ