Αμπασκάλ – Ο Iσπανός «αρχιτέκτονας» που οδηγεί εκ του ασφαλούς τον Βόλο

Αμπασκάλ – Ο Iσπανός «αρχιτέκτονας» που οδηγεί εκ του ασφαλούς τον Βόλο

Το ξεκίνημα του Γκιγιέρμο Αμπασκάλ, από τα «φυτώρια» της Μπαρτσελόνα και της Σεβίλλης, το πέρασμά του από Ελβετία και Ιταλία μέχρι να καθίσει στον πάγκο του Βόλου.

Μπορεί να έχουν περάσει δύο μέρες από το επικό come back του Βόλου μέσα στην Τούμπα(από 4-1 σε 4-4) αλλά στα φίλαθλα στέκια ακόμα συζητιέται η εντυπωσιακή εμφάνιση της ομάδας της Μαγνησίας κόντρα στον ΠΑΟΚ. Οι Βολιώτες έχουν καταφέρει έπειτα από έξι αγωνιστικές να συγκεντρώσουν 13 βαθμούς και βρίσκονται πλέον στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας παρέα με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Η επιτυχημένη πορεία του Βόλου μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Γκιγιέρμο Αμπασκάλ. Ο 32χρονος προπονητής ανέλαβε τον Βόλο τον περασμένο Μαιο, έχοντας δείξει τα διαπιστευτήριά του στα μικρά κλιμάκια της Σεβίλλης και της Άσκολι, ενώ είχε διατελέσει και πρώτος προπονητής στις Ελβετικές, Λουγκάνο και Κιάσο.

Πάμε να δούμε όμως πιο αναλυτικά το προφίλ του νεαρού Ισπανού, ο οποίος είναι ο μικρότερος σε ηλικία τεχνικός στη Super League αλλά και ένας από τους νεότερους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Η μαθητεία στις ακαδημίες της «Μπάρτσα»

Ο ίδιος εμπνεύστηκε να γίνει προπονητής την περίοδο που ήταν μέλος στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα. Όντας εκεί από το 2002 είχε την ευκαιρία να βρεθεί στο ίδιο περιβάλλον με παίκτες όπως ο Μέσι, ο Ροναλντίνιο και ο Πικέ. Η τριετής παραμονή του στην περίφημη ακαδημία της «Μασία» και η συνύπαρξη με παίκτες τοπ κλάσης τον βοήθησαν να κατανοήσει καλύτερα το παιχνίδι και να αντλήσει πολύτιμες εμπειρίες, χρήσιμες στην τωρινή του δουλειά. Αυτός ήταν και ο λόγος που στα 19 του σταμάτησε το ποδόσφαιρο.

Το «μεταπτυχιακό» στη γενέτειρά του

Επόμενος σταθμός του το 2012 ήταν η Σεβίλλη, όπου εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της. Εκεί μετά από λίγο πήρε το πόστο του αναλυτή αγώνων, καθώς ο τεχνικός διευθυντής των Σεβιγιάνων, Μόντσι έψαχνε κάποιον για να στελεχώσει το τμήμα. Η γνωριμία τόσο με τον Έμερι όσο και με τον συνεργάτη του, Βίκτορ Μάνιας τον σημάδεψαν. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε πει: «Για μένα, ο Βίκτορ Μάνιας είναι η πόρτα για να γνωρίσεις το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από μέσα…Τα πέντε χρόνια που ήμουν μαζί του ήταν καλύτερα από ένα μεταπτυχιακό».

Η περιπλάνησή του στην Ελβετία ως πρώτος προπονητής

Τον Ιούνιο του 2017 μετακομίζει στην Ελβετία για λογαριασμό της Κιάσο, ομάδας δεύτερης κατηγορίας που πάλευε για την παραμονή της στην κατηγορία. Ο Ισπανός δεν πτοήθηκε και δέχτηκε την πρόκληση να αναλάβει πρώτος προπονητής για πρώτη φορά στην καριέρα του. Ως τον Απρίλη του 2018 που παρέμεινε, κάθισε στον πάγκο της ομάδας σε 28 παιχνίδια με απολογισμό 8 νίκες, 6 ισοπαλίες και 14 ήττες.

Έξι μόλις μέρες έμεινε ελεύθερος και σε ηλικία 28 ετών, αναβαθμίστηκε μεταπηδώντας στη Λουγκάνο(19 ματς), ομάδα πρώτης κατηγορίας. Εκεί σημείωσε και την πρώτη του μεγάλη προπονητική επιτυχία, καθώς κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, κράτησε στην μεγάλη κατηγορία τον σύλλογο της Νότιας Ελβετίας. Παρά το γεγονός ότι η θητεία του τη σεζόν εκείνη κρίθηκε πετυχημένη, ο ίδιος αποχώρησε τον Οκτώβρη του 2019.

Η δοκιμασία του στην Ιταλία

Αυτή η απρόσμενη εξέλιξη δεν τον «έριξε», τουναντίον τον οδήγησε στην Ιταλία και στη Serie B για λογαριασμό της Άσκολι. Εκεί ξεκίνησε ως υπεύθυνος στα «φυτώρια» του κλαμπ, ενώ ήταν και μέλος του τιμ που έκανε το σκάουτινγκ των αντιπάλων. Δεν άργησε πάντως να έρθει η επιβράβευση καθώς ανέλαβε για δύο σύντομες χρονικές περιόδου προπονητής της πρώτης ομάδας των Ιταλών.

Την πρώτη φορά ως υπηρεσιακός για ένα πενθήμερο (Γενάρης-Φλεβάρης του 2020) και τη δεύτερη ως κανονικός (Απρίλιος-Ιούνιος 2020). Ωστόσο, η πανδημία στοίχισε στον ίδιο, αφού στην Ιταλία ξέχασαν γρήγορα την συνεισφορά του, και αποχώρησε τον περασμένο Γενάρη.

Το όραμά του για τον Βόλο

Πλέον, ο Αμπασκάλ, έχοντας αποκομίσει όλες αυτές τις πολύτιμες εμπειρίες, είναι τον πάγκο του Βόλου, στοχεύοντας να μεταδώσει στους παίκτες του το ισπανικό μοντέλο. Με την μέχρι τώρα παρουσία του, μπορούμε να πούμε ότι τα έχει καταφέρει ικανοποιητικά, αφού σε μόλις 6 αναμετρήσεις ο σύλλογος από την Μαγνησία έχει βρει δίχτυα 15 φορές, με αποκορύφωνα τα 4 γκολ μέσα στην Τούμπα με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ.

Επιμέλεια: Ιπποκράτης Φινδάνης

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ