
Τι άλλαξε ο Γάλλος Στεφάν Λανουά στον κόσμο της ελληνικής διαιτησίας. Ποιά είναι τα «μυστικά» του… σπιτιού των διαιτητών (ref-house) και άλλα πολλά.
Αυτός είναι ο μεσιέ Στεφάν Λανουά! Πριν από έναν χρόνο, μαζί με τους συνεργάτες του, τον Ιταλό Πάολο Βαλέρι και τον Ισπανό Φερνάντες Αλόνσο ανέλαβαν το τιμόνι της διαιτησίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (Stoiximan Super League, Super League 2, Κύπελλο Betsson) και συνεχίζουν και για την επόμενη σεζόν.
Ο Λανουά άλλαξε πολλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα είναι καλά. Σας παρουσιάζουμε την «ακτινοιγραφία» της δουλειάς του μέσα από έναν δεκάλογο. Τι είναι η τηλεκριτική; Τι γίνεται στην τηλε-εκπαίδευση; Τι είναι η αυτό-αξιολόγησή του; Ποιά είναι τα «μυστικά» του… σπιτιού των διαιτητών (ref-house);
Διαβάστε επίσης: Καλλιμάρμαρο: Λάμπει ξανά το Στάδιο χάρη στον Βαγγέλη Μαρινάκη
Αναλυτικά:
1) Η εβδομαδιαία τηλεκριτική: Μπορεί ο Λανουά να μην αναλύει όλες τις φάσεις σε κάθε αγωνιστική, κάτι που προκαλεί ποικίλα σχόλια, όμως είναι ένα βήμα προς τη διαφάνεια. Η τηλεκριτική γίνεται κατόπιν συμφωνίας με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Μάκη Γκαγκάτση, ενώ τις φάσεις που σχολιάζονται τις επιλέγει ο ίδιος με τους συνεργάτες του (Βάλερι, Αλόνσο). Όμως, με ποια κριτήρια; Γιατί ο Λανουά όριζε ξανά διαιτητές που κατακεραύνωνε για λάθος αποφάσεις τους;
2) Η εβδομαδιαία τηλε-εκπαίδευση: Κάτι ανάλογο με την τηλεκριτική. Γίνεται μέσω διαδικτύου και συμμετέχουν όλοι οι διαιτητές της Super League. Η διαφορά είναι ότι ο Λανουά τους δείχνει περισσότερες φάσεις, γίνεται συζήτηση, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που οι διαιτητές ερωτώνται για αποφάσεις συναδέλφων τους, τι θα έκαναν αν ήταν στη θέση τους.
3) Η αυτό-αξιολόγηση: Οι διαιτητές και οι βοηθοί βλέπουν τα παιχνίδια τους και κρίνουν την απόδοσή τους. Ο Λανουά και οι λοιποί αρμόδιοι της ΚΕΔ βγάζουν και συμπεράσματα για την προσωπικότητά τους, με τις απαντήσεις που δίνουν ή αν (π.χ.) εμμένουν σε κάποιο λάθος τους.
4) Η πλατφόρμα ref-house: Η ΕΠΟ την ενοικίασε με εισήγηση του Λανουά. Οι δυνατότητες που έχει: Γίνονται εκπαιδευτικά τεστ στους Κανόνες του Παιχνιδιού και εκπαιδευτικά βίντεο τεστ, οι διαιτητές έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ενημερωμένα βίντεο σχετικά με τις ετήσιες αλλαγές των Κανόνων του Παιχνιδιού (επί του παρόντος άνω των 600 βίντεο) και στο εκπαιδευτικό υλικό που καταρτίζει η ΚΕΔ, χρησιμοποιείται για προετοιμασία και ανασκόπηση των αυτό-αξιολογήσεων και προετοιμασία ανατροφοδότησης σχετικά με το VAR, καταχωρούνται τα δεδομένα των προπονήσεων των διαιτητών, αναλύονται οι ψήφοι των διαιτητών και των βοηθών σχετικά με εκπαιδευτικά βίντεο.
5) Βάσεις για επαγγελματική διαιτησία: Με την φιλοσοφία που τον διέπει σχετικά με τη διαχείριση των διαιτητών, την εκπαίδευσή τους, την φιλοσοφία των ορισμών, ο Λανουά βάζει βάσεις για επαγγελματική διαιτησία. Αν προτιμάτε λειτουργεί επαγγελματικά. Κάτι λογικό αν αναλογιστούμε ότι ο διαιτητής παίρνει καθαρά 1.540 ευρώ το παιχνίδι και ο VAR 750, άρα μόνο τυπικά οι ρέφερι δεν είναι επαγγελματίες.

Να προσθέσουμε ότι διαιτητές ορίζονταν δυο και τρεις φορές σε κάθε αγωνιστική. Υπάρχει και απαίτηση να κάνουν 25 προπονήσεις τον μήνα.
5) Λίγοι διαιτητές: Ο Λανουά (και κατ’ επέκταση η ΚΕΔ) δεν θέλουν πολλούς ρέφερι στους πίνακες. Η φιλοσοφία του Γάλλου είναι ότι οι διαιτητές όσες περισσότερες φορές σφυρίζουν τόσο βελτιώνονται. Για την επόμενη σεζόν έχει προτείνει να ορίζει Ελληνες στα ντέρμπι, όμως πρέπει να το δεχθούν οι ομάδες. Παρεμπιπτόντως, από γεωγραφικής άποψης δεν υπάρχει ισορροπία στους πίνακες, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των διαιτητών.
6) Ατιμωρησία: Οι… καμπάνες του Λανουά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, την σεζόν 2024/25 ήταν για τα μάτια του κόσμου. Έδιναν την εντύπωση ότι το ταμείο θα γινόταν στο τέλος της σεζόν, όμως, αν αναλογιστούμε ότι υποβιβάστηκαν οι Τσαγκαράκης (Χανίων), Τσέτσιλας (Γρεβενών) και Τσιάρας (Καβάλας) κάποιοι άλλοι φθηνά τη γλίτωσαν. Επιπλέον, κανείς διαιτητής δεν τέθηκε εκτός πινάκων στις αξιολογήσεις του Ιουνίου από τον Λανουά.
7) Προγραμματισμός: Δεν ξανάγινε οι αξιολογήσεις για την επερχόμενη αγωνιστική περίοδο (2025-26) να γίνουν αρχές Ιουνίου και το σεμινάριο (4-7 Αυγούστου στην Ξάνθη) να ανακοινωθεί πριν από την λήξη της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου! Όμως, έγινε επί Λανουά! Οι διαιτητές μπόρεσαν να προγραμματίσουν διακοπές αλλά και την προετοιμασία τους (= προπονήσεις) για τα αγωνιστικά τεστ που θα τους κατοχυρώσουν στον πίνακα.
8) Στήριξη από UEFA: Οι Λανουά, Βαλέρι και Αλόνσο ήρθαν στην Ελλάδα με πρόταση της UEFA. Η στήριξή της εκφράστηκε και εμπράκτως, με την παρουσία του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διαιτησίας Ρομπέρτο Ροσέτι στο σεμινάριο των διαιτητών της Super League, τον περασμένο Ιανουάριο.

Δεν ξανάγινε ο πρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA να παραστεί σε σεμινάριο Ελλήνων διαιτητών και να τους κάνει μάθημα!
9) Ομάδα: «Ως επίλογο θα ήθελα να μοιραστώ κάτι μαζί σας: Τέλεια ομάδα δεν μπορεί να υπάρξει χάριν σε έναν μόνο άνθρωπο. Μία τέλεια ομάδα χρειάζεται συνεργασία ανθρώπων ποαναζητούν το τέλειο αποτέλεσμα», εκμυστηρεύτηκε ο Λανουά στη ΓΣ της ΕΠΟ (27/6).

Η αναφορά έχει να κάνει στους συνεργάτες του, στον Ιταλό Πάολο Βαλέρι που είναι υπεύθυνος για το VAR και στον Ισπανό Φερνάντες Αλόνσο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τους βοηθούς και επιμελείται τις αυτο-αξιολογήσεις των διαιτητών και των βοηθών.
10) Καινοτομίες: Ηδη, ο Λανουά έχει προγραμματίσεις κι άλλες προσπάθειες βελτίωσης των διαιτητών. Ο Γάλλος διαπίστωσε ότι οι ρέφερι ξέρουν κανονισμούς, όμως δεν ξέρουν από ποδόσφαιρο! Αυτό έχει να κάνει με τις αποφάσεις τους και επηρεάζει την ψυχολογία τους, τόσο στην διάρκεια όσο και μετά τον αγώνα αλλά και ενόψει του επόμενου. Στα σεμινάρια των διαιτητών της SL και της SL 2 ο Λανουά θα επιστρατεύσει τον προπονητή της Κ21 Γιάννη Ταουσιάνη και της Κ19 Βαγγέλη Μόρα, προκειμένου να μάθουν «μπαλίτσα» στους διαιτητές. Θα είναι ένας είδος βοήθειας για να δουν το ποδόσφαιρο σαν παιχνίδι, από την πλευρά των ποδοσφαιριστών. Επίσης, ξεκινά και συνεργασία με ψυχολόγο για να προετοιμάζονται για τους αγώνες. Επίσης, τα σεμινάρια της σεζόν θα αυξηθούν από δυο σε τέσσερα, όπως και ο αριθμός των αγωνιστικών τεστ.
Πηγή: in.gr