Γι’ αυτό μπορεί να πετύχει στον Άρη ο «ταβερνιάρης» Σάββας Παντελίδης

Γι’ αυτό μπορεί να πετύχει στον Άρη ο «ταβερνιάρης» Σάββας Παντελίδης

Ο Σάββας Παντελίδης διαθέτει όλα τα φόντα προκειμένου να πετύχει στον απαιτητικό Άρη και αν τα καταφέρει, θα έχει πετύχει σε μια ομάδα που αποτελεί ευκαιρία καριέρας και ζωής!

Στο άκουσμα της πρόθεσης -και μόνο- των ανθρώπων του Άρη να επιλέξουν τον Σάββα Παντελίδη για αντικαταστάτη του Πάκο Ερέρα, οι περισσότεροι οπαδοί των κίτρινων βιάστηκαν να εκφραστούν με αρνητικά λόγια για τον 53χρονο τεχνικό. Με τα επιχειρήματα να είναι τα γνωστά… ελληνικά: Ότι ο Παντελίδης είναι «αντιτουριστικός», ότι είναι «ταβερνιάρης» και άλλα τέτοια… τεκμηριωμένα κοσμητικά επίθετα.

Φυσικά τα βιαστικά συμπεράσματα και η αποδόμηση οποιουδήποτε παίκτη η προπονητή στην Ελλάδα είναι, όχι απλά σύνηθες, αλλά δεδομένο. Κι όμως, βάσει των δεδομένων και του χρονικού σημείου που βρισκόμαστε, ο Άρης, ίσως και να έκανε την πιο εύστοχη επιλογή που μπορούσε να κάνει. Ή έστω για να είμαστε ακριβέστεροι, έκανε μια από τις καλύτερες που ήταν δυνατό να κάνει.

Πρώτον ο Παντελίδης είναι άριστος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας και των ιδιομορφιών της. Αυτό είναι τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον προκάτοχό του. Ναι ο Πάκο είχε άλλη αίγλη, σαφώς πιο «πλούσιο» και… πιασάρικο βιογραφικό, με παραστάσεις από Ισπανία και με κονέ που έφταναν μέχρι Ερνέστο Βαλβέρδε και Μπαρτσελόνα.

Ωστόσο η γνώση του ελληνικού πρωταθλήματος είναι… μισή αρχοντιά. Κι αυτό καθώς μπορεί να διαθέτουμε ένα από τα χειρότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, όμως αν δεν γνωρίζεις τις «λακκούβες» που υπάρχουν, είναι πανεύκολο να φας τα μούτρα σου. Όπως ακριβώς τα έφαγε ο Πάκο που αποδείχθηκε αφελής σε αρκετά ματς. Οι κίτρινοι πηγαίναν να παίξουν πχ σε Νέα Σμύρνη και ΟΑΚΑ και έδειχναν να μην είναι υποψιασμένοι για τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες. Και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό ευθύνη του προπονητή.

Αντιθέτως ο Παντελίδης ξέρει κάθε… φωτεινή και σκοτεινή γωνία της Σούπερ Λίγκας, ξέρει την ψυχολογία κάθε ματς και κάθε έδρας σε σχέση με τον Άρη και πώς να προετοιμάσει κατάλληλα την ομάδα του απέναντι στις κακοτοπιές.

Δεύτερον ο πρώην τεχνικός του Αστέρα, έχει δείξει ότι εξελίσσεται διαρκώς ως προπονητής, παρουσιάζοντας έργο, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Τελευταίο του δείγμα στον Αστέρα, όταν τον ανέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε μία δύσκολη περίοδο για τους Αρκάδες, και κατάφερε να τους οδηγήσει στην Ευρώπη.

Γενικότερα θεωρείται από τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου ως ένας προπονητής που «βλέπει» μπάλα, που ξέρει να στήνει καλά μια ομάδα και να εκμεταλλεύεται τα εκάστοτε «όπλα» που διαθέτει. Και επιπροσθέτως που γνωρίζει πως να «χτυπά» τις αδυναμίες του αντιπάλου.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η προ ολίγων εβδομάδων «υπόκλιση» του Γιώργου Δώνη στην αξία του νέου τεχνικού του Άρη, όταν μετά το ματς Αστέρα – Παναθηναϊκού είπε: «Παίζαμε απέναντι σε μια πάρα πολύ καλή ομάδα και απέναντι σ’ έναν προπονητή που προσωπικά θεωρώ πως είναι ο καλύτερος ολόκληρης της Super League τα τελευταία δύο χρόνια».

Αυτά τα λόγια δεν τα λες εύκολα για κάποιον άλλον όταν είσαι προπονητής ολόκληρου Παναθηναϊκού και όταν θεωρείσαι ο ίδιος από πολλούς,  εκ των κορυφαίων Ελλήνων τεχνικών τη δεδομένη στιγμή.

Για όσους λένε ότι ο Αρης παίρνει έναν προπονητή που απέτυχε στον «μικρό» Αστέρα, ουσιαστικά η απάντηση στο ερώτημα «γιατί απέτυχε;» είναι ανάλογη με το «γιατί απέτυχε;» ο Ερέρα στους κίτρινους. Το πολύ δύσκολο πρόγραμμα, κάποιες διαιτητικές αδικίες, αλλά και το γεγονός ότι το συγκρότημα της Τρίπολης είχε κάποιες «χτυπητές» αδυναμίες στο ρόστερ του, για τις οποίες ο έμπειρος τεχνικός «φώναζε» από το καλοκαίρι.

Οσοι παρακολουθήσαν τα ματς με τις μεγάλες ομάδες (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό) διαπίστωσαν ότι η πρώην ομάδα του Παντελίδη άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και για λεπτομέρειες δεν πήρε, όχι απλά θετικά αποτελέσματα, αλλά ακόμη και νίκες.

Τρίτον το στυλ του ποδοσφαίρου στο οποίο αρέσκεται ο Σάββας Παντελίδης ταιριάζει με το υλικό που διαθέτει ο Αρης. Η φιλοσοφία του 53χρονου προπονητή εστιάζει στο επιθετικό ποδόσφαιρο, αυτό ακριβώς για το οποίο στήθηκε ο φετινός Άρης και αυτό στο οποίο αρέσκονται οι παίκτες που διαθέτει. Αρα λοιπόν σοφά ο Παντελίδης στην παρουσίασή του είπε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει πολλά απλά, να διορθώσει αδυναμίες και ουσιαστικά να κάνει τον Άρη πιο αποτελεσματικό.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η ατάκα του πως «…η προηγούμενη ομάδα μου ήταν τρίτη σε τελικές στο πρωτάθλημα», κάτι το οποίο σημαίνει ότι θέλει να παρουσιάσει κάτι ανάλογο και στους κίτρινους, κάνοντας τους προφανώς πιο «κυνικούς». Οπως χρειάζεται…

Ο Σάββας Παντελίδης από όσους έχουν δουλέψει και συναναστραφεί μαζί του, περιγράφεται ως δουλευταράς και φιλότιμος. Επίσης θεωρείται άνθρωπος που ξέρει να πώς να ισορροπεί τα πράγματα σε μία ομάδα, αλλά και πώς να καλύπτει τις αδυναμίες του.

Επιπλέον ως χαρακτήρας θεωρείται ευθύς καθώς, δεν διστάζει να ξεκαθαρίσει εξ αρχής αυτά που πιστεύει και που θέλει.

Ακόμη ο τρόπος που δουλεύει διακατέχεται από ηρεμία, ενώ γνωρίζει πώς να μένει ανεπηρέαστος από την πίεση. Κάτι σημαντικό σε μια μεγάλη ομάδα όπως ο Αρης, ο εκάστοτε προπονητής του οποίου δέχεται έντονη πίεση λόγω των υψηλών απαιτήσεων που υπάρχουν.

Γι αυτό προφανώς και δεν δίστασε κατά την παρουσίασή του να μιλήσει ξεκάθαρα για τον στόχο της Ευρώπης και όχι να «μασήσει» τα λόγια του αποφεύγοντας να πει ξεκάθαρα.

Τέταρτον το χρονικό σημείο στο οποίο έρχεται είναι το κατάλληλο τηρουμένων βάσει των δεδομένων που υπάρχουν. Τα συνεχόμενα ντέρμπι πέρασαν, ο Αρης επέστρεψε στις νίκες μετά το 2-1 της Ριζούπολης, ενώ παράλληλα υπάρχει και η διακοπή του πρωταθλήματος.

Αυτό που δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση είναι πανικός. Ο «Θεός του πολέμου» βρίσκεται κοντά στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη, η ποιότητα στο ρόστερ υπάρχει (έστω κι αν κάποιοι παίκτες έχουν αποδειχθεί κατώτεροι του αναμενόμενου) και σε συνδυασμό με τις διορθωτικές κινήσεις που αναμένεται να γίνουν (τον Ιανουάριο) σε θέσεις που «πονά» η ομάδα, τότε ο Αρης μπορεί να επανέλθει και πάλι σε νικηφόρα οδό. Και αυτή τη φορά σε σταθερή τροχιά.

Παρόλα τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι ο Σάββας Παντελίδης θα πετύχει σίγουρα στον Αρη. Αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς. Ούτε ο ίδιος. Το σίγουρο όμως είναι ότι μπροστά του «εμφανίστηκε» η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Και το να πετύχεις στον Αρη που βρίσκεται σε διαδικασία «ολικής επαναφοράς», αν μη τι άλλο,αποτελεί ευκαιρία ζωής και καριέρας…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ