Οι 3+1 αναβολές στα χρονικά της Super League – Οι φωτιές του 2007, ο Κοντονής, τα τηλεοπτικά και το αλαλούμ του υποβιβασμού

Οι 3+1 αναβολές στα χρονικά της Super League – Οι φωτιές του 2007, ο Κοντονής, τα τηλεοπτικά και το αλαλούμ του υποβιβασμού

Με αφορμή τη νέα αναβολή της Super League, to10.gr γυρνάει το χρόνο πίσω και θυμίζει τις περιπτώσεις που η έναρξη του πρωταθλήματος πραγματοποιήθηκε πολύ αργότερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Το σίριαλ με την έναρξη του ελληνικού πρωταθλήματος καλά κρατεί με τη σέντρα της Super League να παίρνει… νέα αναβολή για τις 11-12 Σεπτεμβρίου. Και έχει ο Θεός…

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η πρεμιέρα της Super League λαμβάνει χώρα αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό, αφού παρόμοια εξέλιξη είχαμε άλλες δύο φορές στο παρελθόν συν μία ακόμα που δεν υπήρξε αναβολή (αν και «έπαιξε» σαν σενάριο) αλλά… έλειπαν 3 ομάδες.

1. Το μαύρο καλοκαίρι του 2007

Από την περίοδο που η Α’ Εθνική μετονομάστηκε σε Super League, η έναρξη του πρωταθλήματος αναβλήθηκε πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2007 για έναν τραγικό λόγο. Η ΕΠΟ είχε προγραμματίσει τη σέντρα του πρωταθλήματος για τη σεζόν 2007-08 στις 25-26 Αυγούστου, όμως την πρόλαβαν οι φονικές πυρκαγιές εκείνης εποχής στη χώρα μας που είχαν πλήξει κυρίως την Πελοπόννησο και την Εύβοια.

Εν τέλει το πρωτάθλημα ξεκίνησε την 1η του Σεπτεμβρίου ενώ η δεύτερη αγωνιστική που προγραμματίστηκε για την επόμενη αμέσως εβδομάδα, μεταφέρθηκε το Σαββατοκύριακο της 21ης-22ης Σεπτεμβρίου λόγω των προκριματικών του Euro 2008 και των ελληνικών βουλευτικών εκλογών (16 Σεπτεμβρίου).

Μάλιστα, στις 20 Φεβρουαρίου του 2008, ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί προέβη σε μία σημαντική οικονομική ενίσχυση στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων από τις φωτιές εκείνου του καλοκαιριού.

2. Η αναβολή του Κοντονή

Στις 20 Αυγούστου του 2016, είχε οριστεί η σέντρα για τη Super League της περιόδου 2016-17 όμως αυτή αναβλήθηκε λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων οπαδικής βίας που λάμβανε χώρα εκείνη την περίοδο στη χώρα. Ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής είχε ανακοινώσει την αναβολή τουλάχιστον μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Τελικά, το πρωτάθλημα έκανε πρεμιέρα στις 10 Σεπτεμβρίου.

3. Παράταση στην παράταση για τα τηλεοπτικά

Φτάνουμε στο σήμερα για την τρίτη, κατά χρονολογική σειρά, αναβολή στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Η Super League της τρέχουσας περιόδου είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει το διήμερο 21-22 Αυγούστου, όμως αντί αυτού, η έναρξη μεταφέρθηκε για τις 28-29 Αυγούστου και ακολούθως για τις 11-12 Σεπτεμβρίου έπειτα από σερί άκαρπες Γενικές Συνελεύσεις των ομάδων για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Ο λόγος της πρώτης αναβολής ήταν ότι δεν εγκρίθηκε η προκήρυξη του νέου πρωταθλήματος, με τις ομάδες που έχουν βρει τηλεοπτική στέγη να προτείνουν πρωτάθλημα με κεντρική διαχείριση από τη σεζόν 2023-2024 ενώ οι υπόλοιπες που ακόμη δεν είχαν συμφωνήσει με κάποιο κανάλι, να συμφωνούν με αυτή την πρόταση αν και εφόσον πάρουν ένα καλύτερο συμβόλαιο.

Τη Δευτέρα 23 Αυγούστου υπήρξε συνεδρίαση της λίγκας με τις ομάδες όμως ούτε τότε βγήκε… άκρη αφού οι τελευταίες ομάδες που είχαν μείνει χωρίς τηλεοπτική στέγη (Βόλος, Παναιτωλικός, Ιωνικός, Απόλλων Σμύρνης και Λαμία) ήρθαν τελικά σε συμφωνία με την Cosmote TV αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμα τελικό deal καθώς υπάρχει διαφορά στη χρονική διάρκεια των συμβολαίων.

Ταυτόχρονα, το θέμα της κεντρική διαχείριση από τη σεζόν 2023-24 παραμένει άλυτο. Αυτές οι εξελίξεις επέφεραν την εκ νέου αναβολή για τις 11-12 Σεπτεμβρίου με την ελπίδα πως αυτή τη φορά θα έχουμε σέντρα!

Ο αστερίσκος της σεζόν 2011-12 και το αλαλούμ με τις τελευταίες ομάδες

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2011-12 δεν υπήρξε κάποια αναβολή στην έναρξη της Super League αλλά εκείνη η πρεμιέρα μόνο κανονική πρεμιέρα δεν θύμιζε. Ο λόγος ήταν ότι το πρωτάθλημα ξεκίνησε με μόλις 5 αγώνες και με τη συμμετοχή μόλις 13 ομάδων αντί για 16. Μέσα στη δίνη του σκανδάλου των στημένων αγώνων, έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο αναβολής της σέντρας, όμως εν τέλει αυτή έγινε κανονικά στην αρχική ημερομηνία που είχε καθοριστεί για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.

Λίγο πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος είχε αποφασιστεί ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και εκκρεμούσε ακόμα η υπόθεση του υποβιβασμού του Ηρακλή.

Λίγο πριν τη διεξαγωγή της δεύτερης αγωνιστικής η αίτηση του Ηρακλή για επανεξέταση του φακέλου απορρίφθηκε από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ με αποτέλεσμα τον οριστικό υποβιβασμό του στη Β΄ Εθνική. Τον Ηρακλή, που προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια ευελπιστώντας να δικαιωθεί, αντικατέστησε ο Αστέρας Τρίπολης, ο οποίος λίγο αργότερα βρέθηκε εμπλεκόμενος σε νέα υπόθεση στημένων αγώνων.

Από τα μέσα Ιουλίου του 2011 είχαν έρθει στο φως νέοι ύποπτοι αγώνες για τους οποίους είχε σχηματιστεί νέα δικογραφία. Με βάση τα στοιχεία αυτά, στις 22 Σεπτεμβρίου 2011, ασκήθηκαν διώξεις σε τρεις ομάδες που αγωνίζονταν στην Σούπερ Λίγκα, στον Αστέρα Τρίπολης, στον ΠΑΣ Γιάννινα και στον ΟΦΗ.  Στις 30 Σεπτεμβρίου η Πειθαρχική Επιτροπή της Super League αποφάσισε υποβιβασμό του Αστέρα Τρίπολης, ενώ απάλλαξε τις άλλες δύο ομάδες.

Τελικά στις 11 Οκτωβρίου, η επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ δικαίωσε τον Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος παρέμεινε στο πρωτάθλημα. Κατόπιν ψηφοφορίας των μελών της Super League, τις θέσεις των ομάδων Α και Β (όπως αυτές ορίστηκαν στην από 5/8/11 κλήρωση του πρωταθλήματος Super League), έλαβαν αντίστοιχα οι ΠΑΕ Δόξα Δράμας και Λεβαδειακός. Στις 20 Νοεμβρίου οι Λεβαδειακός και Δόξα Δράμας έδωσαν τον πρώτο τους αγώνα στη Super League.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ