Παπέ Αμπού Σισέ, ο πιο… επιθετικός αμυντικός

Παπέ Αμπού Σισέ, ο πιο… επιθετικός αμυντικός

Ο Σενεγαλέζος με την γαλλική ποδοσφαιρικά ανατροφή. Ο «The Rock» όπως είναι το παρατσούκλι του, Παπέ Αμπού Σισέ, είναι ένα από τα κερδισμένα στοιχήματα του φετινού Ολυμπιακού. Τι λένε τα στατιστικά του και πόσο μπορεί ο Πέδρο Μαρτίνς να επενδύσει πάνω του.

Χαμογελά συνεχώς, λατρεύει το χορό και αγαπά πολύ τα παιδιά. Μαθαίνει ελληνικά, δεν ξεχνά να ευχαριστεί το Θεό υψώνοντας τα χέρια και το βλέμμα στον ουρανό και παρά τη θέση του στο γρασίδι ήταν ο τέταρτος σε τελικές προσπάθειες παίκτης του Ολυμπιακού φέτος. Έχει πάθος για το ποδόσφαιρο παρότι συστήθηκε στον αθλητισμό μέσω του.. μπάσκετ και βλέπει τον κόσμο από το 1,97. Ο λόγος για τον 23χρονο κεντρικό αμυντικό, Παπέ Αμπού Σισέ, ένα από τα… διαμάντια που ξέβρασε στο Λιμάνι η φετινή φουρτούνα στην ομάδα του Πειραιά.

Ο μόνος που πιθανότατα δεν είχε αμφιβολίες και δισταγμούς κατά την έλευση του νεαρού στόπερ στον Ολυμπιακό ήταν ο Φρανσουά Μοντεστό. Αφενός ο κόσμος της ομάδας και αφετέρου ο τότε τεχνικός των Ερυθρόλευκων, Μπεσνίκ Χάσι, (τον άφησε εκτός ευρωπαϊκής λίστας) μάλλον… επιδερμικά ασχολήθηκαν με την περίπτωσή του. Μέχρι που ανέλαβε ο Τάκης Λεμονής. Μέχρι που ήρθε το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Οι ιθύνοντες του Ολυμπιακού τον προόριζαν ως τον παίκτη δέλεαρ για την Σταντάρ Λιέγης, στο πλαίσιο της προσπάθειας επαναπατρισμού του Κωνσταντίνου Λαϊφη. Ο Έλληνας άσος παρέμεινε στο Βέλγιο και ο Σισέ στον Ρέντη. Εκμεταλλεύτηκε τις συγκυρίες και την εμπιστοσύνη του Λεμονή και με ανελλιπή προσπάθεια απέδειξε ότι αξίζει τη θέση στο ρόστερ. Πέραν των αμυντικών του καθηκόντων, ο θηριώδης στόπερ διακρίθηκε και σε έναν ακόμα στατιστικό τομέα…

Αν κάποιος εξέταζε το ερυθρόλευκο ρόστερ θα ξεχώριζε (επιθετικά) τον πρώτο σκόρερ της ομάδας Καρίμ Ανσαριφάρντ (17 γκολ σε 67 τελικές), τον ηγέτη Κώστα Φορτούνη (10 γκολ σε 54 τελικές) και τον Μάρκο Μάριν (7 γκολ σε 37 τελικές). Αυτοί οι τρεις μαζί πέτυχαν τα 34 από τα 60 τέρματα των Πειραιωτών. Ακριβώς επόμενος στη στις τελικές προσπάθειες ήταν ο Παπέ Αμπού Σισέ!

Στο τέλος του πρωταθλήματος μέτρησε 28, σε 17 συμμετοχές (σε συγκεκριμένα 1.587 αγωνιστικά λεπτά). Δηλαδή περίπου 1,65 τελικές ανά παιχνίδι. Οι έτεροι στόπερ του Ολυμπιακού Αλμπέρτο Μποτία, Μπγιόρν Ένγκελς, Δημήτρης Νικολάου και Γιάγκος Βούκουβιτς είχαν 3, 10, 7 και 1 αντίστοιχα! Σύνολο 21.

Αυτά στα του… ερυθρόλευκου ρόστερ. Αν επεκταθούμε στις άλλες ομάδες του πρωταθλήματος η σύγκριση δικαιώνει ακόμα περισσότερο την επιλογή του υπεύθυνου του τμήματος scouting του Ολυμπιακού. Στον ΠΑΟΚ, Βαρέλα και Κρέσπο είχαν μαζί 28 τελικές, σε τριπλάσια λεπτά συμμετοχής (4.591′) από εκείνα του Σενεγαλέζου στόπερ. Οι κεντρικοί αμυντικοί της ΑΕΚ (Βράνιες 10, Τσιγκρίνσκι 4, Τσόσιτς 2, Λαμπρόπουλος 4, Τζανετόπουλος 1) έφτασαν μαζί τις 21. Η επίδοση του Σισέ θα προκαλούσε αίσθηση στον Γιάννη Πετράκη καθώς ο αμυντικός του Ολυμπιακού θα ήταν δεύτερος σε τελικές προσπάθειες στα Γιάννενα πίσω μόνο από τον Πέδρο Κόντε. Εντύπωση θα προκαλούσε και στον Ράσταβατς καθώς ο Σισέ θα «απειλούσε» τους αριθμούς του Γέντρισεκ, ενώ μάλλον ο Γρηγορίου στον Πανιώνιο θα έπρεπε να σκεφτεί καλά πριν αποδώσει σε κάποιον από τους παίκτες του τον τίτλο του «εκτελεστή». Ο Σισέ είχε πέντε τελικές παραπάνω από τον βασικό σέντερ φορ της ομάδας Ντουρμισάι (23 τελικές)!

Σε ένα υποθετικό σενάριο στο οποίο το ερυθρόλευκο καράβι δεν είχε θαλασσοπνιγεί φέτος η παραπάνω επίδοση του Παπέ Αμπού Σισέ θα ήταν σπουδαία βοήθεια. Ο 23άχρονος πέτυχε και τέσσερα γκολ φέτος καθόλου άσχημα για κεντρικός αμυντικός. Τα στοιχεία αυτά τα έχει λάβει υπόψιν του ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού Πέδρο Μαρτίνς που έχει ήδη σκανάρει το ρόστερ. Οι στημένες φάσεις και τα φάουλ σε καλά σημεία είναι εξάλλου κρυφοί άσσοι στο μανίκι όλων των προπονητών στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και το να έχεις έναν αμυντικό… επιθετικό σου λύνει τα χέρια.

Αξίζει φυσικά να αναφέρουμε ότι 19, εξ’ αυτών των 28 τελικών του Σισέ ήταν με το κεφάλι. Είπαμε 1,97 ύψος είναι αυτό, δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις εύκολα. Δεύτερος στην εν λόγω κατηγορία, ο Καρίμ Ανσαριφάρντ με 11… εναέριες τελικές προσπάθειες. Αν μάλιστα εξετάσουμε τις επιδόσεις των σέντερ φορ των υπόλοιπων ομάδων… ο Σισέ δεν έχει αντίπαλο! Ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς είχε 17, ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ Σέρχιο Αραούχο 12, ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΣ Γιάννινα Πέδρο Κόντε 18, ο πρώτος σκόρερ της Ξάνθης Έρικ Γέντρισεκ 13…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ