Το πλάνο νίκης του Χιμένεθ και τα «mind games» στα αποδυτήρια

Το πλάνο νίκης του Χιμένεθ και τα «mind games» στα αποδυτήρια

Οι ατάκες του Ισπανού τεχνικού προς τους παίκτες του, τα «κλειδιά» στο 4-2-3-1 που έχει το ξεκάθαρο προβάδισμα στις σκέψεις του, ο ρόλος των Λιβάγια, Πόνσε, η… εξόντωση του Φορτούνη και το «μπλοκάρισμα» των άκρων του Ολυμπιακού

Το αποψινό ντέρμπι του Φαλήρου είναι το ματς της χρονιάς για την ΑΕΚ. Τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με το πρωτάθλημα.

Η Ένωση θέλει τη νίκη επί του Ολυμπιακού, προκειμένου να τον πλησιάσει σε απόσταση βολής και μετά από καιρό, να μπει στο παιχνίδι της διεκδίκησης της δεύτερης θέσης. Θεωρητικά, ακόμα και η ισοπαλία δεν δείχνει άσχημη για τους Κιτρινόμαυρους, που μην ξεχνάμε πως έχουν και την εκδίκαση του CAS για την γνωστή υπόθεση της αφαίρεσης βαθμών.

Πάντως στις τάξεις των πρωταθλητών Ελλάδας το κλίμα ενόψει ντέρμπι, έχει ως επίκεντρο τη νίκη. Η ΑΕΚ θέλει να κάνει ότι και πέρυσι, φεύγοντας από την έδρα του Ολυμπιακού με τους τρεις βαθμούς. Κάτι που θεωρούν εφικτό ο Μανόλο Χιμένεθ και οι παίκτες του.

Η Ένωση ολοκλήρωσε χθες την προετοιμασία της για το μεγάλο παιχνίδι, με τον Ισπανό να κρατά τους παίκτες του στην… τσίτα. Αφού οι προπόνηση είχε ένταση αλλά και ατάκες… ψυχολογίας από τον προπονητή προς τους παίκτες. Ο Χιμένεθ θέλει να δει από τους ποδοσφαιριστές του εκείνη τη σπιρτάδα που τους διέκρινε πέρυσι. Και παράλληλα την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, που «περνά» και στον αντίπαλο, λειτουργώντας… αντίστροφα.

Ο Χιμένεθ είναι ένας προπονητής που ειδικεύεται στα παιχνίδια του μυαλού. Αρκετά εκ των οποίων έχει εφαρμόσει τα τελευταία 24ωρα. Το μήνυμα που θέλησε να περάσει στους Κιτρινόμαυρους ο Ανδαλουσιανός τεχνικός, ήταν να θυμηθούν πως είναι οι πρωταθλητές. Πως και πέρυσι πήγαν στο Φάληρο ως το αουτσάιντερ και τελικά πήραν τη νίκη, σε ένα ματς που δεν πήγε μάλιστα όπως το περίμεναν, μέχρι και το τελευταίο δεκάλεπτο. Ωστόσο, η ΑΕΚ πήρε τη νίκη και έκανε το πιο αποφασιστικό βήμα, για την κατάκτηση του τίτλου που ακολούθησε.

Καταλήγει στο 4-2-3-1, βοήθεια στο κέντρο ο Λιβάγια

Είναι αλήθεια πως ο Χιμένεθ «ψάχτηκε» αρκετά για την ενδεκάδα που θα παρατάξει απόψε. Κάτι που προκύπτει και από το γεγονός πως μέχρι και χθες, υπήρχε μικρό «παράθυρο» για διαφοροποίηση του πλάνου που έχει ξεκάθαρο προβάδισμα για το Φάληρο. Αυτό, δεν είναι άλλο από το 4-2-3-1 που εφάρμοσε και απέναντι στον ΟΦΗ. Με κάποιες διαφοροποιήσεις.

Ο Πόνσε επιστρέφει στην κορυφή της επίθεσης, ενώ ο Μπακασέτας θα πάρει θέση στο δεξί άκρο. Με τον Μάνταλο να πηγαίνει αριστερά και τους Σιμόες, Κρστίτσιτς, να συνθέτουν το δίδυμο των αμυντικών χαφ. Πάντως κοντά στους δύο παίκτες αναμένεται να δούμε ανά περιπτώσεις και τον Λιβάγια.

Ο Κροάτης άσος θα χρησιμοποιηθεί πιθανότατα σε έναν πιο οργανωτικό ρόλο. Θα γίνεται δηλαδή επιτελικός μέσος όταν η Ένωση αμύνεται και δεύτερος επιθετικός, όταν οι Κιτρινόμαυροι είναι στην επίθεση. Από εκεί και πέρα, ο Μπάρκας θα είναι κάτω από τα δοκάρια, ενώ στην άμυνα θα βρίσκονται οι Γκάλο, Οικονόμου, Τσόσιτς και Μπακάκης.

«Κλείδωμα» στα άκρα, «μπλοκάρισμα» σε Φορτούνη

Ο Χιμένεθ έχει μελετήσει πολύ καλά το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Ο Ισπανός τεχνικός έχει εντοπίσει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του συνόλου του Πέδρο Μαρτίνς και εκτιμά, πως έχει τα «όπλα» για να φέρει τις ισορροπίες του αγώνα υπέρ της Ένωσης.

Στο πλάνο του Ισπανού τεχνικού κομβικό ρόλο παίζει ο περιορισμός της δράσης των ακραίων του Ολυμπιακού. Κάτι που για να επιτευχθεί, θα χρειαστεί πολύ τρέξιμο από τους Μπακασέτα, Μάνταλο, αλλά και συνέπεια από τους Γκάλο, Μπακάκη. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι δύο τελευταίοι να… αλλάξουν μεριές, με τον Μπακάκη να μετατίθεται δεξιά, προκειμένου να «πέσει» πάνω στον Ποντένσε. Σενάριο που υπάρχει ως σκέψη στο μυαλό του Χιμένεθ και μένει να δούμε αν θα εφαρμοστεί.

Πέρα από τους ακραίους του Ολυμπιακού πάντως, ο Χιμένεθ έχει ξεχωρίσει και τον Κώστα Φορτούνη. Που αναμένεται να δώσει πολλές μάχες απόψε με τον Αντρέ Σιμόες. Μιας και ο Πορτογάλος θα αναλάβει κατά κύριο λόγο τον περιορισμό του. Με βοήθειες από τον Κρστίτσιτς, που θα επωμιστεί παράλληλα και την σίγουρη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στο κέντρο και από εκεί, στο τελικό κομμάτι ανάπτυξης της ΑΕΚ.

Καθαρές φάσεις στον Πόνσε

Για να φύγει με τη νίκη από το Φάληρο η ΑΕΚ, θα χρειαστεί γκολ. Με τον παίκτη που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την Ένωση, να μην είναι άλλος από τον Έκι Πόνσε. Ο Αργεντινός επιστρέφει στη δράση και θέλει να συνεχίσει το σερί των γκολ του.

Η εκτελεστική δεινότητα του Πόνσε έχει καταγραφεί ξεκάθαρα και είναι ένα από τα στοιχεία που θέλει να εκμεταλλευτεί απόψε ο Χιμένεθ. Μιας και ο 21χρονος άσος μπορεί να βρει δίχτυα, ακόμα και με μια μονάχα «καθαρή» φάση. Γι’ αυτό και η Ένωση αναμένεται να αναπτυχθεί με υπομονή, προκειμένου να αναζητήσει μια ευκαιρία, με τις καλύτερες των προϋποθέσεων. Και κατά… προτίμηση, με τον Πόνσε να την τελειώσει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ