True… lies: Ο Άρης μέσα από τη «γλώσσα» της στατιστικής

True… lies: Ο Άρης μέσα από τη «γλώσσα» της στατιστικής

Λίγο πριν το φινάλε του πρώτου γύρου της Σούπερ Λίγκα, to10.gr σας παρουσιάζει τα πεπραγμένα του Αρη μέσα από τη στατιστική. Οι κορυφαίοι των κίτρινων, τα... φάουλ και η σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες.

Λένε πως η στατιστική στον αθλητισμό αποτελεί «… τον ασφαλέστερο τρόπο να πεις ψέματα», ωστόσο λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν για τον Αρη.

Μετά από 12 αγωνιστικές, ο «Θεός του πολέμου» βρίσκεται στην 6η θέση της βαθμολογίας με 19 βαθμούς και η αλήθεια είναι ότι βάσει της εικόνας που έχει παρουσιάσει και του ρόστερ που διαθέτει η αίσθηση που μας αφήνει η πορεία του, είναι ότι άξιζε να είναι και ψηλότερα.

Πάμε όμως να δούμε και πως «αποτυπώνονται» τα πεπραγμένα της ομάδας του Σάββα Παντελίδη (εδώ και δύο αγωνιστικές), μέσα από τη γλώσσα της στατιστικής.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε τα ομαδικά στατιστικά των κίτρινων σε σχέση με τους αντιπάλους του μετά τα 12 αυτά ματς. Αυτό που ξεχωρίζει ότι η αναλογία γκολ που έχουν σημειώσει οι κίτρινοι, με τα όσα έχουν δεχθεί είναι 15 έναντι 12, δηλαδή δεν είναι και τόσο ικανοποιητική.

Συγκεκριμένα ο Αρης σκοράρει 1,3 γκολ ανά ματς, αλλά δέχεται και 1, ενώ βρίσκει δίχτυα κάθε 7,8 τελικές προσπάθειες. Στον αντίποδα, οι αντίπαλοί του τον πληγώνουν κάθε 8,9 τελικές. Εξάλλου οι Θεσσαλονικείς έχουν ολοκληρώσει 586 πάσες, έναντι 419, όμως υποπίπτουν σε περισσότερα λάθη, 505 έναντι 446.

Στην 5άδα των κλεψιμάτων
Οσον αφορά τις κορυφαίες ομάδες της στατιστικής, ο Αρης συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν με τα περισσότερα κλεψίματα. Όπως βλέπετε παρακάτω φιγουράρει στην 3η θέση με 279, πάνω ακόμη και από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ που έχει 265. Από την άλλη όμως βρίσκεται εκτός των 5άδων με τις ομάδες που έχουν πετύχει τα περισσότερα γκολ, που έχουν τις περισσότερες τελικές, την καλύτερη αναλογία γκολ/τελικών, ασίστ, γεμισμάτων, πασών και αποκρούσεων.

Οι καλύτεροι «κλέφτες» του Αρη, (αφήνοντας εκτός τον πρώτο Κουέστα που είναι τερματοφύλακας) είναι οι Ματέο Γκαρσία (με 36) και Μανώλης Σιώπης με 29 που έχει δύο ματς λιγότερα και σαφώς λιγότερο χρόνο συμμετοχής από τον Αργεντινό (1068 λεπτά έναντι 694).

Αποφεύγει τα πολλά λάθη
Στα θετικά ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στον αρνητικό πίνακα με τις ομάδες που έχουν κάνει τα περισσότερα λάθη. Εκεί την αρνητική πρωτιά έχει ο Παναθηναϊκός με 544, ενώ ο Αρης είναι στην 7η θέση με τα 505 στα οποία έχει υποπέσει. Οσον αφορά ειδικότερα τους παίκτες του, τα περισσότερα έχουν κάνει οι Ματέο Γκαρσία και Μπρούνο Γκάμα με 79 και 68.

Οι ασίστ
Η ποιότητα που διαθέτουν οι κιτρινόμαυροι από τη μέση και μπροστά είναι δεδομένοι, ωστόσο με ενεργητικό 7 ασίστ βρίσκονται μόλις στην 8η θέση, με τους ΠΑΟΚ και ΑΕΚ να είναι στην κορυφή με 13 έκαστος. Τις περισσότερες ασίστ από την ομάδα του Αρη έχουν μοιράσει ως τώρα Τζανακάκης και Ματίγια έχοντας από δύο έκαστος.

Τα… καταραμένα δοκάρια
Μέχρι στιγμής τα δοκάρια έχουν αποδειχθεί «κακός δαίμονας» για τον Αρη. Αποκορύφωμα τα τέσσερα που το συγκρότημα της Θεσσαλονίκης είχε στο ματς με τον ΟΦΗ. Πάντως με συνολικά 9 δοκάρια (πέντε εκ των οποίων έχει ο Γιουνές), οι κίτρινοι δεν είναι πρώτοι, με την ΑΕΚ να έχει την πρωτιά με 11.

Τα πέναλτι
Στα πέναλτι ο Αρης έχει κερδίσει ως τώρα 3 και είναι δεύτερο με τον Παναθηναϊκό να είναι η μοναδική ομάδα που έχει εξασφαλίσει 4 ως τώρα. Ωστόσο οι πράσινοι έχουν ευστοχήσει σε όλα, ενώ οι Θεσσαλονικείς στα 2 εκ των τριών. Τα έχουν χάσει Γιουνές και Γκάμα.

Δεύτερος στις χαμένες ευκαιρίες (ομαδικά)
Με οκτώ χαμένες ευκαιρίες, ο Αρης βρίσκεται στην 2η θέση της σχετικής λίστας, με πρώτο τον που έχει σπαταλήσει 9.

Οι χαμένες ευκαιρίες (ατομικά)
Ο Νικολά Ντιγκινί τα δίνει όλα σε κάθε ματς και βρίσκεται σε αρκετές από τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι κίτρινοι. Όμως ο Γάλλος επιθετικός έχει σπαταλήσει τρεις εξ αυτών όντας ο δεύτερος παίκτης με τις περισσότερες χαμένες σε όλο το πρωτάθλημα.

Οι επεμβάσεις
Ο Γιώργος Δεληζήσης, με 41 επεμβάσεις είναι ο κορυφαίος της ομάδας σε αυτή την κατηγορία, ενώ φιγουράρει και αρκετά ψηλά σε όλο το πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα βρίσκεται στην 3η θέση πίσω από Μπανανά και Χουάντερσον Σίλβα.

Οι σκόρερ
Ο Αρης δεν διαθέτει πολλούς παίκτες που βρίσκουν δίχτυα, όμως έχει δύο που ξεχωρίζουν. Ο λόγος βεβαίως για τους Χάμζα Γιουνές και Ματέο Γκαρσία με έξι και πέντε γκολ αντίστοιχα.

Εύστοχα γεμίσματα/προσπάθειες (ομαδικά και στην ομάδα του Άρη)
Από εκεί και πέρα, ο Αρης όσον αφορά την αναλογία εύστοχων γεμισμάτων/προσπαθειών έχει επίδοση 62/254. Στον δεύτερο πίνακα βλέπετε τις επιδόσεις κάθε παίκτες του Άρη στη σχετική κατηγορία.

 

Ψηλά στα φάουλ υπέρ, χαμηλά στα φάουλ κατά
Οι κίτρινοι φιγουράρουν στη 2η θέση του πίνακα με τα κερδισμένα φάουλ, έχοντας 223, ενώ με 187 είναι μόλις 110ι (πρώτος πίνακας) Μια αναλογίες αν μη τι άλλο πολύ καλή που δείχνει και την ποιότητα του ρόστερ.

Οι κάρτες
Τέλος, ο Αρης έχει δεχθεί 28 κίτρινες κάρτες και καμία κόκκινη ως τώρα. Στους δύο πίνακες παρακάτω βλέπετε τις κάρτες σε κάθε ποδοσφαιριστή του, αλλά και στο πρωτάθλημα συνολικά σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ