Ίδια επιτροπή, διαφορετικά κριτήρια

Ίδια επιτροπή, διαφορετικά κριτήρια

Πως η ΔΕΑΒ «κλείνει» τις εξέδρες στο ντέρμπι του βόλεϊ, αλλά όχι του χάντμπολ.

Στο περιθώριο των κυβερνητικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, αποφασίστηκε να μπει λουκέτο στις εξέδρες των γηπέδων της Σουπερ Λιγκ για δύο μήνες αλλά και στο κύπελλο, στα γήπεδα όπου γηπεδούχοι θα είναι οι ομάδες του Big-4 εξ ου και θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών τα παιχνίδια κυπέλλου Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού και ΑΕΚ-Αρη.

Εύλογα – και με δεδομένο ότι σε όλα τα άλλα αθλήματα δεν μπήκε λουκέτο – το ερώτημα ήταν το πως θα αντιμετωπιστούν κάποια παιχνίδια υψηλού κινδύνου και σε άλλα σπόρ.

Η διευκρίνιση ήταν σαφής και άμεση πως ο ίδιος ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης θα μπορεί μετά από εισήγηση της ΔΕΑΒ να λαμβάνει απόφαση για κεκλεισμένων των θυρών και σε άλλα αθλήματα.

Διαβάστε επίσης: Τα «ελληνικά» του Κάρλος Καρβαλιάλ – Μέσα σε μια εβδομάδα τα είδε «όλα» ο Πορτογάλος

Η περίφημη Δ.Ε.Α.Β. (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας) συστήθηκε με το άρθρο 41Α του Νόμου 2725/1999 (ΦΕΚ 121Α/1999) στο οποίο και αναφέρονται λεπτομερώς, όπως και σε άλλα άρθρα του, το έργο, οι αρμοδιότητές της, κλπ. και αποτελεί το κυρίαρχο όργανο της Πολιτείας στην αντιμετώπιση της Βίας στον Αθλητισμό.

Συνεργάζεται με την Αστυνομία, τη Δικαιοσύνη (Αθλητικούς Εισαγγελείς κλπ. κάθε βαθμού), Υπηρεσίες της Πολιτείας (Γ.Γ. Αθλητισμού κλπ.), τις Ομοσπονδίες, τις Διοργανώτριες Αρχές, τα Σωματεία, κλπ.»

Η ΔΕΑΒ λοιπόν η οποία σπάνια παίρνει θέση για να προτείνει να γίνει αγώνας κεκλεισμένων των θυρών (καθώς συνήθως συνεδριάζει για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν πριν από ένα παιχνίδι υψηλής επικινδυνότητας) αυτή τη φορά και υπό το βάρος των περιστάσεων «κύκλωσε» και ένα ακόμα παιχνίδι – ντέρμπι – από άλλο άθλημα.

«Στο πλαίσιο της λήψης των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, μετά από τα πρόσφατα συμβάντα πράξεων βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις, ο προγραμματισμένος για το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου αγώνας Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, της 8ης αγωνιστικής στη VolleyLeague Ανδρών, θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ανακοινώνει την απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων για την εν λόγω αναμέτρηση πετοσφαίρισης, έπειτα από εισήγηση της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας (ΔΕΑΒ), σε εφαρμογή του άρθρου 1, παρ. 3 του ν. 4326/2015» έλεγε η σχετική ανακοίνωση και φάνταζε μάλλον αναμενόμενη το να μην υπάρχουν θεατές σε ένα παιχνίδι πολύ υψηλού κινδύνου και ρίσκου για επεισόδια.

Την ίδια μέρα όμως υπάρχει ένα εξίσου μεγάλο ντέρμπι αυτή τη φορά στο χάντμπολ, μεταξύ ΑΕΚ-Ολυμπιακού (που ισοβαθμούν με το απόλυτο των νικών στην κορυφή της Premier Handball) το οποίο θα διεξαχθεί στο κλειστό των Ανω Λιοσίων υπό την παρουσία δεκάδων εκατοντάδων οπαδών της ΑΕΚ.

Εκεί η ΔΕΑΒ δεν το αξιολόγησε προφανώς ως παιχνίδι υψηλής επικινδυνότητας και επιτρέπει να γεμίσουν οι εξέδρες. Σε ένα παιχνίδι με παρελθόν στα επεισόδια καθώς υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων και μάλιστα στον τελικό το Μάιο του 2019 στην ακατάλληλη για παιχνίδια με τόσο κόσμο αίθουσα Γεώργιος Κασιμάτης στο ΟΑΚΑ, οι διαιτητές είχαν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε προσωρινή διακοπή του αγώνα (μετά την είσοδο οπαδών της ΑΕΚ) και να ζητήσουν εκκένωση του γηπέδου για να συνεχιστεί και να τελειώσει ο αγώνας.

Εάν γήπεδο χωρητικότητας μεν (βάση της άδειας) 600 θέσεων μόνο που αυτός ο αριθμός είναι για όλο το χώρο και όχι μόνο το μισό (χωρίζεται με κουρτίνα) στο οποίο παίζονται τα παιχνίδια του χάντμπολ.

Η ερασιτεχνική ΑΕΚ που είδε το συγκεκριμένο γήπεδο να έχει στην αρχή και πρόβλημα με τη γενικότερη στατικότητα του ΟΑΚΑ (εξ ου και είχε αναβληθεί το συγκεκριμένο ντέρμπι) ήρθε τώρα σε συμφωνία με την ΚΑΕ ώστε ο αγώνας να γίνει στο Ολυμπιακό κέντρο των Άνω Λιοσίων όπου αποτελεί πλέον μόνιμη έδρα της μπασκετικής ΑΕΚ.

Όμως το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι αναμφίβολα υψηλού κινδύνου και σε ένα γήπεδο, όπου ιδιαίτερα στον περιβάλλοντα χώρο είναι δύσκολο να περιφρουρηθεί από την αστυνομία για πιθανά επεισόδια.

Όπως και να έχει μια επιτροπή με τέτοια εμπειρία όπως η ΔΕΑΒ σε τέτοιου είδους συνθήκες και σε μια περίοδο τέτοια, το πιο λογικό θα ήταν να πρότεινε και τα δύο ντέρμπι να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Να θυμίσουμε ότι τον τελευταίο χρόνο εκτός των επεισοδίων στο Μελίνα Μερκούρη είχαμε τη δολοφονία δύο ανθρώπων σε Θεσσαλονίκη (Αλκης Καμπανός) και Νέα Φιλαδέλφεια (Μιχάλης Κατσουρής) αλλά και τα πολύ σοβαρά επεισόδια στο ΟΑΚΑ στον τελευταίο τελικό του πρωταθλήματος μπάσκετ από οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Συνεπώς η οπαδική βία είναι γενικότερα αυξημένη και χρειάζεται ένα σοβαρό επιχειρησιακό σχέδιο με τη συνεργασία της πολιτείας, αλλά (εννοείται) και των ομάδων.

Πηγή: in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ