Ο Φεντερίκο Μακέντα και η… Αναγέννηση

Ο Φεντερίκο Μακέντα και η… Αναγέννηση

Η Αναγέννηση του Φεντερίκο Μακέντα δεν ξεκινά από την Ιταλία του ύστερου Μεσαίωνα, αλλά από τον Παναθηναϊκό του Γιώργου Δώνη.

Βοηθά η καταγωγή του. Βέρος Ιταλός. Ρωμαίος. Ως εκ τούτου και το όνομά του: Φεντερίκο Μακέντα. Θα μπορούσε άνετα να είναι ζωγράφος. Να βρίσκεις το όνομά του δίπλα σε αυτά των Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Μπονιφάτσιο, Πιντουρίκιο. Ίσως παραπέμπει και σε σκηνοθέτη δίπλα στους Πιέρ Πάολο Παζολίνι, Πάολο Σορεντίνο, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Οι τέχνες όμως ελάχιστα τον ενδιέφεραν. Αν και μάγεψε έναν άνθρωπο της τέχνης του… ποδοσφαίρου. Τον μεγάλο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο καημός του ήταν το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο και η Λάτσιο. Αν μπορούσε να τα συνδυάσει ακόμα καλύτερα.

Μετά την περιήγησή του σε Αγγλία και Ιταλία, ο χάρτης της ζωής του τον οδήγησε στη χώρα μας. Φόρεσε τη φανέλα με το τριφύλλι και δήλωσε ότι ο μεγάλος του στόχος είναι να μην σταματήσει να μάχεται. Να μην σταματήσει να μάχεται και να αναγεννηθεί μαζί με την ίδια την ομάδα. Στην μέχρι τώρα κοινή τους πορεία, ο Ιταλός έχει πολλάκις πιάσει το «πινέλο» του ή έχει καθίσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη, δημιουργώντας για τους συμπαίκτες του.

Στο 23ο λεπτό της τελευταίας χρονικά αναμέτρησης του Παναθηναϊκού κόντρα στον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ, ο Φεντερίκο Μακέντα έπιασε πάλι το πινέλο του. Του το προσέφερε ευγενικά και αριστοτεχνικά ο Κάτσε. Ο Ιταλός γνώριζε με ποιον τρόπο έπρεπε να το πιάσει. Με ευγένεια και… προσήλωση στο κάδρο που είχε μπροστά του. Μαγικό κοντρόλ με το εσωτερικό του δεξιού ποδιού του και απευθείας εκτέλεση με το αριστερό. Το έργο του είχε ολοκληρωθεί. Το τριφύλλι είχε ανοίξει το σκορ κόντρα στους Περιστεριώτες. Έπειτα ανέλαβε ο Σωκράτης Διούδης.

Στα 27 του χρόνια ο Ιταλός φορ δεν ήρθε στην Ελλάδα από ανάγκη. Ήρθε από επιλογή. Ο βασικός στόχος του είναι μαζί με τον Παναθηναϊκό, να θέσει εαυτόν και πάλι στον ποδοσφαιρικό χάρτη.  Βλέπεις η καριέρα του δεν είχε την εξέλιξη που περίμεναν όλοι όταν ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον τον εμπιστεύτηκε για την πρώτη ομάδα της Γιουνάιτεντ πριν καν ενηλικιωθεί τον Απρίλιο του 2009. Περίπου δέκα χρόνια αργότερα, ο Ρωμαίος στάικερ δεν αγωνίζεται στην Premier League. Αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά δεν έχει καμία διάθεση να το υποτιμήσει. Είναι η μεγάλη του ευκαιρία.

Στον κόσμο του Παναθηναϊκού «συστήθηκε» στο παιχνίδι με αντίπαλο τον Λεβαδειακό. Συστήθηκε μάλιστα με εντυπωσιακό τακουνάκι μετά από «ασίστ» του Γιόχανσον. Μετά τους τέσσερις πρώτους του αγώνες με τους Πράσινους, μπορούσε να υπερηφανεύται πως έχει κάνει την καλύτερη εκκίνηση εν συγκρίσει με τους δύο κορυφαίους στράικερ της ομάδας την τελευταία δεκαετία. Ο αγαπημένος των οπαδών της ομάδας, Τζιμπρίλ Σισέ, στους τέσσερις πρώτους αγώνες του με την πράσινη φανέλα, σκόραρε 1 γκολ και μοίρασε 2 ασίστ, ενώ ο Μάρκους Μπεργκ, στο ίδιο πάντα διάστημα κατάφερε να σκοράρει μόλις μία φορά. Την ώρα που ο Ιταλός είχε ήδη 1 ασίστ και τρία τέρματα.

Ο 27χρονος φορ έθεσε εξάλλου έναν από τους προσωπικούς του στόχους, μετά το ματς με τον Απόλλωνα. «Θέλω να κάνω στον Παναθηναϊκό ρεκόρ καριέρας», δήλωσε. Η κορυφαία του επίδοση σημειώθηκε την περίοδο 2013/14. Τότε είχε σημειώσει 13 τέρματα με δύο διαφορετικές ομάδες. Τρία, σε ένα εξάμηνο στην Ντονκάστερ και δέκα, το δεύτερο εξάμηνο στη Μπέρμιγχαμ.  Ο επιθετικός του Τριφυλλιού, χρειάστηκε μόνο εννέα παιχνίδια πρωταθλήματος για να βρει δίχτυα τέσσερις φορές, συν ένα ακόμα στο κύπελλο για να φτάσει τα πέντε τέρματα σε δέκα αναμετρήσεις! Πέρυσι, στη Serie B χρειάστηκε 29 αγώνες (σε πρωτάθλημα και κόπα Ιτάλια) για να σκοράρει μία λιγότερη (τέσσερις φορές). Με τον Παναθηναϊκό σε 12 συμμετοχές (σε πρωτάθλημα και κύπελλο) έως τώρα, έχει πέντε γκολ συν δύο ασίστ. Και ένα είναι σίγουρο δεν θα σταματήσει να προσπαθεί προς αυτήν την κατεύθυνση μέχρι να δημιουργήσει τον πιο άρτιο… «αναγγενησιακό» πίνακα!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ