Έτσι έχει διαχειριστεί τον Ολυμπιακό ο Μαρτίνς!

Έτσι έχει διαχειριστεί τον Ολυμπιακό ο Μαρτίνς!

Αργεί ή όχι ο Πορτογάλος τεχνικός στις αλλαγές; Κάνει σωστή ή όχι διαχείριση των αγώνων; To10.gr δίνει τις «απαντήσεις» με στοιχεία στον – όπως αποδεικνύεται – μύθο…

Ο Πέδρο Μαρτίνς ήρθε στον Ολυμπιακό με στόχο να δημιουργήσει μια δυνατή ομάδα και να επαναφέρει τους Ερυθρόλευκους στο δρόμο των επιτυχιών. Ο Πορτογάλος τεχνικός κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να παρουσιάσει μια άκρως ανταγωνιστική ομάδα, η οποία ξεπέρασε με σχετική ευκολία τον σκόπελο των προκριματικών του Europa League και ξεκίνησε εντυπωσιακά το πρωτάθλημα, έχοντας 4 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Μέχρι στιγμής, ουσιαστικά, το μόνο «μελανό» σημείο είναι η ήττα από τον ΠΑΟΚ, η οποία σημειωτέων προήλθε από αυτογκόλ! Στο ματς με τον Δικέφαλο μάλιστα οι Ερυθρόλευκοι κατά γενική ομολογία ήταν πολύ καλύτεροι από τους Ασπρόμαυρους και δημιούργησαν δεκάδες φάσεις στα καρέ του Πασχαλάκη, αλλά ήταν άστοχοι στην τελική προσπάθεια. Ο Πέδρο Μαρτίνς δουλεύει πολύ σκληρά στις προπονήσεις και αυτό φαίνεται στον αγωνιστικό χώρο, με την ομάδα να έχει αποκτήσει και πάλι νοοτροπία νικητή. Η εικόνα του Ολυμπιακού έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με την περσινή σεζόν, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι που κριτικάρουν τον Πορτογάλο για τις «καθυστερημένες», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, αλλαγές του. Μετά την ήττα από την Μίλαν, πολλοί τον κατηγόρησαν ότι άργησε να παρέμβει από τον πάγκο και η κατάληξη της αναμέτρησης θα μπορούσε να ήταν διαφορετική αν είχε κάνει πιο νωρίς τις αλλαγές.

Το 10.gr έψαξε, βρήκε και σας παραθέτει τα πεπραγμένα του 48χρονου τεχνικού σε όλα τα παιχνίδια που έχει δώσει ο Ολυμπιακός στη φετινή σεζόν. Ο Μαρτίνς όταν βλέπει την ομάδα του να παίζει καλά, δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην αρχική του ενδεκάδα. Όταν βλέπει να δυσκολεύεται, προχωράει σε αλλαγές προσώπων, αλλά και συστήματος χωρίς να… κοιτάει σε πιο λεπτό βρίσκεται ο αγώνας. Σε πολλά ματς μάλιστα οι αλλαγές του ήταν τόσο εύστοχες, που οι παίκτες που μπήκαν σκόραραν και χάρισαν νίκες στον Ολυμπιακό. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των Νάτχο και Χασάν στους αγώνες με Αστέρα και Πανιώνιο αντίστοιχα.

Πρωτάθλημα: «Χρυσές» αλλαγές και νίκες μετά από δική του παρέμβαση

Στα παιχνίδια του πρωταθλήματος και συγκεκριμένα στην πρεμιέρα απέναντι στον Λεβαδειακό, ο Ολυμπιακός τα βρήκε σκούρα στο πρώτο 45άλεπτο, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στην ανάπαυλα με το σκορ κολλημένο στο 0-0. Στο ημίχρονο ο Ιβηρας προχώρησε σε αλλαγές, αντικαθιστώντας τους Τοροσίδη και Πάρντο με τους Μπουχαλάκη και Χασάν. Ο Αιγύπτιος τα πήγε εξαιρετικά και έφτασε μια ανάσα από το γκολ. Οι Ερυθρόλευκοι έγιναν πιο επιθετικοί, με τον Λάζαρο τελικά να δίνει τη λύση, με το γκολ που πέτυχε με απευθείας εκτέλεση φάουλ (1-0).

Στο ματς της δεύτερης αγωνιστικής ο Ολυμπιακός διέλυσε με 5-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα, με τους Πειραιώτες να έχουν σκοράρει 3 γκολ μέχρι το 55’. Η ομάδα τα πήγαινε εξαιρετικά και δεν υπήρχε κανένας λόγος να προχωρήσει σε αλλαγές. Η πρώτη αλλαγή του έγινε στο 57’ και ήταν αναγκαστική, με τον Βούκοβιτς να νιώθει ενοχλήσεις και να αφήνει τη θέση του στον Μιράντα. Οι άλλες έγιναν στο 71’ και στο 74’ με τους Λάζαρο και Νάτχο να αντικαθιστούν τους Φορτούνη και Μπουχαλάκη αντίστοιχα.

Την τρίτη αγωνιστική οι Ερυθρόλευκοι υποδέχθηκαν τον Αστέρα και νίκησαν με 2-1, χάρη στο γκολ του Νάτχο στο 90+2’. Οι Πειραιώτες πήραν από νωρίς προβάδισμα στο σκορ με τον Καμαρά (18’), αλλά οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν σε 1-1 με τον Τόνσο στο 67’. Αμέσως μόλις σκόραραν οι Αρκάδες, ο Μαρτίνς έδωσε εντολή να μπει ο Χασάν. Στο 72’ ο Αιγύπτιος πήρε τη θέση του Λάζαρου, με τον Πορτογάλο να γυρίζει τον σχηματισμό σε 4-4-2. Δύο λεπτά αργότερα έκανε και νέα αλλαγή, με τον Φετφατζίδη στη θέση του Φορτούνη, ενώ στο 84΄ έκανε… ματ, βάζοντας τον Νάτχο αντί του Καμαρά. Ο Ισραηλινός τον δικαίωσε απόλυτα και στις καθυστερήσεις χάρισε τη νίκη στον Ολυμπιακό.

Στην τέταρτη «στροφή» οι Πειραιώτες αγωνίστηκαν στη Νέα Σμύρνη απέναντι στον Πανιώνιο. Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος, αλλά και πάλι ήταν άστοχος. Στο συγκεκριμένο ματς δεν του δόθηκαν και δύο καραμπινάτα πέναλτι, με τον ρέφερι να κλείνει τα μάτια και να στερεί τη δυνατότητα από τους Ερυθρόλευκους να ανοίξουν το σκορ. Ο Πορτογάλος βλέποντας την ομάδα του να δυσκολεύεται απέναντι στους Κυανέρυθρους, έκανε την πρώτη διορθωτική κίνηση μόλις στο 58’. Ο Νάτχο πέρασε αντί του Φορτούνη, ενώ στο 73’ έκανε και δεύτερη αλλαγή με τον Χασάν αντί του Μπουχαλάκη. Ο χρόνος πέρναγε και το ματς παρέμενε στο 0-0. Στο 80’ ολοκλήρωσε τις κινήσεις του με τον Λάζαρο αντί του Ποντένσε. Ο Ολυμπιακός τελικά κατάφερε να βρει το γκολ της λύτρωσης και πάλι με παίκτη που είχε περάσει ως αλλαγή. Αυτή τη φορά ήταν ο Χασάν, ο οποίος νίκησε με κεφαλιά τον Κότνικ στο 92’ και έδωσε τη νίκη στην ομάδα του.

Την περασμένη Κυριακή οι Πειραιώτες πραγματικά «πάτησαν» τον ΠΑΟΚ και ήταν ανώτεροι σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, αλλά ο φωτεινός πίνακας στο τέλος έγραψε 0-1. Οι Ερυθρόλευκοι έπαιζαν πολύ καλά απέναντι στους Ασπρόμαυρους, οι οποίοι, ωστόσο, στάθηκαν τυχεροί και προηγήθηκαν στο 49’ με το αυτογκόλ του Βούκοβιτς. Ο Μαρτίνς θέλοντας να βοηθήσει την ομάδα του στο 69’ έβαλε τον Γκερέρο αντί του Λάζαρου και στο 82’ έκανε δύο μαζεμένες αλλαγές με τους Γκιγιέρμε και Φετφατζίδη αντί των Μπουχαλάκη και Φορτούνη. Παρά τις κινήσεις του, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να βρει το γκολ που έψαχνε, με το ματς να ολοκληρώνεται με το σκορ στο 0-1.

Europa League: Από τα… σίγουρα στο ολικό λίφτινκ

Οσον αφορά στα παιχνίδια του Europa League, ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής έχει δώσει 6 ματς. 4 στα προκριματικά και 2 στους ομίλους. Στο πρώτο ματς με την Λουκέρνη ο Πέδρο Μαρτίνς πήγε στα «σίγουρα», αφήνοντας για αρκετή ώρα τους 11 που ξεκίνησαν. Στο ντεμπούτο του στον «ερυθρόλευκο» πάγκο οι παίκτες του τον έβγαλαν ασπροπρόσωπο και παίζοντας κατά διαστήματα πολύ ωραίο ποδόσφαιρο επικράτησαν εύκολα με 4-0. Ο Μαρτίνς βλέποντας την ομάδα του αποδίδει εξαιρετικά έκανε την πρώτη αλλαγή στο 78’, με τον Βρουσάι να παίρνει θέση στον αγωνιστικό χώρο αντί του Λάζαρου. Οι υπόλοιπες αλλαγές έγιναν στο 86’ και στο 90’ με τους Φετφατζίδη και Τοροσίδη αντί των Φορτούνη και Καμαρά αντίστοιχα. Στο παιχνίδι που έγινε στην Ελβετία, ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε και πάλι εξαιρετική εμφάνιση και επικράτησε με 3-1. Η πρώτη αλλαγή έγινε μόλις στο 63’, τέσσερα λεπτά αφότου οι Ερυθρόλευκοι είχαν κάνει το 2-0.  Ο Φετφατζίδης πέρασε αντί του Φορτούνη και στο 70’ ο Ανσαριφάρντ αντικατέστησε τον Γκερέρο. Οι αλλαγές έκλεισαν στο 72’ με τον Τοροσίδη αντί του Καμαρά.

Στα ματς με την Μπέρνλι, μια ομάδα σαφώς μεγαλύτερης δυναμικότητας από την Λουκέρνη, ο Ολυμπιακός ήταν και πάλι καταιγιστικός. Στο εντός έδρας παιχνίδι οι Ερυθρόλευκοι έπαιξαν εξαιρετικό ποδόσφαιρο και με ηγέτη τον Φορτούνη έφτασαν στην πρώτη τους μεγάλη νίκη στη φετινή σεζόν (3-1). Ο Πορτογάλος βλέποντας την ομάδα του να αποδίδει εξαιρετικά έκανε την πρώτη αλλαγή στο 84’, όταν ο Ανσαριφάρντ πήρε τη θέση του Λάζαρου. Στο 89’ προχώρησε σε δεύτερη αλλαγή, με τον Φετφατζίδη αντί του Φορτούνη. Τρίτη αλλαγή δεν υπήρξε από τον 48χρονο τεχνικό.

Στον αγώνα που διεξήχθη στην Αγγλία, ο Ολυμπιακός δέχθηκε πίεση, αλλά κατάφερε να φύγει με το 1-1. Ο Μαρτίνς έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι το 0-0 έδινε την πρόκριση στους Ερυθρόλευκους, κράτησε τις αλλαγές του και τις έκανε μετά το 70’. Συγκεκριμένα, στο 71’ ο Χασάν πήρε τη θέση του Γκερέρο, με τον Αιγύπτιο επιθετικό να έχει συμμετοχή στο γκολ του Ποντένσε. Η δεύτερη αλλαγή ήρθε στο 88’ με τον Τοροσίδη αντί του Φορτούνη και η τρίτη στο 94’ με τον Σισέ αντί του Ποντένσε. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 1-1 και τον Ολυμπιακό στους ομίλους της διοργάνωσης.

Στο πρώτο ματς των ομίλων οι Ερυθρόλευκοι αντιμετώπισαν την Μπέτις, με τις δύο ομάδες να έρχονται ισόπαλες 0-0. Στον αγώνα με την ισπανική ομάδα ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε για πρώτη φορά  ως προπονητής του Ολυμπιακού αλλαγή στο πρώτο ημίχρονο. Ο Μπουχαλάκης στο 21’ πήρε κίτρινη κάρτα και στη συνέχεια υπέπεσε σε δύο μαρκαρίσματα, τα οποία ήταν στο όριο για να δεχθεί και δεύτερη κίτρινη κάρτα. Ο Πορτογάλος είδε το πρόβλημα, αντέδρασε άμεσα και στο 35’ έβαλε τον Νάτχο αντί του Μπουχαλάκη. Ετσι, προστάτευσε και την ομάδα του, αλλά και τον Ελληνα μέσο. Η δεύτερη αλλαγή έγινε στο 71’, με τον Λάζαρο να περνάει αντί του Φετφατζίδη και η τρίτη έγινε στο 80’ με τον Τοροσίδη να μπαίνει αντί του Ποντένσε. Στο 73’ ο Ολυμπιακός είχε μείνει με 10 παίκτες και ο Ιβηρας ήθελε με τον «Τόρο» να δέσει την άμυνά του και να κλείσει τους χώρους προς την εστία του Γιαννιώτη.

Στο χθεσινό ματς έγινε ο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακός με 11 διαφορετικά πρόσωπα σε σχέση με το κυριακάτικο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Ολοκληρωτικό λίφτινγκ. Οι Ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν εντυπωσιακά και στο 14’ προηγήθηκαν με τον Γκερέρο. Οι Πειραιώτες ήλεγχαν το παιχνίδι, είχαν το πάνω χέρι και στο 65’ ο Μαρτίνς αποφάσισε να «φρεσκάρει» την ομάδα του, βάζοντας τον Ποντένσε. Την ώρα που ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός ήταν όρθιος και έτοιμος να περάσει στην αναμέτρηση, η Μίλαν έκανε το 1-1 με τον Κουτρόνε. Ο Ιβηρας τελικά πέρασε στο 72’ αντί του Ναουέλ. Στο 76’ ο Ολυμπιακός δέχθηκε και δεύτερο γκολ, με τον Τοροσίδη να νιώθει ενοχλήσεις και να ζητάει αλλαγή, η οποία τελικά έγινε στο 78’, με τον Μεριά να παίρνει τη θέση του. Η τρίτη έγινε στο 82’ με τον Φορτούνη να μπαίνει αντί του Γιάγια Τουρέ.

Κύπελλο: Παρενέβη όταν χρειάστηκε

Με πολλές αλλαγές στη σύνθεσή του ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε και στον αγώνα του Κυπέλλου με τον Λεβαδειακό. Απέναντι στους Βοιωτούς έκανε την επανεμφάνισή του με την ερυθρόλευκη φανέλα και ο Τουρέ. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 0-0, με τον Μαρτίνς στις αρχές του β’ μέρους να κάνει πιο επιθετικό τον Ολυμπιακό, βάζοντας στο 58’ τον Νάτχο αντί του Τουρέ και στο 59’ τον Χασάν αντί του Ανδρούτσου. Οι Ερυθρόλευκοι βρήκαν το γκολ στο 68’ με τον Μάνο, ενώ οι αλλαγές ολοκληρώθηκαν στο 83’ με τον Πάρντο να παίρνει τη θέση του Ναουέλ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ