Η τεχνολογία στις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ (pic)

Η τεχνολογία στις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ (pic)

Ο Δικέφαλος με τη βοήθεια της τεχνολογίας προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο τα τμήματα υποδομής του.

H στατιστική ανάλυση και η ανάλυση video αλλάζει πλέον τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και βλέπουμε το ποδόσφαιρο. Όσο κι αν αυτό «σκοτώνει» τον ρομαντισμό, δεν μπορούμε παρά να λάβουμε υπόψη τη δήλωση του ανθρώπου που μας χάρισε ουκ ολίγα ξεχωριστά ποδοσφαιρικά βράδια. «Το πιο σημαντικό κομμάτι του επιτελείου μου είναι αυτό του Performance Analysis», έχει πει ο Πεπ Γκουαρντιόλα.

Είναι αυτονόητο προφανώς ότι όσα δεδομένα και να συλλέξει κάποιος, η ανάλυση δεδομένων δεν είναι το «ιερό δισκοπότηρο». Πάντα πρέπει να δεις τον παίκτη και το παιχνίδι με τα μάτια σου. Οι αναλυτές, λοιπόν, δεν είναι άνθρωποι απλά ικανοί στα μαθηματικά, μα είναι κυρίως προπονητές και scouters. Μια μηχανή δίχως ανθρώπινο φίλτρο δεν λειτουργεί σωστά. Ισως η ιδανική προσέγγιση σ’ αυτή τη ραγδαία αναπτυσσόμενη «επιστήμη του ποδοσφαίρου» είναι μια μίξη της αμερικανικής λογικής, η οποία είναι εθισμένη στην στατιστική και την ποσοτική ανάλυση και της μεσογειακής, που είναι περισσότερο γηπεδοκεντρική, τακτική και ποιοτική.

Η τεχνολογία βελτιώνει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ όπως είναι το ποδόσφαιρο και είναι μόνο πλεονέκτημα για τις ομάδες να λαμβάνουν τέτοιες σημαντικές αποφάσεις στη βάση των βέλτιστων διαθέσιμων πληροφοριών και μεθόδων.

Ένας προπονητής μπορεί να θυμηθεί, κατά μέσο όρο, το 30-40% των γεγονότων ενός αγώνα. Μικρό ποσοστό. Γι’ αυτό το τμήμα ανάλυσης είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του προπονητικού επιτελείου των ποδοσφαιρικών ομάδων.

Η χρήση video και στατιστικής ανάλυσης βοηθάει ουσιαστικά στην καλύτερη και πιο ακριβή προετοιμασία μιας ομάδας. Η ανάλυση ποδοσφαιρικών αγώνων, ποδοσφαιριστών και προπονήσεων μέσω της χρήσης του video και της στατιστικής είναι μέρος της ποδοσφαιρικής καθημερινότητας.

Άλλωστε, η επιστημονική πρόοδος μελέτης του παιχνιδιού, επιτρέπει την καταγραφή – πέραν των απλών στατιστικών – κινήσεων στο γήπεδο, κατεύθυνσης, ταχύτητας, δύναμης του σπριντ, ακόμα και το πόσο η μπάλα παραμένει στο πόδι μετά από την πρώτη επαφή.

Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά και δεδομένα αναλύονται και σε συνεργασία με τα τεχνικά team αποφασίζεται σε ποιους τομείς και σε ποιους ποδοσφαιριστές απαιτούνται παρεμβάσεις και διορθώσεις.

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Το Τμήμα Ανάλυσης της ακαδημίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, με την μορφή που έχει σήμερα. Αποτελείται από τέσσερα στελέχη. Τον συντονιστή και υπεύθυνο του προγράμματος που είναι ο Γιάννης Βλάχος και τους τρεις αναλυτές, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τα ηλικιακά γκρουπ της ακαδημίας, που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα της Super League. Στην Κ19 είναι ο Γιάννης Αμπατζίδης, στην Κ17 ο Γιάννης Τσανικλίδης και στην Κ15 ο Ηλίας Γαλανόπουλος.

Το τμήμα είναι επιφορτισμένο με την καθημερινή καταγραφή και βιντεοσκόπηση αγώνων και προπονήσεων, την ανάλυση και την αξιολόγηση τους, σε συνεργασία με τα τεχνικά επιτελεία της κάθε ηλικιακής κατηγορίας.

Εκτός από τις υπόλοιπες ενέργειες του τμήματος, φέτος δοκιμάζεται πειραματικά το Live Analysis, που είναι μια εφαρμογή για την ανάλυση του παιχνιδιού κατά την διάρκεια του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ