Ο Σάκης Τσιώλης ανοίγει τον φάκελο του «αιώνιου» ντέρμπι και… αποθεώνει την ΑΕΚ

Ο Σάκης Τσιώλης ανοίγει τον φάκελο του «αιώνιου» ντέρμπι και… αποθεώνει την ΑΕΚ

Ο Σάκης Τσιώλης μίλησε στο «10» για τη φετινή «μάχη» στη Superleague, ανέλυσε όλες τις πτυχές του αυριανού (6/11, 19:30) ντέρμπι στη Λεωφόρο, αποθέωσε την ΑΕΚ η οποία γύρισε «σπίτι» της, ενώ στάθηκε στη μεγάλη κρίση που περνάνε οι Έλληνες προπονητές...

Ο Σάκης Τσιώλης είναι εδώ και πολλά χρόνια χωρίς αμφιβολία ένας εκ των κορυφαίων προπονητών στην Ελλάδα, έχοντας προσφέρει πολλά στο ποδόσφαιρό μας.

Ο 63χρονος τεχνικός έχει διαγράψει μία αξιοπρόσεκτη καριέρα σε πάρα πολλούς συλλόγους της Superleague, για πάνω από δύο δεκαετίες. Άρης, Αστέρας Τρίπολης, Ιωνικός, Λεβαδειακός, ΠΑΣ Γιάννινα, Ξάνθη, Βόλος, ΑΕΛ, Παναχαϊκή είναι μονάχα μερικές από τις ομάδες που έχει προπονήσει.

Ο Σάκης Τσιώλης παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο «10» και μίλησε για τα κυριότερα θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την επικαιρότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο έμπειρος προπονητής σχολίασε όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής στη Superleague, τονίζοντας πως το επίπεδο των ομάδων είναι αρκετά καλό και έκανε λόγο για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρωταθλήματα των τελευταίων ετών.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι ο Παναθηναϊκός ξαναβρήκε την αίγλη του παρελθόντος και έφερε τον κόσμο ξανά στο γήπεδο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σάκης Τσιώλης, που τόνισε πως «η ΑΕΚ έρχεται και ιδιαίτερα τώρα που γύρισε στην έδρα της έχει τεράστιες δυνατότητες», ενώ για τον Ολυμπιακό και για το αν μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση είπε ότι «έχει το κύρος, έχει τη φανέλα και είναι ο μόνιμος πρωταθλητής τα τελευταία χρόνια», με ό,τι προφανώς συνεπάγεται αυτό.

Ο κ. Τσιώλης ανέλυσε επίσης το αυριανό (6/11, 19:30) κρίσιμο ντέρμπι «αιωνίων» στη Λεωφόρο μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Τα σημεία-κλειδιά για Γιοβάνοβιτς-Μίτσελ, το… τελευταίο χαρτί των Πειραιωτών, το πλεονέκτημα του «τριφυλλιού» και το αν θα παίξουν ρόλο στη συνέχεια του πρωταθλήματος οι τραυματισμοί στους «πράσινους».

Από εκεί και πέρα, ο Τσιώλης στάθηκε σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο απασχολεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και αυτό είναι οι Έλληνες προπονητές, οι οποίοι «περνούν μεγάλη κρίση» διότι «οι παράγοντες των ομάδων δεν τους στηρίζουν και δεν τους εμπιστεύονται», ενώ ο 63χρονος τεχνικός άφησε αιχμές για την ανοργανωσιά στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Τέλος, ο Τσιώλης δεν παρέλειψε να εκφράσει και την επιθυμία του να επιστρέψει στα γήπεδα μετά την απόλυσή του από την Καλαμάτα.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Σάκης Τσιώλης στο «10»:

-Καταρχάς, θα θέλαμε να μας κάνετε ένα σχόλιο για τις 10 πρώτες αγωνιστικές που έχουν διεξαχθεί στη Superleague. Τι σας έχει εκπλήξει, ποια ομάδα θεωρείτε φαβορί για τον τίτλο και αν πιστεύετε πως τα φετινά play offs θα είναι τα πιο ενδιαφέροντα που έχουν γίνει ποτέ, με δεδομένο ότι ο δεύτερος βγαίνει στο Champions League και το τρίτο ευρωπαϊκό εισιτήριο οδηγεί στο Europa League;

«Σίγουρα το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, διότι όπως είπατε η δεύτερη θέση δίνει εισιτήριο για το Champions League. Το επίπεδο είναι αρκετά καλό, είναι πολύ σημαντικό ότι ο Παναθηναϊκός ξαναβρήκε την αίγλη του παρελθόντος και έφερε τον κόσμο ξανά στο γήπεδο. Είναι μια ομάδα που βγάζει υγεία και αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα στις ελληνικές ομάδες για το πώς πρέπει ένας πρόεδρος όπως είναι ο Αλαφούζος να εμπιστεύεται και να αφήνει τον προπονητή του να φτιάχνει την ομάδα του.

Παρελθόν από την Παναχαϊκή ο Τσιώλης

Από εκεί και πέρα η ΑΕΚ, παρά τις ήττες από Βόλο και Παναθηναϊκό, είναι μια ομάδα που έχει τεράστιες δυνατότητες, ιδιαίτερα τώρα που γύρισε στην έδρα της, έχει πολύ καλό ρόστερ και νομίζω πως είναι μέσα στις δύο ομάδες που είναι τα φαβορί για να παλέψουν για το πρωτάθλημα.

Όσον αφορά τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ είναι δύο ομάδες που έχουν κάνει τον κύκλο τους και θα έπρεπε πιο νωρίς να το καταλάβουν αυτό και να φτιάξουν μια καινούρια κατάσταση. Το άφησαν, πήγαν με τις ομάδες και τη δομή που είχαν και το πληρώνουν αυτή τη στιγμή. Ο κύκλος έκλεισε για τα παλιά ρόστερ που διέθεταν οι δύο σύλλογοι και αυτό θα έπρεπε να αλλάξει πιο νωρίς.

Δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Η ΑΕΚ έρχεται πάντως και ενδεχομένως έχει τις ίδιες πιθανότητες με τον Παναθηναϊκό για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα».

-Όσον αφορά το ντέρμπι «αιωνίων», αν ήσασταν στη θέση των δύο προπονητών, Γιοβάνοβιτς και Μίτσελ, τι τακτική θα επιλέγατε ανά περίπτωση; Ποιο είναι το κλειδί για τον Παναθηναϊκό για να πάρει τη νίκη και τι πρέπει αντίστοιχα να κάνει ο Ολυμπιακός για να φύγει αλώβητος από τη Λεωφόρο;

«Είναι σημαντικό πλεονέκτημα για τον Γιοβάνοβιτς ότι ξέρει πολύ καλά τι εστί Λεωφόρος και τι εστί Παναθηναϊκός. Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει να διαφοροποιήσει πολλά πράγματα. Έχει συνοχή, είναι κοντά οι γραμμές, πρεσάρει καλά, ψηλά και μέσα στη Λεωφόρο όταν μεταφέρεις το παιχνίδι για αρκετό χρόνο στο τρίτο του αντιπάλου τότε έχεις πολλά πλεονεκτήματα. Πέρα από στημένες φάσεις, φάουλ, πέναλτι και λοιπά, είσαι και πολύ κοντά στο γκολ. Ο Παναθηναϊκός έχει εξαιρετική ψυχολογία, σκοράρουν οι πάντες και αυτό είναι σημαντικό.

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τον Ολυμπιακό, θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή όταν χάνει την μπάλα διότι έχει πρόβλημα στο αμυντικό transition, ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις και σε τέτοια ντέρμπι μετράνε πολύ οι φανέλες. Παίζουν μεγάλο ρόλο.

Ο Ολυμπιακός ίσως να παίζει και το τελευταίο του χαρτί κόντρα στον Παναθηναϊκό, γιατί αν πάει στους 13 βαθμούς η διαφορά νομίζω ότι πολύ δύσκολα πλέον θα γυρίσει».

-Ο Παναθηναϊκός, παρά τους συνεχόμενους σοβαρότατους τραυματισμούς και τις ρήξεις χιαστών (βλ. Αϊτόρ, Τρουιγέ), θεωρείτε πως θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και στην εκπληκτική πορεία πρωταθλητισμού που πραγματοποιεί μέχρι σήμερα;

«Είναι σίγουρο ότι ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί, διότι δεν βασίζεται μόνο σε μονάδες. Έχει μεν παίκτες που ξεχωρίζουν, όπως ήταν ο Αϊτόρ, αλλά πιστεύω πως ο Παναθηναϊκός στηρίζεται περισσότερο στην ομάδα, στο σύνολο δηλαδή, και όχι σε μεμονωμένους παίκτες και γι’ αυτό δεν θα έχει θέμα».

-Ο Ολυμπιακός, αν πάρει το αποτέλεσμα που θέλει στη Λεωφόρο, μπορεί κατά τη γνώμη σας να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση στο πρωτάθλημα;

«Ο Ολυμπιακός έχει τη φανέλα και μεγάλη ιστορία, αλλά όσον αφορά τον τρόπο παιχνιδιού μέχρι τώρα ο προπονητής φαίνεται μπερδεμένος με τους 37-38 παίκτες που έχει στο ρόστερ. Άφησε για παράδειγμα με τον ΠΑΟΚ εκτός τον Πασχαλάκη και χρησιμοποίησε τον Τζολάκη, παρά το γεγονός ότι ο πρώτος τα είχε πάει καλά στην Κρήτη, για λόγους που μόνο εκείνος (σ.σ. Μίτσελ) ξέρει. Εδώ ο Λεβαντόφσκι έπαιξε κόντρα στην Μπάγερν…

Παρ’ όλα αυτά ο Ολυμπιακός έχει το κύρος και τη φανέλα, είναι εξάλλου ο μόνιμος πρωταθλητής τα τελευταία χρόνια, αλλά το ντέρμπι που έρχεται είναι πολύ οριακό για εκείνον, διότι αν χάσει ο τίτλος απομακρύνεται πλέον. Όσο χρόνο και αν έχει μπροστά του ο Μίτσελ για να ετοιμάσει και να φτιάξει την ομάδα με τη διακοπή του Μουντιάλ, αν ηττηθεί χάνει πολύ έδαφος.

Αν μπορέσει να γυρίσει την κατάσταση όμως θα είναι πολύ σημαντικό, καθώς στόχος στα play offs είναι να μην βρίσκεται η διαφορά πάνω από τους 4-5 βαθμούς από τον πρωτοπόρο».

Τσιώλης: «Μόνο η Λάρισα μπορεί να πετύχει ξανά τέτοιο θαύμα» (pic+vids)

-Πείτε μας δυο λόγια για το επαγγελματικό σας μέλλον. Έχετε κάτι στα σκαριά, υπάρχουν προτάσεις που σας ενδιαφέρουν τη δεδομένη χρονική περίοδο;

«Ο Έλληνας προπονητής αυτή τη στιγμή περνάει πολύ μεγάλη κρίση, δεν υπάρχουν πολλοί παράγοντες να στηρίξουν τον Έλληνα προπονητή. Κανένας δεν κάθεται να ασχοληθεί με τις σχολές της UEFA, να δει τις βαθμολογίες που έχουν οι Έλληνες προπονητές στο ανώτερο δίπλωμα προπονητικής (σ.σ. UEFA Pro).

Δυστυχώς είμαστε σε ένα μεταίχμιο μεταξύ των Ελλήνων παραγόντων και των Ελλήνων προπονητών, μιλώντας κυρίως για τη Superleague, γιατί μετά τη Superleague, όπως πολύ καλά ξέρετε, δεν υπάρχει κάτι άλλο από εκεί και πέρα. Ακόμα δεν έχουν κάνει καν εκκίνηση τα άλλα πρωταθλήματα και με τα χίλια ζόρια αν θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Κυριακή. Και να ξεκινήσουν μπορεί να το πάνε για 1-2 αγωνιστικές και μετά να σταματήσουν πάλι.

Στη Superleague λοιπόν είναι δύσκολο να επιβιώσει ένας Έλληνας προπονητής, πολύ δύσκολα τους εμπιστεύονται. Εγώ δούλεψα για 14-15 χρόνια στη Superleague γιατί είχα τους παράγοντες που στήριζαν και έτσι έρχονταν τα αποτελέσματα. Τώρα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, οι παράγοντες νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και έχουν θέματα.

Όσον αφορά για μένα φυσικά περιμένω, είμαι εδώ, είμαι ενεργός, πηγαίνω αυτή την εποχή σε ΤΕΦΑΑ και κάνω μαθήματα σε σπουδαστές που έχουν ως αντικείμενο την προπονητική και ακολουθώ όλες τις εξελίξεις. Μακάρι να βρεθεί κάτι που μ’ αρέσει, που να με καλύπτει προσωπικά κι εγώ να καλύπτω αντίστοιχα την ομάδα και να μπορέσω να γυρίσω στα γήπεδα. Αυτή είναι η επιθυμία μου».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ