Αυτό που δεν λέει κανείς για τον Ολυμπιακό

Αυτό που δεν λέει κανείς για τον Ολυμπιακό

Αυτό που δεν έχει κανείς άλλος το τελευταίο δίμηνο.

Στον αστερισμό του Παπ Αμπού Σισέ η τελευταία συζήτηση γύρω από τον Ολυμπιακό και την προσπάθεια του να κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα. Όχι, άδικα. Ο κεντρικός αμυντικός από τη Σενεγάλη ήταν που έβαλε τους Ερυθρόλευκους με το δεξί στα playoffs καθαρίζοντας τη μπουγάδα στην αναμέτρηση της Κυριακής με τον Άρη, με γκολ και κερδισμένο πέναλτι.

Εκείνος ήταν αδιαμφισβήτητα ο πολυτιμότερος της πρεμιέρας, άρα δικαίως όλα τα φώτα έπεσαν πάνω του. Πριν αυτά σβήσουν όμως μια απαραίτητη υπενθύμιση: Στη φετινή εκδοχή της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς οι συζητήσεις γύρω από έναν συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή δεν κρατούν πολύ. Γιατί; Διότι σχεδόν κάθε εβδομάδα είναι και διαφορετικός εκείνος που βάζει την υπογραφή του στον δρόμο για το three peat.

Το Super League παράδειγμα των τελευταίων 50 ημερών στο μεγάλο λιμάνι είναι εξόχως χαρακτηριστικό. Ο Σισέ κόντρα στον Άρη. Οι Έλληνες (Μασούρας 2, Παπασταθόπουλος, Μπουχαλάκης) και τα τέσσερα γκολ τους στο εξ αναβολής με τον Αστέρα Τρίπολης πριν από δύο εβδομάδες (5-1). Ο Γκάρι Ροντρίγκες στο 2-0 με τον ΟΦΗ αλλά και στο 3-1 με τον Παναιτωλικό. Ο Ματιέ Βαλμπουενά και το buzzer beater στο Βόλο (1-0). Ο Γιαν Εμβιλά με την ΑΕΚ (1-0).

Οι καθοριστικές επεμβάσεις του Τομάς Βατσλίκ στο δύσκολο πρώτο ημίχρονο στη Νεάπολη με τον Ιωνικό (3-0). Τα μεγάλα γράμματα στις επτά τελευταίες νίκες των Ερυθρόλευκων στο πρωτάθλημα από τις 2/2 μέχρι εδώ. Στην ως τώρα σοδειά του Φλεβάρη και του Μάρτη που εν πολλοίς μοιάζει να κλειδώνει την υπόθεση τίτλος. Σταθερά στο +12 ο Ολυμπιακός. Και πλέον μόλις εννέα στροφές πριν από το φινάλε.

Ποικιλία

Έχει βάλει σε αυτό το διάστημα ο πρωταθλητής 17 γκολ (μαζί με εκείνο στο «Βικελίδης» κόντρα στον Άρη, στη μοναδική ως τώρα ήττα) και τα πήρε από δέκα διαφορετικούς σκόρερ! Με τον Γκάρι Ροντρίγκες που μέχρι τον Φλεβάρη δεν είχε ανοίξει λογαριασμό να πετυχαίνει 4 (!) και τους Γιώργο Μασούρα (3), Ματιέ Βαλμπουενά (2), Γιουσέφ Ελ Αραμπί (2), Αγκιμπού Καμαρά, Τικίνιο Σοάρες, Γιαν Εμβιλά, Ανδρέα Μπουχαλάκη, Σωκράτη Παπασταθόπουλο και Παπ Αμπού Σισέ να συμπληρώνουν τη σχετική λίστα (αν μετρήσατε 16 είναι γιατί υπάρχει και το αυτογκόλ του Φιορίν Ντουρμισάι στο ματς με τον ΟΦΗ)!

Άλλη μέθοδος

Δέκα διαφορετικοί σκόρερ στις οκτώ τελευταίες αγωνιστικές όταν σε ολόκληρη τη σεζόν έχουν σκοράρει στο πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό -σε αυτές τις 26+1 αγωνιστικές- συνολικά δώδεκα παίκτες (λείπουν από τη λίστα ο Ρόνι Λόπες και ο Μάριος Βρουσάι). Δεν το λες ακριβώς και συνηθισμένο. Όπως δεν το λες και αντίστοιχο με τις σεζόν που προηγήθηκαν. Διότι ο Ολυμπιακός 2019-20 και ο Ολυμπιακός 2020-21 είχαν διαφορετική μεθοδολογία. Πρόπερσι σε εκείνη την ομάδα υπόδειγμα ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί (20 γκολ -8 ασίστ) και ο Ματιέ Βαλμπουενά (7 γκολ- 13 ασίστ) ήταν απλά οι «κάνω τη διαφορά» για την επιστροφή στον τίτλο.

Πέρσι τα δύο σέντερ φορ του Ολυμπιακού, ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί (22 γκολ- 6 ασίστ) και ο Αχμέντ Χασάν (10 γκολ- 5 ασίστ) έφτιαξαν ένα εντυπωσιακό 32-11 που με την ελληνική συνδρομή του Γιώργου Μασούρα (13 γκολ- 5 ασίστ) και του Κώστα Φορτούνη (9 γκολ -11 ασίστ) σχημάτισαν ένα εξωπραγματικό για τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος 54 γκολ και 27 ασίστ.

Τα δέκα του Σισέ

Φέτος το σενάριο είναι γραμμένο με τρόπο διαφορετικό. Και το «γκολ» αλλά και η «δημιουργία» του είναι δουλειές που αφορά πολλούς. Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί έχει 11-3, ο Γιώργος Μασούρας 7-3, ο Τικίνιο Σοάρες 7 γκολ, ο Αγκιμπού Καμαρά 5-4, ο Γκάρι Ροντρίγκες 4-1, ο Ματιέ Βαλμπουενά 3-2 ενώ πλέον στη λίστα με τους κορυφαίους Super League σκόρερ της ομάδας είναι και ο Παπ Αμπού Σισέ με 5. Ένας κεντρικός αμυντικός που με βάση τους αριθμούς είναι κάτι σαν τον… τρίτο σέντερ φορ του ρόστερ που διατηρεί ο Πέδρο Μαρτίνς.

«Πιστεύω πραγματικά ότι μπορώ να σκοράρω πολύ περισσότερο» έλεγε το βράδυ της Κυριακής ο Σισέ βάζοντας μάλιστα στόχο τα δέκα γκολ φέτος «που νομίζω ότι ρεαλιστικά μπορώ να τα πετύχω». Ο άσος από τη Σενεγάλη βεβαίως ακόμη και αν δεν τα καταφέρει, έχει προλάβει ήδη φέτος με την άκρως παραγωγική χρονιά του να σκαρφαλώσει σε μια ιδιαίτερη κορυφή: ο καλύτερος σκόρερ κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού στα τελευταία 30 χρόνια.

Έχει πετύχει 16, αφήνοντας πίσω τον Γιώργο Ανατολάκη και τον Αλέξη Αλεξίου που έκλεισαν την καριέρα τους με 14 έκαστος αλλά τον τους Γιώργο Αμανατίδη (13) και Ζούλιο Σέζαρ (11).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ