Λαμία – Παναθηναϊκός 1-3: Πράσινη αντίδραση και πρώτο «διπλό» στο πρωτάθλημα

Λαμία – Παναθηναϊκός 1-3: Πράσινη αντίδραση και πρώτο «διπλό» στο πρωτάθλημα

Ο Παναθηναϊκός πέταξε ένα ημίχρονο στα σκουπίδια, η Λαμία το εκμεταλλεύτηκε και προηγήθηκε με τον Αραμπούλι, αλλά αυτή τη φορά οι πράσινοι είχαν αντίδραση. Πάτησαν την αντίπαλό τους στο δεύτερο και με γκολ των Λούντκβιστ, Μακέντα και Μαουρίσιο έφτασαν στην πρώτη εκτός έδρας νίκης τους στο φετινό προωτάθλημα.

Αυτή τη φορά έβγαλε αντίδραση μεγάλης ομάδας. Αυτή τη φορά μετέτρεψε τους… εφιάλτες σε παραγωγικό ποδόσφαιρο. Αυτή τη φορά η Λαμία, που έχει αποδειχτεί κακός δαίμονας για τον Παναθηναϊκό, τον κοίταξε στα μάτια για ένα ημίχρονο. Στο πρώτο, που οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς το πέταξαν στα… σκουπίδια. Ο Αραμπούλι έβαλε σε θέση οδηγού τη Λαμία, αλλά οι «πράσινοι» για πρώτη φορά στη σεζόν έβγαλαν αντίδραση. Πάτησαν τους – τυπικά – γηπεδούχους στο δεύτερο ημίχρονο, δημιούργησαν πολλές ευκαιρίες, σκόραραν τρία γκολ και σημείωσαν την πρώτη εκτός έδρας νίκη τους στο φετινό πρωτάθλημα με 3-1.

Ο Λούντκβιστ, που ήταν η έκπληξη του Γιοβάνοβιτς στο αρχικό σχήμα και οι δύο αλλαγές του Σέρβου, Μακέντα και Μαουρίσιο, ήταν οι σκόρερ. Εξαιρετικό ματς από τον Σουηδό, καταπληκτικός και ο Βιγιαφάνιες στην καλύτερη εμφάνισή του από τότε που γύρισε στην Ελλάδα.

Ο Αραμπούλι τιμώρησε τον… κοιμισμένο Παναθηναϊκό

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επεφύλασσε εκπλήξεις με την αρχική ενδεκάδα που παρέταξε. Άλλαξε το σχήμα του σε 4-3-3 με ανάποδο τρίγωνο στη μεσαία γραμμή, δηλαδή με έναν αμυντικό χαφ (Ρούμπεν) και δύο μπροστά του (Λούντκβιστ και Βιγιαφάνιες). Η επιλογή για τους δύο τελευταίους και ιδιαίτερα του Σουηδού αποτέλεσε έκπληξη, αλλά η σκέψη του Γιοβάνοβιτς του… βγήκε. Ήθελε καλή κυκλοφορία της μπάλας προκειμένου να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα της Λαμίας και το σφιχτό παιχνίδι που επιλέγει ο Μιχάλης Γρηγορίου, ο οποίος και πάλι χρησιμοποίησε το 3-5-2 για να κλείσει τους χώρους.

Το κατάφερε στο πρώτο μέρος, εκμεταλλευόμενος την εικόνα του Παναθηναϊκού. Οι πράσινοι είχαν σε πολύ μεγάλα ποσοστά την κατοχή της μπάλας (έφτασε έως και το 74%), αλλά δεν έκαναν απολύτως τίποτα σε θέμα παραγωγής. Μια ανούσια κατοχή και υπεροχή, με την πρώτη ευκαιρία να έρχεται μόλις στο 43′ με ένα σουτ του Χουάνκαρ. Νωρίτερα απ’ αυτό, όμως, η Λαμία είχε προλάβει να… τιμωρήσει τους πράσινους για την εικόνα τους.

Στο 35′ ο Μανούσος σέντραρε από τα αριστερά, με τον Κώτσιρα να μην πηγαίνει πάνω στη φάση, ο Αραμπούλι σηκώθηκε ανάμεσα σε τρεις αμυντικούς του Παναθηναϊκού και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μπρινιόλι. Το ματς… στράβωνε για τον Παναθηναϊκό και πάλι, την ώρα που ο Γιοβάνοβιτς έχανε και τον πρώτο του σκόρερ, αφού ο Καρλίτος αποχώρησε με τράβηγμα στο 28′ δίνοντας τη θέση του στον Μακέντα.

Την πάτησε και το γύρισε

Όλα έδειχναν πως ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του άλλο ένα δύσκολο βράδυ σε επαρχιακή πόλη. Από τον περασμένο Ιανουάριο, στο ίδιο γήπεδο (Πανθεσσαλικό) απέναντι στον Βόλο είχαν οι πράσινοι να κερδίσουν εκτός Αθηνών. Αλλά στο δεύτερο ημίχρονο εμφανίστηκε στο γήπεδο άλλη ομάδα. Από το πρώτο λεπτό οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς άρχισαν να πιέζουν και έκλεισαν τη Λαμία στην περιοχή της. Παίζοντας με ψυχραιμία, με αυτοματισμούς, με καλύτερη οργάνωση και έχοντας τον Βιγιαφάνιες ως… μαέστρο, οι πράσινοι κυριάρχησαν.

Και είδαν την κυριαρχία τους να μετουσιώνεται γρήγορα σε ισοφάριση από τη δημιουργία του Βίγια. Ο Αργεντινός έκανε ένα σλάλομ έξω από την περιοχή στο 55′, έστρωσε την κατάλληλη στιγμή στον Λούντκβιστ που με σουτ από το ύψος της περιοχής ισοφάρισε.

Οι πράσινοι από ‘κει και μετά έλεγξαν απόλυτα το ματς, πίεσαν ακόμα περισσότερο και άρχισαν να… βομβαρδίζουν την άμυνα της Λαμίας. Ο Βιτάλ δεν κατάφερε να τελειώσει ένα ανεπανάληπτο τετ α τετ, Μακέντα και Παλάσιος έχασαν ευκαιρίες, το ίδιο και ο Χουάνκαρ, με τον Παναθηναϊκό να πιέζει, αλλά το ίδιο να πιέζει και ο χρόνος. Τελικά χρειάστηκε ένα πέναλτι για να έρθει η λύτρωση. Στο 86’ ο Τζανετόπουλος πήγε άτσαλα πάνω στον Μαουρίσιο, ο Κουμπαράκης έδειξε την άσπρη βούλα και ο Μακέντα με εύστοχη εκτέλεση έφερε μπροστά τον Παναθηναϊκό.

Και ένα λεπτό αργότερα ο Παναθηναϊκός… καθάρισε οριστικά την υπόθεση νίκη. Σε αντεπίθεση που έβγαλαν οι «πράσινοι» ο Μακέντα βρέθηκε σε θέση βολής εντός περιοχής, έδωσε αριστερά στον Μαουρίσιο που από τη μικρή περιοχή διαμόρφωσε το τελικό 3-1 για έναν Παναθηναϊκό που τελείωσε το ματς με 8 τελικές στην εστία (11 συνολικά), είχε 68% κατοχή μπάλας και στο δεύτερο ημίχρονο έβγαλε μια αισιόδοξη εικόνα που είχαμε καιρό να δούμε.

Το δεκάρι: Ο Λούντκβιστ ήταν θετικός, ο Μαουρίσιο καθοριστικός (κερδισμένο πέναλτι και γκολ), ο Παλάσιος προσπάθησε να αλλάξει τη μορφή του ματς, αλλά ο Βιγιαφάνιες αξίζει το βραβείο του MVP. Παθιασμένος, καλός τακτικά, με ασίστ στη φάση του 1-1 και με δημιουργία που είχε λείψει.

Στον πάγκο: Ο Τζανετόπουλος έκανε άτσαλα το πέναλτι πάνω στον Μαουρίσιο στο 86′. Μέχρι τότε η Λαμία δεχόταν πίεση αλλά κρατούσε τον βαθμό.

Που κρίθηκε: Στην αντίδραση του Παναθηναϊκού. Έπαιξε – επιτέλους – σαν μεγάλη ομάδα σε εκτός έδρας ματς που είδε το παιχνίδι να του στραβώνει. Ήταν κυριαρχικός και καταιγιστικός στο β’ μέρος και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στη Λαμία.

Γιατί κόουτς: Του βγήκαν πολλά του Γιοβάνοβιτς, που πίστεψε στο πλάνο παρά την κακή δημιουργικά εικόνα στο πρώτο ημίχρονο. Η τριάδα Λούντκβιστ – Βιγιαφάνιες – Ρούμπεν πήγε εξαιρετικά στη δημιουργία και την κυκλοφορία στο β’ μέρος και επί της ουσίας αυτοί έφεραν την ανατροπή.

Λαμία: Γκαραβέλης Αντέτζο, Τζανετόπουλος, Μαζουλουξής, Μαρτίνεθ, Μπεχαράνο (73’ Σκόνδρας), Προβυδάκης, Τζανδάρης (18’ Τιρόν), Γκέντσογλου, Αραμπούλι (70’ Τσούκαλος), Μανούσος

Παναθηναϊκός: Μπρινιόλι, Χουάνκαρ, Βέλεθ, Κώτσιρας, Σάρλια, Πέρεθ, Βιτάλ (77’ Μαουρίσιο), Λούντκβιστ (77’ Αϊτόρ), Χατζηγιοβάνης (64’ Παλάσιος), Βιγιαφάνιες, Καρλίτος (28’ Μακέντα)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ