ΑΕΚ: «Σαν σήμερα τα πρώτα εγκαίνια του Ναού μας, πλησιάζει η μέρα που θα επιστρέψουμε» (pic)

ΑΕΚ: «Σαν σήμερα τα πρώτα εγκαίνια του Ναού μας, πλησιάζει η μέρα που θα επιστρέψουμε» (pic)

Ήταν 2 Νοεμβρίου του 1930 όταν άνοιγε τις πύλες του το ιστορικό γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ θυμήθηκε με ανάρτησή της αυτή την επέτειο με μήνυμα για το μέλλον.

Σπουδαία ημέρα σήμερα για την ΑΕΚ, καθώς στις 2 Νοεμβρίου του 1930, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του γηπέδου της στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ΠΑΕ ΑΕΚ με ένα κείμενο στα social media θύμισε στον κόσμο της εκείνη την μέρα με το βλέμμα στο εγγύς μέλλον και τα δεύτερα εγκαίνια του υπό ανέγερση γηπέδου της ομάδας.

Αναλυτικά η ανάρτηση της ΠΑΕ ΑΕΚ στο facebook:

Ηταν πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ 559 λέξεων στην εφημερίδα της εποχής «Ελεύθερον Βήμα». Σαν σήμερα πριν από 88 χρόνια. Για τα εγκαίνια του… «νέου γυμναστηρίου εις τον Ποδονίφτην» και με την απίστευτη πρόβλεψη ότι… «αν βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι θα μπορέσει να γίνει ένα από τα ωραιότερα της Ελλάδας»…
Τελικά έγινε το σπίτι μας. Το σπίτι όλων των προσφύγων!

«Εάν λάβη κανείς υπ’ όψει του υπό ποιας συνθήκας κατασκευάσθησαν αι μέχρι τούδε εγκαταστάσεις, θα ομολογήσει ότι το γήπεδο λέει πάρα πολλά… Η »Ενωσις Κωνσταντινουπόλεως» παρέλαβε ένα εκτεταμένον και ανώμαλον χώρον και χωρίς άλλους πόρους εκτός από την γενναιοδωρίαν και αυτοθυσίαν των μελών της κατόρθωσε να θέση τα θεμέλια της σταδιοδρομίας της. Λέγοντες θεμέλια εννοούμεν την κυριολεξίαν, διότι όσον και αν είνε καλή η εργασία ενός συλλόγου, δεν μπορεί να καρποφορήση χωρίς γυμναστήριον» έγραφε ανάμεσα στ’ άλλα η εφημερίδα την ημέρα των εγκαινίων! Σαν σήμερα!

Και ακόμα… «Εκτός του γηπέδου υπάρχει ένα δασύλλιον το οποίον καλύπτει όλον το μήκος της βορείου πλευράς και μέρος της ανατολικής. Οι πράσινες μορφές των πεύκων ξεμυτίζουν δειλά-δειλά πάνω από τους τοίχους σαν κατάσκοποι του Παναθηναϊκού… Αλλά και χωρίς αστεία αύριον θα φουντώσουν και θα προσδώσουν ένα ώμορφο ξεκούρασμα στο μάτι του θεατού ενώ από την άλλη τα ολοκάθαρα και ιδιόρυθμα σπιτάκια του συνοικισμού κτισμένα αραιά, συμπληρώνουν την εντύπωσιν της εξοχής»… Δεν υπήρχε τότε ούτε καν το τοπωνύμιο… Νέα Φιλαδέλφεια. Υπήρχε η περιοχή του Ποδονίφτη και τα πρώτα θεμέλια μιας μεγάλης ιστορίας!

Στις 2 Νοεμβρίου του 1930, ο «Ναός» των οπαδών της ΑΕΚ, το ιστορικό γήπεδό μας στη Νέα Φιλαδέλφεια, ανοίγει επισήμως τις πύλες του με έναν εορταστικό φιλικό αγώνα εγκαινίων κόντρα στον Ολυμπιακό (2-2). Η έκταση για το γήπεδο παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση Ελευθέριου Βενιζέλου στον σύλλογο με ενέργειες του αλησμόνητου ιδρυτή του, Κωνσταντίνου Σπανούδη, και κατασκευάστηκε με το υστέρημα και την προσωπική εργασία των προσφύγων, για να αποτελέσει το Σπίτι της ΑΕΚ και τον τρόμο των αντιπάλων της έως το έγκλημα της κατεδάφισής του τον Μάιο του 2003.

Αυτή η επέτειος θα έχει πάντα τη μεγάλη ιστορική της αξία. Θα αποτελεί τη δεύτερη γέννηση της ομάδας μας και θα παραμείνει ζωντανή ακόμα και τη μεγάλη μέρα των δεύτερων εγκαινίων του σπιτιού μας. Οταν και πάλι θα επιστρέφουμε στη γη των προγόνων και ιδρυτών μας.

Και αυτή η ημέρα δεν υπάρχει πλέον μόνο στα όνειρά μας.
Αυτή η μέρα είναι κοντά!

Ηταν πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ 559 λέξεων στην εφημερίδα της εποχής «Ελεύθερον Βήμα». Σαν σήμερα πριν από 88 χρόνια. Για τα…

Δημοσιεύτηκε από AEK FC / ΠΑΕ ΑΕΚ στις Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ