Ντανιέλ Ποντένσε: Για μια ανάσα μακριά από το χάος της Σπόρτινγκ

Ντανιέλ Ποντένσε: Για μια ανάσα μακριά από το χάος της Σπόρτινγκ

Γεννήθηκε, ποδοσφαιρικά, στα σπλάχνα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας όμως το χάος στις τάξεις της ομάδας τον ανάγκασε να... κλείσει βίαια το κεφάλαιο «Λιοντάρια». Αυτή είναι η ιστορία του Ντανιέλ Ποντένσε.

Δεν έχει θέση πλέον στην Σπόρτινγκ. Κι ας μεγάλωσε στα σπλάχνα της. Δεν έχει θέση μετά τα όσα συνέβησαν τον Μάιο. Πράγματα που σοκάρουν μέχρι και την ελληνική ποδοσφαιρική κοινότητα που έχει συνηθίσει τα κακώς κείμενα του χουλιγκανισμού. Η εκτός έδρας ήττα από την Μαρίτιμο (2-1), η απώλεια της εξόδου στο Champions League της επόμενης σεζόν και οι δηλώσεις-αποφάσεις του αιρετικού προέδρου της ομάδας, Μπρούνο Ντε Καρβάλιο, ήταν εκείνα που «όπλισαν» το χέρι 50 περίπου κάφρων (αυτό ισχυρίστηκαν τόσο ο προπονητής όσο και οι παίκτες που αποφάσισαν να κινηθούν δικαστικά).

Στον… μικρόκοσμό τους, οι αποτυχίες της ομάδας, τους δίνουν το δικαίωμα να κινούνται κατά της σωματικής ακεραιότητας των παικτών της. Εισέβαλαν έτσι στο προπονητικό κέντρο και επιτέθηκαν σε παίκτες και προπονητικό επιτελείο. Χτύπησαν τους ποδοσφαιριστές, επειδή δεν απέδωσαν τα μέγιστα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα δικά τους κριτήρια. Τους άνοιξαν τα κεφάλια, έσπασαν τα πάντα. Ο προπονητής της ομάδας, Ζόρζε Ζεσούς και οι Μπας Ντοστ, Ακούνια, Ρούι Πατρίσιο, Ουίλιαμ Καρβάλιο, Μπατάλια και Ρούι Ζοσέ τραυματίστηκαν από την επίθεση. Εκείνος δεν ήταν ανάμεσα στα θύματα αλλά αυτό ήταν καθαρά θέμα τύχης.

Ο Ντανιέλ Ποντένσε, περί ου ο λόγος, είναι μόλις 23. Για την ακρίβεια δεν τα έχει κλείσει καν. Γεννήθηκε στις 21 Οκτώβρη του 1995 στο Οέιρας, ένα μικρό προάστιο της Λισαβόνας και έπαιξε αρχικά ποδόσφαιρο στα τμήματα υποδομής της Μπελενένσες (2003-05). Μόλις τρία χρόνια, μέχρι που τον άρπαξαν οι ιθύνοντες των φημισμένων Ακαδημιών της Σπόρτινγκ Λισαβόνας όταν ήταν μόλις 10 ετών.

Το όνομά του φιγουράρει δίπλα σε αυτά των Ζέλσον Μάρτινς, Ζοάο Μάριο και Γουίλιαμ Καρβάλιο ως ένα από τα «διαμάντια» των πολυδιαφημισμένων Ακαδημιών της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. (Στο παιχνίδι της Εθνικής Πορτογαλίας κόντρα στο Ιράν, ο Φερνάντο Σάντος παρέταξε μια ενδεκάδα με 8 παίκτες της ακαδημίας στο Alcochete)!

Από το 2013 ήταν μέλος της δεύτερης ομάδας. Τη σεζόν 2014-15 ο Μάρκο Σίλβα τον εμπιστεύθηκε δίνοντάς του χρόνο συμμετοχής με τη μεγάλη ομάδα. Το 2016-17 δόθηκε δανεικός στη Μορεϊρένσε (14 παιχνίδια, 4 τέρματα), όμως ο δανεισμός του ανακλήθηκε σύντομα. Ό,τι ήθελε να δει ο Ζόρζε Ζεσούς το είδε. Επέστρεψε, λοιπόν, στα Λιοντάρια στις αρχές του Ιανουαρίου του 2017. Έκανε ντεμπούτο τον Φλεβάρη σε μία ήττα από την Πόρτο (2-1). Είχε συνολικά 12 συμμετοχές και μοίρασε 4 ασίστ.

Θα είχε περισσότερο χρόνο συμμετοχής αν δεν τον ταλαιπωρούσε ο τραυματισμός στο πόδι. Τραυματισμό που ξεπέρασε πολύ πιο σύντομα από το αναμενόμενο!  Το συμβόλαιο του νεαρού ακραίου επιθετικού με την ομάδα της Πορτογαλίας εξέπνεε κανονικά το 2020. Ωστόσο από 1η Ιούνη ακολούθησε το παράδειγμα του Ρουί Πατρίσιο κατέθεσε προσφυγή, έκανε μονομερή καταγγελία του συμβολαίου του με τη Σπόρτινγκ και έμεινε ελεύθερος. (στη συνέχεια ακολούθησαν και οι Γουίλιαμ Καρβάλιο, Μπρούνο Φερνάντες, Ζέλσον Μαρτίνς και Μπας Ντοστ)!

Ο Ποντένσε είναι ένας πολύ ευέλικτος παίκτης. Μπορεί να αγωνιστεί σαν εξτρέμ, επιθετικός μέσος και φορ. Έχει εντυπωσιακό ξεπέταγμα και… αρέσκεται να ταλαιπωρεί τους αντιπάλους του εκμεταλλευόμενος την ακραία ταχύτητά του και την τάση του να τροφοδοτεί τους συμπαίκτες του με κάθετες πάσες που θέτουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της αντίπαλης άμυνας.

Η «φυσική» του θέση είναι εκείνη της δεξιάς πτέρυγας, όπου συχνά επιδιώκει καταστάσεις ενός εναντίον ενός. Δεν διστάζει να δοκιμάσει το πόδι του από μακρινές αποστάσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παίζει με την μπάλα στο γρασίδι, ντριμπλάροντας τους αντιπάλους του. Είναι ένας καλός τεχνίτης, τρομερά ταχύς με ένταση στο παιχνίδι του.

Η αδυναμία του εντοπίζεται στο σκοράρισμα. Με την Μορεϊρένσε είχε 4 γκολ (συν 3 ασίστ) σε 18 συμμετοχές, ενώ με την Σπόρτινγκ κανένα, σε 12 αγώνες στους οποίους χρησιμοποιήθηκε την περασμένη σεζόν. Ωστόσο μιλάμε για έναν πλήρως εξελίξιμο ποδοσφαιριστή με πολύ καλές βάσεις που έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Αρχής γενομένης από τη σεζόν 2014-15 όπου πήρε για πρώτη φορά χρόνο συμμετοχές στην πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ, έχει στην πλάτη του 130 συμμετοχές στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, 13 τέρματα και 24 ασίστ!

Στο παρελθόν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών συλλόγων όπως η Βαλένθια κι η Άρσεναλ, ενώ τον περασμένο Νοέμβρη, μετά το παιχνίδι των Λιονταριών με τον Ολυμπιακό στην Πορτογαλία, στο πλαίσιο των ομίλων του Champions League, ο Κριστιάν Καρεμπέ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό SPORT TV, ερωτηθείς για τον ποδοσφαιριστή που θα ήθελε από τα Λιοντάρια στον Ολυμπιακό τόνισε:  «Ποιον παίκτη της Σπόρτινγκ θα έπαιρνα; Εξαρτάται από τον προπονητή. Εκείνος αποφασίζει. Ίσως να έπαιρνα και να ήθελα τον Ντάνιελ Ποντένσε στον Ολυμπιακό… »

Οκτώ μήνες μετά ίσως… γίνει το θέλημά του. Ο ταλαντούχος διεθνής εξτρέμ τον οποίο τα Λιοντάρια (υπό άλλες συνθήκες) θα αποχωρίζονταν μονάχα για ένα ποσό της τάξεως των 15 εκατομμυρίων, είναι μια ανάσα από τον Ολυμπιακό. Από το Ζοσέ Αλβαλάδε θα θυμάται για πάντα την πρόοδο του στα κλιμάκια των Ακαδημιών, το Λιγκ Καπ, το Κύπελλο Πορτογαλίας και εκείνη την μέρα στα αποδυτήρια των Λιονταριών…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ