Βασιλειάδης : «Δεν μας τρομάζει το Grexit»

Βασιλειάδης : «Δεν μας τρομάζει το Grexit»

Ο Γιώργος Βασιλειάδης παραχώρησε μια μεγάλη συνέντευξη στο γαλλικό σάιτ «sofoot.com» όπου μίλησε για τον κίνδυνο του Grexit, για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού μιλώντας στο γαλλικό σάιτ «sofoot.com» αναφέρθηκε στον κίνδυνο του Grexit, αλλά και τα όσα συνέβησαν στη σεζόν που ολοκληρώθηκε. «Δεν μπορώ να πω ότι το πρόσημο είναι θετικό ή αρνητικό. Κάποια πράγματα έχουν βελτιωθεί, άλλα έχουν μείνει στάσιμα. Μετά από μια περίοδο ανωμαλιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο στόχος μας είναι να φτάσουμε σε μια κανονική κατάσταση. Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος. Υπάρχει ένας τρόπος για να πάμε μπροστά, αλλά δυστυχώς δεν βλέπω την ίδια επιθυμία μεταξύ των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών για να βελτιωθεί η κατάσταση».

Για το ότι η σεζόν σημαδεύτηκε από πολλά επεισόδια και το πώς εξηγεί αυτήν τη βία που φαίνεται διαρθρωτική στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Θα πρέπει να κατανοήσουμε τη βία ως ένα κοινωνικό φαινόμενο που ξεπερνάει το ποδόσφαιρο. Σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία δέκα χρόνια, όπου η ανεργία των νέων φτάνει το 50%, θ’ αναπτυχθεί εκ των πραγμάτων βία. Και αυτές οι πράξεις βίας εκφράζονται μεταξύ των οπαδών, όπου πληρούνται οι προϋποθέσεις, όπου οι χειρισμοί διεξάγονται από οικονομικούς παράγοντες που ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο ως προϊόν και όχι ως άθλημα».

Για την αθλητική αντιπαλότητα μεταξύ των προέδρων των συλλόγων και των επιχειρηματιών και των μέσων ενημέρωσης: «Είναι προφανές ότι υπάρχει μια προσωπική αντιπαλότητα μεταξύ των κύριων παραγόντων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Για να λύσουμε το πρόβλημα, θα πρέπει να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και ν’ αναζητήσουμε μαζί λύσεις. Χωρίς αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».

Για το ποια είναι πραγματικά η δύναμη της κυβέρνησης: «Δυστυχώς, η δράση μιας κυβέρνησης είναι περιορισμένη στο ποδόσφαιρο επειδή είναι ένα μέσο των οργάνων που λειτουργούν σχεδόν ανεξάρτητα. Μπορούμε να κάνουμε προτάσεις, αλλά όποιους νόμους και αν ψηφίσουμε, αν οι ποδοσφαιρικές αρχές δεν θέλουν να βοηθήσουν, δεν θα πετύχουμε τίποτα».

Για το αν πρέπει να βασιστούν στις διεθνείς αρχές για κυρώσεις: «Έχουμε μία καλή συνεργασία με τη FIFA και την UEFA, και νομίζω ότι ναι, τα διεθνή θεσμικά όργανα πρέπει να λάβουν πιο θαρραλέες αποφάσεις».

Για το πιθανό Grexit: «Δεν είμαι βέβαιος ότι το Grexit θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, αλλά δεν μας τρομάζει. Εάν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, είμαστε έτοιμοι ν’ αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη. Σήμερα, το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη συμβιβασμού στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Μιλάμε ακόμα για ένα προϊόν, τι θέλουμε να πάρουμε; Θέλουμε να αναπτύξουμε αυτό το προϊόν και να φέρουμε χρήματα; Εάν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό…. Αλλά τα προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα βρίσκουμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και συνδέονται άμεσα με μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται ταυτόχρονα στην κλίμακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μην αποσυνδέετε το ποδόσφαιρο από την πολιτική».

Για το τι άλλαξε με την άφιξη του Ιβάν Σαββίδη στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Δεν θέλω να κατηγορήσω ή να αγιοποιήσω κανέναν. Είναι καλό όταν κάποιος θέλει να επενδύσει στο ποδόσφαιρο, να καταλαβαίνουν όλοι ότι υπάρχουν κανόνες. Παρά την απαράδεκτη παρέμβαση του κ. Σαββίδη, δεν μπορώ ν’ αρνηθώ ούτε την επένδυσή του στο ποδόσφαιρο ούτε να τον κατηγορήσω για όλα τα λάθη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα ήταν λάθος. Θέλουμε επενδυτές, αλλά επενδυτές που σέβονται τους κανόνες έναντι των άλλων».

Για το αν πιστεύει ότι χρησιμοποιεί τον σύλλογο του ΠΑΟΚ για άλλους, πολιτικούς, οικονομικούς σκοπούς: «Κανένας από τους μεγάλους προέδρους των συλλόγων δεν έχει κατά νου το ποδόσφαιρο. Δεν είναι μόνο ο κ. Σαββίδης».

Για το ότι ένας εξ’ αυτών είναι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος ασχολείται με πολλά θέματα και εκτός ποδοσφαίρου: «Προς το παρόν, δεν είναι πρόεδρος ακριβώς επειδή ο νόμος δεν του επιτρέπει να παραμείνει στη θέση του. Αλλά προφανώς, δεν είναι θετικό για το ποδόσφαιρο, ούτε ως άθλημα ούτε ως προϊόν, επειδή αναπόφευκτα τα δικαστικά του προβλήματα ενσωματώνουν τη σφαίρα του αθλητισμού».

Για το ότι ακόμη και μεγάλοι σύλλογοι είναι ευάλωτοι οικονομικά (παραδείγματα Παναθηναϊκού και ΑΕΚ): «Πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες που βρίσκονται σε χώρα, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται σε κρίση. Τα χρήματα λείπουν και τα σφάλματα διαχείρισης είναι αναπόφευκτα πιο ορατά. Είναι πιο περίπλοκο σήμερα να πάμε να βρούμε χορηγούς, να βρούμε συμβόλαια…. Η κυβέρνηση σύντομα θα προτείνει ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο των συλλόγων, αλλά εναπόκειται στην Ομοσπονδία να αναλάβει δράση, να είναι πιο απαιτητική. Και η Ομοσπονδία είναι υπόλογη στη FIFA και την UEFA, όχι στην κυβέρνηση…».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ