Ολυμπιακός: Ρόστερ με σπουδαίο παρόν και λαμπρό μέλλον

Ολυμπιακός: Ρόστερ με σπουδαίο παρόν και λαμπρό μέλλον

Ο μέσος όρος ηλικίας των ποδοσφαιριστών που βρίσκονται στο ρόστερ του Ολυμπιακού είναι τα 25,7 χρόνια – Οι Πειραιώτες «πάντρεψαν» την εμπειρία με τα νιάτα. Θέση – θέση το «ερυθρόλευκο» teambuilding.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε εντυπωσιακά τη φετινή χρονιάς, πετυχαίνοντας το μεγάλο του στόχο που ήταν η πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Οι Ερυθρόλευκοι με εξαιρετικές εμφανίσεις ξεπέρασαν τα εμπόδια που βρέθηκαν μπροστά τους και έκλεισαν θέση στους ομίλους της διοργάνωσης. Παράλληλα, οι Πειραιώτες ξεκίνησαν ιδανικά το νέο πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και παίζοντας κατά διαστήματα πολύ ωραίο ποδόσφαιρο. Η πρώτη διακοπή στη φετινή σεζόν βρίσκει την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς με το απόλυτο στην Ελλάδα και στους ομίλους του Europa.

Οι εξαιρετικές κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι από τη διοίκηση του Ολυμπιακού, αλλά και η σκληρή δουλειά που έριξαν οι Ερυθρόλευκοι στην προετοιμασία αποδίδει καρπούς, με την ομάδα να χαρίζει πλούσιο θέαμα στον αγωνιστικό χώρο και να κερδίζει πόντους και προκρίσεις. Το ρόστερ των Πειραιωτών απαρτίζεται κυρίως από διεθνείς ποδοσφαιριστές, γεγονός, πάντως, που αναμένεται να δυσκολέψει το έργο του Πέδρο Μαρτίνς, όσον αφορά στην προετοιμασία της ομάδας για το παιχνίδι της 3ης αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας.

Το προπονητικό κέντρο του Ρέντη για μία ακόμα φορά έχει αδειάσει και έχουν μείνει πίσω μόνο όσοι δεν κλήθηκαν στις Εθνικές τους ομάδες, αλλά και ο Αχμέντ Χασάν, που κλήθηκε μεν στην εθνική Αιγύπτου, αλλά δεν πήγε καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού. Συγκεκριμένα, οι Γιαννιώτης, Τοροσίδης, Μπουχαλάκης, Φορτούνης, Χριστοδουλόπουλος βρίσκονται στις επιλογές του Σκίμπε για τη «γαλανόλευκη», ενώ στην Κ21 έχουν κληθεί οι Νικολάου, Τσιμίκας, Μασούρας και Ανδρούτσος. Από το Ρέντη απουσιάζουν επίσης οι Ομάρ Ελαμπντελαουί (Νορβηγία), Μπίμπαρς Νάτχο (Ισραήλ), Γιασίν Μερία (Τυνησία), Μεχντί Καμαρά (Γουινέα), Παπέ Αμπού Σισέ (Σενεγάλη) και Γιάγκος Βούκοβιτς (Σερβία).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Πέδρο Μαρτίνς τις επόμενες ημέρες θα έχει στη διάθεσή του τους Σα, Χουτεσιώτη, Μιράντα, Κούτρη, Γκιγιέρμε, Τουρέ, Φετφατζίδη, Ναουέλ, Βρουσάι, Μάνο, Ποντένσε, Γκερέρο, αλλά και τον Χασάν, ο οποίος ταλαιπωρείται από τραυματισμό.  Ο Πορτογάλος προπονητής μάλιστα το πρωί της Πέμπτης θα έχει την ευκαιρία να «τσεκάρει» πρόσωπα και σχήματα στο φιλικό που θα δώσουν οι Πειραιώτες με τον Α.Ο Χανιά Κισσαμικό.

Δεν ξεκινήσαμε τυχαία από τα εθνικά προσκλητήρια, διότι κατά έναν τρόπο αναδεικνύουν ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό του νέου ρόστερ που υπάρχει πλέον στο μεγάλο λιμάνι. Την ποιότητα, την πείρα ου μην και την ισορροπία ανάμεσα σε «άντρες» και «παιδιά» που αποτέλεσε εξ αρχής ένα από τα βασικά συστατικά αυτού του δημιουργήματος. Ο Ολυμπιακός δεν έχει 15+1 διεθνείς. Εξαιρώντας τον Ισπανό Μιγκέλ Γκερέρο, δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής που να μην είναι διεθνής έστω στις μικρότερες εθνικές ομάδες. Και είναι βέβαιο ότι και ο Γκερέρο θα ήταν αν το διαβατήριο του δεν είχε την… σφραγίδα μιας χώρας που κυριάρχησε απόλυτα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο κοντά μια 10ετία.

Όλοι διεθνείς λοιπόν, που είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης. Η «φάση» της καριέρας τους είναι που διαφέρει και εκεί είναι που προκαλείται το ενδιαφέρον. Δεν μπορείς να φτιάξεις μια ομάδα μόνο με έμπειρους ή μόνο με μικρά παιδιά. Χρειάζεσαι τα πάντα. Από τον 20άχρονο Μάριο Βρουσάι που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα project στον Ρέντη ως τον legend Γιάγια Τουρέ που η καριέρα του τον καθιστά ως έναν από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές του 21ου αιώνα παγκοσμίως. Έτσι σχηματίζονται οι ομάδες. Έτσι μοιράζονται οι ρόλοι, δημιουργούνται «αποδυτήρια», προκύπτει ένα αγωνιστικό μοντέλο. Με όλους να είναι σε θέση να πάρουν αλλά και να δώσουν κάτι στον διπλανό τους. Στον συμπαίκτη τους. Τη πείρα, τα χιλιόμετρα, την φιλοδοξία, την σιγουριά. Στο ίδιο… μίξερ μπαίνουν αυτά τα συστατικά, πόσω δε μάλλον όταν ξεκινάς κάτι από την αρχή.

Σε γενικές γραμμές ο Ολυμπιακός έχει επενδύσει σε ένα ρόστερ νεανικό που μπορεί να σχηματίσει των αγωνιστικών κορμό των επόμενων χρόνων. Παρατηρώντας τις ηλικίες των ποδοσφαιριστών βλέπει πως ο μέσος όρος ηλικίας είναι μόλις τα 25,7 χρόνια. Έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως να το δει κανείς θέση-θέση προκειμένου να διαπιστώσει την μεθοδολογία στο Ερυθρόλευκο εγχείρημα. Στην θέση του τερματοφύλακα υπάρχουν ουσιαστικά τρεις συνομήλικοι που αγγίζουν το μέσο όρο ηλικίας της ομάδας (Γιαννιώτης 25, Σα 25, Χουτεσιώτης 24). Στις θέσεις των κεντρικών αμυντικών πάνω από το μέσο όρο ηλικίας είναι ο 30άρης Βούκοβιτς και ο 27άχρονος Μιράντα και κάτω από αυτόν ο Σισέ (23) και ο Νικολάου (20) με τον Μεριά να είναι ακριβώς στη… μέση (25).

Κάτω από τον μέσο όρο ηλικίας είναι και οι τρεις (Τσιμίκας 22, Κούτρης 23, Μασούρας 22) από τους τέσσερις ακραίους μπακ του Ολυμπιακού με τον Ομάρ (26) να είναι και εκείνος ουσιαστικά εντός πλαισίου. Η αμυντική ομάδα του Ολυμπιακού συμπληρώνεται με την παρουσία του 33άχρονου αρχηγού της εθνικής ομάδας Βασίλη Τοροσίδη που παίζει παντού και που φυσικά προσφέρει στο μάξιμουμ στον τομέα της εμπειρίας. Ο μέσος όρος ηλικίας της άμυνας του Ολυμπιακού (Τερματοφύλακες μ.ο 24,6, πλάγιοι μπακ 23,2, κεντρικοί αμυντικοί 26,3) είναι 25 ετών! Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν πόσο σημαντική είναι η παρουσία του Τόρο και του Βούκοβιτς.

Στη μεσαία γραμμή Καμαρά (21), Ανδρούτσος (21), Μπουχαλάκης (25), Γκιγιέρμε (27), Νάτχο (30) και Τουρέ (35) δίνουν μέσο όρο ηλικίας 26,5 ετών. Στους μέσο-επιθετικούς και wingers οι Φετφατζίδης (28), Ποντένσε (23), Ναουέλ (22), Βρουσάι (20), Λάζαρος (31) και Φορτούνης (26) δίνουν μέσο όρο ηλικίας ακριβώς 25 ετών. Συνολικά αυτό το δεύτερο… γκρουπ του ρόστερ έχει μέσο όρο ηλικίας 25,75 που όπως μπορεί να παρατηρήσει κάποιος είναι και ο μέσος όρος του συνόλου.

Αντίστοιχη και η κατάσταση στην επίθεση με Γκερέρο (28), Χασάν (25) και Μάνο (24) να δίνουν μέσο όρο 25,6. Είναι τρομερή η ισορροπία αν το δει κανείς με τις παραπάνω λεπτομέρειες στα χέρια του. Είναι η ανάδειξη του τρόπου δουλειάς σε αυτό που λέγεται teambuilding και που ο Ολυμπιακός αυτό το καλοκαίρι έδειξε… μαέστρος. Η δουλειά της διοίκησης και του προπονητή που κατάφεραν να σχηματίσουν μια ομάδα από την αρχή κοιτάζοντας παραμέτρους που δεν μπορεί κάποιος να διακρίνει με… γυμνό μάτι. Με τον Τουρέ, τον Λάζαρο, τον Τοροσίδη και τον Νάτχο ο Ολυμπιακός… φούσκωσε με εμπειρία ένα άκρως νεανικό ρόστερ που μπορεί να μείνει στη θέση του για χρόνια. Την ίδια στιγμή ξεχειλίζει από ταλέντο και σε κάθε θέση διακρίνεις ποδοσφαιριστές με διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι εύκολα όλα αυτά. Ο τρόπος των Ερυθρόλευκων τα έκανε να φαίνονται έτσι…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ