
Γιατί ο Ρομάν Γιάρεμτσουκ υποστηρίζει πως το τελευταίο τρίμηνο βρίσκεται «στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας μου»* Οι διπλές προπονήσεις τρεις φορές την εβδομάδα στον Ρέντη, η απώλεια δέκα κιλών και «η θέση που κέρδισε στην ομάδα όσο δεν έπαιζε».
Αν η ερώτηση αφορά στον «πιο βελτιωμένο του 2025» η απάντηση προκύπτει εύκολα με όνομα και επώνυμο: Ρομάν Γιάρεμτσουκ. Και μάλιστα σε κλίμακα που δεν αφορά μοναχά στον Ολυμπιακό αλλά συνολικά στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σα να είναι άλλος ο Ουκρανός φορ στο δεύτερο μισό της σεζόν. Με γκολ, ασίστ. Με τους δείκτες να ανεβαίνουν από παιχνίδι σε παιχνίδι. Με προσφορά χειροπιαστή. Και αναπόφευκτα με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να αναζητά πλέον εκείνη τη φόρμουλα που μπορεί να χωρέσει τον 29χρονο στην ίδια ενδεκάδα με τον «αδιαπραγμάτευτο» Αγιούμπ Ελ Κααμπί.
Διαβάστε επίσης: Τα χυδαία συνθήματα στον Λαρεντζάκη και η απραξία των διαιτητών (vid)
Ναι, συνέβη την Κυριακή στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό σε… test event. Φαίνεται πραγματικά πιθανό να συμβεί ξανά στα ίδια μέρη το Σάββατο, στον τελικό κόντρα στον ΟΦΗ. Το… πιθανότερο για την απαραίτητη εναρμόνιση με το ρεπορτάζ για το τελευταίο ματς της σεζόν. Και η εξήγηση είναι απλοϊκή. Έχει πολλά χιλιόμετρα ο Βάσκος τεχνικός μπροστά από τους πάγκους, εδώ και τρεις δεκαετίες. Τόσα, που ξέρει καλά πως δεν πας «κόντρα στο ποδόσφαιρο» για να κρατήσεις, διατάξεις, σχηματισμούς και ιδέες. Αν έχεις δύο 9άρια σε καταπληκτική κατάσταση παίζεις με τα δύο 9άρια. Και τα υπόλοιπα είναι πρόβλημα των… άλλων.
Και οι δύο
Στην επιστροφή της ομάδας μετά το Πάσχα, για τον δεύτερο γύρο των playoffs; Είχε γκολ και ασίστ με τον ΠΑΟΚ ο Ελ Κααμπί (4/5) και γκολ με τον Παναθηναϊκό στα δύο τελευταία ματς. Είχε γκολ με την ΑΕΚ ασίστ με τον ΠΑΟΚ και ασίστ με τον Παναθηναϊκό στα τρία τελευταία ο Γιάρεμτσουκ. Πως λοιπόν να μην μοιάζει δεδομένο το 4-4-2 του Σαββάτου για χάρη τους;
Και ας θέλησε ο Μεντιλίμπαρ μετά το ντέρμπι αιωνίων να «θολώσει» τα νερά σχολιάζοντας πως η παρουσία των δύο φορ σε εκείνη την ενδεκάδα δεν ήταν «δοκιμή» και για το αρχικό σχήμα του τελικού. Ουσιαστικά το έχει πάρει απόφαση. Ελ Κααμπί θα είναι ο περιφερειακός με όπλο την ταχύτητα του. Και ο Ουκρανός ο «φορ» περιοχής που μπορεί να απειλήσει με πρόσωπο αλλά και να δημιουργήσει με «πλάτη».
«Όσο δεν έπαιζε»
Έχουν καλή συνεργασία οι δύο επιθετικοί. Και έχουν και εξαιρετική προσωπική σχέση που καλλιεργήθηκε από την εποχή που ο Ουκρανός ήταν μεταξύ πάγκου και κερκίδας. Έχουν να το λένε στον Ρέντη πόσο καλός επαγγελματίας είναι. Και πόσο καλός συμπαίκτης. Υπάρχει μάλιστα για εκείνον μια πραγματικά κολακευτική ατάκα που προέρχεται από το γκρουπ των προπονητών.
«Ο Γιάρεμτσουκ τη θέση του στην ομάδα, την κέρδισε με τον νοοτροπία του. Όσο δεν έπαιζε». Με την νοοτροπία του. Κατανοώντας το πόσο σημαντικός είναι ο Μαροκινός για το σύνολο, αλλά και ότι ο ίδιος δεν μπορούσε για ένα σημαντικό κομμάτι της σεζόν να συνδράμει όσο θα ήθελε έχοντας αντικειμενικά προβλήματα. Με πρώτο και σημαντικότερο; Την ίδια την αγωνιστική του ετοιμότητα.
«Διπλές» προπονήσεις
Ουσιαστικά ήρθε τον Αύγουστο από τη Μπριζ ο Γιάρεμτσουκ, μην έχοντας ούτε μια μέρα προετοιμασίας στη διάθεση του. Οι Βέλγοι τον είχαν «εκτός ομάδας» και κάπως έτσι όταν βρέθηκε στον Ολυμπιακό έπρεπε να καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος «δουλειάς». Για να μπορέσει να προλάβει τους συμπαίκτες του. Από την πρώτη διακοπή του Σεπτέμβρη και για ένα μεγάλο κομμάτι της σεζόν έκανε τρεις «διπλές» προπονήσεις την εβδομάδα.
Δούλευε με τους συμπαίκτες του στο πρωινό πρόγραμμα και επέστρεφε στον Ρέντη το απόγευμα ακολουθώντας ατομικό. Παράλληλα θέλησε να αλλάξει το σώμα του και με την βοήθεια του διαιτολόγου της ομάδας σήμερα είναι δέκα κιλά πιο αδύνατος από την ημέρα που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας.
Η εμπιστοσύνη
Για έναν ποδοσφαιριστή ύψους 1,92μ η απώλεια δέκα κιλών είναι σαν «αλλαγή» των… εργοστασιακών ρυθμίσεων. Αν προσθέσει κανείς, ότι από τα τέλη Γενάρη ο 29χρονος βρήκε τον δρόμο για τα δίχτυα κάνοντας την αρχή σε εκείνο τον κρίσιμο πρώτο προημιτελικό του κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό; Έχει τους δύο από τους τρεις βασικούς λόγους μιας ποδοσφαιρικής μεταμόρφωσης.
Τι λείπει από την… εξίσωση; Η εμπιστοσύνη του προπονητή. Δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να πιστεύει στον Γιάρεμτσουκ ο Μεντιλίμπαρ. Ούτε όταν σε μισή σεζόν είχε… ένα γκολ! Δεν ένιωσε ποτέ ανασφάλεια ο Ουκρανός παρότι το ξεκίνημα του ήταν απογοητευτικό. Δεν σκέφτηκε ότι μπορεί ο Ολυμπιακός να αποτελέσει για εκείνον μια ακόμη χαμένη ευκαιρία μετά τη Μπριζ ή τον δανεισμό του στη Βαλένθια. Ένιωσε «εμπιστοσύνη» και όταν ήρθε η ώρα την ανταπέδωσε.
Το 8-4 του 2025
Πέρσι (2023-24) με Μπριζ και Βαλένθια μαζί έβαλε 8 γκολ σε 34 ματς. Πρόπερσι (2022-23) μόλις 2 σε 32 συμμετοχές με Μπενφίκα και Μπριζ. Τα πήγαινε-έλα κάθε άλλο παρά καλό του έκαναν σε μια περίοδο που μέσα σε όλα τα άλλα προέκυψε και ο πόλεμος στην πατρίδα του –με εκείνο το τραγικό περιστατικό ομηρίας των πεθερικών του που του κόστισε ακόμη παραπάνω-.
Στον Ολυμπιακό βρήκε ένα ποδοσφαιρικό περιβάλλον επανεκκίνησης: 9 γκολ και 4 ασίστ σε 32 ματς μα κυρίως 8 γκολ και 4 ασίστ στα 21 παιχνίδια του 2025 επιχειρηματολογούν υπέρ της άποψης πως κάτι καλό συμβαίνει. Και ίσως από του χρόνου με μια κανονική καλοκαιρινή προετοιμασία και έχοντας πλέον έναν ξεκάθαρο ρόλο στην ομάδα, να γίνει ακόμη καλύτερο…