ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ 1-0

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ 1-0

Ο Δημήτρης Μάνος, ο μοναδικός υγιής και... κανονικός σέντερ φορ του Ολυμπιακού, χρειάστηκε μόλις 15 λεπτά στο γήπεδο για να πετύχει ένα τρομερό γκολ και να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στη νίκη από του Απόλλωνα Σμύρνης. Διαιτησία με κακοσμία... εξυγίανσης από Ζαχαριάδη και βοηθούς.

Το ποδόσφαιρο είναι εύκολο σπορ. Εάν η μπάλα μπει γκολ, νικάς. Εάν όχι, έχεις πρόβλημα. Για 90 λεπτά ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης. Σοβαρό πρόβλημα. Διότι δεν μπορούσε με τίποτε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα του Χουάντερσον. Καθώς  ακόμη και όταν είχε «ανοιχτό πεδίο», η αστοχία -που έχει γίνει… δεύτερη φύση των Πειραιωτών τη φετινή χρονιά- έκανε και πάλι την εμφάνισή της. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει για τον παίκτη που αποκτήθηκε ως «ένας από τους πολλούς», αλλά αποδεικνύεται ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους Ερυθρόλευκους. Και έδωσε τη μεγάλη νίκη κόντρα στην «Ελαφρά Ταξιαρχία», με ένα γκολ σπάνιας ομορφιάς. Ένα γκολ από εκείνα που μόνο ένας γνήσιος και υψηλής κλάσης σέντερ φορ μπορεί να βάλει.

Ο Δημήτρης Μάνος, όσο κι αν δεν γεμίζει το μάτι, όσο κι αν το όνομά του δεν προκαλεί… ενθουσιασμό, είναι ένας κανονικός σέντερ φορ. Ενας σέντερ φορ που ήρθε στον Πειραιά για να δείξει ότι τα περσινά 27 γκολ που πέτυχε στη Β’ Εθνική δεν ήταν τυχαία. Και το δείχνει. Σε κάθε προπόνηση. Σε κάθε παιχνίδι, σε κάθε λεπτό, σε κάθε ευκαιρία. Το έδειξε και στο 90ό λεπτό, στο θρίλερ του Γ. Καραϊσκάκης. Ο Χριστοδουλόπουλος έκανε ακόμη μία κακή επιλογή, σούταρε πάνω στα σήματα. Ο Μάνος έβαλε στην πλάτη τον αμυντικό που τον μάρκαρε, σχεδόν από το ύψος του πέναλτι τσίμπησε με το δεξί την μπάλα, της έδωσε ύψος και με το ίδιο πόδι έκανε ένα άπιαστο γυριστό σουτ, που ανάπαυσε την μπάλα στα δίχτυα του Απόλλωνα.

Ένα γκολ-σωτηρία για την ομάδα του Πειραιά. Ένα γκολ απόδειξη ποιότητας και εκτελεστικής δεινότητας. Ένα γκολ επιβεβαίωσης και ψυχολογίας. Ένα γκολ που δεν έχουμε δει φέτος ούτε από τους «βασικούς» σέντερ φορ των Πειραιωτών, Γκερέρο και Χασάν, που είδαν τον Μάνο να αναπληρώνει εντυπωσιακά το κενό τους. Εστω κι αν ο Πέδρο Μαρτίνς δεν τον εμπιστεύθηκε από την αρχή, βάζοντάς τον στο παιχνίδι μόλις στο 75′. Ενας σέντερ φορ που «έχει» το γκολ δεν χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να δείξει τι μπορεί να κάνει. Και ο 24χρονος Ελληνας σέντερ φορ, επιβεβαιώνει ότι είναι έτοιμος να πάρει ό,τι του δώσει ο προπονητής του. Και να το κάνει γκολ και βαθμούς για τον Ολυμπιακό.

ΧΑΜΕΝΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΚΑΙ… ΟΦΣΑΪΝΤ ΕΚΤΡΩΜΑ

Η εικόνα του Ολυμπιακού κόντρα στην Ντουντελάνζ, με τον Χριστοδουλόπουλο σε θέση σέντερ φορ, έκανε τον Πέδρο Μαρτίνς να πιστέψει ότι το συγκεκριμένο σχήμα θα μπορούσε να είναι αποδοτικό και κόντρα στον Απόλλωνα. Ωστόσο διαψεύστηκε. Με την αναμέτρηση κόντρα στους ουραγούς του πρωταθλήματος να επιβεβαιώνει ότι… άλλο Ευρώπη κι άλλο… Ματζουράκης. Ο Ολυμπιακός είχε καλή κίνηση, καλή κυκλοφορία της μπάλας και με κορυφαίο του πρώτου μέρους τον Φορτούνη έφτανε εύκολα έως έξω από την περιοχή του Χουάντερσον, αλλά όσο κι αν προσπαθούσε ο Λάζαρος, η απουσία σέντερ φορ ήταν φανερή. Με την… τριπλή ζώνη άμυνας του Απόλλωνα να μην «σπάει» εύκολα.

Η μαζική άμυνα του Απόλλωνα (σ.σ. πρώτη τελική στο παιχνίδι στο 86′!), η έλλειψη σέντερ φορ, αλλά και οι πολύ κακές επιλογές των παικτών του Ολυμπιακού στην τελική προσπάθεια, έκαναν το παιχνίδι θρίλερ. Το ημίχρονο τελείωσε με τους Ερυθρόλευκους να μην κάνουν κάποια σημαντική ευκαιρία, αλλά και μία σκανδαλώδη υπόδειξη. Στο 24′ ο ανεκδιήγητος βοηθός Χριστάκογλου έκοψε εφόρμηση του Χριστοδουλόπουλου προς την περιοχή του Απόλλωνα, υποδεικνύοντάς τον σε θέση οφσάιντ. Με τον παίκτη του Ολυμπιακού να ξεκινάει… ένα μέτρο πίσω από τον τελευταίο αμυντικό του Απόλλωνα. Ηταν ο ίδιος βοηθός 10 λεπτά νωρίτερα είχε κάνει το ίδιο με τον Φορτούνη, αλλά και ο ίδιος που επιβεβαίωσε ότι η ανικανότητα πολλές φορές είναι πιο ισχυρή από την πρόθεση. Ενώ ο συνδυασμός είναι… εκρηκτικός.

ΤΟ ΡΙΣΚΟ, Ο «ΦΕΤΦΑ» ΚΑΙ Η ΛΥΤΡΩΣΗ

Στο δεύτερο ημίχρονο το σκηνικό δεν άλλαξε. Ο Απόλλωνας συνέχισε να μαζεύεται έξω από την περιοχή του και να κλείνει όλους τους χώρους. Οι παίκτες του Ολυμπιακού άρχισαν να χάνουν την υπομονή τους και να βιάζονται, με τον Μαρίνς να επεμβαίνει στο 58′. Φετφατζίδης, Νάτχο μέσα, ο αρνητικός Ναουέλ και ο Καμαρά εξω. Με τον «Φέτφα» να γίνεται ξανά ο μοιραίος. Όταν στο 60′ έστειλε έξω από τα δοκάρια μία ανεπανάληπτη ευκαιρία, κόπια εκείνης που έχασε κόντρα στην ΑΕΚ! Μια ευκαιρία που… σόκαρε τον Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα να μην έχει καθαρό μυαλό και να χρειαστεί κι άλλη παρέμβαση του προπονητή του. Ο Πέδρο αποφάσισε να αφήσει το κέντρο του Ολυμπιακού μόνο με τον Νάτχο. Εξω ο Μπουχαλάκης, μέσα ο Νάτχο. Μία αλλαγή που αναστάτωσε και αποδιοργάνωσε αρχικά τον Ολυμπιακό. Αλλά στο 90′ τον δικαίωσε. Με τον Μάνο να πετυχαίνει το γκολ της νίκης. Ενα αριστούργημα.

Το κλειδί:
Ο Ολυμπιακός έπαιξε πάλι με την τύχη του. Αλλά αυτή τη φορά δεν το πλήρωσε. Το γκολ του Μάνου έδωσε μία απαραίτητη νίκη. Μία νίκη που ο Ολυμπιακός την είχε ανάγκη. Την πρώτη νίκη μετά από δύο ήττες και μία ισοπαλία. Ενα αποτέλεσμα, που μπορεί να ήρθε δύσκολα, αλλά που μπορεί να δώσει ώθηση στους Ερυθρόλευκους.

Το δεκάρι:
Ο Δημήτρης Μάνος. Χωρίς περιστροφές, χωρίς γαρνιτούρα. Ο 24χρονος Ελληνας σέντερ φορ μπήκε στο γήπεδο στο 75′ και μέσα σε λίγα λεπτά έπρεπε να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Και το έκανε και με το παραπάνω. Το εκπληκτικό γκολ που πέτυχε στο 90ό λεπτό, πέραν του ότι είναι το πρώτο του με τα ερυθρόλευκα στη Super League, επιβεβαίωσε ότι είναι παίκτης που αξίζει προσοχής και ευκαιριών.

Στον πάγκο:
Αρκετοί ποδοσφαιριστές δεν είχαν καλή παρουσία, ενώ και οι επιλογές του Πέδρο Μαρτίνς δεν διευκόλυνα τους Ερυθρόλευκους. Ωστόσο, είναι σαφές ότι εάν ο Ολυμπιακός δεν νικούσε τον Απόλλωνα, σημαντικό ρόλο θα είχε σε αυτό η απόδοση της διαιτητικής τετράδας. Με τον Μακεδόνα Ζαχαριάδη και τον εκ Χαλκιδικής βοηθό Χριστάκογλου να προσφέρουν ρεσιτάλ κομπλεξισμού. Είναι σαφές ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι αρεστός στο σύστημα της εξυγίανσης. Είναι εξίσου σαφές ότι ο Ολυμπιακός έχει μπει στο σημάδι της διαιτησίας, την οποία εμφανίζονται να ελέγχουν διάφορα φαντάσματα. Αυτά τα φαντάσματα «εμφανίστηκαν» ξανά στο Καραϊσκάκη. Και δικαίωσαν για ακόμη μία φορά τον Ολυμπιακό, που ζητάει ξένους διαιτητές σε όλα τα παιχνίδια.

Γιατί κόουτς:
Ο Πέδρο Μαρτίνς είχε μία ιδέα. Του άρεσε όπως έπαιξε ο Ολυμπιακός με την Ντουντελάνζ και ξεκίνησε τους Ερυθρόλευκους με τον Λάζαρο σε θέση σέντερ φορ. Ο σχηματισμός με «ψευτοεννιάρι» ωστόσο, δεν δούλεψε κόντρα σε μία ομάδα που έπαιξε μαζική άμυνα. Διότι ο Ολυμπιακός δεν είχε σημείο αναφορά μέσα στην περιοχή του. Από το 75′ και μετά ο Ολυμπιακός έπαιξε με σέντερ φορ. Η είσοδος του Μάνου σε εκείνο το σημείο έκανε τους Ερυθρόλευκους να προκαλέσουν μεγαλύτερη πίεση, έστω και… άναρχα και να δικαιωθούν.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ 1-0

ΓΗΠΕΔΟ: Γεώργιος Καραϊσκάκης
ΣΚΟΡΕΡ: 90′ Μάνος
ΔΟΚΑΡΙΑ:
ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: 71′ Βούκοβιτς, 81′ Κούτρης – 6′ Γκίνο, 44′ Λούκιτς
ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: 
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Πραξιτέλης Ζαχαριάδης, ΒΟΗΘΟΙ: Γεώργιος Χριστάκογλου, Δημήτριος Νατσιόπουλος. 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γεώργιος Τζοβάρας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Σισέ, Βούκοβιτς, Κούτρης, Μπουχαλάκης (75′ Μάνος), Καμαρά (58′ Καμαρά), Φορτούνης, Ναουέλ (58′ Νάτχο), Ποντένσε, Χριστοδουλόπουλος.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Γιάννης Ματζουράκης): Χουάντερσον, Στάθης, Κύργιας (69′ Τζανετόπουλος), Λούκιτς, Οριουέλα, Γκίνο, Κονέ, Ντούρσο, Ακόστα (75′ Ζοάο Πέδρο), Τριάδης, Σικαμπάλα (79′ Σικαμπάλα).

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ