Sophomores: Οι «δευτεροετείς» του Μεντιλίμπαρ

Sophomores: Οι «δευτεροετείς» του Μεντιλίμπαρ

Τι ενώνει Γιάρεμτσουκ, Πιρόλα, Κοστίνια, Μουζακίτη, Ντάνι Γκαρθία. Ο Μεντιλίμπαρ ξέρει.

Πέρσι τέτοια εποχή ήταν ο (mvp) Τσικίνιο με τον πρώτο σκόρερ Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Ο Νταβίντ Κάρμο με τον Ζέλσον Μαρτίνς. Ο Σαντιάγο Έσε με τον Φρανσίσκο Ορτέγκα. Και όπως αποδείχθηκε δεν έκαναν τίποτα λιγότερο από το να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες: Ο σκληρός «πυρήνας» της ομάδας των 100 χρόνων που κατέκτησε το νταμπλ σαρώνοντας στα ντέρμπι. Κορμός…

Φέτος τη θέση τους παίρνουν αυτομάτως ο Λορέντσο Πιρόλα με τον Ρομάν Γιάρεμτσουκ. Ο Χρήστος Μουζακίτης και ο Κοστίνια. Ο Μπρούνο και ο Ντάνι Γκαρθία. Άπαντες στη δεύτερη σεζόν τους υπό τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: «Sophomores» που λένε και οι Αμερικανοί. Εκείνη η «ειδική κατηγορία» κάθε ρόστερ που η βελτίωση της αλλάζει και τους ποιοτικούς «δείκτες» του συνόλου. Και αν γυρίσει κάποιος πίσω στον περσινό επίλογο αν μη τι άλλο έχει κάθε λόγο να περιμένει πολλά από πολλούς.

Διαβάστε επίσης – Γκάμπριελ Μισεουί: Το ταλέντο του Άγιαξ ντριμπλάρει, σκοράρει κι έρχεται στον Άρη ως μεγάλο «στοίχημα»

Δυο

Ναι, ξεκινώντας για τα επόμενα οι προπονητές έχουν πάντα κατά νου δύο δεξαμενές ενίσχυσης. Την αυτονόητη των μεταγραφών αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι ποδοσφαιριστές που πέρασαν τη χρονιά προσαρμογής και αφομοίωσαν το playbook θα εμφανιστούν καλύτεροι. Ειδικά σε μια ομάδα «έτοιμη» όπως ο Ολυμπιακός που ξεκινά την τρίτη του σεζόν με τον ίδιο προπονητή και έχει εδώ τους 16 από τους 18 της περσινής «μαγιάς» του (έχασε τον «δανεικό» από τη Φόρεστ Κάρμο και τον Μπάμπη Κωστούλα με τη μεταγραφή-ρεκόρ των 40 εκατ ευρώ στη Μπράιτον).

Ως εδώ

Στις μεταγραφές οι Πειραιώτες απέκτησαν τον πολύπειρο Ρεμί Καμπελά που πολύ λογικά αναμένεται να ενταχθεί πιο γρήγορα από όλους στο σύνολο. Και τους Λορέντσο Σιπιόνι και Ντιόγκο Νασιμέντο. Ο 20χρονος Αργεντινός αμυντικός χαφ ήρθε από την άλλη άκρη του κόσμου (Τίγκρε). Ο 22χρονος Πορτογάλος box to box από την Βιζέλα της δεύτερης κατηγορίας. Όπως και να έχει θα χρειαστούν τον χρόνο τους. Και μια ομάδα που έχει βάσεις, ταυτότητα και κορμό, έχει χρόνο να προσφέρει. Ακριβώς γιατί το πρόγραμμα της αφορά και στην βελτίωση των δευτεροετών.

Αποδείξεις

Με την ευκαιρία: Η χρονιά πέρσι τελείωσε με τον Λορέντσο Πιρόλα (33 συμ) να κερδίζει τη θέση του αριστερού στόπερ από τον Νταβίντ Κάρμο και να δείχνει ότι η «αντικατάσταση» του εξαιρετικού Πορτογάλου μπορεί να προκύψει εκ των έσω. Ο Ρομάν Γιάρεμτσουκ (33 συμ, 10 γκολ, 4 ασίστ) από τον Φλεβάρη και μετά σκόραρε ασταμάτητα φτάνοντας τον Μεντιλίμπαρ στο σημείο να δοκιμάζει ως και την ταυτόχρονη παρουσία του στην 11άδα με τον Ελ Κααμπί. Ο Ντάνι Γκαρθία (37 συμ, 2 ασίστ) με την τεράστια εμπειρία του έγινε η «σταθερά» στα μισά του γηπέδου, δίνοντας στον Μουζακίτη (38 συμ, 2 γκολ, 5 ασίστ) που μπήκε φουριόζος τον «χώρο» και τον «χρόνο» να βρει και εκείνος τη φόρμα του κάποια στιγμή που προέκυψε μια απολύτως φυσιολογική κάμψη στο παιχνίδι του.

Και άλλες αποδείξεις

Ο Κοστίνια (39 συμ, 3 ασίστ) έγινε ο x-factor της άμυνας που έστειλε ουκ ολίγες φορές τον Ροντινέι σε ρόλο εξτρέμ και στην αναβάθμιση του σε Νο1 δημιουργό -πρώτος στις ασίστ στη Super League-. O Μπρούνο (8 συμ) που έφτασε τέλη Γενάρη έδωσε ανάσες αριστερά στον Φρανσίσκο Ορτέγκα που τραβούσε μόνος του το κουπί. Παράλληλα έδειξε να βρίσκει και εκείνος έναν ρόλο πότε μπακ, πότε χαφ προειδοποιώντας και για άλλες ικανότητες στο παιχνίδι του -ποιος ξεχνά την ασίστ με την ΑΕΚ στην Opap Arena-. Πρόσωπα με διαφορετικές ηλικίες και διαφορετικές παραστάσεις που μπήκαν στην περσινή ομάδα σταδιακά. Και που ολοκληρώνοντας τον κύκλο έδωσαν την εντύπωση πως τα καλύτερα είναι μπροστά τους.

Βήματα εμπρός

Ουσιαστικά το συγκεκριμένο «υπόδειγμα» θυμίζει τα «βασικά». Τον τρόπο που μια ομάδα κάνει βήματα εμπρός. Που εξελίσσεται στον χρόνο. Και που καταφέρνει έχοντας μια ισχυρή βάση να προσθέτει νέα πρόσωπα σε αυτή. Η σεζόν που ξεκινά έχει 26+6 ματς πρωταθλήματος, μίνιμουμ 8 στο Champions League και ως και 9+1 με κύπελλο και Σούπερ Καπ. Το «50» σε αύξοντα αριθμό μοιάζει πραγματικά πιθανό. Και όταν στην εξίσωση είναι πλέον η συμμετοχή στην πρώτη τη τάξει διοργάνωση της UEFA που πλέον κρατάει από τα μέσα Σεπτέμβρη ως τα τέλη Γενάρη; Τότε είναι δεδομένο ότι το γκρουπ χρειάζεται ένα μεγαλύτερο κύκλο rotation.

Η βάση

Χωρίς μεταγραφές ο Ολυμπιακός έχει: Τζολάκη και Πασχαλάκη στον άσο. Ροντινέι και Κοστίνια δεξιά. Ρέτσο και Μπιανκόν δεξιά στα στόπερ με τον Πιρόλα απέναντι. Ορτέγκα και Μπρούνο αριστερά. Γκαρθία, Μουζακίτη, Έσε και Τσικίνιο στη μεσαία γραμμή. Τον Ζέλσον Μαρτίνς στα άκρα. Τον Ελ Κααμπί με τον Γιάρεμτσουκ. Η 16άδα που λέγαμε. Και χωρίς σε αυτή να υπολογίζονται ο Μασούρας με τον Βέλντε που δεν είναι σίγουροι στο ρόστερ. Ούτε ο Γιουσούφ Γιαζιτσί που και εκείνος δευτεροετής είναι, αλλά χάνοντας όλη την πρώτη χρονιά με ρήξη χιαστού έπειτα από 20 λεπτά συμμετοχής σε εκείνο το καταραμένο ματς της Τρίπολης με τον Αστέρα (27/10).

Η ατάκα

Και μην ξεχνάμε ότι οι Ερυθρόλευκοι έχουν άλλες τόσες μεταγραφικές δουλειές ανοιχτές. Αναζητούν έναν αριστεροπόδαρο στόπερ αλλά και δύο εξτρέμ. Μπορούν λοιπόν με την μέθοδο τους και την υπομονή του Μεντιλίμπαρ να προσδοκούν ότι θα διευρύνουν τη βάση τους σε ακόμη περισσότερο. Να προσεγγίσουν στο ιδεατό που λέγεται δυο ενδεκάδες και που αν το φτάσεις έχεις όντως ένα ρόστερ σε αρμονία. Πως το είχε πει ο Βάσκος τον περασμένο Δεκέμβρη: «Πρέπει να δίνουμε χρόνο στους παίκτες. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή και να κρίνουμε αφού περάσει κάποιος καιρός πρώτα». Απλά, λιτά και κατανοητά

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ