Στο «μικροσκόπιο» η εμφάνιση του Μιράντα κόντρα στη Λαμία (pics)

Στο «μικροσκόπιο» η εμφάνιση του Μιράντα κόντρα στη Λαμία (pics)

Ο Ροντερίκ Μιράντα επέστρεψε στη βασική εντεκάδα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Λαμία και to10.gr αναλύει την παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο του Καραϊσκάκη, αλλά και τη συμβολή στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς.

Ο Ροντερίκ Μιράντα πήγε ως δανεικός το περασμένο καλοκαίρι στον Ολυμπιακό από τη Γουλβς, καθώς δεν υπολογιζόταν άμεσα από τον Νούνο Εσπιρίτο Σάντο. Ο 27χρονος αμυντικός μεταγράφηκε στους ερυθρόλευκους και τέθηκε άμεσα στη διάθεση του Πέδρο Μαρτίνς, με σκοπό ακόμα και να αγωνιστεί στα πρώτα επίσημα παιχνίδια της ομάδας.

Η παρουσία του Μιράντα όμως τόσο στην προετοιμασία όσο και στα παιχνίδια δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, με αποτέλεσμα η διοίκηση του Ολυμπιακού να σκεφτεί ακόμα και τη λύση του συμβολαίου του για πολλούς και διάφορους λόγους. Τελικά ο Πορτογάλος στόπερ έμεινε στο ρόστερ των Πειραιωτών, αλλά έχασε άμεσα τη θέση του στην εντεκάδα.

Ο ανταγωνισμός για τις δύο θέσεις των αμυντικών του Ολυμπιακού ήταν και είναι τεράστιος, λόγω της προσθήκης του Γιασίν Μεριά και ως επί τω πλείστον εξαιτίας της πολύ καλής παρουσίας του Γιάγκος Βούκοβιτς, αλλά και της επαναφοράς του Παπέ Αμπού Σισέ στο αρχικό σχήμα. Παρόλα αυτά ο Μιράντα έχει ανεβάσει ρυθμούς σε σχέση με το νωθρό του ξεκίνημα και λόγω των συνεχόμενων αγωνιστικών υποχρεώσεων και υπολογίζεται κανονικά στο ροτέισον του Μαρτίνς.

Απόδειξη ότι υπολογίζεται από τον Πορτογάλο τεχνικό αποτέλεσε και η παρουσία του στην αρχική εντεκάδα στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τη Λαμία, όπου μάλιστα ήταν πολύ καλός. Συνολικά ο Μιράντα έχει αγωνιστεί μόλις 303 λεπτά με τη φανέλα των ερυθρόλευκων μετά από 14 παιχνίδια πρωταθλήματος, αλλά στο τελευταίο με την ομάδα από τη Φθιώτιδα κέρδισε αρκετούς πόντους με την εμφάνιση του. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως έγινε και αναφορά σε ιστοσελίδα που αφορά τους δανεικούς της Γουλβς. To10.gr επιχειρεί μια ανάλυση της εμφάνισης του 27χρονου στόπερ που στο παιχνίδι με τη Λαμία ήταν βάσει αριθμών εξαιρετικός.

Η ενεργή συμμετοχή του στο παιχνίδι του Ολυμπιακού

Στο παιχνίδι με τη Λαμία, η οποία ήταν μια εύκολη νίκη με 3-0, ο Μράντα ήταν άμεσα εμπλεκόμενος στο παιχνίδι του Ολυμπιακού από την αρχή. Έπαιξε ως αριστερό σέντερ μπακ σε τετράδα αμυντικών. Στη διάρκεια του παιχνιδιού είχε μεγάλη συνέπεια και πολύ καλή συνεργασία με τον Σισέ που ήταν δίπλα του, παρά το γεγονός πως στη Γουλβς αγωνιζόταν κυρίως ως δεξιό σέντερ μπακ. Ο παρακάτω χάρτης μάλιστα δείχνει τη θέση του Μιράντα κατα μέσο όρο (με τον αριθμό 25) και τους παίκτες που συνεργάζεται πιο συχνά. Όσο πιο σκούρα είναι η γραμμή, τόσο μεγαλύτερη είναι η αλληλεπίδραση.

Roderick Miranda Olympiacos Wolves Tactical Analysis Statistics

Ο Πορτογάλος αμυντικός ολοκλήρωσε 84 από τις 87 πάσες του κάτι που αυτόματα σημαίνει ένα ποσοστό 97% και εξαρτάται από το πώς θέλετε να το εξετάσετε. Παρόλο που η Λαμία δεν είναι ένας από τους πολύ σκληρούς αντιπάλους για τον Ολυμπιακό, το εύρος της προσφοράς από τον Μιράντα ήταν φανταστικό. Δεν ήταν απλά κοντινές πάσες, ή γενικότερα εύκολα περάσματα όπως θα περίμενε κανείς από έναν κεντρικό αμυντικό. Η εικόνα παρακάτω δείχνει που πέρασε η μπάλα από τα πόδια του Μιράντα.

Roderick Miranda Olympiacos Wolves Tactical Analysis Statistics

Η Λαμία μπορεί να ανέβηκε πέρσι στη Super League, αλλά όσα φαίνονται στην παραπάνω εικόνα από την εμφάνιση του Μιράντα παραμένουν εντυπωσιακά. Σε αντίθεση με την εστίαση στις πάσες του, θα αναφερθούμε στα όσα έκανε στο ματς και στις αναχαιτίσεις του, οι οποίες ήταν συνολικά έξι. Μερικές είναι ασήμαντες μέσα σε ένα παιχνίδι και δεν χρήζουν ιδιαίτερης κριτικής, ενώ αντίθετα εμείς θα μιλήσουμε για τρεις φάσεις. Μία καλή, μία κακή και μία… μπαλαντέρ.

Η καλή

Roderick Miranda Olympiacos Wolves Tactical Analysis Statistics

Μπορεί να είναι η καλή φάση και του Μιράντα, όμως κακά τα ψέματα η θέση του Πορτογάλου αμυντικού είναι ελαφρώς αμφισβητήσιμη. Η διαφορά της απόστασης ανάμεσα σε Μιράντα και Σισέ είναι μεγάλη παρόλα αυτά ο 27χρονος καθάρισε τη φάση, αν και μπορούσε εύκολα να «κοπεί» στη μέση η άμυνα του Ολυμπιακού.

Roderick Miranda Olympiacos Wolves Tactical Analysis Statistics

Στην παραπάνω εικόνα φαίνεται πως ο Μιράντα έχει πάρει την μπάλα στα πόδια του μετά το κλέψιμο και παρόλο που δεν ασχολούμαστε με το ποσοστό πάσας του Πορτογάλου δεν γίνεται να μη σταθούμε. Ο αμυντικός του Ολυμπιακού κάνει δύο σε ένα, καθώς κλέβει, προωθεί την μπάλα και παράγει φάση για την ομάδα του.

Roderick Miranda Olympiacos Wolves Tactical Analysis Statistics

Η μπάλα περνάει από τα πόδια του με σωστή πάσα στον Μπουχαλάκη και ουσιαστικά βγάζει εκτός φάσεις 8 παίκτες της Λαμίας. Όπως καταλαβαίνετε η κατάληξη της φάσης είναι το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού στο ματς, το οποίο το πετυχαίνει ο Γκερέρο. Η φάση είναι προϊόν του Μιράντα που καθάρισε και μοίρασε ιδανικά την μπάλα.

Η κακή

Roderick Miranda Olympiacos Wolves Tactical Analysis Statistics

Καθώς η μπάλα είναι έτοιμη να παίξει, ο Μιράντα δεν χρειάζεται να ανησυχεί και πολύ. Η θέση του δεν είναι ιδανική και δεν είναι ο ταχύτερος παίκτης στον κόσμο. Όμως αν κοιτάξουμε ολόκληρο τον αγωνιστικό χώρο, είναι δύσκολο να παίξει η μπάλα στον χώρο του κέντρου. Ο Σισέ είναι σε θέση να τον καλύψει, αν τα πράγματα πάνε στραβά. Αντικειμενικά η θέση του Μιράντα δεν είναι τόσο λάθος και φαίνεται πως δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα.

Roderick Miranda Olympiacos Wolves Tactical Analysis Statistics

Τελικά η βαθιά μπαλιά από τη Λαμία γίνεται και όπως φαίνεται στη συνέχεια της φάσης αν ο Μιράντα δεν πάρει την μπάλα τότε η άμυνα του Ολυμπιακού θα έχει μεγάλη ανισορροπία και ο επιθετικός της Λαμίας θα είναι σε θέση για γκολ. Όχι άμεσα επικίνδυνη αλλά θα είναι σε καλή θέση με βάση και την ταχύτητα του Πορτογάλου στόπερ. Ο Μιράντα δεν μπορεί να καθαρίσει και για την ακρίβεια αντί να στείλει την μπάλα στα πλάγια την διατηρεί με αποτέλεσμα η Λαμία να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να τελειώσει τη φάση.

Roderick Miranda Olympiacos Wolves Tactical Analysis Statistics

Ο Μιράντα απλά είναι τυχερός που έχει καλύψει την πλάτη του ιδανικά ο Σισέ αλλά και ο Κούτρης και εντέλει φαίνεται να καθυστερούν την επίθεση. Ο Πορτογάλος γλιτώνει επειδή οι συμπαίκτες του διάβασαν σωστά τη φάση, ενώ στην τελευταία εικόνα φαίνεται κιόλας πως ο Μιράντα δεν γυρνάει με σπριντ αλλά με τζόκινγκ. Αντικειμενικά ένα μαρκάρισμα που όχι μόνο δεν είναι ιδανικό αλλά είναι κι επικίνδυνο για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς. Μέχρι στιγμής λοιπόν φαίνεται να υστερεί στο αμυντικό κομμάτι των ερυθρόλευκων αλλά να συμβάλει αρκετά στη δημιουργία.

Μια φάση… μπαλαντέρ

Η επόμενη ενέργεια που πρόκειται να σας δείξω δεν είναι φανερό αν είναι καλή ή κακή, έτσι θα πρέπει να είναι ονομαζόμενη ως μπαλαντέρ. Ας δούμε λίγο.

Roderick Miranda Olympiacos Wolves Tactical Analysis Statistics

Ο Ολυμπιακός είχε βγει στο 90ο λεπτό πολύ μπροστά ψάχνοντας και τέταρτο γκολ και οι Σισέ και Μιράντα είχαν μείνει πίσω μαζί με τον μοναδικό επιθετικό της Λαμίας. Ο σέντερ φορ παίρνει την μπάλα στα πόδια του. Ο Μιράντα προσπαθεί να τον κλείσει παρά το γεγονός ότι ο Μπουχαλάκης (που είναι κυκλωμένος) είναι σε καλύτερη θέση να το κάνει. Ο Σισέ είναι πίσω του, οπότε δεν είναι μια αποστολή «καμικάζι», αλλά και πάλι. Έπρεπε να κερδίσει την μπάλα για να βγει τόσο ψηλά. Έπρεπε να είναι σίγουρος.

Roderick Miranda Olympiacos Wolves Tactical Analysis Statistics

Στη συνέχεια της φάσης αν οι δύο παίκτες της Λαμίας ακολουθούσαν τις λευκές γραμμές και η μπάλα περνούσε από τον Πορτογάλο, τότε ο Μιράντα και ο Ολυμπιακός θα είχαν σοβαρό πρόβλημα. Η Λαμία προτίμησε να ακολουθήσει την κόκκινη γραμμή και να τρέξει σε έναν διάδρομο με δύο παίκτες των ερυθρόλευκων. Το επίπεδο είναι τέτοιο που γλιτώνει τον κίνδυνο για τον Μιράντα, καθώς ενας παίκτης της Premier League για παράδειγμα(που αν έμενε ο Μιράντα στη Γουλβς θα αντιμετώπιζε) θα είχε άλλη κατεύθυνση. Ίσως να είναι και αυτός ο λόγος που παραχωρήθηκε από τους λύκους. Γιατί πολύ απλά δεν κάνει για το πολύ υψηλό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως στο τέλος, ο Μιράντα κερδίζει την μπάλα αφού ο παίκτης της Λαμίας έχει κλειστεί μόνος του.

Τελικές σκέψεις για τον Μιράντα

Ο Ροντερίκ Μιράντα μπορεί να ήταν εξαιρετικός για τα δεδομένα και να βοήθησε στο επιθετικό παιχνίδι, αλλά η αμυντική συμπεριφορά του υστερεί, Αυτός είναι και ο λόγος μάλλον που θεωρείται τέταρτος κατά σειρά σέντερ μπακ στον Ολυμπιακό και για αυτό δεν πρόκειται να μείνει του χρόνου στο λιμάνι. Ο Πορτογάλος είναι πολύ καλός για μία έξτρα λύση στο ρόστερ των ερυθρόλευκων, αλλά μέχρι εκεί. Δεν είναι για να αποτελέσει τον βασικό σέντερ μπακ της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς, δεν μοιάζει να είναι και για τα μεγάλα παιχνίδια, για αυτό και ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο δεν τον υπολογίζει για τη φετινή σεζόν της Γουλβς στην Premier League. Γιατί ξέρει ποιο είναι το ταβάνι των δυνατοτήτων του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ