«Χαστούκι» της FIFA στη Σπόρτινγκ (και) για Ποντένσε

«Χαστούκι» της FIFA στη Σπόρτινγκ (και) για Ποντένσε

Η Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας δήλωσε αναρμόδια και παρέπεμψε στην εκδίκαση της υπόθεσης του Ζέλσον Μαρτίνς από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας, θέλοντας να αποφύγει πιθανό «forum shopping» από τη Σπόρτινγκ, εναντίον των παικτών.

Νέα δεδομένα στην υπόθεση του Ντάνιελ Ποντένσε. Μπορεί η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας να έχει προσφύγει στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών της FIFA, ζητώντας αποζημίωση ύψους 60.000.000 €από τον Ολυμπιακό, ωστόσο, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δεχθεί ένα μεγάλο «άκυρο» από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Για την ακρίβεια, αναμένεται να δεχθεί το δεύτερο «άκυρο», καθώς ήδη η FIFA ενημέρωσε τους Πορτογάλους ότι από τη στιγμή που υπάρχει δικαστική διαδικασία στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας (και όχι στο CAS), η ίδια είναι αναρμόδια να πάρει θέση.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 22/10 η Σπόρτινγκ έλαβε επίσημη έγγραφο της FIFA, το οποίο φέρει τις υπογραφές του Ομάρ Ονγκάρο (Διευθυντής Κανονισμών Ποδοσφαίρου της FIFA) και της Μάγια Κούστερ Χόφμαν (επικεφαλής για του στάτους των ποδοσφαιριστών), σύμφωνα με το οποίο καμία επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας δεν μπορεί να επέμβει, ούτε καν να εκφέρει επίσημη άποψη για την υπόθεση της μονομερούς λύσης συμβολαίου του Ζέλσον Μαρτίνς και της μετακίνησής του στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Υπόθεση για την οποία οι Πορτογάλοι ζητούν 105.000.000 € ως αποζημίωση πλέον των τόκων!

ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΝΤΕΝΣΕ

Τα «Λιοντάρια» έχουν δέκα ημέρες να απαντήσουν στο έγγραφο της FIFA, το οποίο εστάλη μετά από ενδελεχή ανάλυση όλων των εγγράφων που έστειλε η Σπόρτινγκ, η Ατλέτικο και ο ποδοσφαιριστής. Μάλιστα, παράλληλα με τον έλεγχο των εγγράφων, η FIFA είχε και επίσημη αλληλογραφία με το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας, από όπου ενημερώθηκε για την παράλληλη έρευνα που διεξάγεται από τα αρμόδια όργανα της χώρας. Για αυτόν τον λόγο αποφάσισε να μην πάρει θέση, να μην σχολιάσει και φυσικά να μην εκδικάσει την υπόθεση, επιθυμώντας να αποφύγει πιθανό «forum shopping» από πλευράς. Δηλαδή μία πιθανή προσπάθεια της Σπόρτινγκ να επιλέξει τη δικαστική απόφαση που θα τη… βόλευε περισσότερο! Εξάλλου, η διαδικασία που θα ακολουθήσουν τα δύο δικαστήρια, αλλά και οι κανονισμοί είναι κοινά.

Πλέον, η υπόθεση του Ζέλσον Μαρτίνς γύρισε στα πορτογαλικά δικαστικά όργανα, όπου ήδη υπάρχουν δύο καταδικαστικές αποφάσεις για τα «Λιοντάρια». Και το ίδιο θεωρείται βέβαιο ότι θα συμβεί εντός των επόμενων ημερών και με την περίπτωση του Ντάνιελ Ποντένσε. Ετσι, η από τις 7 Αυγούστου 2018 προσφυγή της Σπόρτινγκ στη FIFA εναντίον Ολυμπιακού και Ποντένσε, αναμένεται να μην γίνει αποδεκτή από την Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (σ.σ. όπως και για τον Ράφαελ Λεάο της Λιλ και τον Ρούμπεν Ριμπέιρο της Αλ Αΐν). Απόφαση που αναμένεται να αποτελέσει (μία ακόμη) σημαντική νίκη εναντίον των απαιτήσεων των Πορτογάλων.

ΞΕΚΟΨΕ ΚΑΘΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ Η ΑΤΛΕΤΙΚΟ

Κλείνοντας, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι η Ατλέτικο Μαδρίτης απέρριψε το αίτημα του νέου προέδρου της Σπόρτινγκ Φρεντερίκο Βαραντάς για εξωδικαστικό συμβιβασμό για τον Ζέλσον Μαρτίνς. Ο ισχυρός άνδρας των Λιονταριών συμφώνησε με τη Γουλβς (μετά από αίτημα και του παίκτη, αλλά και τη μεσολάβηση του Ζόρζε Μέντες) να λάβει η ομάδα του 18.000.000 € για τον Ρούι Πατρίτσιο, που επίσης είχε λύσει μονομερώς το συμβόλαιό του. Ωστόσο οι Ροχιμπλάνκος, έχοντας γνώση και της απόφασης της FIFA αρνήθηκαν έστω να συζητήσουν τη νέα προσφορά των Πορτογάλων. Η οποία προέβλεπε αποζημίωση ύψους 22.000.000 €, συν 10.000.000 € σε μπόνους και να διατηρήσει η Σπόρτινγκ το 30% της μεταπώλησης του παίκτη!

Οπως ήδη σας έχει ενημερώσει to10.gr, επόμενος στόχος του Βαραντάς είναι να συζητήσει και να βρει μία συμβιβαστική λύση στην υπόθεση του Ποντένσε. Μάλιστα για αυτόν τον λόγο φέρεται να έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, ώστε να πραγματοποιηθεί ένα ραντεβού όπου θα συζητηθεί το θέμα. Ωστόσο, εξ αρχής οι Πειραιώτες δεν είχαν καμία διάθεση να διαπραγματευτούν για έναν δικό τους παίκτη. Ο οποίος, μάλιστα, βρίσκεται σε (άλλη) δικαστική διαμάχη με τη Σπόρτινγκ, αιτούμενος αποζημίωση που ξεπερνάει τις 800.000 €.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ