Το ύψος πληγώνει την ΑΕΚ

Το ύψος πληγώνει την ΑΕΚ

Οι στημένες φάσεις δείχνουν να είναι η αχίλλειος πτέρνα της ΑΕΚ στο ξεκίνημα της σεζόν. Η έλλειψη ύψους στοιχίζει στην Ένωση και ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς πονοκεφαλιάζει.

Αρκετά είναι τα θετικά που μπορεί να κρατήσει κανείς για την ΑΕΚ από τις δύο πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν στο μεσοεπιθετικό κομμάτι όπου η αλήθεια είναι πως η Ένωση ξεχειλίζει από ποιότητα και τη βγάζει στο γήπεδο παρά το γεγονός πως ακόμη δεν έχει δέσει σαν ομάδα. Αν κάτι προκαλεί ανησυχία ωστόσο, αυτό έχει να κάνει με την αμυντική λειτουργία των «κιτρινόμαυρων».

Τόσο στο ματς με τον Ιωνικό όπου ναι μεν δεν δέχθηκε γκολ αλλά απειλήθηκε ουκ ολίγες φορές στο πρώτο μισάωρο όσο και στο «Γεντί Κουλέ» όπου δέχθηκε τρία γκολ σε περίπου 15 λεπτά και έχασε μέσα από τα χέρια της τη νίκη. Ανεξάρτητα αν έπαιξε ρόλο στο αποτέλεσμα η διαιτησία ή όχι, η εικόνα της ΑΕΚ στα τελευταία λεπτά του ματς του Ηρακλείου ήταν άκρως προβληματική στο αμυντικό κομμάτι και κυρίως σε αυτό των στημένων φάσεων.

Ένας παράγοντας που πλήγωσε την ΑΕΚ την περσινή σεζόν και δείχνει να την ταλαιπωρεί ακόμη και φέτος όπου μιλάμε για μία άμυνα εξ ολοκλήρου αλλαγμένη. Πέρα από τη χημεία που όπως είναι λογικό θα χρειαστεί χρόνο για να βρεθεί, πρόβλημα αποτελεί και το ύψος που λείπει από τους «κιτρινόμαυρους». Τα δύο βασικά στόπερ της ΑΕΚ, Βράνιες και Τζαβέλλας, με ύψος 1.83μ. είναι από τα πιο κοντά δίδυμα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο Βόσνιος μπορεί φημίζεται για την ικανότητά του στο ψηλό παιχνίδι, έχοντας αναδειχθεί άλλωστε κορυφαίος σε κερδισμένες εναέριες μονομαχίες στην προηγούμενη θητεία του στην ΑΕΚ, ωστόσο σαν δίδυμο με τον Τζαβέλλα δεν παύει να είναι κοντό και να υστερεί απέναντι σε «πύργους» των αντιπάλων. Ή τέλος πάντων, να μην έχει την άνεση να καθαρίζει εύκολα τις στημένες φάσεις όπως θα έπρεπε. Ο πιο ψηλός παίκτης της ΑΕΚ από αυτούς που ξεκίνησαν βασικοί στα δύο πρώτα ματς είναι ο Νταμιέν Λε Ταλέκ με 1.87μ ενώ ακόμη και ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς είναι κατά έναν πόντο κοντύτερος του Γάλλου χαφ.

Όταν βέβαια η ΑΕΚ έφτιαχνε το ρόστερ της ήξερε τα στοιχεία των ποδοσφαιριστών που αποκτά και σίγουρα θα γνώριζε ότι σε αυτό το κομμάτι θα έχει μειονέκτημα έναντι των αντιπάλων της. Ίσως να μην φανταζόταν ότι θα έβγαινε τόσο έντονα το πρόβλημα στο χορτάρι και μάλιστα με αντιπάλους ομάδες όπως ο Ιωνικός και ο ΟΦΗ. Όπως είναι λογικό ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς έχει προβληματιστεί ιδιαίτερα από αυτό το γεγονός και προσπαθεί μέσα από τις προπονήσεις να βρει τρόπο ώστε να το καταπολεμήσει με διάφορα τρικ.

Θυμίζουμε ότι πέρσι με τον Μανόλο Χιμένεθ είχε επιστρατευτεί ο Λιβάι Γκαρσία στο πρώτο δοκάρι για τα αμυντικά στημένα, με τον 23χρονο άσο να βοηθάει αρκετά στην αντιμετώπιση του προβλήματος για ένα μεγάλο διάστημα, παρά το γεγονός πως και εκείνος δεν είναι και το πρώτο μπόι. Η βελτίωση βέβαια τότε δεν κράτησε πολύ αφού η αμυντική λαίλαπα της περσινής ΑΕΚ, σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της.

Η ΑΕΚ δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία ποδοσφαιρική ομάδα που υστερεί σε ύψος. Μην πάμε σε ακραία παραδείγματα όπως η… εξωγήινη Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στο ποδόσφαιρο και οφείλει ο Μιλόγεβιτς με το επιτελείο του να βρει λύση για να μην χρειάζεται και πάλι η επίθεση της ΑΕΚ να πρέπει να νικάει την άμυνα της ίδιας της της ομάδας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ