ΠΑΟΚ και Σουηδία… δεν πάνε μαζί!

ΠΑΟΚ και Σουηδία… δεν πάνε μαζί!

Ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται να εντάξει στο δυναμικό του τον Βέρνμπλουμ. Σουηδός, λέει. Σουηδός; Μα θα είναι μόλις ο δεύτερος στην ιστορία ξένων της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πολύ μεγάλη παράδοση με Σουηδούς ποδοσφαιριστές. Όλοι από τους μεγάλους έχουν κάποιον ή και κάποιους να θυμούνται. Η ΑΕΚ τον Γιόχανσον. Ο Παναθηναϊκός τον Μπεργκ. Ο Ολυμπιακός τον Μέλμπεργκ. Κι ο ΠΑΟΚ;

Ο ΠΑΟΚ τον Όλσεν… Ποιον; Για όσους δεν θυμούνται, πρόκειται για τον Ρόμπιν Όλσεν. Είχε έρθει το 2015 από την Μάλμε με όλες τις συστάσεις για μια καλή επιλογή τερματοφύλακα. Σε καλή ηλικία, τότε ήταν 25 ετών και μέλος της Εθνικής Σουηδίας.

Αποχώρησε το επόμενο καλοκαίρι καταρχάς με τη μορφή δανεισμού στην Κοπεγχάγη και στη συνέχεια με μεταγραφή. Και βρήκε την υγεία του. Διότι εδώ γκαφατζή τον ανεβάζαμε, γκαφατζή τον κατεβάζαμε. Είχε δώσει και δικαιώματα στις 19 επίσημες συμμετοχές του ως το Νο1 του ΠΑΟΚ σε τρεις διοργανώσεις. Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρώπη.

Αλλά πέρα από τις γκάφες του, μάλλον δεν τον μετρήσαμε και πολύ σωστά. Διότι πλέον ο Όλσεν είναι ο βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής Σουηδίας, μαζί του οι Σκανδιναβοί απέκλεισαν ολόκληρη Ιταλία και βρίσκονται στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Όσο για τις γκάφες, έμειναν στην Τούμπα…

Σε κάθε περίπτωση, αυτός είναι μέχρι στιγμής ο μοναδικός Σουηδός στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Και είναι τερματοφύλακας, θέση που στις υπόλοιπες τρεις, ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, δεν έχει βρεθεί Σουηδός. Ο Βέρνμπλουμ, αν έρθει, θα γίνει μόλις ο δεύτερος για τον Δικέφαλο του Βορρά.

Μοιάζει λίγο παράδοξο, από τη στιγμή που από τη χώρα μας έχουν περάσει Σουηδοί που στα αλήθεια άφησαν εποχή. Τελευταίο παράδειγμα ο Γιάκομπ Γιόχανσον στην ΑΕΚ, η οποία από την δεκαετία του ’80(!) είχε φέρει Σουηδό. Τον Χόκαν Σάντμπεργκ. Ο ξανθός επιθετικός μάλιστα, είχε αγωνιστεί – με πολύ μικρότερη επιτυχία – και στον Ολυμπιακό.

Τον Γιόχανσον στην ΑΕΚ είχε φέρει ένας άλλος Σουηδός που είχε περάσει από την Ένωση. Ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς. Επίσης μέλος της Εθνικής και σε καλή κατάσταση. Εκείνος που είχε προσφέρει τα λιγότερα ήταν ο Λουέι Τσάνκο, επίσης επί προεδρίας Ντέμη Νικολαΐδη, ο οποίος όμως είχε προσφέρει ένα γκολ από το κέντρο, κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Πρώτος πάντως, είχε φέρει Σουηδό ο Ολυμπιακός. Τον Τόμας Άλστρομ, το 1979. Είχε έρθει ως μουντιαλικός και το είχε επιβεβαιώσει κατακτώντας τρία πρωταθλήματα με τους ερυθρόλευκους τα τρία χρόνια που έμεινε. Έπαιξε ως επιθετικός, σημείωσε έντεκα γκολ. Γενικά οι Σουηδοί του Ολυμπιακού, πλην Σάντμπεργκ, αποδείχθηκαν εξαιρετικές επιλογές.

Ο Παρ Ζέτερμπεργκ έπαιξε επίσης τρία χρόνια (2000 – 2003) και πήρε ισάριθμα πρωταθλήματα. Ο Όλοφο Μέλμπεργκ πήρε δύο, έχασε του 2010 και κατέκτησε του 2011 και του 2012, αλλά εκείνος και αν είχε θετική παρουσία. Ενώ και ο Τζίμι Ντουρμάζ, παρά τα σκαμπανεβάσματά του είχε 43 συμμετοχές και εννέα γκολ στα δύο πρωταθλήματα που πήρε, 2015, 2016.

Σε αριθμό τους περισσότερους Σουηδούς έχει φέρει ο Παναθηναϊκός. Πιο εντυπωσιακός από όλους, βέβαια, ο Μάρκους Μπεργκ. Από εκεί και πέρα ξεχώρισαν επίσης ο Μίκαελ Νίλσον, ο Ματίας Μπιάρσμιρ. Ενώ λίγα προσέφεραν οι Νιρέν Νιόγκου Ντεμπά, Μίκαελ Άντονσον, Βαλμίρ Μπερίσα και
Εμίρ Μπαϊράμι.

Γενικά πάντως, το ελληνικό πρωτάθλημα ταιριάζει στους Σουηδούς. Μένει να φανεί αν αυτοί ταιριάζουν και στον ΠΑΟΚ. Ο Βέρμπλουμ έχει να το αποδείξει…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ