Απόλλων Σμύρνης : Η βαριά βιομηχανία της Ελαφράς Ταξιαρχίας

Απόλλων Σμύρνης : Η βαριά βιομηχανία της Ελαφράς Ταξιαρχίας

Οι ποδοσφαιριστές που έβγαλε ο Απόλλων έγραψαν ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Χρήστος Αλμπάνης έγινε το «next big thing» του ελληνικού ποδοσφαίρου, στην πραγματικότητα το «next big thing» του Απόλλωνα, ο οποίος κατά καιρούς έχει προσφέρει ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία.

Αν υποθέσουμε ότι η ΑΕΚ είναι η ομάδα στην οποία ο νεαρός εξτρέμ είναι έτοιμος να συνεχίσει την καριέρα του, υπάρχει μια μικρή ιστορία που τον συνδέει με τον Ντέμη Νικολαΐδη. Εκτός από το γεγονός ότι και οι δύο ουσιαστικά «γεννήθηκαν» ποδοσφαιρικά στην ομάδα της Ριζούπολης. Εκτός από το γεγονός ότι όπως τότε ο Ντέμης, έτσι και τώρα ο Αλμπάνης αποτελεί «μήλο της έριδος» για τους μεγάλους.

Υπάρχει και κάτι ακόμα που τους συνδέει. Η Γερμανία. Ο Νικολαΐδης γεννήθηκε εκεί. Ο Αλμπάνης αγωνίστηκε εκεί, προτού έρθει στην Ελλάδα. Αν τελικά, θα τους συνδέσει και η ΑΕΚ, θα φανεί στην πορεία.

Μέχρι τότε, όμως, ας δούμε μερικούς από τους ποδοσφαιριστές που έβγαλε ο Απόλλων και έγραψαν ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πριν από τον Ντέμη, υπήρχαν κι άλλοι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές.

Ο Αριστείδης Καμάρας από εκεί ξεκίνησε την πορεία του, που έφτασε τελικά μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ. Στον Απόλλωνα από το 1954 έως το 1961 και στη συνέχεια, για 12 χρόνια στον Παναθηναϊκό. Τίτλοι, επιτυχίες και βέβαια, 30 συμμετοχές με την Εθνική μας.

Για τον Νικολαΐδη τα είπαμε. Από το 1993 έως το 1996 στην Ριζούπολη, έκανα απίθανα πράγματα μέχρι τελικά να τον κερδίσει η ΑΕΚ και η αγάπη του γι’ αυτή. Έμεινε σε εκείνη μέχρι το 2003, έπαιξε στην Ατλέτικο Μαδρίτης, συμπλήρωσε 54 συμμετοχές στην Εθνική, έγινε σύμβολο, κάποια στιγμή έγινε και πρόεδρος της ομάδας.

Περίπου την ίδια εποχή, λίγο αργότερα, προέκυπτε από τον Απόλλωνα και ο Γιώργος Καραγκούνης. Δεν ήταν «δικό του παιδί». Είχε δοθεί δανεικός από τον Παναθηναϊκό, έμεινε δύο χρόνια, 1996-1998 και όταν επέστρεψε στην Παιανία, ήταν έτοιμος για να κάνει όσα έκανε. Πέντε χρόνια στους πράσινους, μετά Ιντερ, Μπενφίκα, Φούλαμ, πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική και φυσικός αρχηγός της, με 139 συμμετοχές. Όσες κανείς άλλος μέχρι τώρα.

Οι τρεις τους, Καμάρας, Νικολαΐδης, Καραγκούνης, είναι ίσως τα πιο γνωστά «προϊόντα» της Ελαφράς Ταξιαρχίας. Υπάρχουν κι άλλοι, όμως, που θα μπορούσε να επιλέξει κανείς.

Ο Παντελής Κωνσταντινίδης θα μπορούσε να είναι μια τέτοια περίπτωση, αν και ξεκίνησε από την ΑΕΚ, πρώτη φορά στην Α’ Εθνική έπαιξε με την Καστοριά, αλλά από τον Απόλλωνα έκανε το ξεπέταγμα για να φτάσει σε ΠΑΟΚ με δλύο θητείες, Παναθηναϊκό, ΟΦΗ και τελικά στις 20 συμμετοχές στην Εθνική. Είχε δοθεί το 1996 στην ομάδα της Ριζούπολης ως αντάλλαγμα από την ΑΕΚ για τη μεταγραφή του Νικολαΐδη. Από εκεί πήρε το δρόμο του…

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Θεόφιλου Καρασσαβίδη. Από το 1989 έως το 1995 στον Απόλλωνα και στη συνέχεια δύο χρόνια στον Ολυμπιακό και άλλα δύο στον Πανιώνιο, προτού κάνει καριέρα στην Ιταλία. Υπήρχε βέβαια και ο μεγαλύτερος αδερφός, ο Άρης, ο οποίος το έκανε λίγο ανάποδα το πράγμα. Πήξγε στον Απόλλωνα, αλλά δεν αναδείχθηκε από εκείνον. Είχε ξεκινήσει με 90 συμμετοχές από τον ΠΑΟΚ.

Ξένος ποδοσφαιριστής που έκανε καριέρα μέσω του Απόλλωνα και πλέον είναι Έλληνας μάλιστα, είναι ο Μπλάνταρ ή Χριστόφορος πια, Κόλα. Ο Παναργειακός τον έφερε, ο Απόλλων τον ανέδειξε και μετά από δύο χρόνια στην Ριζούπολη αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ.

Πολύ ιδιαίτερες είναι δύο περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή. Ο Γιάννης Παθιακάκης και ως ποδοσφαιριστής από τον Απόλλωνα ξεκίνησε. Από το 1971 έως το 1977 έμεινε εκεί και έφτασε στον ΠΑΟΚ και στον Πανιώνιο.

Γιάννης Παθιακάκης: 1971-1977 σε Απόλλωνα ως ποδοσφαιριστής και έφτασε σε ΠΑΟΚ και Πανιώνιο. Αλλά και η καριέρα του ως προπονητής, είχε τη σφραγίδα της Ελαφράς Ταξιαρχίας. Η διετία 1994-1996 είχε τα πάντα, Ευρώπη, τελικό και τελικά την καριέρα στην ΑΕΚ, με την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Ενώ σημαντικά πράγματα με τον Παναθηναϊκό έκανε την δεκαετία του ’60 και για τρία χρόνια ο αείμνηστος Γιάννης Χολέβας. Επιθετικός, με ποδοσφαιρική καταγωγή κι εκείνος, τον Απόλλωνα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ