«Άρωμα» ΑΕΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (pics)

«Άρωμα» ΑΕΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (pics)

Το βιβλίο «Ολες οι ΑΕΚ του Κόσμου» καταγράφει όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο που έχουν στο όνομα τους την ΑΕΚ ή έχουν ως σήμα τον δικέφαλο αετό.

Μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έφτασε το βιβλίο «Ολες οι ΑΕΚ του Κόσμου» φέρνοντας έτσι το… άρωμα της ΑΕΚ στις Βρυξέλλες.   Συγκεκριμένα, κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η παρουσίαση του βιβλίου «Ολες οι ΑΕΚ του Κόσμου» του δημοσιογράφου Νίκου Αγγελίδη.

Το βιβλίο καταγράφει όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο που έχουν στο όνομα τους την ΑΕΚ ή έχουν ως σήμα τον δικέφαλο αετό. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν άνθρωποι που έχουν συσχετίσει τη ζωή τους με την ΑΕΚ όπως ο άσος του παρελθόντος Στέλιος Σεραφίδης, ο δημοσιογράφος Μιλτιάδης Παναγιωτόπουλος, ο γνωστός οπαδός Σοφρώνης Τιγκιρίδης, αλλά και ο πρώην παίκτης της ομάδας Ογκνιέν Βράνιες

Επίσης την εκδήλωση παρακολούθησαν και πολλοί Ελληνες των Βρυξελλών αλλά και του Βελγίου, όπως η Ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, αλλά και ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.

Στο χαιρετισμό του ο Νίκος Χουντής είπε: «Από μικρός που ήμουν φίλαθλος και ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής παρακολουθούσα την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου από τα χαρτάκια, μετά από τις σελίδες των εφημερίδων και από κάποια βιβλία. Κυκλοφορούν βιβλία λοιπόν που έχουν καταγράψει την ιστορία ομάδων ή άλλα που περιέχουν τα στατιστικά τους. Κυκλοφορούν βιβλία για τις τακτικές και τα συστήματα, πολύτιμα για όσους θέλουν να μάθουν για τα συγκεκριμένα πράγματα. Αλλά και βιβλία που συνδέουν το φαινόμενο του ποδοσφαίρου με διάφορους άλλους παράγοντες, ιστορικούς, κοινωνικούς πολιτισμικούς. Είναι αυτά τα βιβλία που τεκμηριώνουν ότι ορισμένες ομάδες είναι κάτι παραπάνω από μία ποδοσφαιρική ομάδα.

Το βιβλίο του Νίκου Αγγελίδη ανήκει σε αυτή την ξεχωριστή κατηγορία βιβλίων που θέλει να μας αποδείξει ότι η ΑΕΚ είναι κάτι παραπάνω από μία ποδοσφαιρική ομάδα. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο κι έχοντας διαβάσει πολλά ακόμα ποδοσφαιρικά βιβλία, βλέπεις πως η ίδρυση της ΑΕΚ και η ίδρυση 361 ομάδων που είναι στο βιβλίο, είναι συνδεδεμένες με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Από αυτή την άποψη έχει μία ιστορική διάσταση, δηλαδή μπορείς να πάρεις στοιχεία για την ιστορία του ελληνισμού. Μας προσφέρει το βιβλίο αυτό ένα ταξίδι στην ιστορία και στα έθιμα που έφεραν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα και μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε μαζί του αυτό το ταξίδι. Κάθε φίλαθλος και ποδοσφαιρόφιλος οφείλει να το διαβάσει».

Ο Μιλτιάδης Παναγιωτόπουλος είπε: «Το βιβλίο είναι υπέροχο. Ο Νίκος έχει ρίξει πολύ ιδρώτα, να γράψεις για 361 ομάδες, να μαζέψεις όλο αυτό το υλικό, είναι πραγματικά κάτι το εκπληκτικό. Το βιβλίο αυτό μιλάει μέσα στην ψυχή σου και αναδεικνύει ότι η ΑΕΚ είναι μία ιδέα. Η ΑΕΚ είναι όμως και ειρήνη καθώς το 1999 έζησα τη μεγαλύτερη εμπειρία της ζωής μου όταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης με κάλεσε να πάω μαζί τους στο Βελιγράδι. Είπα ότι θα πάω παρότι είχα δουλειά, οικογένεια, αλλά είπα ότι θα πάω. Εκείνη τη στιγμή κι αν είχα κάποια αμφιβολία ότι κάποια στιγμή θα αλλάξω ομάδα, είπα ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει γιατί η ΑΕΚ με γέμισε. Και η σημερινή είναι μία δεύτερη πολύ μεγάλη στιγμή, χάρη στο Νίκο Χουντή, καθώς εμείς οι μικροί και ταπεινοί από μία γωνιά της Πελοποννήσου βρεθήκαμε στο Ευρωκοινοβούλιο να μιλάμε για την ΑΕΚ».

Ο Στέλιος Σεραφίδης τόνισε: «Είναι μεγάλη η τιμή που είμαι εδώ. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα βρεθώ στο Ευρωκοινοβούλιο και θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Νίκο Χουντή που διοργάνωσε τη σημερινή εκδήλωση και παλεύει για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων με συνέπεια και ευαισθησία. Η προσφυγική ομάδα της ΑΕΚ έχει αποδείξει πολλές φορές ότι έχει ανοιχτές διαδράσεις με την κοινωνία και τη χώρα. Ηταν αυτή που βοήθησε να σταματήσει ο αποκλεισμός των προσφύγων του 1922 από την ελλαδική κοινωνία. Ηταν η ΑΕΚ που μέσα στη μαύρη Κατοχή μετέτρεψε έναν αγώνα σε διαμαρτυρία κατά των Γερμανών. Ηταν αυτή που την ώρα των βομβαρδισμών από το ΝΑΤΟ ταξίδεψε στο Βελιγράδι και συμπαραστάθηκε στον σερβικό λαό.

Σε αυτή την ομάδα αφιέρωσα όλη την ποδοσφαιρική ζωή μου, κερδίζοντας τρία πρωταθλήματα Ελλάδας και τρία Κύπελλα. Αυτή την ομάδα υπηρετώ ακόμα και τώρα ως Πρόεδρος των Παλαιμάχων. Αυτά τα σύμβολα 94 ετών ιστορίας υπηρετεί και το εξαιρετικό βιβλίο του Νίκου Αγγελίδη. Το αποτέλεσμα δεν είναι απλώς ένα βιβλίο για την ΑΕΚ αλλά η απόδειξη για τρία πράγματα. Η απόδειξη για το πόσους πολλούς ανθρώπους συγκινούν οι ρίζες της ιστορικής συνείδησης της ΑΕΚ, η προσφυγιά και ο δικέφαλος αετός. Μία σπουδαία καταγραφή που θα μείνει διαχρονικά ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Και τρίτον, μία ακόμα απόδειξη ότι η μαχόμενη διανόηση μπορεί να κατευθύνει τη σκέψη μας, στις μεγάλες αξίες της ζωής».

Ο γνωστός φίλος της ΑΕΚ Σοφρώνης Τιγκιρίδη είπε: «Είναι μεγάλη η συγκίνηση που είμαστε εδώ. Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Χουντή που δεν γνώριζα προσωπικά αλλά ήξερα πολλούς φίλους του, που πάντα μίλαγαν με τα καλύτερα λόγια. Τώρα που τον γνώρισα από κοντά θέλω να σας πω, ότι είναι ένα διαμάντι. Η ΑΕΚ μεγαλώνει, όχι μόνο επειδή ήρθε στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά μεγαλώνει καθημερινά. Ο Νίκος Αγγελίδης εδώ και 30 χρόνια βάζει κι αυτός ένα λιθαράκι για να μεγαλώσει η ΑΕΚ και δεν το κάνει μόνο με αυτό το βιβλίο»

Στη συνέχεια ο Νίκος Αγγελίδης ευχαρίστησε τον Μάνο Μακρυγιαννάκη που βοήθησε τα μέγιστα να φτάσει το βιβλίο της ΑΕΚ στο Ευρωκοινοβούλιο και αποκάλυψε ότι είναι ήδη στα σκαριά η τρίτη έκδοση, εμπλουτισμένη με 20 ακόμα ομάδες, με αποτέλεσμα όλες οι ΑΕΚ του κόσμου, να πλησιάζουν τις 400!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ