Μέργκιμ Μάβραϊ: Ένας «αετός» σκεπάζει την άμυνα του Άρη

Μέργκιμ Μάβραϊ: Ένας «αετός» σκεπάζει την άμυνα του Άρη

Ο Άρης προχώρησε σε μια εξαιρετική προσθήκη για την άμυνά του και το «to10.gr» σας παραθέτει την αξιόλογη διαδρομή του Μέργκιμ Μάβραϊ. Η καταξίωση στη Γερμανία, η κλήση στις μικρές Εθνικές των «πάντσερ» και η ύψιστη στιγμή με τη συμμετοχή της Εθνικής Αλβανίας στο Euro της Γαλλίας.

«Διάνα» με την επιλογή του Μέργκιμ Μάβραϊ έκανε ο Άρης! Με λίγα λόγια ο «Θεός του πολέμου» πρόσθεσε έναν ποδοσφαιριστή που έρχεται όχι απλά για να αποτελέσει μια καλή λύση για την ήδη καλή άμυνα που διαθέτουν οι κίτρινοι, αλλά που έχει όλα τα φόντα να γίνει ο ηγέτης της.

Ένας έμπειρος ποδοσφαιριστής με υψηλές παραστάσεις, τόσο όσον αφορά την καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο (20ετής θητεία στη Γερμανία) όσο και σε Εθνικό επίπεδο φτάνοντας ως και την τελική φάση Euro. Εξάλλου να θυμίσουμε οτι πριν από περίπου ένα μήνα είχε ακουστεί και για τον Ολυμπιακό.

Η γερμανική παιδεία
Μπορεί ο Μάβραϊ να είναι αλβανικής καταγωγής, ωστόσο ουσιαστικά μιλάμε για έναν άνθρωπο που ουσιαστικά είναι γερμανοτραφής. Γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου του 1986 στο Ανάου, μια πόλη 95,370 κατοίκων, 25χλμ ανατολικά της Φρανκφούρτης. Η καταγωγή του είναι από την περιοχή Ίστοκ που βρίσκεται στο Κόσοβο.

Αγάπη για τη μπάλα από τα 10
Ο ύψους 1,89μ. στόπερ, αρχισε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία μόλις 10 ετών, όταν τη σεζόν 1996-97 φόρεσε τη φανέλα της Sportfreunde Seligenstadt. Γρήγορα άρχισε να δείχνει το ταλέντο του, αλλά και να αναζητά το καλύτερο για εκείνον και έτσι την επόμενο 6ετία θα αγωνιστεί για τους Κίκερς Όφενμπαχ. Η καριέρα του σε ερασιτεχνικό επίπεδο θα συνεχιστεί το στη SG Rosenhöhe Offenbach (2003-04) και την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα τον εντάξει στο δυναμικό της η Ντάρμσταντ (2004-05).

Η κλήση στην Εθνική Γερμανίας
Από την ομάδα νέων της Ντάρμσταν θα προωθηθεί σε αυτή τον Ανδρών τη σεζόν 2005-06 παίζοντας τότε  Regionalliga Süd που ισοδυναμούσε με την 4η Εθνική κατηγορία. Η επόμενη σεζόν ομ όμως θα είναι η πρώτη του επαγγελματική και γρήγορα θα δείξει δείγματα του ταλέντου του. Έτσι ο Ντίτερ Έιλτς θα τον καλέσει στην Εθνική Γερμανίας U21 για ένα φιλικό με την Ιταλία τον Φεβρουάριο του 2007.

Μεταγραφή στη Μπόχουμ και Μπουντεσλίγκα
Ο Μάβραϊ αρχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον μεγαλύτερων ομάδων και έτσι το καλοκαίρι του 2007 θα μεταγραφεί στη Μπόχουμ για το ποσό των 350.000 ευρώ. Στη Μπόχουμ θα παραμείνει για τρία χρόνια (ως το 2010), τα δύο τελευταία στην πρώτη ομάδα, μετέχοντας στη Μπουντεσλίγκα. Θα έχει γεμάτες χρονιές, γράφοντας αρκετές συμμετοχές και αποκτώντας ολοένα και περισσότερες εμπειρίες, όντας ακόμη σε αρκετά νεαρή ηλικία.

Άνοδος στη Μπουντεσλίγκα με τη Γκρόιτερ Φιρτ
Επόμενος σταθμός θα είναι η Γκρόιτερ Φιρτ, στην οποία το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Άρη θα παραμείνει επίσης για περίπου τρία χρόνια. Με το συγκρότημα της Βαυαρίας θα έχει τις περισσότερες συμμετοχές του (σε Μπουντσελίγκα και Μπουντεσλίγκα 2) από οποιονδήποτε άλλο σύλλογο κι αν αγωνίστηκε, σημειώνοντας 114 εμφανίσεις, με 4 γκολ και 5 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Μάλιστα την βοήθησε να εξασφαλίσει την άνοδό της στα μεγάλα σαλόνια του γερμανικού ποδοσφαίρου στο τέλος της σεζόν 2011-12.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι τη σεζόν που η ομάδα αγωνίστηκε στη Μπουντεσλίγκα (2012-13), ο ταλαντούχος αμυντικός εκλέχτηκε αρχηγός από τους συμπαίκτες.

Αποχώρηση για την Κολωνία και 100 συμμετοχές στη Μπουντεσλίγκα
Ο Μάβραϊ είχε ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι σε περίπτωση που η Γκρόιτερ Φιρτ δεν καταφέρει να επανέλθει στη μεγάλη κατηγορία, τότε θα αποχωρούσε από την ομάδα. Άλλωστε το συμβόλαιό του έληγε στις 30 Ιουνίου 2014. Ετσι θα επιλέξει την Κολωνία για να συνεχίσει την καριέρα του, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο με μια ομάδα που μόλις είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στην Μπουντεσλίγκα. Στις 19 Δεκεμβρίου του 2015 ο νέος στόπερ του Άρη, επιστρέφει στα γήπεδα μετά από 6μηνη απουσία, και συμμετέχοντας στα τελευταία λεπτά του νικηφόρου (σκορ 2-1) αγώνα επί της Ντόρτμουντ θα «γιορτάσει» την 100η συμμετοχή του στη Μπουντεσλίγκα.

Αξιόλογη διάκριση
Στις 31 Ιανουαρίου 2017 ο Μάβραϊ θα συμπεριληφθεί στην κορυφαία 11άδα του πρώτου μισού της Μπουντεσλίγκα για τη σεζόν 2016-17, λαμβάνοντας το 26% των συνολικών ψήφων. Μάλιστα θα πάρει μόλις 1% λιγότερο από τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο που τότε έπαιζε στη Ντόρτμουντ. Επιπλέον αφήνει πιο κάτω άλλους διάσημους στόπερ, όπως οι Ματς Χούμελς και Ζερόμ Μπόατενγκ της Μπάγερν Μονάχου!

Συμπαίκτης με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο
Τον Ιανουάριο του 2017, ο Μέργκιμ Μάβραϊ θα υπογράψει στο Αμβούργο μέχρι τον Ιούνιο του 2019 για ένα ποσό που κυμάνθηκε στο 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Η εξαιρετική του απόδοση κόντρα στην ισχυρή Λειψία που θα συμβάλλει στη μεγάλη νίκη της ομάδας του με 3-0 (στις 12 Φεβρουαρίου 2017), θα του φέρει μία ακόμη διάκριση. Το γνωστό γερμανικό περιοδικό Kicker, θα τον συμπεριλάβει στην κορυφαία ομάδα της αγωνιστικής.

Μάλιστα τον Αύγουστο του 2017 θα εκλεγεί ως υπαρχηγός του Αμβούργου, μαζί με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Τελικά η ομάδα θα υποβιβαστεί στο φινάλε της σεζόν και έτσι ο Μάβραϊ να αποχωρεί και εν τέλει να επιλέγει τον Αρη για να συνεχίσει την αξιοπρόσεκτη καριέρα του.

Παπαδόπουλος: «Τρομερή μεταγραφή για τον Αρη»
Για τον πρώην συμπαίκτη του στο Αμβούργο, Μέργκίμ Μαβράι, είχε μιλήσει στον Arena Fm ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, τονίζοντας, μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μια τρομερή προσθήκη για τον Άρη. «Είναι μία πολύ καλή προσθήκη, είναι έμπειρος, παίζει στην Εθνική Αλβανίας εδώ και χρόνια, έχει και εμπειρία από το γερμανικό πρωτάθλημα. Είναι τρομερή προσθήκη για την ομάδα του Άρη και είναι ένας εξαιρετικός παίκτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Γνωρίζει ποδόσφαιρο, είναι πολύ δυνατός στις μονομαχίες και είναι έμπειρος. Εύκολα θα ξεχωρίσει στο ελληνικό πρωτάθλημα και θα διακριθεί. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό.

Ως χαρακτήρας είναι πολύ καλό παιδί. Ήπιων τόνων. Δουλεύει πολύ. Εκπλήσσομαι που επιλέγει το ελληνικό πρωτάθλημα. Για να ήρθε στο ελληνικό πρωτάθλημα θα του έγινε προφανώς μία πολύ καλή πρόταση. Πάντως είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής», είχε πει ο Παπ για εκείνον στις 23 Αυγούστου.

Η σχέση με τον Μπάσα
Μάβραϊ και Μπάσα συνδέονται με στενή φιλία και ο ρόλος του δεύτερου στη μεταγραφή του πρώτου στον Άρη ήταν καταλυτικός. Οι δύο τους έχουν συνυπάρξει στο ίδιο δωμάτιο στις αποστολές των Εθνικών ομάδων και διατηρούν πολύ καλή σχέση. Ο Μπάσα έχοντας ήδη βιώσει πολύ όμορφες στιγμές στον «Θεό του πολέμου» κατάφερε να «ψήσει» τον συμπατριώτη του ώστε να πει το «ναι». Η ελκυστική ομάδα που έχει χτίσει ο Άρης, η ωραία ζωή στην Ελλάδα και φυσικά εικόνες όπως αυτή που είδαμε την περασμένη Κυριακή στο Καυτανζόγλειο όπου βρέθηκαν 20.000 οπαδοί, αποτέλεσαν τα καλύτερα επιχειρήματα για τον Μπάσα προκειμένου να πείσει τον Μάβραϊ να τον ακολουθήσει στους κίτρινους.

Η Εθνική ομάδα
Από το 2012 το νέο απόκτημα του Άρη αποτελεί μέλος της Εθνικής Ανδρών της Αλβανίας, έχοντας πρώτα υπηρετήσει τις μικρές Εθνικές της Γερμανίας. Μάλιστα η ύψιστη τιμή θα έρθει το 2016 με τη συμμετοχή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας στο Euro 2016 της Γαλλίας. Οι Αλβανοί είχαν μετάσχει στο γκρουπ μαζί με τους διοργανωτές Γάλλους, τους Ελβετούς και τους Ρουμάνους. Θα ηττηθούν από τους δύο πρώτους, θα νικήσουν τη Ρουμανία, ωστόσο αυτή η νίκη δεν αρκεί για να τους δώσει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Αυτό όμως που έχει σημασία για τον Αρη, είναι πως ο Μάβραϊ είχε παίξει και στα τρία παιχνίδια αποκτώντας παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο και από ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Ικανός να ηγηθεί της κίτρινης άμυνας
Οσοι τον γνωρίζουν σαν ποδοσφαιριστή αλλά και ως άνθρωπο έχουν μόνο καλά λόγια να πουν για εκείνον. Σαν άνθρωπος, πρόκειται για έναν πολύ καλό χαρακτήρα, ήπιος, που δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στις ομάδες που αγωνίστηκε. Ως παίκτης, πρόκειται για έναν αριστεροπόδαρο στόπερ, έξυπνος στο παιχνίδι του, που διακατέχεται από ψυχραιμία και ηρεμία. Η εμπειρία του με τέτοια καριέρα είναι δεδομένη και επιπλέον γνωρίζει και μπάλα. Μάλιστα όταν έχει τη μπάλα στα πόδια του δίνει την εντύπωση ότι είναι περισσότερο κεντρικός μέσος, παρά στόπερ. Δηλαδή διαθέτει και οργανωτικές ικανότητες όντας ικανός να «φτιάξει» την επίθεση της ομάδας του από τα μετόπισθεν.

Βάσει των παραπάνω ο Άρης έχεις κάνει μια πολύ καλή επιλογή αποκτώντας έναν ποδοσφαιριστή ακόμη πιο έμπειρο και ποιοτικό από αυτούς που διαθέτουν οι κίτρινοι ως τώρα. Πλέον ο Πάκο Ερέρα αποκτά μια ποιοτική λύση για το κέντρο της άμυνας, θέση στην οποία οι κίτρινοι χρειάζονταν προσθήκη ώστε να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά.

Αν ο Μέργκιμ Μάβραϊ καταφέρει να αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του, τότε ο Αρης θα έχει βρει στο πρόσωπό του έναν ποδοσφαιριστή ικανό να ανεβάσει ένα επίπεδο την ήδη αξιόλογη άμυνα των κιτρινόμαυρων.

Οι συμμετοχές ανά διοργάνωση

Οι συμμετοχές ανά σύλλογο

Οι συμμετοχές στη Μπουντεσλίγκα

Οι συμμετοχές στις Εθνικές Γερμανίας και Αλβανίας

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ