Κλείσιμο
ΧΡΩΜΑ
ΚΟΚΚΙΝΟ
ΚΟΚΚΙΝΟ
ΠΡΑΣΙΝΟ
ΜΑΥΡΟ
ΚΙΤΡΙΝΟ
ΜΠΛΕ
Con-Troll: Ούτε τα προσχήματα...
NEWS:
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Τσάβι Ρόκα – «Άσχημη εμπειρία στον Παναθηναϊκό – Εκεί αν δεν κάνεις κάποια πράγματα είσαι… νεκρός»

Ο Τσάβι Ρόκα μίλησε για την εμπειρία του στον Παναθηναϊκό, τις δυσκολίες που συνάντησε, αλλά και τη γενικότερη πίεση που συναντάει κανείς στην Ελλάδα.

Τσάβι Ρόκα – «Άσχημη εμπειρία στον Παναθηναϊκό – Εκεί αν δεν κάνεις κάποια πράγματα είσαι… νεκρός» | to10.gr

Ο Τσάβι Ρόκα παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στην Κύπρο και αναφέρθηκε στην εμπειρία του στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής μίλησε για την πίεση που υπάρχει στο ελληνικό πρωτάθλημα, την κατάσταση που επικρατούσε στο τριφύλλι την εποχή εκείνη, ενώ ξεκαθάρισε ότι ήταν μια πολύ άσχημη εμπειρία, που μετάνιωσε. Ακόμη, ο Ρόκα στάθηκε στις σχέσεις Αλαφούζου – Δώνη, αλλά και στην επιλογή του Πογάτος για την άκρη του πάγκου που αποτέλεσε ρίσκο και εκ του αποτελέσματος λανθασμένη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στο larnakasports.com:

Όταν αποχωρήσατε από την ΑΕΚ κάνατε στροφή στην καριέρας σας. Ασχοληθήκατε με γραφείο μάνατζερ και όχι μόνο. Πείτε μας λίγα λόγια για τότε. Γιατί δεν συνεχίσατε ως Τεχνικός Διευθυντής;

«Σε εκείνη την περίοδο δεν ήθελα. Κάποιες ομάδες με πλησίασαν».

Ήταν επιλογή σας γιατί θα αποφεύγατε την μεγάλη πίεση και ήταν κάτι που θα σας άφηνε περισσότερο προσωπικό χρόνο;

«Ναι, ίσως να ήταν η πίεση. Ήταν και θέμα οικογένειας. Να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην οικογένεια. Επίσης, οι άνθρωποι που επέλεξα να συνεργαστώ (στο γραφείο μάνατζερ) ήξερα ότι ήταν πολύ καλοί και ένιωθα άνετα και τους εμπιστεύτηκα».

Ήταν η εταιρεία μάνατζερ του Ιδιάκεθ;

«Ναι, του Ιδιάκεθ, του Τρουγιόλς, του Χουάν Τομάς».

Είχατε και κάποια συνεργασία με την Μπαρτσελόνα ή κάτι παρόμοιο;

«Η Μπαρτσελόνα με ήθελε. Μου έκαναν μία πρόταση αλλά ήταν όταν είχα πάει στον Παναθηναϊκό. Με ήθελαν νωρίτερα αλλά ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι με τον πρόεδρο που έφυγε, τον τεχνικό διευθυντή το ίδιο, τον Σεγκούρα που έφυγε. Πολλά προβλήματα και στο τέλος η πρόταση δεν ήταν επίσημη».

Η πρόταση για ποια θέση θα ήταν;

«Για υπεύθυνος των ακαδημιών στη δεύτερη ομάδα με τον Κλάιφερτ. Ήμουν πολύ κοντά και όταν ήταν η κατάλληλη στιγμή δεν μπορούσαν. Μετά έκαναν επίσημη πρόταση όταν ήμουν στον Παναθηναϊκό. Με ξέρεις. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Άλλοι μου έλεγαν έλα πήγαινε μην είσαι χαζός φύγε από τον Παναθηναϊκό είναι η Μπαρτσελόνα και διάφορα άλλα. Ότι αυτή είναι η ζωή του ποδοσφαίρου. Ήταν όμως η αρχή μου στον Παναθηναϊκό και είχα ήδη ξεκινήσει».

Ήταν σκληρή απόφαση για σένα;

«Ήταν, ναι. Ίσως να μην ήταν η κατάλληλη στιγμή να πάω. Βλέπω πως είναι η Μπαρτσελόνα τώρα. Ίσως να μην δούλευε σωστά και όπως θα ήθελα αν πήγαινα. Ήταν σκληρό γιατί ξόδεψα όλη μου τη ζωή εκεί,. Είναι η οικογένεια μου. Αλλά «ok». Ήταν κάτι που έγινε. Δεν ξέρεις τι επιφυλάσσει το μέλλον».

Πως ήρθε η πρόταση από τον Παναθηναϊκό; Ήταν κάτι που το κυνηγήσατε ή ήρθε στα ξαφνικά;

«Ήρθε ξαφνικά. Θα σας πω κάτι. Με την επιστροφή μου στην ΑΕΚ δουλεύω για τέταρτη φορά σαν Τεχνικός Διευθυντής. Και στις τέσσερις δεν έχω κυνηγήσει κάτι. Ήρθαν σε μένα. Την πρώτη φορά ήταν ο αντιπρόεδρος μου, που τώρα είναι αντιπρόεδρος στην ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, που με ήξερε σαν παίκτη στην Σαμπαντέλ. Όταν επέστρεψα από τη Νέα Ζηλανδία μου είπε ότι με ήξερε σαν παίκτη και προσωπικότητα και ότι με ήθελε στην ομάδα. Δεν ήξερε σε πιο πόστο αλλά με ήθελε. Αυτή ήταν η πρώτη μου φορά. Μετά ήρθε η ΑΕΚ, με κάλεσαν και δεν είχα ιδέα».

Στην ΑΕΚ ποιος έκανε την πρώτη επαφή. Ο Κρόιφ;

«Πρέπει να σας πω μία ιστορία εδώ. Ήταν ένας Ισπανός μάνατζερ που με κάλεσε και μου είπε ότι υπάρχει μία κυπριακή ομάδα η οποία ψάχνει Τεχνικό Διευθυντή. Δεν είχα δουλέψει ποτέ μαζί του αλλά μου είπε ότι του άρεσε ο τρόπος που δούλευα στην Σαμπαντέλ και ότι ήθελε να με προωθήσει. Μετά με κάλεσε ένας άλλος μάνατζερ, Κύπριος και μου είπε ότι υπάρχουν κάποιες ομάδες που ψάχνουν Τεχνικό Διευθυντή. Μία βδομάδα μετά με κάλεσε ο Εύμαιος. Όχι, λάθος.

Με κάλεσαν κάποιοι φίλοι του Τζιόρντι Κρόιφ. Μου είπαν ότι μίλησαν με τον Τζιόρντι και μου είπαν για την ΑΕΚ και σίγουρα ο Τζίορντι έμαθε τι έκανα στην Σαμπαντέλ και πίστευε ότι το προφίλ μου ταιριάζει στην ΑΕΚ. Νομίζω ο Τζιόρντι μίλησε με τον Άντρο. Είχαν 2-3 επιλογές ακόμη. Στον Παναθηναϊκό ήταν το ίδιο. Με είχαν καλέσει και τους απάντησα αρνητικά. Επέμεναν και μου έλεγαν ότι είμαι το κατάλληλο πρόσωπο με το κατάλληλο προφίλ. Ξέρω όμως τον εαυτό μου, δεν είχα κάτι να χάσω. Μετά μίλησα με τη γυναίκα μου και είπαμε ότι είναι μία πρόκληση αλλά τελικά απάντησα αρνητικά.

Δέκα μέρες μετά με κάλεσαν ξανά και μου έλεγαν ότι είμαι το κατάλληλο πρόσωπο, ότι έχουν πολύ καλές συστάσεις και μου είπαν να πάω στην Ελλάδα. Πήγα, δεν είχα κάτι να χάσω. Μάλιστα, μου είπαν αν δεν ενδιαφέρομαι να τους εισηγηθώ κάποιον άλλο. Μετά πήγα τελικά εκεί, όπου στο τέλος δεν ήταν όπως τα περίμενα. Ήταν ο Μηνάς Λυσάνδρου από την Λάρνακα. Ήταν στην ΑΕΚ, που ήταν πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ τότε. Ο αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού, ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης, με ρωτούσε αν τον γνώριζα και του είπα όχι. Με είχε προωθήσει ουσιαστικά χωρίς να τον γνωρίζω καν. Δεν είχα ιδέα. Τον γνώρισα σε ένα παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ».

Στην Ελλάδα δύσκολα επιβιώνουν προπονητές και Τεχνικοί Διευθυντές. Σε γνωρίζω καλά. Όταν άκουσα ότι θα πας στον Παναθηναϊκό είπα ότι δεν ταιριάζει η δική σου φιλοσοφία με αυτή του Παναθηναϊκού και της Ελλάδας γενικότερα. Πως και ένας άνθρωπος με τη δική σου φιλοσοφία επέλεξε να πάει σε μία χώρα και σε μία ομάδα που έδειξε τα προηγούμενα χρόνια ότι είναι διαφορετικής φιλοσοφίας;

«Πίστευα στον τρόπο που δουλεύω. Είμαι υπεύθυνος και δουλεύω σκληρά. Έχω κάποιες γνώσεις. Στο τέλος όμως αντιλήφθηκα, αυτό που είπες, ότι το να επιβιώσεις εκεί δεν είναι θέμα σχετικά με αυτά που σου είπα. Είναι διάφορα άλλα θέματα. Όπως είπες με ξέρεις σαν άτομο και ξέρεις τι μπορώ να κάνω. Αν δεν τα κάνεις εκεί είσαι «νεκρός». Τόσο απλά…».

Πολλοί θεωρούσαν τότε ότι ο Γιώργος Δώνης ήταν ο κατάλληλος προπονητής για τον Παναθηναϊκό. Τι έφταιξε στις σχέσεις σας και επιλέξατε να προχωρήσετε σε αλλαγή; Τότε ο Αλαφούζος είχε βάλει το χέρι του έτσι;

«Πως μπορούσε να μείνει ο Δώνης από την στιγμή που δεν μιλούσε με τον Αλαφούζο. Το έγραφαν και τα ΜΜΕ. Ο Αλαφούζος δεν μιλούσε με το Δώνη, δεν απαντούσε τα τηλέφωνα. Ήταν ένα πρόβλημα μεταξύ τους και ήταν αδύνατο να μείνει στην ομάδα».

Στη συνέχεια επιλέξατε ξανά ένα προπονητή που δεν είχε ιδιαίτερη εμπειρία. Δεν ήταν ρίσκο γι’ σας ο Πογιάτος;

«Πίστευα είχε το σωστό προφίλ».

Δεν ήταν ένα μεγάλο ρίσκο στην Ελλάδα;

«Όπως όλοι και όλα. Τι δεν είναι ρίσκο στην Ελλάδας; Πόσους προπονητές άλλαζαν;».

Θα θέλατε να πείτε κάτι για τον Γιάννη Αλαφούζο;

«Όχι».

Μετανιώσατε που πήγατε στην Ελλάδα;

«Ναι. Πήρα την απόφαση εκείνη την στιγμή. Δεν ξέρω αν μετάνιωσα. Στεναχωρήθηκα. Ήταν μία πολύ άσχημη εμπειρία».

Θεωρείτε ότι τα ΜΜΕ στην Ελλάδα παίζουν σημαντικό ρόλο και βάζουν τεράστια πίεση;

«Φυσικά».

Είχατε πρόταση από άλλη ομάδα στην Ελλάδα μετά τον Παναθηναϊκό;

«Όχι».

Αγαπημένο μέρος για διακοπές;
«Οπουδήποτε φτάνει να είμαι με την οικογένεια μου».

Αγαπημένο μέρος στην Κύπρο;

«ΑΕΚ Αρένα (γέλια). Είναι το δεύτερο μου σπίτι».

Τι κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο;

«Απολαμβάνω να περνώ χρόνο με τα παιδιά μου. Αντιλαμβάνομαι ότι μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και μου αρέσει να περνώ χρόνο μαζί τους καθημερινά».

Αγαπημένη σας ομάδας εκτός από την ΑΕΚ;

«Αν δεν είναι η ΑΕΚ είναι η Μπάρτσα».

Τι πρέπει να αλλάξει η Μπαρτσελόνα;

«Πφφφ. Όλα. Δυστυχώς θα είναι μεγάλη η περίοδος για να επιστρέψει. Είναι μικρά πράγματα αλλά είναι αλήθεια ότι η προηγούμενη διοίκηση ήταν καταστροφή».

Εκεί είναι ο Κρόιφ πλέον. Διατηρείται επαφές;

«Ναι, είμαστε σε επαφή».

Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάποιο πιτσιρικά από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα στην ΑΕΚ;

«Όχι. Οι παίκτες εκεί σκέφτονται να κάνουν το βήμα στην πρώτη ομάδα».

Αγαπημένος προπονητής;

«Πεπ Γκουαρδιόλα για μένα. Η εύκολη απάντηση είναι ότι κέρδισε πολλούς τίτλους. Αλλά είναι το πάθος που έχει σε κάθε ματς, σε κάθε προπόνηση. Κάθε παιχνίδι είναι μία πρόκληση γι’ αυτόν. Ο Τούχελ μου αρέσει επίσης. Η γερμανική σχολή έχει κάνει άλματα».

Αγαπημένος προπονητής που είχες στην ΑΕΚ;

«Ιμανόλ Ιδιάκεθ».

Αγαπημένος παίκτης;

«Μέσι. Αλλά όχι γιατί ήταν στην Μπάρσα. Πιστεύω ο Μέσι είναι καλύτερος από τον Κριστιάνο. Είναι διαφορετικά στυλ. Γεννήθηκε με αυτή την ποιότητα, ενώ ο Κριστιάνο το έχτισε».

Δεν είναι πιο δύσκολο για τον Κριστιάνο;

«Είναι. Αλλά με ρωτάτε ποιος είναι ο καλύτερος (γέλια). Αν με ρωτούσες ποιος έκανε την μεγαλύτερη προσπάθεια θα σου έλεγα ο Κριστιάνο. Αλλά ο Μέσι είναι ο Μέσι».

Σουβλάκια ή φραπέ;

«Δύσκολη ερώτηση. Σουβλάκια».

Και ένα μήνυμα για τον κόσμο της ΑΕΚ;

«Δεν μου αρέσει να γράφω πολλά στα social media αλλά το τελευταίο μου μήνυμα είναι σχετικό. Πρέπει να αντιληφθούν πόσο σημαντικοί είναι. Σας παρακαλώ ελάτε να μας υποστηρίξετε. Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τη δύναμη που μας δίνετε αν είστε κοντά στην ομάδα. Αν έχουμε 3-4-5000 ο κόσμος μπορεί να κερδίσει βαθμούς. Ξέρω ότι υπάρχουν παιχνίδια που θα παίζουμε Δευτέρα και ξέρω δεν θα είναι εύκολο γι’ αυτούς αλλά σε αυτή τη νέα αρχή που βλέπουμε την προσπάθεια που γίνεται τους έχουμε ανάγκη. Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί και το πιστεύω αυτό».

Κλείνοντας έκανες αναφορά για τα social media. Είναι πρόβλημα για σένα αυτό το κομμάτι στην καθημερινότητα των παικτών;

«Είναι πρόβλημα αλλά το συζητήσαμε. Είναι γενικό το πρόβλημα. Ένα από τα θέματα που συζητήσαμε και θελήσαμε να διορθώσουμε είναι να μεταφέρουμε στους παίκτες πόσο σημαντική είναι η σωστή χρήση τους. Πότε και πόσο. Και μέχρι στιγμής νομίζω τα πηγαίνουμε καλά. Βλέπω να γίνεται προσπάθεια να φέρουν και τον κόσμο κοντά στα γήπεδα».

Latest News

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από