Παναθηναϊκός: Το κόστος της άμυνας ανεβαίνει, τα γκολ δεν μειώνονται

Παναθηναϊκός: Το κόστος της άμυνας ανεβαίνει, τα γκολ δεν μειώνονται

Ο Παναθηναϊκός δαπανά πολύ περισσότερα χρήματα για την επάνδρωση του, όμως η ανασταλτική λειτουργία έχει χειροτερέψει σε σύγκριση με μία διετία πριν...

Άλλη μία σεζόν ολοκληρώθηκε και οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού ψάχνουν ξανά για ενίσχυση στο κέντρο της άμυνας. Παρά τις σοβαρές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια στα μετόπισθεν, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Σύμφωνα με τα στατιστικά, οι «πράσινοι» δέχτηκαν φέτος 67 γκολ σε 52 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, ένα πολύ μεγάλο νούμερο για έναν σύλλογο που κυνηγά τίτλους και τον πρωταθλητισμό.

Βέβαια, συγκριτικά με πέρυσι παρουσιάστηκε βελτίωση, αφού το αντίστοιχο στατιστικό ήταν 74 γκολ σε 55 παιχνίδια, τρία περισσότερα από φέτος. Επίσης, ο Παναθηναϊκός είχε περισσότερες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, άρα και ο συντελεστής δυσκολίας ήταν υψηλότερος.

Διαβάστε επίσης: Εξελίξεις στη Μονακό πριν τον Ολυμπιακό: Ο Παπαγιάννης, ο Καλάθης και οι… Χίφι, Μίροτιτς

Από την άλλη, μόλις πρόπερσι, η ανασταλτική λειτουργία λειτούργησε απόλυτα αποτελεσματικά, με το παθητικό να είναι 22 τέρματα σε 42 αγώνες. Ένας αριθμός που ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες μιας ομάδας με μεγάλες βλέψεις στις διοργανώσεις που συμμετέχει. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η επίδοση επιτεύχθηκε από ποδοσφαιριστές με σημαντικά μικρότερο κόστος από τους υφιστάμενους παίκτες. Αυτή την αποτελεσματικότητα πέτυχαν οι Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Σάρλια και Πούνγκουρας, οι οποίοι αμείβονταν με λιγότερα χρήματα.

Η σύγκριση είναι εύκολη: τώρα οι Σένκεφελντ και Μάγκνουσον θα αποχωρήσουν στη λήξη των συμβολαίων τους. Ο πρώτος επειδή μεγάλωσε και ο δεύτερος ταλαιπωρήθηκε από δύο χειρουργία στα γόνατα. Ενώ οι ιθύνοντες του Τριφυλλιού «σκανάρουν» το παζάρι για έναν αριστεροπόδαρο κεντρικό αμυντικό.

Ακριβώς επειδή η διοίκηση της ΠΑΕ έχει διαπιστώσει το πρόβλημα, προσπάθησε να αναβαθμίσει την αμυντική γραμμή. Παρότι κατά γενική ομολογία, η ανασταλτική λειτουργία διορθώνεται συνολικά με τη βελτίωση της συμπεριφοράς της ενδεκάδας και όχι μόνο από την ατομική ποιότητα μιας μονάδας.

Οι αμοιβές των αμυντικών αυξήθηκαν

Το καλοκαίρι του 2023 ο Τιν Γεντβάι ήρθε με δανεισμό στο «Γεώργιος Καλαφάτης» και ένα χρόνο αργότερα ο Παναθηναϊκός αγόρασε τα δικαιώματα του με 1,5 εκατομμύριο ευρώ από τη Σπαρτάκ Μόσχας. Ένα μήνα μετά τον Κροάτη, αφίχθηκε στο Κορωπί ο Έρικ Πάλμερ-Μπράουν, με αγορά 1,5 εκατομμυρίου από τη γαλλική Τρουά. Toν περασμένο Ιούλιο, το Τριφύλλι πλήρωσε 3 εκατομμύρια ευρώ στη δανέζικη Μίντιλαντ για τον Σβέριρ Ίνγκασον. Συγχρόνως, τον Ιανουάριο του 2024, στο δυναμικό εντάχτηκαν με εξάμηνο δανεισμό οι Σαμέτ Ακαϊντίν και Βίτορ Ούγκο, με ενοίκια σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ σε Φενέρμπαχτσε και Μπαΐα. Στο σύνολο, περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση μιας γραμμής που δεν πέτυχε, αν λάβουμε υπόψη τα γκολ που έχει δεχτεί ο Παναθηναϊκός.

Επίσης, παρότι η απόκτηση του αποσκοπούσε στην ενδυνάμωση του «άξονα», ο Γουίλιαν Αράο διακρίθηκε πέρυσι περισσότερο στο κέντρο της άμυνας, παρά ως αμυντικός μέσος. Ο Παναθηναϊκός κατέβαλλε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ στη Φενέρμπαχτσε για τον Βραζιλιάνο, ο οποίος εισέπραξε κοντά στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Άρα, η ακριβή μεταγραφή του ωφέλησε την άμυνα και όχι τόσο τη μεσαία γραμμή, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Επιπροσθέτως, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αμοιβές των αμυντικών. Όταν ο Μάγκνουσον υπέγραψε στο Τριφύλλι, οι 800.000 ευρώ ετησίως αποτέλεσαν υπέρβαση σε εκείνον τον προϋπολογισμό. Πλέον, οι Ίνγκασον και Γεντβάι έχουν απολαβές που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Άρα, ο Παναθηναϊκός δαπανά περισσότερα, αλλά παίρνει λιγότερα σε αντιστάθμισμα…

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ