Στα όριά τους οι παίκτες του Παναθηναϊκού

Στα όριά τους οι παίκτες του Παναθηναϊκού

Η προσπάθεια δεν αρκεί. Πρέπει όλοι στο «τριφύλλι» να δώσουν περισσότερο από το 100% για να πετύχει η ομάδα τους στόχους της.

Θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε για το ρόστερ του Παναθηναϊκού «αυτή η στάνη, αυτό το τυρί βγάζει». Αλλά αναφερόμαστε στον Παναθηναϊκό κι όχι σε μικρομεσαία ομάδα. Το «τριφύλλι» έδωσε τρία δυνατά φιλικά και ηττήθηκε και στα τρία. Όχι από μεγαθήρια, αλλά από κανονικές ομάδες.

Με εξαίρεση την Αλκμάαρ που ήταν τρίτη πέρσι στην Ολλανδία, οι Αντβέρπ, Ντεν Χάαγκ είναι της δυναμικότητας των περισσότερων μικρομεσαίων ελληνικών ομάδων. Ηττήθηκε και στα δύο ματς ο Παναθηναϊκός και μάλιστα ενώ βρέθηκε μπροστά στο σκορ.

Αυτό οποιοσδήποτε φυσικά μπορεί να το χαρακτηρίσει αρνητικό σημάδι. Αλλά πρόκειται για φιλικά. Το ρόστερ του Παναθηναϊκού, βέβαια, δεν σου εγγυάται ότι στα επίσημα η ομάδα θα πετάει και θα σαρώνει τα πάντα στο διάβα της. Και τα λάθη στα φιλικά δεν κοστίζουν.

Αντίθετα, σου δίνουν την ευκαιρία να δουλέψεις και να τα διορθώσεις. Χρόνος, όπως είπε και ο Γιώργος Δώνης υπάρχει. Αρκετός. Ετσι, όπως κυλάει  το πράγμα μάλιστα, το να αρχίσει το πρωτάθλημα στις 25-26 Αυγούστου μοιάζει αδύνατο. Θα πάει για 1/9 και αμέσως υπάρχει διακοπή γιατί παίζει και η Εθνική. Αρα, μην το έχουμε και απίθανο να ξεκινήσει το πρωτάθλημα κατά τις 22/9!

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι μόνο ο χρόνος. Το ζητούμενο είναι αν μπορεί αυτό το ρόστερ να βελτιώσει τις αδυναμίες του. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει. Ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα με -6 και το κλισέ «η προσπάθεια αρκεί» δεν λέει τίποτα. Είπαμε. Πρόκειται για τον Παναθηναϊκό.

Το θετικό είναι ότι ο Δώνης έχει αυτοπεποίθηση. Ο 49χρονος τεχνικός έχει υψηλούς στόχους. Δεν σημαίνει ότι επειδή το έμψυχο δυναμικό δεν είναι ιδιαίτερα ποιοτικό, κινείται μοιρολατρικά. Το έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος του είναι ο Παναθηναϊκός στα περισσότερα παιχνίδια να παίζει ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Οπότε, δεν έχει στο μυαλό του το «μέχρι εδώ μπορούμε…».

Το ερώτημα που ψάχνει απάντηση είναι αν θα μπορέσει να μεταδώσει στους ποδοσφαιριστές του νέους κι έμπειρους, αυτή την πίστη. Το ένα κομμάτι σαφώς και είναι η δουλειά. Να εξελιχθούν τακτικά. Το άλλο είναι η ψυχολογία.

Αυτά τα παιδιά αγωνίζονται στον Παναθηναϊκό και η φανέλα και μόνο σε κάνει να νιώθεις πιο ισχυρός. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό για να λυγίσεις τον αντίπαλο. Πρέπει οι παίκτες που θα είναι φέτος στο «τριφύλλι» όχι απλώς να φτάσουν στα όριά τους, αλλά να τα ξεπεράσουν. Να δώσουν το 110%.

Όποιος μπει στο γήπεδο με τη νοοτροπία «αυτό μπορούμε» θα κάνει κακό και στον εαυτό του και στην ομάδα. Εκτός από σκληρή δουλειά, λοιπόν, χρειάζεται αυτοπεποίθηση και πείσμα. Έτσι, αυτό το ρόστερ μπορεί να καταπολεμήσει τις αδυναμίες του. Είναι γνωστό, πως όποια ομάδα υστερεί σε τεχνική και ποιότητα ή προσωπικότητα (και ο Παναθηναϊκός υστερεί σε όλα αυτά), πάει τον αγώνα στο πάθος, στη θέληση, στη δύναμη. Στα τρία φιλικά, ή, για να είμαστε πιο δίκαιοι, στα δύο που παρακολουθήσαμε τηλεοπτικά ο Παναθηναϊκός ήταν light, soft…

Μόνο ο Ινσούα έβγαλε τσαμπουκά σε μία φάση κι αυτό ήταν αχρείαστο. Διότι μέχρι και κόκκινη μπορούσε να επιφέρει σε φιλικό και να λείψει σε επίσημο ματς. Άντε και κάνα δύο κλωτσιές του νεαρού Οικονομόπουλου, που έκανε τάκλιν που θύμιζαν Ουρουγουανό στόπερ για να κόψει τον βήχα σε αντίπαλο.

Σε κάθε περίπτωση φέτος είναι υποχρεωτική η αυταπάρνηση. Η έλλειψη ποιότητας, εμπειρίας, προσωπικότητας είναι δεδομένη. Δεν χρειάζεται να το συζητάμε πολύ. Αν δεν υπάρξει και αυταπάρνηση, τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα…

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ