Εφτιαξε ομάδα να νικάει και την εξυγίανση

Εφτιαξε ομάδα να νικάει και την εξυγίανση

Ο Ολυμπιακός εξευτέλισε το σύστημα της Εξυγίανσης, τις αλήτικες διαιτησίες και με μαγικό Φορτούνη και σκόρερ Καμαρά (49') και Βούκοβιτς (93'), πήρε τη μεγαλύτερη και πιο ανδρική νίκη του στο φετινό πρωτάθλημα, επικρατώντας 2-1 του Ατρόμητου.

Ο Ολυμπιακός γνωρίζει καλά ότι φέτος δεν θα του χαριστεί τίποτα. Γνωρίζει ότι θα προσπαθήσουν να τον κλέψουν. Ξανά και ξανά και ξανά. Γνωρίζει ότι θα τον παίξουν με όποια βρομιά και όποιο μέσο μπορούν. Τα γνώριζε όλα αυτά και πριν το παιχνίδι με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Τα είδε να συμβαίνουν. Είδε, βίωσε μία ανεκδιήγητη, μία χυδαία διαιτησία, από ανθρώπους που είναι ακατάλληλοι και επικίνδυνοι. Αλλά έδειξε ότι πλέον κατάλαβε, προσαρμόστηκε και κυρίως ανέδειξε την κυριαρχία του. Γιατί ο φετινός Ολυμπιακός, δημιουργήθηκε για να νικάει και τους Ευαγγέλου και Αλεξέες αυτής της πλάσης. Ολη την εξυγίανση και όλους όσους έχουν βαλθεί να του στερήσουν αυτά που αξίζει να κερδίζει στο γήπεδο. Για αυτό, όχι μόνο νίκησε στο Περιστέρι, αλλά έδειξε ότι από εδώ και πέρα η Εξυγίανση θα δεινοπαθήσει για να τον καταβάλλει. Διότι είναι καλύτερος από όλους.

Ο Ολυμπιακός νίκησε το σύστημα που αντιμετώπισε στο Περιστέρι επειδή έβγαλε στο γήπεδο την ανωτερότητά του. Την ποιότητα, το σθένος, τον τσαμπουκά, την ψυχή και την αποφασιστικότητά του να νικήσει, να πάρει αυτό που δικαιούνταν. Ο Ατρόμητος έκανε τη δουλειά του και ο Ευαγγέλου με τους βοηθούς του τη δική του. Αλλά για κάθε έναν από αυτούς ο Ολυμπιακός έχει να επιδείξει έναν Ποντένσε, έναν Καμαρά και κυρίως έναν Φορτούνη. Αυτόν τον σπουδαίο ποδοσφαιριστή, που μπήκε στο παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο, όταν ο Ολυμπιακός έβραζε από την αδικία για την κλοπή του κόπου του, βρισκόταν πίσω στο σκορ και έβλεπε την ταινία να επαναλαμβάνεται. Αλλά, είπαμε, αυτή τη φορά κατάλαβε τι έπρεπε να κάνει και το άλλαξε.

Ο Ατρόμητος άνοιξε το σκορ στο 43’ με τον Κουλούρη, στην εξέλιξη μίας σκανδαλώδους φάσης, όπου ο Ευαγγέλου δεν έδωσε έμμεσο από γύρισμα του Σάκιτς στον Μέγιερι. Αλλά ο Φορτούνης είχε άλλα σχέδια για το βράδυ. Πάρε-βάλε ασίστ από φάουλ στο 49’, γκολ ο Καμαρά. Ασίστ πάρε-βάλε στον Βούκοβιτς στο 93′ (και με… κεφάλι Καρασαλίδη), γκολ ο Βούκοβιτς. Ακόμη μία ανατροπή στα χασομέρια. Στην πιο ανδρική, ψυχωμένη και σπουδαία νίκη της χρονιάς. Κόντρα σε μία εξαιρετική ομάδα, που είχε συγκεκριμένο κίνητρο και απέδειξε ότι άξια βρίσκεται ψηλά και φέτος.

ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Ο Ολυμπιακός ήταν σαρωτικός από το πρώτο λεπτό στο Περιστέρι. Με το πρώτο 45λεπτο της αναμέτρησης να είναι το καλύτερο ίσως της φετινής χρονιάς. Στο 25ο… δευτερόλεπτο του αγώνα ο Νάτχο πέρασε κάθετα στον Ναουέλ, που μπήκε από αριστερά, αυτός σέντραρε στο ύψους του πέναλτι, ο Καμαρά βρέθηκε εντελώς αμαρκάριστος, αλλά το πλασέ του έστειλε την μπάλα στην… εξέδρα!

Στο 7′ ο Μάνος βγήκε απέναντι από τον Μέγιερι, αλλά αντί να σουτάρει, προσπάθησε να πασάρει αριστερά στον Ναουέλ, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία. Το ίδιο ακριβώς σκηνικό στο 9′. Με άλλους πρωταγωνιστές. Ο βρέθηκε Καμαρά μόνος απέναντι από την εστία του Ατρόμητου μετά από πάσα του Ποντένσε, αλλά αντί να σουτάρει, προσπάθησε να βρει τον Μάνο που κινούνταν παράλληλά, σπαταλώντας ακόμη μία τρομακτική ευκαιρία.

Η σπατάλη ευκαιριών, ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί. Στο 20′ ο εξαιρετικός Ποντένσε σέντραρε από δεξιά, αλλά ο Μάνος μέσα από τη μικρή περιοχή έστειλε την μπάλα απελπιστικά άουτ! Στο 29’ ο Ποντένσε περνάει την μπάλα ανάμεσα από Χατζηισαΐα και Καρασαλίδη, οι δύο αμυντικοί του Ατρόμητου πετάνε κάτω τον Πορτογάλο εξτρέμ, αλλά ο Ευαγγέλου αποφάσισε ότι ήταν… άουτ! Σε μια φάση μπροστά του, και μπροστά στον βοηθό Αλεξέα.

Πέντε λεπτά αργότερα, πάλι από δεξιά, ο Τοροσίδης δίνει κάθετα στον Ποντένσε, που βαίνει μόνος στο ύψος της μικρής περιοχής του Ατρόμητου, αλλά ο Αλεξέας αποφασίζει με το έτσι θέλω να σταματήσει τη φάση ως οφσάιντ, παρότι ο Πορτογάλος φάνηκε να είναι στην ίδια ευθεία με τους αμυντικούς των γηπεδούχων.

Στο 34′ ο Ολυμπιακός κάνει επίθεση από αριστερά, ο Ποντένσε κάνει κίνηση προς τη μικρή περιοχή και ο Γιαννούλης αποφασίζει χωρίς κανέναν λόγο να τον χτυπήσει εν ψυχρώ με τον ώμο του. Πάλι μπροστά στον διαιτητή και κυρίως μπροστά στον Αλεξέα, που δεν δίνει τίποτα. Με το ριπλέι να καταδεικνύει/εξευτελίζει, όχι την ικανότητα, αλλά τις προθέσεις των διαιτητών. Διότι και ανίκανος να είσαι, η συγκεκριμένη φάση είναι πέναλτι (καθώς το παιχνίδι παίζεται) και τιμωρία του θύτη. Τίποτε από αυτά δεν έγινε.

Αλλά η φάση που έδειξε ότι οι διαιτητές έχουν αποφασίσει ότι δεν έχουν καμία διάθεση να δώσουν το παραμικρό στον Ολυμπιακό έγινε στο 42. Ο Σάκιτς στρώνει την μπάλα στον Μέγιερι μέσα στην περιοχή του Ατρόμητου, ο Ούγγρος γκολκίπερ την πιάνει με τα χέρια. Πιο μαρς περίπτωση έμμεσου πεθαίνεις. Τι έδωσε ο Ευαγγέλου; Τίποτα. «Παίζετε»! Και σαν να μην έφτανε αυτό, στην εξέλιξη της φάσης ο Ατρόμητος άνοιξε το σκορ. Ο Μπουσούλατζιτς κινήθηκε στη μεγάλη περιοχή του Ολυμπιακού, σούταρε, ο σε κακή ημέρα Σα, έκανε μέτρα απόκρουση, με τον Κουλούρη να ανοίγει το σκορ, πετυχαίνοντας το 9ο φετινό του γκολ στο πρωτάθλημα.

ΕΝΤΑΣΗ, ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ… ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ

Η είσοδος της ομάδας του Ολυμπιακού στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του Ατρόμητου έγινε με καθυστέρηση. Και με εμφανή την έκρηξη των αισθήσεων από τις αποφάσεις του Ευαγγέλου και των συν αυτώ. Η ένταση στο φινάλε του πρώτου μέρους δεν είχε ξεχαστεί. Και όταν εν τέλει, οι Ερυθρόλευκοι μπήκαν στο γήπεδο, φάνηκε. Διότι η αδικία μετατράπηκε σε αγωνιστική ορμή. Ορμή που είχε αφετηρία την είσοδο του Κώστα Φορτούνη, αντί του Νάτχο. Με τον Ελληνα επιτελικό μέσο να παίρνει την μπαγκέτα του και στο 49′ να δίνει στο… πιάτο το γκολ της ισοφάρισης για τον Καμαρά. Σε μία φάση που ο Μπουσούλαζιτς κάνει λαβή… ελληνορωμαϊκής στον Τοροσίδη!

Αλλά αυτά είναι πταίσματα. Διότι στο 53 ο Ευαγγέλου και ο βοηθός Καρσιώτης, έδειξαν ξανά το μεγαλείο της Εξυγίανσης. Η εν ψυχρώ αγκωνιά του Γιαννούλη στον Ποντένσε, μπροστά στον βοηθό και τον διαιτητή, αντί για κόκκινη κάρτα κόστισε μόνο κίτρινη στον δανεικό από τον ΠΑΟΚ αριστερό μπακ του Ατρόμητου! Τον ίδιο παίκτη που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στο γήπεδο από το χτύπημα του πρώτου ημιχρόνου στον Πορτογάλο! Αλλά Ευαγγέλου είχε αποφασίσει ότι δεν θα τον έβγαζε ό,τι και να γινόταν. Και το επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά στο 61′. Ο παίκτης του Ατρόμητου ανέτρεψε τον Φορτούνη, που έμπαινε στην περιοχή, αλλά ο Αθηναίος διαιτητής απλά άφησε το παιχνίδι να εξελιχθεί. Ενώ εμφανώς ο Γιαννούλης είχε πατήσει τον παίκτη του Ολυμπιακού!

Στο 57’, ωστόσο, ο Μπουσούλατζιτς είχε αφήσει με 10 παίκτες την ομάδα του, καθώς αντίκρισε την κόκκινη κάρτα του Ευαγγέλου (δεύτερη κίτρινη), όταν αποφάσισε να βγάλει βόλτα το… σορτσάκι του Φορτούνη. Παρά ταύτα, με 10 παίκτες ο Ατρόμητος έβγαλε από το… πουθενά μία σπουδαία φάση στο 62’. Ο Ζοσέ Σα έκανε μία απίστευτη κάφας σε σουτ του Μάντσον, έστρωσε την μπάλα στον Κουλούρη, ωστόσο στο πλασέ έστειλε άτου την μπάλα! Στην αμέσως επόμενη φάση ο Μέγιερι έκανε μεγάλη επέμβαση του Μέγερι σε κεραυνό του Γκιγιέρμε, ενώ στο 67΄απευθείας εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη έστειλε την μπάλα ελάχιστα άουτ. Ενώ ο πρώην γκολκίπερ του Ολυμπιακού νίκησε τον αρχηγό των Πειραιωτών στο 74’, αποκρούοντας σουτ μέσα από το ύψος του πέναλτι.

Ο Μαρτίνς έβαλε στο παιχνίδι τον Φετφατζίδη και τον ανέτοιμο Γκερέρο αντί των Ναουέλ και Ποντένσε, αλλά από εκεί και το σημείο έως το 80′ είδαμε το νέο σόου του Γιαννούλη. Ο διεθνής μπακ κάθε δύο λεπτά έπεφτε κάτω και ζητούσε τον γιατρό και φορείο, ενώ στη συνέχεια έμπαινε και πάλι στο παιχνίδι. Κατάσταση που κράτησε μέχρι το 80΄που μπήκε ο Νάτσος! Στο 85΄ο Ρισβάνης πρόλαβε τον Μάνο σε κλασικό τετ α τετ, μετά από μαγική ασίστ του Φορτούνη, ενώ στο απευθείας κόκκινη κάρτα του Ούμπιδες, για τάκλιν στον Φετφατζίδη, που έβγαινε μόνος απέναντι από τον Μέγιερι, έγινε κίτρινη.

Αλλά η δικαίωση της προσπάθειας του Ολυμπιακού ήρθε στο 93’. Ο Φορτούνης εκτέλεσε το φάουλ. Ο Καρασαλίδης ακούμπησε όσο χρειαζόταν την μπάλα για να φτάσει στον Βούκοβιτς, ο οποίος στο 93′ σκόραρε το γκολ της νίκης για τους Πειραιώτες. Και λυτρώθηκε για εκείνο το αυτογκόλ με τον ΠΑΟΚ, που στον στοιχειώνει. Ένα γκολ που διατήρησε τον Ολυμπιακό στους 6 βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ, αλλά που απέδειξε ότι οι Ερυθρόλευκοι δεν έχουν αντίπαλο, όταν οι συνθήκες ενός αγώνα είναι 50-50. Και όχι συστημικές, εξυγιαντικές…

Το κλειδί:
Ο Ολυμπιακός ισοπέδωσε τον Ατρόμητο στο πρώτο ημίχρονο, αλλά είδε να κλέβουν τον κόπο του. Στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου η κατάσταση μεταξύ των ποδοσφαιριστών και των ανθρώπων του Ολυμπιακού ήταν έκρυθμη. Οι αποφάσεις του διαιτητικού τρίου είχαν προκαλέσει έξαρση της οργής. Αλλά η οργή θολώνει το μυαλό και δεν σε αφήνει να παίξεις ποδόσφαιρο. Κι όμως, ο Ολυμπιακός έμεινε στα αποδυτήρια μετά το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, κατάλαβε τι πάνε να του κάνουν και μπήκε αποφασισμένος και ψυχωμένος να γυρίσει την κατάσταση. Ακόμη και στα χασομέρια της παράτασης είχε το καθαρό μυαλό να παίξει όπως έπρεπε και ξέρει για να παράξει φάσεις. Και νίκησε. Δίκαια, κρυστάλλινα.

Το 10άρι:
Ο Καμαρά έβαλε το γκολ της ισοφάρισης και έδωσε αέρα στον Ολυμπιακό. Ο Βούκοβιτς έβαλε το… κεφάλι του και έδωσε τη μεγάλη νίκη στους Ερυθρόλευκους. Αλλά τίποτε από αυτά μπορεί να μην είχε συμβεί, εάν ο Κώστας Φορτούνης δεν βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο. Ή καλύτερα, εάν δεν έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο στο ημίχρονο. Ο κορυφαίος Ελληνας ποδοσφαιριστής, έκανε αυτό που έπρεπε, όταν έπρεπε, όπως έπρεπε.

Γιατί κόουτς:
Ο Πέδρο Μαρτίνς αποφάσισε να αφήσει στον πάγκο τον Κώστα Φορτούνη και να χρησιμοποιήσει τον Νάτχο στο «10». Απόφαση που, από άποψη απόδοσης, του βγήκε. Διότι ο Ολυμπιακός ήταν απολαυστικός στο πρώτο ημίχρονο, με τον Ισραηλινό να μην κάνει πολλά, αλλά να συμμετέχει ενεργά στην… κατηφόρας που βίωσε ο Ατρόμητος. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Κάναντι είχε επιλέξει ένα ιδιότυπο 3-4-3. Με τους τρεις στόπερ να μην αλλάζουν ούτε όταν οι Περιστεριώτες έμειναν με δέκα παίκτες. Βεβαίως, η είσοδος του Φορτούνη με τον Ολυμπιακό στο 0-1, άλλαξε την εικόνα και έδωσε τη νίκη στους Πειραιώτες, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακριβώς «κίνηση-ματ» από τον Μαρτίνς…

Στον πάγκο:
Χωρίς πολλά σχόλια. Διαιτητές τύπου Ευαγγέλου, είναι απλά ακατάλληλοι. Όπως και οι βοηθοί του. Τραγικοί και έκθετοι. Σε όλα. Από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Και θα πρέπει να μας αδειάζουν τη γωνιά. Διότι, εάν δεν είναι ανίκανοι, είναι κάτι πολύ χειρότερο.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2

ΓΗΠΕΔΟ: Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αγγελος Ευαγγέλου
ΒΟΗΘΟΙ: Ηλίας Αλεξέας, Μιχαήλ Καρσιώτης, 4ος: Πραξιτέλης Ζαχαριάδης
ΓΚΟΛ: 43′ Κουλούρης – 49′ Καμαρά, 93′ Βούκοβιτς
ΔΟΚΑΡΙΑ:
ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: 45+2, 57′ Μπουσουλάτζιτς, 48′ Μάντσον, 53′ Γιαννούλης, 88′ Ούμπιδες, 90+3 Μανούσος – 43′ Νάτχο, 45+2 Ναουέλ, 61′ Φορτούνης

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: 57′ Μπουσουλάτζιτς

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Νταμίρ Κάναντι): Μέγερι, Σάκιτς, Ρισβάνης, Χαατζηισαΐας, Γιαννούλης (80′ Νάτσος), Μπουσουλάτζιτς, Μάντσον, Καρασαλίδης, Ενσικουλού (61′ Ούμπιδες), Μπρούνο (71′ Μανούσος), Κουλούρης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Ζοσέ Σα, Τοροσίδης, Σισέ, Βούκοβιτς, Κούτρης, Γκιγιέρμε, Καμαρά, Νάτχο (46′ Φορτούνης), Ναουέλ (73′ Φετφατζίδης), Ποντένσε (77′ Γκερέρο), Μάνος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ