Ολυμπιακός VS ΑΕΚ – Τι δείχνουν οι αριθμοί…

Ολυμπιακός VS ΑΕΚ – Τι δείχνουν οι αριθμοί…

Ο Ολυμπιακός είναι το μεγάλο φαβορί και για το φετινό πρωτάθλημα, η μόνη ομάδα που μπορεί να τον απειλήσει είναι η ΑΕΚ και to10.gr κάνει τις... στατιστικές συγκρίσεις.

Ο Ολυμπιακός οδεύει ολοταχώς για την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου και 47ου πρωταθλήματος της ιστορίας του, καθώς μετά από 12 αγωνιστικές είναι στην κορυφή της Superleague με 32 βαθμούς και στο +6 από τη δεύτερη ΑΕΚ. Οι ερυθρόλευκοι παρότι δεν έχουν πιάσει πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης, είναι κυνικοί και καθαρίζουν όλα τους τα παιχνίδια, παραμένουν αήττητοι και έχουν μόλις δυο απώλειες βαθμών κι αυτές στο Καραϊσκάκη (0-0 με Ατρόμητο και Παναθηναϊκό).

Ο Πέδρο Μαρτίνς μάλιστα βάζει τώρα στην εξίσωση παίκτες που αποκτήθηκαν για να κάνουν τη διαφορά όπως ο Ρόνι Λόπες, κάτι που δείχνει ότι και φέτος πολύ δύσκολα οι Πειραιώτες θα χάσουν τον τίτλο. Η μόνη ομάδα που έχει κάποιες πιθανότητες να κυνηγήσει μέχρι τέλους τον Ολυμπιακό μοιάζει να είναι η ΑΕΚ και αυτή έχοντας πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της. Η Ένωση είναι στο -6 και με βάση την κατάσταση ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού, αλλά και το -6 του Άρη λόγω της υπόθεσης Λασκόφ είναι η μόνη απειλή για τους ερυθρόλευκους.

To10.gr λοιπόν με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη βαθμολογία, συγκρίνει με αριθμούς Ολυμπιακό και ΑΕΚ, τόσο σε ατομικό αλλά και σε ομαδικό επίπεδο, για να φανεί πόσο μεγάλη ή όχι είναι η διαφορά ανάμεσα στους δυο διεκδικητές του τίτλου.

Οι βασικές κατηγορίες

Στις βασικές κατηγορίες συμπεριλαμβάνονται τα γκολ υπέρ και κατά, η διαφορά τερμάτων και οι τελικές προσπάθειες. Μπορεί λοιπόν η ΑΕΚ να έχει την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 25 τέρματα, αλλά έχει δεχτεί ήδη 14 σε μόλις 12 αγώνες. Κάτι που σίγουρα δεν δίνει τίτλους. Από την άλλη ο Ολυμπιακός έχει σκοράρει 23 φορές (δεύτερη καλύτερη επίθεση) και έχει «φάει» 9 τέρματα έχοντας τη δεύτερη καλύτερη άμυνα πίσω από τον ΠΑΣ Γιάννινα (8 γκολ κατά). Η διαφορά τερμάτων είναι στο +14 για τον Ολυμπιακό και στο +11 για την ΑΕΚ.

Οι δυο ομάδες είναι πολύ καλές στη δημιουργία ευκαιριών και μαζί με τον Άρη είναι στην πρώτη τριάδα. Ο Ολυμπιακός έχει φτιάξει 156 τελικές προσπάθειες σε 12 αγώνες σε αντίθεση με την ΑΕΚ που έχει 149. Αυτό που έχει σημασία είναι η αποτελεσματικότητα με την Ένωση να σκοράρει 0,1678 γκολ ανά τελική, ενώ οι ερυθρόλευκοι 0,1474. Ο Ολυμπιακός είναι σχετικά πιο αναποτελεσματικός σε αυτό τον τομέα, κάτι που αν διορθωθεί φυσικά θα φύγει ακόμη πιο μακριά από τους κιτρινόμαυρους.

Η μεγάλη διαφορά των δυο ομάδων φαίνεται στις τελικές προσπάθειες που δέχονται όμως. Η ΑΕΚ δέχεται πολλές φάσεις και ουσιαστικά το έχει πληρώσει, αφού οι αντιπάλοι της έχουν 119 τελικές, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που δέχεται μόλις 88. Καλύτερη ομάδα σε αυτό τον τομέα είναι ο Άρης με 85.

Τα ατομικά στατιστικά

Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν τις καλύτερες επιθέσεις στο πρωτάθλημα. Η διαφορά τους όμως είναι ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν πολλές λύσεις στο σκοράρισμα. Συγκεκριμένα, ο Ελ Αραμπί μπορεί να έχει 5 τέρματα και να είναι ο πρώτος σκόρερ για τον Ολυμπιακό, όμως Αγκιμπού Καμαρά και Τικίνιο έχουν από 4, ενώ ο Σισέ και ο Μασούρας έχουν από 3. Για την ΑΕΚ ο Αραούχο έχει μεν 6 και ο Τσούμπερ 5, αλλά ο επόμενος σκόρερ είναι ο Λιβάι Γκαρσία με 2 γκολ, μαζί με τους Άμραμπατ, Βράνιες και Ανσαριφάρντ.

Από εκεί και πέρα, η ΑΕΚ υπερτερεί στις ασίστ πολύ κι αυτό λόγω Πέτρου Μάνταλου. Ο αρχηγός της Ένωσης κάνει πολύ καλό πρωτάθλημα και έχει ήδη 7 ασίστ, όντας πρώτος με διαφορά στη σχετική λίστα, ενώ για τον Ολυμπιακό ο Γιαν Εμβιλά και ο Αγκιμπού Καμαρά έχουν από 2 ασίστ. Κλείνοντας, τα ατομικά στατιστικά Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν και 4 από τους 7 πρώτους σε λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα, αφού για τον πρωταθλητή Ελλάδας ο Βατσλίκ είναι πρώτος σε όλη τη Superleague με 1162 λεπτά συμμετοχής, με τον Ρέαμπτσιουκ να είναι 7ος με 1135 λεπτά. Για την ΑΕΚ οι αναντικατάστατοι είναι οι Στάνκοβιτς και Βράνιες με 1158 λεπτά στο φετινό πρωτάθλημα.

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Μπορεί τα γκολ, οι τελικές προσπάθειες και τα ατομικά στατιστικά να είναι πολύ σημαντικά για να συγκρίνουν Ολυμπιακό και ΑΕΚ, όμως τη διαφορά ανάμεσα στους δυο συλλόγους την κάνουν οι λεπτομέρειες. Και στις λεπτομέρειες ο Ολυμπιακός φαίνεται να υπερτερεί.

Την ώρα λοιπόν που η ΑΕΚ έχει 17 ασίστ για τα 25 τέρματα της και ο Ολυμπιακός 12 για τα 23 του, οι Πειραιώτες κυριαρχούν σε αρκετές από τις στατιστικές κατηγορίες που δεν έχουν τόσο σημασία όταν τις συγκρίνει κανείς μόνες τους, όμως όταν όλες μαζί δείχνουν… Ολυμπιακό αποτυπώνεται και η διαφορά στη βαθμολογία, αλλά και στην ποιότητα και το βάθος της εκάστοτε ομάδας.

Οι ερυθρόλευκοι λοιπόν που οι εξτρέμ τους δεν έχουν κάνει τη διαφορά όπως συμβαίνει με την ΑΕΚ, έχουν 136/356 γεμίσματα και είναι πρώτοι στο πρωτάθλημα. Αυτό συμβαίνει χάρη στα ανεβάσματα των πλάγιων μπακ τους και ουσιαστικά δείχνει τη δυνατότητα του Ολυμπιακού να έχει περισσότερες τελικές και να «πνίγει» τον αντίπαλο. Από την άλλη η ΑΕΚ έχει 113/287 εύστοχα γεμίσματα 70 περίπου λιγότερα από την ομάδα του Μαρτίνς.

Εκτός αυτού όμως, ο Ολυμπιακός έχει 722 πάσες, την ώρα που η ΑΕΚ έχει 575. Στα λάθη στα παιχνίδια τους Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν μόλις ένα διαφορά, με τους Πειραιώτες να έχουν 447 και την Ένωση 448, ενώ και στα κλεψίματα υπερτερεί η ομάδα του Μαρτίνς. Οι ερυθρόλευκοι έχουν 277 έναντι 249 της ΑΕΚ σε μια κατηγορία που και εδώ ο Άρης είναι πρώτος με 350 κλεψίματα.

Δείγμα της κακής αμυντικής λειτουργίας των κιτρινόμαυρων είναι και οι αποκρούσεις με τον Στάνκοβιτς να έχει 50, ενώ ο Βατσλίκ μόλις 31, αφού δεν χρειάζεται να επέμβει τόσο όσο ο γκολκίπερ της Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΑΕΚ από την πλευρά της έχει καταφέρει να κερδίσει 3 πέναλτι φέτος έναντι 2 των ερυθρόλευκων, ενώ σημαντικό είναι επίσης ότι ο Ολυμπιακός έχει και 9 δοκάρια έναντι 4 μόλις της ΑΕΚ.

Ένα βήμα πιο μπροστά ο Ολυμπιακός

Οι παραπάνω στατιστικές κατηγορίες δεν δείχνουν κάτι το ιδιαίτερο συγκριτικά, όμως είναι λεπτομέρειες και ο Ολυμπιακός φαίνεται να είναι ένα επίπεδο πάνω από την Ένωση στις λεπτομέρειες. Οι κιτρινόμαυροι δεν θυμίζουν σε τίποτα την περσινή ομάδα, μπορούν να είναι κάπου κοντά στην κορυφή, όμως οι Πειραιώτες μοιάζει δύσκολο να χάσουν και το φετινό πρωτάθλημα, από τη στιγμή που ακόμη και όταν δεν είναι σε καλή μέρα έχουν τον τρόπο να παίρνουν τα ματς.

Επίσης είναι σημαντικό και το βάθος και η ποιότητα στο ρόστερ του Ολυμπιακού, αφού και οι αριθμοί δείχνουν ότι έχει μεγαλύτερη πληθωρικότητα, αλλά και ομοιογένεια, κάτι που λείπει προς το παρόν τουλάχιστον από την Ένωση. Κλείνοντας, ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι ένα βήμα πιο μπροστά, όμως η ΑΕΚ έχει τη δυνατότητα εφόσον βελτιωθεί σε συγκεκριμένους τομείς (όπως η άμυνα) να κυνηγήσει και να απειλήσει τους ερυθρόλευκους μέχρι το φινάλε. Και είναι η μοναδική ομάδα που μπορεί να το κάνει από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ παραπαίει, ο Παναθηναϊκός δεν έχει το ρόστερ και ο Άρης έχει το -6 από το καλοκαίρι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ