H… μπλόφα με το «false 9» και ο τύπος με τον σιγαστήρα

H… μπλόφα με το «false 9» και ο τύπος με τον σιγαστήρα

Ένα τρικ, μια ποδοσφαιρική μπλόφα που όπως φαίνεται στην πράξη κάνει τα αντίπαλα στόπερ να υποφέρουν.

Εκείνο το… άγιο βράδυ στο Καραϊσκάκης κόντρα στη Μίλαν. Σε μια ιδέα που ο Πέδρο Μαρτίνς λες και την τελειοποίησε την κατάλληλη στιγμή. Ο Κώστας Φορτούνης λίγα βήματα ψηλότερα, από ότι συνήθως. Στην κορυφή της διάταξης σαν false 9. Και την ίδια στιγμή ο Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο λίγο πιο πίσω. Μετατοπίσεις τόσο… όσο, για να χάσει η αντίπαλη άμυνα την ισορροπία της. Ένα τρικ, μια ποδοσφαιρική μπλόφα που όπως φαίνεται στην πράξη κάνει τα αντίπαλα στόπερ ενίοτε να υποφέρουν.

Ναι, τόσο αποτελεσματική κρίνεται στην εφαρμογή της αυτή η ιδέα του Πορτογάλου προπονητή. Σε σημείο που η απόφαση μιας βραδιάς, παγιώθηκε σαν το βασικό επιθετικό σχέδιο του Ολυμπιακού. Τουλάχιστον μέχρι το επόμενο. Μέχρι ο Φράνκο Σολδάνο να είναι έτοιμος να μπει στην εξίσωση. Αν πρόκειται για κάποια φοβερή πατέντα; Σίγουρα όχι. Είναι όμως από εκείνα τα «προβλήματα» που ενώ τα βλέπεις να συμβαίνουν δεν μπορείς και να τα λύσεις.

Θεωρητικά μπορεί να είναι εύκολο να το «διαβάσεις» αυτό το σκαλοπάτι στο 4-4-2 του Ολυμπιακού. Πρακτικά όμως δεν είναι απλό να το αντιμετωπίσεις. Το ποδόσφαιρο δεν είναι σκάκι. Και οι ικανότητες του Φορτούνη με τον Γκερέρο μοιάζουν πραγματικά να δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον «πακέτο». Και όταν οι Ερυθρόλευκοι έχουν τη μπάλα αλλά και όταν παίζουν δίχως αυτή. Ο Γκερέρο με την φοβερή εργατικότητα και τα πολλά μέτρα, ξεκινώντας πίσω από τον φορ είναι ικανός να πιέσει παντού τις πρώτες αντίπαλες πάσες. Να βγει στις πτέρυγες για να ντουμπλάρει τα μαρκαρίσματα. Να ανέβει ως τον Φορτούνη για να πιέσει τους στόπερ. Να φτάσει ως τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Και όταν η κατοχή είναι Ερυθρόλευκη; Ο Φορτούνης είναι ικανός να βρεθεί εβδομήντα μέτρα πίσω για να ζητήσει να οργανώσει εκείνος μια επίθεση. Τι κάνεις λοιπόν αν είσαι ο στόπερ που έχεις αναλάβει να τον περιορίσεις; Μια απορία που προκύπτει από τους κεντρικούς αμυντικούς της Μίλαν, ως εκείνους του Λεβαδειακού την περασμένη Κυριακή.

Όλα αυτά σε βασικές «εικόνες» αυτής της συνεργασίας που αλλάζει τις δυνατότητες του Ολυμπιακού στην επίθεση και που από τα μέσα Δεκέμβρη είναι (ξανά) κάτι σαν σήμα κατατεθέν. Γιατί ο Γκερέρο και ο αρχηγός ξεκίνησαν τη χρονιά ως επιθετικό «ζευγάρι». Στην πορεία άλλαξε αυτό, με την διάθεση του Μαρτίνς να δώσει μια ευκαιρία στον Χασάν (όταν ο Ολυμπιακός έμοιαζε πραγματικά πολύ άστοχος) και κατ επέκταση όταν ο Ισπανός τραυματίστηκε στα τέλη του Οκτώβρη χάνοντας έναν μήνα δράσης.

Στην πρώτη φορά ο Φορτούνης ήταν ο «περιφερειακός». Πιο κοντά στο κανονικό. Σε αυτή που εξελίσσεται τώρα, είναι ο Γκερέρο με αυτόν τον ρόλο. Είτε έτσι είτε αλλιώς. Με αυτούς τους δύο προκύπτει ως εδώ ο καλύτερος επιθετικός Ολυμπιακό της σεζόν. Οι αριθμοί μάλιστα τα λένε καλά. Οι δύο τους έχουν ξεκινήσει μαζί στην 11άδα φέτος, σε 15 ματς. Ο Ολυμπιακός έχει νικήσει στα 12 και έχει και 3 ισοπαλίες. Η πρώτη τον Αύγουστο στο Λάνκασάιρ με τη Μπέρνλι που ήταν πρόκρισης. Οι άλλες δύο στη Ξάνθη. Στο ματς πρωταθλήματος (1-1) όπου ο Τζήλος αρνήθηκε μέσα σε ένα ενενηντάλεπτο τρία πέναλτι στους Πειραιώτες. Και σε αυτό του κυπέλλου (0-0) πριν από μερικές μέρες όταν ο Φορτούνης είχε δύο δοκάρια!

Σε αυτά τα 15 ματς ο Ολυμπιακός έχει σκοράρει 33 φορές. Φορτούνης και Γκερέρο έχουν μαζί 13 τέρματα αλλά και 10 ασίστ. Ο Φορτούνης 6 γκολ και 7 ασίστ. Ο Γκερέρο 7 γκολ και 3 ασίστ. Αριθμοί που γίνονται ακόμη πιο κατανοητοί αν τους διαβάσει κανείς από την ανάποδη. Διότι ο Φορτούνης έχει παίξει φέτος σε 10 ματς δίχως τον Γκερέρο στην εντεκάδα και ο Ισπανός σε 6 χωρίς τον αρχηγό. Σε αυτά λοιπόν ο Φορτούνης έχει 2 γκολ και 1 ασίστ και ο Γκερέρο μόλις 1 γκολ! Σα να είναι άλλοι παίκτες λοιπόν με διαφορετικούς παρτενέρ.

Εννοείτε πως αυτό το δίδυμο πλέον γίνεται ξανά «αχώριστο». Στη Λιβαδειά μάλιστα σκόραραν και οι δύο σε αυτή την καταπληκτική εμφάνιση του Ολυμπιακού με τις 20 τελικές προσπάθειες. Μαζί θα είναι και στα Γιάννενα το Σάββατο. Μαζί θα περιμένουν και την εναρμόνιση του Φράνκο Σολδάνο. Του σέντερ φορ από την Αργεντινή που αποτελεί μια μεγάλη επένδυση για τους Ερυθρόλευκους. Ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να δώσει άλλο στιλ, και άλλα χαρακτηριστικά στην επίθεση. Ένα ακόμη σπουδαίο κομμάτι στο παζλ που με τόση επιμέλεια φτιάχνουν οι Πειραιώτες με υπομονή από το καλοκαίρι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ