Τα 15 ματς της Super League από την ημέρα που ο Μεντιλίμπαρ έφτασε στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό (vids)

Τα 15 ματς της Super League από την ημέρα που ο Μεντιλίμπαρ έφτασε στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό (vids)

Και όμως: Το δικό του πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ το πήρε - Πρώτοι σε όλα οι Ερυθρόλευκοι με τον Βάσκο.

Ο ερχομός του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον Ολυμπιακό άλλαξε τα δεδομένα για την ομάδα του μεγάλου λιμανιού, με τους Ερυθρόλευκους να ανεβάζουν κατακόρυφα την απόδοσή τους και να παίζουν ωραίο ποδόσφαιρο, πετυχαίνοντας μεγάλες νίκες.

Οι Πειραιώτες με σπουδαίες εμφανίσεις απέναντι σε ομάδες με πολλαπλάσιο μπάτζετ κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό του Europa Conference League και την επόμενη Τετάρτη (29/5) θα διεκδικήσουν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορίας τους. Στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός τερμάτισε στην τρίτη θέση, πίσω από τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, όμως, εάν κάποιος αρχίσει την καταμέτρηση από τη στιγμή που οι Ερυθρόλευκοι προσέλαβαν τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στα μέσα Φεβρουαρίου θα δει ότι οι Πειραιώτες είχαν περισσότερους βαθμούς από τους Δικεφάλους και φυσικά από τον Παναθηναϊκό.

Στις 10 Φεβρουαρίου ο Βάσκος προπονητής πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο «Γ. Καραϊσκάκης», όταν παρακολούθησε τις σουίτες του φαληρικού γηπέδου το παιχνίδι για τη Super League με τον ΟΦΗ, στο οποίο οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν με 4-0.

Από εκείνο το παιχνίδι, συνολικά για το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός –και οι άλλοι- έδωσαν από 15 ματς. Σε αυτά οι Ερυθρόλευκοι με τον Βάσκο στον πάγκο τους, μάζεψαν περισσότερους βαθμούς από κάθε άλλη ομάδα. Είχαν 10 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες, άρα 32 βαθμούς: Με 35-15 γκολ. Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ μάζεψε 30 (9-3-3) με 30-19 γκολ. Η ΑΕΚ άλλους τόσους (30β) με 34-17 γκολ. Και ο Παναθηναϊκός 25 (7β-4ισ-4ητ) με 30-21 γκολ.

Από την ημέρα δηλαδή που ο 63χρονος προπονητής πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, οι Πειραιώτες είχαν τις περισσότερες νίκες, τους περισσότερους βαθμούς, τα περισσότερα γκολ, την καλύτερη άμυνα ανάμεσα στους τέσσερις που διεκδίκησαν ως το τέλος το τρόπαιο.

Και δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς μια ακόμη λεπτομέρεια: ότι όλα αυτά ο Ολυμπιακός τα έκανε παίζοντας στην Ευρώπη και φτάνοντας ως έναν τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Οκτώ ματς έχουν δώσει σε αυτό το διάστημα στο Conference League και τις δύο από τις τρεις ήττες στο πρωτάθλημα τις έκαναν μετά από τέτοια ματς- με τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο, τέσσερα βράδια μετά τη Μακάμπι, με τον ΠΑΟΚ στη Τούμπα τέσσερα βράδια μετά την Άστον Βίλα-. Ο ΠΑΟΚ για παράδειγμα βρήκε τον βηματισμό του για τον τίτλο, με μια τέλεια έξοδο με 4Χ4 νίκες σε ντέρμπι ακριβώς όταν αποκλείστηκε από την Μπριζ στους προημιτελικούς του Conference League.

Αμφιβάλλει κανείς πως ο Ολυμπιακός αν δεν είχε την Ευρώπη θα μπορούσε να πιέσει ακόμη παραπάνω στη μάχη του τίτλου; Προφανώς όχι. Όπως δεν αμφιβάλλει πως αν το επόμενο πρωτάθλημα ξεκινούσε αύριο, οι περισσότεροι –με πρώτες τις στοιχηματικές εταιρίες που έβγαλαν ήδη τις σχετικές αποδόσεις-  θα τον υπολόγιζαν ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου ενώ με βάση τους τυπικούς αριθμούς δεν είχε κάποια ουσιαστικά βελτίωση πέρσι (2022-23) και φέτος (2023-24):

Πέρσι  56βαθμούς στην κανονική διάρκεια με 53-14 γκολ και 73 με 70-24 γκολ μετά τα playoffs. Φέτος στους 57 με 58-24 γκολ στη κανονικά διάρκεια και τελικά 74 με 78-36 στα playoffs, Η διαφορά: Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και το πλεονέκτημα να κρατήσει για του χρόνου την ομάδα που μπόρεσε και έφτιαξε σε αυτό το τρίμηνο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ