Δώνης : Ένας… δάσκαλος που εκπαιδεύει παιδιά

Δώνης : Ένας… δάσκαλος που εκπαιδεύει παιδιά

Όχι τυχαία, ο Δώνης επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εκπαίδευση» και παράγωγα αυτής, αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. To10.gr αναλύει τις σκέψεις του Έλληνα προπονητή γύρω από το ρόστερ, την προετοιμασία, την πορεία της ομάδας και τις διοικητικές εξελίξεις.

«Όλα τα πράγματα θέλουν το χρόνο τους, θέλουν την εκπαίδευσή τους».

«Θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους παίκτες μας».

«Πιστεύω ότι έχουμε το χρόνο για να εκπαιδεύσουμε τους παίκτες μας και να βελτιωθούν κατάλληλα».

Οι φράσεις ανήκουν στον Γιώργο Δώνη. Όλες ειπώθηκαν μέσα σε διάστημα δύο λεπτών, όσο χρόνο χρειάστηκε δηλαδή για τις δηλώσεις του μετά το τελευταίο φιλικό στην Ολλανδία με αντίπαλο την Ντεν Χάαγκ. Μέσα σε δύο λεπτά ο προπονητής του Παναθηναϊκού χρησιμοποίησε τρεις φορές λέξη για την εκπαίδευση. Με τόσους νεαρούς ποδοσφαιριστές με τους οποίους πραγματοποίησε τη φετινή προετοιμασία, η λέξη εκπαίδευση είναι η πλέον κατάλληλη.

Ο Δώνης μοιάζει πολλές φορές – όχι με προπονητή, αλλά – με δάσκαλο, που προσπαθεί με περίσσια θέληση να μάθει δέκα πράγματα στους μαθητές του. Να τους κάνει να βγουν στην… κοινωνία με αρχές. Με στόχους. Με τον τρόπο που θα τους οδηγήσει στο να τα καταφέρουν.

Ο δρόμος δεν είναι εύκολος και πρώτος απ’ όλους το γνωρίζει ο ίδιος ο προπονητής του Παναθηναϊκού. Το γνώριζε πριν αναλάβει. Είναι δύσκολο να… τιθασεύσεις παιδιά. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να πρέπει να τα προετοιμάσεις για να παίξουν με… άντρες. Με ποδοσφαιριστές περισσότερο έμπειρους, πιο «ψημένους», πιο μεγάλους σε ηλικία και πιο δυνατούς μυϊκά από εκείνους.

Ο – ανταγωνιστικός – βασικός του «κορμός»

Για τον Δώνη είναι ξεκάθαρο πως στο ξεκίνημα της χρονιάς θα πάει στα… σίγουρα. Όπου σίγουρα, οι παίκτες που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και περισσότερες παραστάσεις. Ένας βασικός «κορμός» 12-13 ποδοσφαιριστών, που βρίσκονται από πέρσι στον σύλλογο και οι οποίοι θα αποτελούν την αρχική ενδεκάδα της ομάδας. Με ελάχιστες έως καθόλου αλλαγές από αγώνα σε αγώνα.

Θεωρεί πως οι παίκτες που έχει και θα αποτελούν την βασική ομάδα, μπορούν να οδηγήσουν εκ του ασφαλούς την ομάδα του σε όποιους στόχους θέσει. Χρειάζεται ωστόσο μία προσθήκη ενός σέντερ φορ και η επιστροφή του Άλτμαν προκειμένου να έχει όλο το «πακέτο» ολοκληρωμένο, όπως ακριβώς το έχει στο μυαλό του.

Διούδης, Γιόχανσον, Κουλιμπαλί, Κολοβέτσιος, Οικονόμου, Κουρμπέλης, Ινσούα, Δώνης, Τζανδάρης, Κάτσε, Μουνιέ, Άλτμαν όταν επιστρέψει συν ένας… κανονικός επιθετικός, συν ο Πούγγουρας, που υποτίθεται πως έχει έρθει για βασική επιλογή συνθέτουν μια βάση παικτών που ο Δώνης μπορεί να στηριχτεί. Όχι φυσικά για κάποιου είδους αγωνιστική… υπέρβαση, αλλά για να είναι ο Παναθηναϊκός ανταγωνιστικός και να πάρει εκείνα τα παιχνίδια που θα του διώξουν γρήγορα από πάνω του το όποιο βάρος μπορεί να υπάρχει και έχει να κάνει με βαθμολογικά μπλεξίματα. Ας μην ξεχνάμε πως το -6 είναι βαρύ.

Δεν ψάχνει δικαιολογίες

Ποτέ στην καριέρα του ο Γιώργος Δώνης δεν έψαξε δικαιολογίες. Ακόμα και όταν θα μπορούσε να το κάνει, όπως στην περίοδο που βρισκόταν στην ΑΕΚ και του… διέλυσαν μέσα σε μια μέρα τον μεταγραφικό του σχεδιασμό. Δεν θα ψάξει ούτε τώρα.

Μέχρι τώρα σε κάθε του κουβέντα είναι πολύ προσεκτικός σε αυτά που λέει. Και δεν αφήνει το παραμικρό «παραθυράκι» πως θα τα ρίξει στη διοικητική ανεπάρκεια ή στη χαμηλή ποιότητα του ρόστερ του, αν κάτι δεν πάει καλά. Μιλάει για δουλειά, γιατί έχει μάθε να δουλεύει. Με όποια «όπλα» διαθέτει. Σαφώς και περιμένει βοήθεια από τους διοικούντες, ίσως κάποια χρήματα παραπάνω για να γίνει καλύτερη και πιο ασφαλής επιλογή επιθετικού, όμως τα προβλήματα του συλλόγου δεν θα γίνουν… κτήμα του, ώστε να τα εμφανίζει κάθε φορά που ένα αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό.

Το μόνο που έχει ζητήσει από την – όποια – διοίκηση και θέλει να τηρηθεί είναι να πληρώνονται οι παίκτες στην ώρα τους. Να μην υπάρχουν θέματα εντός αποδυτηρίων με οφειλόμενα. Όλα τα υπόλοιπα θεωρεί και ο ίδιος και οι συνεργάτες του πως έχουν την τεχνογνωσία για να τα λύσουν και στο τέλος ο κόσμος να βλέπει μια ομάδα που θα προσπαθεί και θα παίζει εκείνο που μαθαίνει από τον προπονητή της. Άλλωστε ο Δώνης πάντα είχε ομάδες που έπαιζαν με το δικό του στυλ. Και πετύχαιναν ή αποτύγχαναν πάντα με τον δικό του τρόπο.

Αγωνιά, αλλά δεν αγχώνεται για τις διοικητικές εξελίξεις

Σίγουρα ο Έλληνας προπονητής θα ήθελε να τα είχε όλα… λυμένα. Να μην υπήρχε αγωνία για την επόμενη μέρα, να μην υπήρχε αμφιβολία ακόμα και για το που θα… αγωνίζεται η ομάδα του, να είχε τη δυνατότητα (από τον νόμο) και την οικονομική άνεση (από τη διοίκηση) για να κάνει κανονικές μεταγραφές και να ενισχύσει την ομάδα του όπως εκείνος κρίνει.

Όμως από τη στιγμή που δεν έχει όλα αυτά, είναι υποχρεωμένος να δουλέψει με τις υπάρχουσες συνθήκες. Άλλωστε, το γνώριζε πριν δώσει τα χέρια πως θα υπάρχουν οι συγκεκριμένες δυσκολίες και όλα αυτά τα άγχη.

Ο ίδιος αγωνιά σίγουρα για τις διοικητικές εξελίξεις, αφού από το αν θα αλλάξει σύντομα η διοίκηση ή όχι, μπορεί να κριθούν πολλά. Όπως για παράδειγμα η επιλογή επιθετικού. Όμως δεν αγχώνεται, αφού έτσι κι αλλιώς ο δρόμος που επέλεξε θα είναι μακρύς. Ακόμα και αύριο να μπει η Pan Asia στον Παναθηναϊκό, δεν μπορεί να κάνει… θαύματα. Δεν μπορεί να αλλάξει τους νόμους.

Η χρονιά έτσι κι αλλιώς θα είναι μεταβατική για τον Παναθηναϊκό. Το θέμα είναι να μην αποδειχτεί… καταστροφική.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ