Tσούμπα Ακπόμ: Στην Τούμπα κυνηγώντας την ευτυχία

Tσούμπα Ακπόμ: Στην Τούμπα κυνηγώντας την ευτυχία

Στον ΠΑΟΚ θα συνεχίσει όπως όλα δείχνουν την καριέρα του ο Τσούμπα Ακπόμ με στόχο να τον αποκαλέσει ξανά ο καλός φίλος του Αλέξις Σάντσες, «Τιερί Ανρί»!

«Πεθαίνω απλά για να παίξω σε κάθε παιχνίδι και κάθε λεπτό μετράει. Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο για κάθε ευκαιρία που έχω, να δίνω το 100 τοις εκατό. Σε κάθε παιχνίδι ελπίζω να πάρω μια ευκαιρία, θέλω απλά να παίξω, είμαι πεινασμένος γι ‘αυτό τώρα. Θέλω να δείξω στον προπονητή από τι είμαι φτιαγμένος και νομίζω ότι είμαι έτοιμος. Νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω την ομάδα». Μέσα σε πέντε προτάσεις, ολόκληρη η ουσία της μέχρι τώρα καριέρας του 23χρονου Αγγλό-νιγηριανού, Τσούμπα Ακπόμ, που όπως όλα δείχνουν θα ταξιδέψει άμεσα στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψει το συμβόλαιο συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ. Με τους Κανονιέρηδες να αποδέχονται την πρόταση των Ασπρόμαυρων (1 εκατ. ευρώ) διατηρώντας βέβαια ποσοστό μεταπώλησης…

Γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1995 σε μία γειτονιά του ανατολικού Λονδίνου. Προκειμένου βέβαια να ακολουθήσει το όνειρό του αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Βόρειο Λονδίνο. Σε ηλικία 7 ετών εντάχθηκε στις Ακαδημίες της Άρσεναλ. Στα 15 έκανε το ντεμπούτο του με την Κ18 των Κανονιέρηδων υπογράφοντας το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Τότε κλήθηκε για πρώτη φορά και στην μικρή ομάδα της Εθνικής Αγγλίας.

Έχοντας διακριθεί στην Κ21 της ομάδας του Λονδίνου το 2012/13 (13 τέρματα σε 20 συμμετοχές), ο πάντα πρόθυμος να δώσει ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες, Βενγκέρ, τον καλεί στην προετοιμασία της μεγάλης ομάδας την επόμενη σεζόν. Όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν. Στις προπονήσεις της μεγάλης ομάδας, τον έχει από κοντά ο Αλέξις Σάντες. Συνηθίζει να τον αποκαλεί μάλιστα «Τίτι» διακρίνοντας στον ταλαντούχο φορ ομοιότητες με τον θρυλικό Τιερί Ανρί. Κι αυτός εξαργύρωνε την εμπιστοσύνη του προπονητή του και του διεθνή Χιλιανού άσου σκοράροντας στα φιλικά προετοιμασίας στην Ασία.

Αγωνίζεται και σε κάποια παιχνίδια της Premier League αλλά και στο UEFA Youth League. Ωστόσο δεν αργεί να ξεκινήσει η περιπέτεια των δανεισμών. Τον Δεκέμβρη του 2013 η Μπρέντφορντ τον θέλει διακαώς, ωστόσο ο Βενγκέρ δεν τον παραχωρεί. Βλέπεις Γουόλκοτ και Μπρεντερ ήταν τραυματίες. Ωστόσο ένα μήνα αργότερα η μετακόμισή του υλοποιείται (για έναν μόλις μήνα).

Επιστρέφει στην Άρσεναλ, και παραχωρείται εκ νέου δανεικός στην Κόβεντρι (League One) αυτή τη φορά. Το 2014/15 και πάλι η αφετηρία του είναι οι Κανονιέρηδες. Τον Μάρτιο όμως δίνεται για ένα μήνα δανεικός στην Νότιγχαμ. Τον Αύγουστο του 2015 παραχωρείται στη Χαλ, ακολουθούν οι Μπράιτον (Ιανουάριος του 2017) και Σεντ Τρούιντεν (Ιανουάριος του 2018).

Η ιστορία του Τσούμα Ακπόμ στην Άρσεναλ είναι μία από τις πολλές, ιδιαίτερα ταλαντούχων παικτών που κάνουν το μεγάλο βήμα υπογράφοντας συμβόλαιο στην ομάδα, στης οποίας τις Ακαδημίες μεγάλωσαν, όμως δεν καταφέρνουν να βρουν μια θέση στο ρόστερ. Δεν καταφέρνουν να γίνουν απαραίτητοι. Μια ιστορία βουτηγμένη στην ελπίδα. Μια ιστορία παράδειγμα για όσους ακολουθήσουν μελλοντικά την διαδρομή του.

Στο ξεκίνημά του, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστεψαν πως οι Κανονιέρηδες είχαν βρει (επιτέλους) τον επόμενο μεγάλο τους επιθετικό. Το καλοκαίρι του 2015, ο Αρσέν Βενγκέρ κλήθηκε να… κατευνάσει τα πνεύματα. Ήταν συγκεκριμένα 15 Ιουλίου του 2015, όταν ο Ακπόμ σκόραρε χατ-τρικ (σουτ με το δεξί, πέναλτι, κεφαλιά), σε μια νίκη με 4-0 κόντρα στην Μεικτή ομάδα της Σιγκαπούρης και τα σενάρια άρχισαν να υφαίνονται γύρο από το όνομά του: «Ας μην ξεχνάμε ότι το σημερινό παιχνίδι είναι φιλικό και ενώ είναι ταλέντο, πρέπει να εργαστεί σκληρά και να αποδώσει καλά και στα μεγάλα παιχνίδια», τόνιζε ο Αλσατός κόουτς.

https://www.youtube.com/watch?v=lnhae6BUlzU

Το ίδιο καλοκαίρι ο Seb Stafford-Bloor, Βρετανός δημοσιογράφος, δήλωνε: «θα πρέπει να γίνει ο επόμενος μεγάλος σκόρερ της Άρσεναλ» υποστηρίζοντας μάλιστα ότι θα έχει αποτύχει αν δεν φθάσει ο παίκτης σε τέτοια αστρικά ύψη, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των παραγόντων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη ενός νέου παίκτη. Όλα τα ρεπορτάζ έκαναν λόγο για έναν άσο με μεγάλη ταχύτητα, καλά τελειώματα, εξυπνάδα στις κινήσεις του χωρίς την μπάλα και φυσική αντίληψη της θέσης του σέντερ φορ. Στην Άρσεναλ γνώριζαν καλά πως είχαν ένα άθικτο κόσμημα στα χέρια τους, ένα ακατέργαστο διαμάντι. Αποφάσισαν, λοιπόν, τότε να επεκτείνουν το συμβόλαιό του μέχρι τον Φλεβάρη του 2019…

Μετά από κάθε δανεισμό, η ίδια ιστορία. Τον Σεπτέμβρη του 2016 (πριν δοθεί δανεικός στην Μπράιτον) δήλωνε: «Νομίζω ότι τώρα θα έπαιζα οπουδήποτε, θα έπαιζα ακόμα και στο τέρμα για να έχω λεπτά συμμετοχής, απλώς για να συμμετάσχω στην ομάδα. Δεν με πειράζει να παίζω στην πτέρυγα, θα παίξω οπουδήποτε θέλει ο προπονητής μου να παίξω»!

Καλοκαίρι του 2018, τρία χρόνια αργότερα, και ο Ακπόμ επέστρεψε στο βόρειο Λονδίνο μετά από έναν ακόμα δανεισμό. Συγκεκριμένα τον έκτο κατά σειρά, σε τέσσερα χρόνια. Επέστρεψε από το Βέλγιο και την Σεντ Τρούιντεν ελπίζοντας, αρχικά, να βρει τη θέση του στο ρόστερ των Κανονιέρηδων στην μετά Βενγκέρ εποχή. Μέχρι που εμφανίστηκε η προοπτική του ΠΑΟΚ! Αρχής γενομένης από την Μπρέντφορντ, έως τον τελευταίο δανεισμό στην Σεντ Τρούιντεν, ξεχώρισε η περίοδος στην Χαλ (41 συμμετοχές, 7 τέρματα, 1 ασίστ) και η τελευταία στο Βέλγιο (16 συμμετοχές, 7 τέρματα, 1 ασίστ). Οι ιθύνοντες της ομάδας μάλιστα εξέτασαν θερμά το ενδεχόμενο να τον αποκτήσουν μόνιμα. Είναι μόλις 23. Ίσως ο ΠΑΟΚ της… Ευρώπης γίνει για εκείνον το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την πόρτα της μεγάλης επιτυχίας. Ίσως ο Σάντσες τον αποκαλέσει ξανά «Τίτι».

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=oSsVR_iSedE

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ