Tο άκομψο του Γ. Σαββίδη με τον Γκαρσία και το πρόστιμο στον Μάτζικ για τον Γιάννη

Tο άκομψο του Γ. Σαββίδη με τον Γκαρσία και το πρόστιμο στον Μάτζικ για τον Γιάννη

Τα... κοινά της περίπτωσης Σαββίδη-Γκαρσία με Μάτζικ-Αντετοκούνμπο και το ηθικά σωστό timing ώστε μια ομάδα να «φλερτάρει» με έναν ποδοσφαιριστή.

Πριν από μερικούς μήνες ο θρύλος του Παγκοσμίου μπάσκετ και πρόεδρος των Λέικερς Μάτζικ Τζόνσον δεχόταν πρόστιμο ύψους 50.000 δολαρίων διότι είχε παραβιάσει τον κανόνα περί προσέλκυσης παίκτη (tampering) αντίπαλης ομάδας.

Τι είχε κάνει τότε ο Μάτζικ; Απλά, κατόπιν ερώτησης είχε αναφερθεί στον Γιάννη Αντετοκούνμπο με κολακευτικά σχόλια λέγοντας: «Μοιάζουμε όσο αφορά τον χειρισμό μπάλας και στην δημιουργία. Παίζει πάνω από τη στεφάνη, κάτι που δεν μπορούσα να κάνω εγώ. Αλλη αντίληψη στο ματς, το μπασκετικό I.Q., η δημιουργία του για τους συμπαίκτες του. Σε αυτά μοιάζουμε. Είμαι χαρούμενος που θα είναι στο All Star Game, το αξίζει. Και ίσως να γίνει MVP, πρωταθλητής, αυτός ο τύπος θα βάλει στον χάρτη το Μιλγουόκι. Και πιστεύω θα τους φέρει το πρωτάθλημα μία μέρα».

Αυτή η τοποθέτηση του μεγάλου Μάτζικ είχε εκληφθεί από το ΝΒΑ ως παραβίαση του κανόνα που αναφέρουμε πιο πάνω και έτσι τιμωρήθηκε για επηρεασμό παίκτη. Αν προσέξει κανείς θα διαπιστώσει ότι πουθενά ο πρόεδρος των Λέικερς δεν εκφράζει την επιθυμία ο Γιάννης να έρθει στην ομάδα του, ούτε ότι καν αφήνει υπονοούμενα για κάτι τέτοιο. Απλά είχε εκφράσει τον θαυμασμό του στον ηγέτη των Μπακς κατόπιν ερώτησης. Και όμως τιμωρήθηκε.

Και πάμε τώρα να συγκρίνουμε την περίπτωση αυτή με την χθεσινή (25/10) ανάρτηση του Γιώργου Σαββίδη σχετικά με τον Ματέο Γκαρσία. Σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία που ανάρτησε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο Instagram, με τον Ουάρντα σε πρώτο πλάνο και δίπλα του τον Ματέο Γκαρσία, ο γιος του ιδιοκτήτης των ασπρόμαυρων και μέλος της ΠΑΕ έγραψε προς τον Αργεντινό: «Σου πάνε τα ασπρόμαυρα, γίνε συμπαίκτης του Ουάρντα την επόμενη σεζόν!».

Αναμφίβολα μιλάμε για μια περίπτωση ακόμη πιο ξεκάθαρη σε σχέση με αυτή του Μάτζικ με τον Γιάννη και αν στη Σούπερ Λίγκα ίσχυαν κανονισμοί ανάλογοι με αυτούς του ΝΒΑ, τότε το σχόλιο αυτό από τον Σαββίδη θα είχε επίσης τιμωρηθεί ως tampering.

Φυσικά στον αθλητισμό μιλάμε για ελεύθερη αγορά, και αν μία ομάδα επιθυμεί να συνεργαστεί με έναν αθλητή και αυτός με αυτή τότε μπορούν να το κάνουν. Ωστόσο αυτό πρέπει να γίνεται βάσει των κανόνων που ισχύουν και βάσει ευγενούς άμιλλας μεταξύ των σωματείων.

Ποτέ δεν θα δούμε έναν παράγοντας πχ της Μπαρτσελόνα ή της Ρεάλ ή της Σίτι (ομάδες που μπορούν να αγοράσουν σχεδόν όποιον παίκτη θέλουν) να βγαίνει απροκάλυπτα και να λέει θέλουμε αυτόν ή τον άλλον παίκτη. Πάντα θα γίνει μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στο σωστό timing. Γιατί δεν είναι στα πλαίσια του ευ αγωνίζεσθαι.

Τη δεδομένη στιγμή ο Ματέο Γκαρσία δεν έχει κλείσει, παρά λίγους μήνες παραμονής στον Αρη και ο οποίος δεσμεύεται με συμβόλαιο για κάποιο καιρό ακόμη. Το να βγαίνει λοιπόν κάποιος αξιωματούχος άλλης ομάδας και να ρίχνει… δίχτυα προς το μέρος του σίγουρα δεν είναι ηθικά σωστό.

Και εξυπηρετεί τι ακριβώς; Να «χαλάσει» το μυαλό ενός εκ των καλυτέρων παικτών μιας αντίπαλης ομάδας και να τον επηρεάσει αγωνιστικά; Να ικανοποιήσει τις ορέξεις μερίδας οπαδών της δικής του ομάδας επειδή θεωρεί ότι έτσι «τρολάρει» την άλλη ομάδα και τον κόσμο της; Πιστεύω ότι ούτε στον κ. Σαββίδη θα άρεσε πχ να υπάρξει παράγοντας άλλης ομάδας είτε από Ελλαδα είτε από το εξωτερικό που να εκφράζεται δημοσίως για το πόσο καλός είναι ο τάδε ή τον δείνα παίκτη του δικεφάλου.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι σωστό και εν τέλει γυρίζει μπούμερανγκ σε αυτόν που χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους, βρίσκοντας αντίθετους ακόμη και τους οπαδούς της ίδιας του της ομάδας. Τουλάχιστον την πλειοψηφία που είναι υγιής και που δεν θα ήθελε να υποστεί κάτι ανάλογο από άλλη ομάδα.

Αν κάποιος θέλει τον Ματέο Γκαρσία ή τον οποιονδήποτε Ματέο Γκαρσία μπορεί να κινηθεί για την απόκτησή του τη σωστή στιγμή και με τις σωστές διαδικασίες. Είπαμε, ελεύθερη αγορά έχουμε…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ