Φάκελος Παϊρότζ: To10.gr δίνει όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα

Φάκελος Παϊρότζ: To10.gr δίνει όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα

Πως υποδέχτηκε η... καθημερινότητα του Παναθηναϊκού τη σημερινή εξέλιξη; Πότε και πόσα χρήματα θα βάλει ο Παϊρότζ; Ποια η σχέση και η επικοινωνία των Ασιατών με τους Δώνη και Νταμπίζα; Ποιος θα κάνει το κουμάντο με το 50-50 των μετοχών; Το10.gr επιχειρεί να ρίξεις φως στην υπόθεση του ιδιοκτησιακού του Παναθηναϊκού.

Πέρασαν τρεις μήνες και τέσσερις ημέρες από την προηγούμενη προσωπική ανακοίνωση του Γιάννη Αλαφούζου σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την πλευρά της Pan Asia και του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ. Συγκεκριμένα, στις 5 Ιουλίου, ο Mr ΣΚΑΪ ενημέρωνε μέσω ανακοίνωσής του πως θα καλύψει την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της οριστικοποίησης της συμφωνίας.
Τότε βέβαια, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνονται οι απαραίτητες και προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην μεταβίβαση, ώστε όλα να γίνουν εντός του χρονικού πλαισίου πριν από την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου». Κάτι που δεν τηρήθηκε, καθώς η αγωνιστική περίοδος ξεκίνησε, με τον Παναθηναϊκό, μάλιστα, να πηγαίνει εξαιρετικά.
94 μέρες μετά από εκείνη την ανακοίνωση, ο Γιάννης Αλαφούζος μέσω νέας τοποθέτησής του έκανε λόγο για οριστική συμφωνία με τον Παϊρότζ όσον αφορά το μισό ποσοστότων μετοχών που ο ίδιος διατηρεί στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Κάτι, φυσικά, που δεν αναφερόταν στην αμέσως προηγούμενη ανακοίνωση. Δεν μιλούσε για μεταβίβαση του μισού ποσοστού. Μάλιστα στην ανακοίνωση αναφερόταν:
«Στο διατρέξαν διάστημα των τελευταίων τριών μηνών έγιναν αλλεπάλληλες και αναλυτικές συζητήσεις των συνεργατών του κ. Ιωάννη Αλαφούζου και των συνεργατών του Ταϊλανδού Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ. Τόσο σε αυτές όσο και στις διμερείς συναντήσεις των κκ. Αλαφούζου και Πιεμπονγκσάντ ολοκληρώθηκαν οι πρωταρχικές ενέργειες ελέγχου και κινήσεων μεταβίβασης των μετοχών του Παναθηναϊκού στον ενδιαφερόμενο αγοραστή». Κουβέντα για το… μισό ποσοστό.
Θα πει κανείς πως είναι λεπτομέρειες όλα αυτά και πως το βασικό είναι να μπει εν τέλει ο Πιεμπονγκσάντ στον Παναθηναϊκό. Ακόμα και με το 40-45% για αρχή, όπως έγινε γνωστό σήμερα μονάχα από την πλευρά του Αλαφούζου, αφού εκείνη του Ταϊλανδού εξακολουθεί να κινείται στο… σκοτάδι και να μην διαρρέει το παραμικρό.
Η σημερινή ανακοίνωση του Αλαφούζου δίνει ένα στίγμα, ωστόσο δε δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. To10.gr επιχειρεί μέσα από το ρεπορτάζ να ρίξει περισσότερο φως στην υπόθεση που απασχολεί εκατομμύρια Παναθηναϊκών, οι οποίοι αγωνιούν για την επόμενη μέρα του συλλόγου.
Πως υποδέχτηκε ο «οργανισμός» Παναθηναϊκός την είδηση;
Ο Παναθηναϊκός δεν είναι ο Γιάννης Αλαφούζος, ούτε θα είναι ο επόμενος ιδιοκτήτης. Ο Παναθηναϊκός και κάθε ποδοσφαιρική ομάδα είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Που καθημερινά υπάρχει ζωή, είτε στα γραφεία του συλλόγου, είτε στο προπονητικό κέντρο. Όλο το προηγούμενο διάστημα και όσο κρατάει η ιστορία με τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, οι ποδοσφαιριστές συχνά – πυκνά είτε σχολίαζαν μεταξύ τους τις εξελίξεις, είτε ρωτούσαν για να μάθουν τι θα συμβεί.
Είχαν δει την επίσκεψη του μικρού Πιεμπονγκσάντ σε φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας κι εκεί είχαν ξεκινήσει να αναρωτιούνται όλο και περισσότερο αν πράγματι η επόμενη μέρα θα τους βρει με νέο εργοδότη. Και στο Κορωπί κατά καιρούς γίνονται κουβέντες, αλλά σε… νορμάλ πλαίσια. Άλλωστε οι ποδοσφαιριστές βάζουν σε πρώτο πλάνο τη δουλειά τους. Κι αυτή είναι το ποδόσφαιρο. Έτσι κι αλλιώς σήμερα δεν θα μπορούσαν να γίνουν και πολλές κουβέντες, αφού οι μισοί παίκτες απουσίαζαν από το Κορωπί ελέω Εθνικών ομάδων.
Ωστόσο μια… κινητικότητα στα γραφεία της ΠΑΕ υπήρχε από την ώρα που ο Αλαφούζος προχώρησε στην ανακοίνωση. Και μια αίσθηση πως έρχονται αλλαγές, που θα αφορούν και τα στελέχη της ομάδας και εργαζόμενους και πολλά ακόμα, μεγάλης ή μικρότερης σημασίας.
Πότε πρέπει να βάλει χρήματα ο Παϊρότζ;
Είναι ένα ερώτημα που υπάρχει στα χείλη όλων. Πότε πρέπει ή πότε θα βάλει ο Πιεμπονγκσάντ τα χρήματα που θα του δώσουν μετοχές στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Να ξεκαθαρίσουμε πως ο Παϊρότζ μπορεί να βάλει χρήματα οποτεδήποτε. Ακόμα και αύριο το πρωί μπορεί να τα καταθέσει χρήματα στον ειδικό λογαριασμό της ΠΑΕ για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και να αρχίσει σιγά σιγά να αποκτά ποσοστό.
Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες που λένε πως το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα βάλει κάποια πρώτα χρήματα από τα 10 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται πως θα καταθέσει μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, όταν και λήγει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Και πως αυτός ήταν ο λόγος που ο Αλαφούζος προχώρησε σε ανακοίνωση, αφού υπήρξε κινητικότητα από την ασιατική πλευρά και έδειξαν ουσιαστικά στον Αλαφούζο πως τα χρήματα υπάρχουν και είναι έτοιμοι να προχωρήσουν.
Δεν υπάρχει «πρέπει» σε αυτή την περίπτωση. Επί της ουσίας το «πρέπει» είναι μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, που τελειώνει η 4μηνη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Βάσει πληροφοριών, ο Πιεμπονγκσάντ θα βάλει χρήματα τμηματικά, θα ξεκινήσει να πληρώνει υποχρεώσεις (κυρίως δόσεις συμβολαίων σε παίκτες) και μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα θα είναι σε θέση να θεωρείται και εντός ΠΑΕ ως το… αφεντικό της.
Ποια η σχέση Νταμπίζα – Δώνη με την πλευρά Πιεμπονγκσάντ και τον ίδιο τον Παϊρότζ
Το αγωνιστικό τμήμα δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από κανέναν ως κάτι που δεν το αγγίζει το ιδιοκτησιακό. Σαφώς και υπάρχει άμεση σχέση. Άλλωστε, το αγωνιστικό τμήμα, οι παίκτες, οι προπονητές και όλοι οι υπόλοιποι μπορεί να μην… υπάρχουν αύριο αν το αποφασίσει ο – εκάστοτε – ιδιοκτήτης. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός κερδίζει εκ νέου τον κόσμο του και αυτό γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μέσω της εικόνας του αγωνιστικού τμήματος, δεν θα πρέπει να το αποκλείουμε από τέτοιου είδους συζητήσεις. Και, φυσικά, δεν θα πρέπει να το αποκλείουν και οι υποψήφιοι νέοι επενδυτές.
Ποια λοιπόν η σχέση που έχουν οι δύο «στυλοβάτες» της φετινής πορείας, Γιώργος Δώνης και Νίκος Νταμπίζας, με τους υποψήφιους επενδυτές; Υπήρχε επαφή όλο αυτό το διάστημα και μέχρι ποιο σημείο;
Οι πληροφορίες του 10.gr αναφέρουν πως ο Νίκος Νταμπίζας έχει αρκετά συχνή επαφή με τους ανθρώπους του Παϊρότζ. Λιγότερο με τον ίδιο τον Ταϊλανδό, περισσότερο με τους συνεργάτες του οι οποίοι έτσι κι αλλιώς θα ασχολούνται με το ποδοσφαιρικό τμήμα όταν θα περάσει η ομάδα στα χέρια τους. Συζητούν για το ποδοσφαιρικό τμήμα, για την εξέλιξη της ομάδας, για τα τεκταινόμενα γύρω από τον σύλλογο. Μπορεί να μην είναι σε καθημερινή βάση, πάντως είναι συχνή.
Αντίθετα, ο Δώνης περισσότερο ρωτάει είτε τον Νταμπίζα, είτε διοικητικά στελέχη για πιθανές εξελίξεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό, αλλά επαφές και επικοινωνία δεν έχει. Είχε βρεθεί με τον Παϊρότζ από κοντά 2-3 φορές το καλοκαίρι, λίγο πριν υπογράψει στον Παναθηναϊκό και μάλιστα τόσο ο Πιεμπονγκσάντ, όσο και ο γιος του, του είχαν αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις. Έκτοτε δεν είχε κάποια άλλη επαφή, παρά μόνο στο φιλικό παιχνίδι στην Ολλανδία που βρέθηκε εκεί ο γιος του Παϊρότζ.
Ποιος θα κάνει το κουμάντο;
Είναι λογικό να αναρωτιέται ο κόσμος, μετά και την πρωινή ανακοίνωση του Αλαφούζου που κάνει λόγο για το μισό ποσοστό των μετοχών του, το ποιιος θα είναι ο άνθρωπος που θα κάνει το κουμάντο στον Παναθηναϊκό αν πράγματι προχωρήσει ο Παϊρότζ τη συμφωνία και βάλει χρήματα που θα του χαρίσουν μετοχές.
Η αλήθεια είναι πως ο Αλαφούζος δεν θέλει να ασχολείται. Το έχει τονίσει σε όλους τους τόνους, το επανέλαβε σήμερα, το μοιράζεται στους – λίγους – ανθρώπους που μιλάει για τον Παναθηναϊκό. Θέλει να φύγει οριστικά από τον Παναθηναϊκό και από το ποδόσφαιρο. Και γι’ αυτό έβαλε χρήματα στην προηγούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ώστε να ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας με τον Παϊρότζ.
Οι μισές μετοχές δίνονται διότι στην προκειμένη περίπτωση και με βάση τα 10 εκατομμύρια ευρώ της τρέχουσας ΑΜΚ δεν θα μπορούσε να πάρει περισσότερες ο Πιεμπονγκσάντ. Με 10 εκατομμύρια δεν αγοράζεις… ολόκληρο Παναθηναϊκό. Αν τελικά προχωρήσει η υπόθεση, οι επιλογές θα είναι δύο:
1) Θα βάλουν από έναν άνθρωπο δικό τους στο ΔΣ και επί της ουσίας αυτοί οι δύο άνθρωποι θα έχουν το γενικό πρόσταγμα στην ΠΑΕ. Για παράδειγμα, μπορεί να μπει ο Αβραάμ Γκραντ από την πλευρά του Παϊρότζ και ένας άνθρωπος από την πλευρά του Αλαφούζου.
2) Να υπάρξει άνθρωπος κοινής αποδοχής, ο οποίος δεν θα… ενοχλεί ούτε τη μία πλευρά, ούτε την άλλη. Θα γνωρίζει και από ποδόσφαιρο και από τη διαχείριση μιας εταιρείας και θα παίρνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις.
Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι ο Αλαφούζος είναι διατεθειμένος να κάνει στην προκειμένη περίπτωση ό,τι του ζητήσει ο Πιεμπονγκσάντ. Ακόμα και να μπει ένας άνθρωπος που θα έχει την έγκριση μόνο της Pan Asia, ώστε να απεμπλακεί τουλάχιστον απ’ αυτό, μέχρι να δώσει και το υπόλοιπο μισό του ποσοστού του.
Και κάτι τελευταίο, άκρως σημαντικό για τον κόσμο που ίσως να περιμένει εξελίξεις… αύριο. Η – έτσι κι αλλιώς χρονοβόρα – υπόθεση δεν πρόκειται να τελειώσει μέσα στις επόμενες μέρες, μόνο και μόνο επειδή ο Αλαφούζος εξέδωσε μια ανακοίνωση. Άλλωστε η ανακοίνωση κάνει λόγο για συμφωνία που δεν έχει υλοποιηθεί αλλά θα υλοποιηθεί. Κενά υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στην όλη η ιστορία, όπως και ερωτηματικά, τα οποία πια καλείται να απαντήσει – κυρίως – η πλευρά του Ταϊλανδού. Με τα χρήματα που θα βάλει και όχι μόνο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ