Βοτανικός, η επόμενη μέρα: Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

Βοτανικός, η επόμενη μέρα: Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

To10.gr ρίχνει φως στη Διπλή Ανάπλαση μετά το ιστορικό «Ναι» της Γενικής Συνέλευσης. Οι διαδικασίες που προβλέπονται από εδώ και στο εξής και οι συμβάσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Είναι ιστορική η μέρα που ξημέρωσε για ολόκληρο τον οργανισμό του Παναθηναϊκού. Ειπώθηκε χθες από τον Τάκη Μαλακατέ, από τον Κώστα Μπακογιάννη, ειπώθηκε σήμερα και από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η οποία έβαλε στο… τραπέζι και ένα σενάριο που μοιάζει υπέρ – αισιόδοξο: ποδοσφαιρικό γήπεδο στα τέλη του 2024.

Πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί, κυρίως από τη στιγμή που όλοι γνωρίζαμε για ένα πλάνο που έλεγε το 2026. Ωστόσο ας το κρατήσουμε στην κουβέντα και θα το δούμε τους επόμενους μήνες.

Δεδομένο είναι πως οι εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη θα παραδοθούν το 2024. Επίσης δεδομένο είναι ότι δεν θα πειραχτεί ούτε… καρεκλάκι στη Λεωφόρο πριν ο Παναθηναϊκός παίξει τον πρώτο του αγώνα στο νέο του γήπεδο. Αυτή ήταν και η δέσμευση του Μπακογιάννη. Περιμένουμε να γίνει πραγματικότητα και φυσικά θα γίνει, από τη στιγμή που όλος ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι ανένδοτος σε αυτό. Στη Λεωφόρο θα μπουν μπουλντόζες κατεδάφισης μονάχα όταν στον Βοτανικό θα μπει το… πρώτο γκολ.

Τι λέει η επόμενη μέρα μετά το «ΝΑΙ» σε ποσοστό 68,5% που είχαμε στη Γενική Συνέλευση του ερασιτέχνη;

Αρχικά όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (ΠΑΕ, Ερασιτέχνης, Δήμος, Τράπεζες) θα υπογράψουν τις συμβάσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί εδώ και πολύ καιρό. Και μάλιστα υπήρξαν και πεδίο προβληματισμού όσων ψήφισαν εναντίον της Διπλής Ανάπλασης, πολλοί εκ των οποίων είχαν τοποθετηθεί ανοιχτά κατά στην προσυνέλευση της Δευτέρας.

Με την υπογραφή των συμβάσεων θα κινηθούν άμεσα διαδικασίες κατασκευής των εγκαταστάσεων μόλις έρθει και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση που θα πρέπει να εγκρίνει τον φάκελο του πρότζεκτ. Κάτι που είναι τυπικό και δεν αναμένεται να πάρει πολύ χρόνο.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Κώστα Μπακογιάννη, οι εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη θα παραδοθούν το 2024, ενώ το ποδοσφαιρικό γήπεδο θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2026. «Η Λεωφόρος θα γκρεμιστεί όταν ο Παναθηναϊκός θα δώσει το πρώτο του παιχνίδι στον Βοτανικό», δεσμεύτηκε με δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Ο Δήμος αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησης του Γηπέδου (εξασφάλιση χρηματοδότησης, συμβολή στην έκδοση απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων, δημοπράτηση του έργου), ενώ μέσω της σύμβασης, ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί́ στον Ερασιτέχνη Π.Α.Ο. τη χρήση του Γηπέδου (με όλα τα παραρτήματά του και τα δικαιώματα χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων εντός αυτού́ για 99 χρόνια από́ την ολοκλήρωση της κατασκευής του).

Σημειώνεται ότι η παραχώρηση αυτή δεν περιλαμβάνει τις εμπορικές χρήσεις του Γηπέδου (εστιατόρια, κυλικεία, σουίτες και κάθε άλλο χώρο αναψυχής που δε φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες). Ένα ποσοστό 15% επί των εσόδων από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του γηπέδου θα καταβάλλεται στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ για 49 έτη. Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να παραταθεί με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμοδίου για τον Αθλητισμό Υπουργού.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημοπράτηση του Γηπέδου

Οι μελέτες του Γηπέδου, έχουν συνταχθεί́ από́ την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. και έχουν παραδοθεί́ στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Βάσει αυτών συντάσσονται ήδη τα τεύχη δημοπράτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 του Ν. 4412/2016.

Σύμφωνα με τις μελέτες, το κόστος κατασκευής του Γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, κοστολογείται στα 115.000.000€, ποσό το οποίο έχει εξασφαλισθεί από́ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ́ τα έργα που αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο του Γηπέδου, αλλά και των υποδομών της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Πάμε να δούμε και τις συμβάσεις, όπως ο ίδιος ο Κώστας Μπακογιάννης τις είχε παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου επί του θέματος:

Σύμβαση μεταξύ δήμου και Ερασιτέχνη ΠΑΟ

«Ο Δ.Α. αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησής του νέου Γηπέδου που θα κατασκευασθεί. Ειδικότερα:
– θα εξασφαλίσει την χρηματοδότηση,
– θα συμβάλλει στην έκδοση των αναγκαίων αδειών και εγκρίσεων, και
– θα προβεί στη δημοπράτηση του έργου με την προβλεπόμενη στο άρθρο 50 του Ν. 4412/2016, όπως τροποποιήθηκε και
ισχύει, διαδικασία.

Ο Δ.Α. παραχωρεί στον Ερασιτέχνη Π.Α.Ο. την χρήση του Γηπέδου που θα ανεγερθεί με όλα τα συστατικά και παραρτήματα του και όλα τα δικαιώματα χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων εντός αυτού για 99 χρόνια από την ολοκλήρωση της κατασκευής του.

Η παραχώρηση αυτή του Δ.Α. προς τον Ερασιτέχνη Π.Α.Ο. δεν περιλαμβάνει τις εμπορικές χρήσεις του Γηπέδου (ενδεικτικά εστιατόρια, κυλικεία, σουίτες και οποιοσδήποτε άλλος χώρος αναψυχής ή διημέρευσης που δεν φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες ή καθίσματα σε κερκίδες για την παρακολούθηση αυτών και τη διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων (πχ. συναυλίες) εντός του Γηπέδου.

Ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί στον Π.Α.Ο. την χρήση της οικείας έκτασης καθώς και των εγκαταστάσεων και λοιπών χώρων που θα ανεγερθούν εκεί για 99 χρόνια από την ολοκλήρωση της κατασκευής τους καθώς και το δικαίωμα ονοματοδοσίας αυτών.

Σύμβαση Ερασιτέχνη – Δήμου για τη Λεωφόρο

«Μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του Γηπέδου και των Αθλητικών Εγκαταστάσεων Π.Α.Ο. και την έναρξη της λειτουργικής χρήσης τους, ο Π.Α.Ο. αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποχωρήσει από τους χώρους της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και να παραδώσει την κατοχή αυτών στον Δ.Α. Η άδεια κατεδάφισης γίνεται άμεσα, αλλά έχει 10ετή ισχύ».

«Σε περίπτωση κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης, ο Δ.Α. θα υποχρεούται να παραχωρήσει στον Π.Α.Ο. για 99 χρόνια άνευ ανταλλάγματος το δικαίωμα χρήσης δεκαπέντε (15) υπόγειων θέσεων στάθμευσης, προκειμένου ο Π.Α.Ο. να τις χρησιμοποιεί είτε για την κάλυψη των αναγκών της διοίκησης και των υπαλλήλων του είτε να τις παραχωρεί περαιτέρω κατά την απόλυτη επιλογή του είτε να τις εκμισθώνει σε τρίτους για να καλύπτει από τα έσοδα λειτουργικές του ανάγκες.»

Σύμβαση ΠΑΕ – Δήμου

«Ο Δ.Α. ως ιδιοκτήτης του Γηπέδου παραχωρεί εκ του νόμου τις εμπορικές χρήσεις (σουίτες, καντίνες, μπουτίκ κλπ.) εντός του γηπέδου αυτού στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. έναντι ανταλλάγματος.

Ο Δ.Α. παραχωρεί στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. και το δικαίωμα ονοματοδοσίας του γηπέδου. Για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των εμπορικής χρήσης χώρων καθώς και του δικαιώματος ονοματοδοσίας του γηπέδου, συμφωνείται οικονομικό αντάλλαγμα από την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. προς τον Δ.Α., ως ακολούθως:

Αναλυτικά το ποσό που θα πρέπει να δίνει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τις εμπορικές χρήσεις στον Δήμο Αθηναίων:

-Ποσό ίσο με ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) επί των μισθωμάτων από δραστηριότητες που αφορούν χώρους εστίασης και μπουτίκ. Σε περίπτωση που μία από αυτές τις δραστηριότητες αυτές (π.χ. μπουτίκ) ασκείται απευθείας από την ΠΑΕ ΠΑΟ, τότε το ποσό της παραγράφου αυτής θα είναι ίσο με ποσοστό 10% επί του συγκεκριμένου τζίρου.

-Ποσό εκατόν σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ ( € 145.000,00) από την διάθεση των Σουιτών.

-Ποσό ίσο με ποσοστό πενήντα τοις εκάτο (50%) επί των καθαρών εισπράξεων, από την διενέργεια κάθε είδους συναυλιών ή εν γένει πολιτιστικών εκδηλώσεων. Για την παραχώρηση του δικαιώματος ονοματοδοσίας το οικονομικό αντάλλαγμα συμφωνείται με την παρούσα να ανέρχεται σε ποσό ίσο:

-με ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί του Συνολικού Εσόδου Ονοματοδοσίας για τα πρώτα δέκα (10) έτη λειτουργίας του Γηπέδου.

-με ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) για την μετά τα δέκα έτη περίοδο λειτουργίας του Γηπέδου. Ως Συνολικό Έσοδο Ονοματοδοσίας συμφωνείται ότι είναι το άθροισμα των τυχόν εφάπαξ και των τακτικών ετήσιων καταβολών που θα λαμβάνει η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. από την σύμβαση ονοματοδοσίας που θα καταρτίσει».

Το ελάχιστο εγγυημένο έσοδο που θα οφείλεται στο ΔΑ από την ΠΑΕ ΠΑΟ θα ανέρχεται σε κάθε περίπτωση στο ποσό των διακοσίων εβδομήντα χιλιάδων ευρώ ( € 270.000,00) ανά μισθωτικό έτος, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ετησίως σύμφωνα με το 50% του ποσοστού μεταβολής του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή (τιμάριθμος) του μήνα αναπροσαρμογής σε σχέση με τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους (απλή δωδεκάμηνη μεταβολή), αρχής γενομένης από την έναρξη της μισθωτικής σχέσης. Το ελάχιστο ποσό είναι 415.000 ευρώ ανά έτος».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ