Ο παίκτης που «έκλεψε» την καρδιά του Σάββα Παντελίδη

Ο παίκτης που «έκλεψε» την καρδιά του Σάββα Παντελίδη

Ο Σάββας Παντελίδης Άρη στάζει... μέλι για τον Φραν Βέλεθ τον οποίο έχει ήδη ξεχωρίσει από το κιτρινόμαυρο ρόστερ. Ο αρχηγικός ρόλος του Ισπανού στόπερ στην ομάδα που «χτίζει» ο 53χρονος τεχνικός και το «κλειδί» στην «χημεία» του με τον Χουλιάν Κουέστα.

Τα πρώτα του συμπεράσματα για το έμψυχο δυναμικό του Άρη, σχηματίζει μέρα τη μέρα ο Σάββας Παντελίδης. Μπορεί ακόμη να μην υπάρχουν επίσημα ματς για να δει εν δράσει τη νέα του ομάδα, ωστόσο 53χρονος τεχνικός των κιτρινόμαυρων ζει καθημερινά πολλές ώρες με τους παίκτες και έχει ήδη την πρώτη άποψη για το τι υλικό διαθέτει στα χέρια του.

Μάλιστα ο Παντελίδης έχει αρχίσει να ξεχωρίζει κάποιους παίκτες και ένας από αυτούς είναι ο Φραν Βέλεθ. O 27χρονος Ισπανός, έχει εξελιχθεί στο βασικότερο «γρανάζι» της άμυνας του Άρη, κάτι το οποίο ουσιαστικά είχε αναδείξει και ο προκάτοχός του στον πάγκο,Πάκο Ερέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος προπονητής των Θεσσαλονικών μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Βέλεθ τονίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται ίσως για τον καλύτερο κεντρικό αμυντικό που είχε στα χέρια του ως τώρα! Ετσι ο «Αρης του Παντελίδη» αναμένεται να «χτιστεί» πάνω στον πρώην στόπερ της Αλμερία, τουλάχιστον όσον αφορά μεσοαμυντική λειτουργία της ομάδας.

Ο κομβικός ρόλος στον φετινό Άρη
Εχοντας συμπληρώσει τα πρώτα 10 ματς στη Σούπερ Λίγκα, αλλά και στο ένα ματς του Κυπέλλου (αυτό με τον ΠΑΟΚ στο οποίο ο Ισπανός αγωνίστηκε) η προσφορά του Βέλεθ είναι κομβικής σημασίας για τους κίτρινους.

Βεβαίως οι κίτρινοι διαθέτουν και τους Μάβραϊ, Ούγκο Σόουζα και Δεληζήση στα στόπερ, ωστόσο ο 27χρονος πρώην παίκτης της Βίσλα Κρακοβίας έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει κάτι το οποίο οι υπόλοιποι δεν μπορούν. Η τουλάχιστον δεν μπορούν στον βαθμό που το κάνει εκείνος.

Να κρατήσουν σωστά και ψυχραιμία τη μπάλα στην περιοχή του Άρη. Και κυρίως να τη μεταφέρουν με τον κατάλληλο τρόπο είτε στα μπακ, είτε στους μέσους, ώστε η ομάδα να δημιουργήσει σωστά την κάθε επίθεσή της.

Κι αυτό ο Βέλεθ μπορεί να το κάνει διότι γνωρίζει καλύτερη μπάλα από τους συμπαίκτες του στη θέση αυτή. Ακόμη και ο Μέργκιμ Μάβραϊ δεν έχει μπορέσει μέχρι στιγμής να αποδώσει στο χορτάρι σύμφωνα με το «βαρύ» βιογραφικό και τις πλούσιες παραστάσεις που διαθέτει από Γερμανία και Εθνική Αλβανίας. Κι αυτό είτε γιατί ήρθε αργά, είτε γιατί ακόμη δεν έχει καταφέρει να φορμαριστεί πλήρως (αντιμετώπισε κι ένα πρόβλημα γαστρεντερίτιδας).

Συνεπώς το βάρος έπεσε κυρίως στον Βέλεθ, καθώς Σόουζα και Δεληζήσης δεν διαθέτουν τις τόσο υψηλές παραστάσεις και το (ομολογουμένως) μεγάλο πάθος και η διάθεση που δείχνουν όταν χρησιμοποιούνται δεν αρκούν πάντοτε.

Για παράδειγμα είδαμε πως άλλαξε η εικόνα του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, όταν ο Βέλεθ τραυματίστηκε στο 24ο λεπτό του αγώνα. Ενας Άρης, που ως τότε ήταν ανώτερος, έχοντας το προβάδισμα του 1-0, βρέθηκε ξαφνικά σε πανικό, δεχόμενος τη μία επίθεση μετά την άλλη.

Αξίζει επίσης να δει κανείς τον απολογισμό των Θεσσαλονικέων με τον 27χρονο και χωρίς αυτόν. Στις επτά συμμετοχές του ως τώρα στο πρωτάθλημα, ο Αρς  μετρά πέντε νίκες και δύο ήττες. Νίκες με Λαμία (3-0), ΑΕΛ (2-0), Λεβαδειακό (2-0), Αστέρα Τρίπολης (2-0) και Απόλλωνα Σμύρνης (2-1) και με παθητικό μόλις ενός τέρματος! Στις ήττες φυσικά συμπεριλαμβάνεται το 1-2 από τον ΠΑΟΚ, στο οποίο ο Βέλεθ αποχώρησε πριν καν το ημίωρο του αγώνα, αλλά και το 1-0 από τον ΠΑΣ Γιάννινα, ματς στο οποίο ο «Θεός του πολέμου» δέχθηκε γκολ… μπιλιάρδο με τη μπάλα να βρίσκει στο σώμα του Δεληζήση πριν καταλήξει στα δίχτυα.

Στα ματς που έλειψε (με Πανιώνιο, ΑΕΚ και Ολυμπιακό) οι κίτρινοι είχαν σοβαρό πρόβλημα στα μετόπισθεν, αλλά και τη δημιουργία από την άμυνα. Εν τέλει δέχθηκαν τουλάχιστον ένα γκολ και ηττήθηκαν. Όπως για παράδειγμα το τέρμα από στημένη φάση στη Νέα Σμύρνη, ή αυτό στην αντεπίθεση του Ολυμπιακού στο Βικελίδης όπου υπήρχε αργή αντίδραση. Οσο για την «αλχημεία» με Μπάσα στα στόπερ στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, εξελίχθηκε σε «εφιάλτη».

Η «χημεία» με τον Κουέστα που μετράει
Ένα άλλο σημαντικό σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε, είναι και η «χημεία» που έχουν αναπτύξει Βέλεθ και Κουέστ από την κοινή τους παρουσία πέρσι στην Βίσλα Κρακοβίας. Όταν μιλάμε για τερματοφύλακα και για στόπερ, ειδικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, η συνεννόηση και η καλή «χημεία» ανάμεσα τους είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Αν η επικοινωνία κεντρικών αμυντικών με τον «κίπερ» λειτουργεί εύρυθμα, τότε μια ομάδα μπορεί να γλιτώσει από πολλές κακοτοπιές εν ώρα αγώνα.

Και οι Κουέστα – Βέλεθ δείχνουν ότι επικοινωνούν σωστά απόρροια όχι μόνο διότι είναι συμπατριώτες, αλλά και (προφανώς) γιατί συνυπήρξαν πέρσι στην ίδια ομάδα και γνωρίζονται πολύ καλά.

Εξάλλου ο Ισπανός γνωρίζει πως να «καμουφλάρει» τα μειονεκτήματά του. Για παράδειγμα η ταχύτητά δεν είναι το δυνατό του σημείο, όμως με την εμπειρία και τις σωστές τοποθετήσεις του μπορεί και καλύπτει την αδυναμί αυτή σε ικανοποιητικό βαθμό.

Η διαπίστωση του Παντελίδη
Όλα τα παραπάνω είναι Σάββας Παντελίδης τα έχει διαπιστώσει καλύτερα από τον καθένα γι’ αυτό και ο Φραν Βέλεθ είναι από εκείνους που έχει ξεχωρίσει ως τώρα από το υπάρχον ρόστερ.  Γι αυτό και βασίζει πολλά πάνω στον Ισπανό, γύρω από την αναμόρφωση του δικού του Άρη.

Αλλωστε όπως είπε ο ίδιος ο Ελληνας τεχνικός, η φιλοσοφία της ομάδας δεν θα αλλάξει και θα συνεχίσει να είναι το επιθετικό ποδόσφαιρο. Για να λειτουργήσει όμως κατάλληλα, πρέπει η επίθεση να ξεκινά από τα μετόπισθεν, με τον σωστό τρόπο και χωρίς βιασύνες και πανικό. Και αυτό ο Βέλεθ έχει δείξει ότι μπορεί να το κάνει αξιόπιστα…

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ