Αρης – ΠΑΟΚ  1-2

Αρης – ΠΑΟΚ 1-2

Με δύο γκολ του Πρίγιοβιτς (36πεν., 84') και τον Πασχαλάκη να πιάνει πέναλτι (στο 66' σε εκτέλεση του Γιουνές), ο... κυνικός ΠΑΟΚ πέρασε και από το κατάμεστο Βικελίδης, επικρατώντας του Άρη με 2-1. Οι κίτρινοι προηγήθηκαν στο 3ο λεπτό με τον Γκαρσία, ωστόσο πλήρωσαν τα λάθη τους, σε ένα εξαιρετικό ντέρμπι που τα είχε όλα.

Σε ένα ματς που δικαίωσε απόλυτα το όνομα του ως το ντέρμπι των αιωνίων της Θεσσαλονίκης και τα είχε… όλα, ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε μεγάλος νικητής με 2-1 μέσα στο κατάμεστο και γιορτινό Βικελίδης. Πρόσωπο του ματς για τον δικέφαλο ο Πρίγιοβιτς που σημείωσε και τα δύο γκολ, στο 36’ με πέναλτι και στο 84’, με την ομάδα του Λουτσέσκου να πετυχαίνει ανατροπή. Ο Αρης προηγήθηκε μόλις στο 3ο λεπτό με τον Γκαρσία και είχε την ευκαιρία να πάρει το προβάδισμα στο 66’ ωστόσο ο Γιουνές αστόχησε στο πέναλτι που κέρδισε από τον Ουάρντα, ο Μπρούνο Γκάμα.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε οτι ήταν το καλύτερο ματς που έχουμε παρακολουθήσει φέτος στη Σούπερ Λίγκα με το τελικό 2-1 να κρίνεται «φτωχό», ενώ θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει και οι δύο ομάδες. Ο ΠΑΟΚ όμως είχε την εμπειρία και την κλάση και πλέον έφτασε  στους 19 βαθμούς (7Χ7), εδραιώνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση του στην κορυφή.

Οσο για τους γηπεδούχους που έμειναν στους 12 βαθμούς και γνώρισαν την 3η τους ήττα, αδίκησαν τον εαυτό τους και δεν πήραν ούτε πόντο σε ένα ματς που μπορούσαν να είχαν πάρει το τρίποντο.

Με Κουέστα βασικό ο Άρης
Χωρίς εκπλήξεις και με τον Χουλιάν Κουέστα  να ξεπερνάει τον τραυματισμό του και να συμπεριλαμβάνεται στο βασικό σχήμα παρέταξε τον Αρη ο Πάκο Ερέρα. Με σύστημα 4-2-3-1, με τον Τζανακάκη στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Βαλεριάνο να επιστρέφει στο αριστερό και δίδυμο στόπερ τους Μάβραϊ και Βέλεθ. Παρτενέρ του Μπάσα στα αμυντικά χαφ ήταν ο Σιώπης, Γκαρσία και Γκάμα αγωνίστηκαν στις πλευρές ενώ πίσω από τον προωθημένο Γιουνές σε ρόλο επιτελικού χαφ βρέθηκε ο Ντιγκινί.

Με Πέλκα στην 11άδα ο ΠΑΟΚ
Με 4-3-2-1 παρατάχθηκε και ο ΠΑΟΚ και μάλιστα με τον αμφίβολο Πέλκα να ξεκινά κανονικά στην 11άδα. Πασχαλάκης στο τέρμα, Βαρέλα και Κρέσπο στα στόπερ, ενώ την 4άδα της άμυνας συμπλήρωσαν οι Μάτος δεξιά και Βιεϊρίνια αριστερά. Στα χαφ, αμυντικοί μέσοι ήταν οι Βέρνμπλουμ και Κάνιας, ενώ στα άκρα της επίθεσης έπαιξαν οι Μπίσεσβαρ αριστερά και Ζαμπά δεξιά. Τέλος, στην κορυφή της επίθεσης αγωνίστηκε ο Πρίγιοβιτς, ενώ πίσω του αγωνίστηκε ο Πέλκας.

Με γκολ από τα… αποδυτήρια ο Άρης
Καλύτερα δεν θα μπορούσε να αρχίσει το ματς για τον Αρη. Μόλις στο 3’ οι κίτρινοι σήκωσαν το Βικελίδης στο… πόδι, όταν μετά από ωραίο συνδυασμό των Γκάμα και Γκαρσία, ο τελευταίος κεραυνοβόλησε τον Πασχαλάκη με αριστοτεχνικό σουτ έξω από την περιοχή! Πριν καλά καλά συνέλθει ο ΠΑΟΚ οι κίτρινοι που είχαν αποκτήσει ψυχολογία, απείλησαν ακόμη δύο φορές, στο 8’ (εκτέλεση φάουλ Γκάμα) και στο 12’ με τον Ντιγκινι σε αντεπίθεση.

Στο διάστημα αυτό ο ΠΑΟΚ έδειχνε αδυναμία να περιορίσει τους ακραίους επιθετικούς των κίτρινων (Γκάμα, Γκαρσία), αλλά και τον Ντιγκινί που ήταν ιδιαίτερα ορεξάτος και κατάφερνε να πατάει εύκολα στην περιοχή δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις. Και παράλληλα ο Πρίγιοβιτς ήταν αποκομμένος, με τον δικέφαλο ουσιαστικά να μην έχει αξιόλογη φάση στο πρώτο 25λεπτο.

Υποτροπή ο Βέλεθ, τον έλεγχο ο δικέφαλος
Μετά το 20λεπτο, οι ασπρόμαυροι άρχισαν να κερδίζουν μέτρα στο γήπεδο (με μπροστάρη τον Μπίσεσβαρ) και παράλληλα οι γηπεδούχοι να χάνουν τη συνοχή και το καθαρό μυαλό που είχαν στα μετόπισθεν. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η αναγκαστική αλλαγή του Βέλεθ ο οποίος υπέστη υποτροπή στην θλάση που τον ταλαιπώρησε, με αποτέλεσμα στο 24’ να μπει στη θέση του Σόουζα.

Οι κίτρινοι άρχισαν να έχουν προβλήματα στο να μεταφέρουν σωστά τη μπάλα από την άμυνα στη μεσαία γραμμή, κάτι το οποίο ο Βέλεθ έκανε πολύ καλά ως εκείνη τη στιγμή. Ουσιαστικά αδυνατούσαν να οργανώσουν τις επιθέσεις τους ορθολογικά, γυρνώντας αρκετές φορές τη μπάλα πίσω στον Κουέστα, κάνοντας γενικότερα λάθη στις μεταβιβάσεις.

Τεράστια διπλή απόκρουση ο Κουέστα
Ο ΠΑΟΚ εκμεταλλευόμενος αυτή την αστάθεια άρχισε να αποκτά ουσία, να απειλεί και να έχει καλύτερη εικόνα από τον αντίπαλό του στον αγωνιστικό χώρο. Στο 26’ μάλιστα είχε μια τεράστια διπλή ευκαιρία, όταν μετά από λάθος του Σιώπη ο Πρίγιοβιτς αρχικά και ο Πέλκας δεν κατάφεραν να νικήσουν τον Κουέστα που έκανε μια τεράστια διπλή επέμβαση.

«Ανόητο» χέρι του Τζανακάκη, 1-1 με πέναλτι ο Πρίγιοβιτς
Τελικά ο δικέφαλος κατάφερε να πάει στα αποδυτήρια έχοντας ισοφαρίσει το σκορ, από μια… αναπάντεχη φάση. Στο 35’ ο Τζανακάκης έκανε χέρι σε σέντρα του Βιερίνια από τα αριστερά με τον Ιταλό διαιτητή να καταλογίζει πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο Πρίγιοβιτς που έκανε το 1-1 ένα λεπτό αργότερα.

Στον χρόνο που απέμενε οι δύο ομάδες είχαν από μία καλή στιγμή, στο 42’ ο Αρης (Ντιγκινί) και στο 45’ ο ΠΑΟΚ (Ζαμπά).

Χαμένο πέναλτι για τον Αρη
Με την έναρξη του Β’ μέρους ο Λουτσέσκου πέρασε τον Ουάρντα αντί του Ζαμπά (έδειχνε να έχει πρόβλημα τραυματισμού). Λιγο αργότερα, στο 54’ ο Ερέρα πέρασε τον Ματίγια (βοήθησε και οργανωτικά και μεσοαμυντικά) αντί του Μπάσα που δεν απέφυγε τα λάθη. Στο δεύτερο μέρος είχαμε ένα αναλόγως όμορφο ματς. Ανοικτό, με καλό ρυθμό και τη μπάλα πάνω-κάτω στο μεγαλύτερο διάστημα.

Ο Αρης άγγιξε το γκολ δύο φορές, την πρώτη στο 48’ με ενα καλό σουτ του Ντιγκινί στο οποίο είπε «όχι» ο Πασχαλάκης. Και τη 2η και μεγαλύτερη στο 65’ όταν ο Γκάμα κέρδισε πέναλτι από τον Ουάρντα το οποίο όμως πέταξε στα… σκουπίδια ο Γιουνές με κακή εκτέλεση στο μέσον της εστίας.

 

Καλύτερος ο Αρης, πιο αποτελεσματικός ο ΠΑΟΚ
Ο ΠΑΟΚ, που είχε ελαφρά υπεροχή όσον αφορά την κατοχή, είχε ουσιαστικά μία την πρώτη του κλασική ευκαιρία στο 69’. Αυτή με τον Ουάρντα που ήταν αρκετά κινητικός από τα δεξιά και αστόχησε για λίγο σε διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή. Στο 74΄ οι κίτρινοι είχαν μία ακόμα ευκαιρία, με το σουτ του Γκάμα να περνά λίγα μέτρα άουτ(!), ενώ στο 75′ μία κεφαλιά του Μάτος έφυγε πάνω από την εστία.

Τα λάθη δεν έλειπαν και από τις δύο ομάδες, η αγωνία κορυφωνόταν για το ποιος θα πετύχει το νικητήριο γκολ και πιο αποτελεσματικός σε αυτό αποδείχθηκε ο ΠΑΟΚ. Στο 84’ ο Πρίγιοβιτς  «χτύπησε» εκ νέου, όταν μετά από γύρισμα του Ελ Καντουρί, πετάχθηκε και έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα με προβολή.

Στο υπόλοιπο του ματς ο Αρης δεν κατάφερε να αντιδράσει, με την ομάδα του Λουτσέσκου να διαχειρίζεται σωστά το παιχνίδι και να φτάνουν στο σπουδαίο 2-1. Να σημειώσουμε οτι ο Αρης, σε γενικά γραμμές ήταν καλύτερος στο δεύτερο μέρος, είχε πιο πολλές ευκαιρίες, ωστόσο για μία ακόμη φορά πλήρωσε τα ατομικά λάθη του και την αδυναμία να τελειώνει τις φάσεις.

ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ»: Η αποτελεσματικότητα του ΠΑΟΚ στην τελική προσπάθεια. Στη σούμα του αγώνα, δικέφαλος δεν ήταν καλύτερος από τον αντίπαλο του, ωστόσο έκανε γκολ τις φάσεις που χρειάστηκε για να πάρει τη νίκη και αυτό μετράει στο ποδόσφαιρο.

ΤΟ «10ΑΡΙ»: Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Ο Σέρβος απέδειξε την κλάση του σε ένα από τα πιο δύσκολα ματς για τον δικέφαλο σε όλο το πρωτάθλημα.

ΣΤΟΝ… ΠΑΓΚΟ: Ο Τζανακάκης που σε μια ανυποψίαστη φάση έκανε χέρι, δίνοντας την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να ισοφαρίσει από το… πουθενά, προτού μάλιστα λήξει το πρώτο ημίχρονο.

ΓΙΑΤΙ ΚΟΟΥΤΣ: Ο Πάκο Ερέρα θα πρέπει να βελτιώσει τη μεσοαμυντική γραμμή της ομάδας του και παράλληλα τα ατομικά λάθη που κάνουν οι παίκτες του. Ο Αρης αδικεί την εικόνα του και εν τέλει παίρνει λιγότερους βαθμούς από αυτούς που αξίζει σε τρίτο ματς, μετά από αυτό στα Γιάννενα και τη Νέα Σμύρνη.

Η «ΣΦΥΡΙΧΤΡΑ»: Σωστός στις περισσότερες αποφάσεις του Ιταλός διαιτητής, σε ένα δύσκολο ματς, που είχε αρκετές φάσεις. Αμφότερα τα πέναλτι που κέρδισαν οι δύο ομάδες σωστά καταλογίστηκαν, ενώ ο Ντοβέρι δεν χαρίστηκε σε διαμαρτυρίες και σκληρά μαρκαρίσματα,μοιράζοντας αρκετές κάρτες εκατέρωθεν.

ΣΚΟΡΕΡ: 3’ Ματέο Γκαρσία – 36, 84’πεν. Πρίγιοβιτς
ΧΑΜΕΝΟ ΠΕΝΑΛΤΙ: 66’ Γιουνές
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 20’ Βαλεριάνος 37’ Μπάσα, 66’ Σιώπης  – 19’ Πρίγιοβιτς, 37’ Κάνιας, 57΄ Μάτος, 70’ Βέρνμπλουμ, 78’ Βιεϊρίνια
ΚΟΚΚΙΝΕΣ:
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ντανιέλε Ντόβερι,
ΒΟΗΘΟΙ: Αλμπέρτο Τεγκόνι, Τζιόρτζιο Περέτι
4ΟΣ: Εμμανουήλ Σκούλας

ΑΡΗΣ (Π. Ερέρα): Κουέστα, Τζανακάκης, Βέλεθ (24’ Σόουζα), Μάβραϊ, Βαλεριάνος, Σιώπης, Μπάσα (54’ Ματίγια), Γκάμα, Ματέο, Ντιγκινί, Γιουνές (70’ Ναζλίδης).
ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Πρίγιοβιτς (85’ Καρέλης), Πέλκας (62’ Ελ Καντουρί), Κρέσπο, Βέρνμπλουμ, Βιερίνια, Μπίσεσβαρ, Κάνιας, Ζαμπά (46’ Ουάρντα).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ