Άρης: Η «εκτόξευση» άρχισε από το… μπετόν!

Άρης: Η «εκτόξευση» άρχισε από το… μπετόν!

To10.gr καταγράφει την «μεταμόρφωση» της ομάδας του Σάββα Παντελίδη στον Β' γύρο μέσα από την εντυπωσιακή βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας η οποία και βάσει αριθμών είναι η καλύτερη του πρωταθλήματος!

Η βελτίωση του Άρη στον Β’ γύρο είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη και «αποτυπώνεται» όλο και πιο έντονα από παιχνίδι σε παιχνίδι. Πολλοί είναι οι λόγοι που συντέλεσαν στην «μεταμόρφωση» των κίτρινων.

Για παράδειγμα ο Σάββας Παντελίδης έχει πει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα ότι «πλέον υπάρχει χαρά στα αποδυτήρια». Άλλος μπορεί να σταθεί στις εύστοχες μεταγραφές που έγιναν τον Ιανουάριο, άλλος στην ατομική βελτίωση που έχουν κάποιοι παίκτες και άλλος να πει ότι κύλησε ο χρόνος που χρειαζόταν ώστε το καλό υλικό που υπήρχε να βρει τη «χημεία» που χρειαζόταν και να αφομοιώσει την φιλοσοφία του Ελληνα τεχνικού.

Όλα αυτά είναι αληθή και ισχύουν, υπάρχει και κάτι άλλο όμως… Ο τομέας που «μεταμόρφωσε» πλήρως τον «Θεό του πολέμου» και τον ανέβασε επίπεδο ήταν η άμυνα!

Επί Ερέρα, αλλά και στο πρώτο διάστημα της θητείας Παντελίδη ο Αρης είχε… θέματα όσον αφορά την αμυντική του λειτουργία. Κενά, ατομικές ολιγωρίες που στοίχιζαν, αδυναμία στο τρανζίσιον (βλέπε τα ματς με ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και Ατρόμητο στο Περιστέρι) που «πλήγωνε» συχνα-πυκνά. Γενικότερα έπαιζε πολύ… μπροστά και ανοιχτά, όχι όμως με τρόπο αποτελεσματικό.

Κακά τα ψέματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αν δεν διαφυλάττεις τα μετόπισθεν δεν πας… πουθενά.  Σε αυτή την «ανορθογραφία» ο Αρης έβαλε τελεία με εμφατικό τρόπο στον Β’ γύρο και ειδικά μετά την ήττα στη Λιβαδειά.

Μπορεί να ακουστεί απίστευτο, όμως η ομάδα του Παντελίδη, μετά από οκτώ ματς δεύτερο μισό του πρωταθλήματος διαθέτει την κορυφαία άμυνα της λίγκας!

Συγκεκριμένα (χωρίς να μετράμε την εμβόλιμη 15η αγωνιστική με Ξάνθη) έχει απολογισμό τέσσερις νίκες (με Λαμία, ΠΑΣ Γιάννινα, Αστέρα Τρίπολη και ΑΕΚ), τρεις ισοπαλίες (με ΑΕΛ, Πανιώνιο και ΠΑΟΚ) και μόλις μία ήττα (από Λεβαδειακό).

Σε αυτά τα οκτώ παιχνίδια ο Αρης έχει σημειώσει εννέα γκολ και έχει δεχθεί μόλις τρία! Την ίδια ώρα, οι ομάδες της κορυφής έχουν τον εξής απολογισμό: Ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ έχει δεχθεί τέσσερα (2η καλύτερη επίδοση μαζί με τον Λεβαδειακό επίσης με 4 γκολ παθητικό), ο δεύτερος Ολυμπιακός έξι, ο τρίτος Ατρόμητος έξι και η 4η ΑΕΚ οκτώ.

Οσο για τον 6ο Παναθηναϊκό που πλέον βλέπει με το… κιάλι την 5η θέση, την οποία αυτή τη στιγμή κατέχει με διαφορά έξι βαθμών ο «Θεός του πολέμου», η ομάδα του Δώνη έχει δει την εστία της να παραβιάζεται εννέα φορές.

Ετσι λοιπόν με την «κίτρινη» άμυνα να έχει γίνει «μπετόν», ο Αρης έχει όλη την άνεση να «ξεδιπλώσει» το επιθετικό ταλέντο που διέθετε από την αρχή του πρωταθλήματος, το οποίο έχει βελτιωθεί μετά και τις ποιοτικές προσθήκες που έγιναν τον Ιανουάριο.

Σε αυτό προσθέστε την «συντηρητική» φιλοσοφία του Παντελίδη που ξέρει να κρατά την ομάδα του πίσω όχι όμως με τη λογική του… σπάω πόδια και καταστρέφω. Αντιθέτως, με τη λογική του «κοιμίζω» τον αντίπαλό μου, τον αφήνω να νομίζει ότι έχει το πάνω χέρι, αλλά ουσιαστικά τον ελέγχω και τον κατευθύνω εγώ.

Μπορεί ο Αρης στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ να είχε ποσοστά κατοχής της τάξης του 30%-40%, όμως η κυριαρχία του σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού ήταν τόσο καταλυτική που σε ξάφνιαζε όταν έβλεπες το πόσο λίγο έχει τη μπάλα στα πόδια του.

Και όμως ο Αρης κατάφερε να είναι κατά πολύ ανώτερος, να σε πείθει ότι είναι εκείνος είναι που κάνει το «παιχνίδι» και ο οποίος παίζει τον αντίπαλο σαν τη «γάτα με το ποντίκι».

Και όλο αυτό αρχίζει από την άμυνα η οποία εγκλωβίζει, χαλάει το «μυαλό» της αντίπαλης, την απογοητεύει και εν τελεί την εξουδετερώνει. Εξαιρετική αλληλοκάλυψη, κοντά οι γραμμές, αδιάκοπο πρέσινγκ, αποφυγή προσωπικών λαθών (σε μεγάλο βαθμό) και πλέον βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Ο Αρης λειτουργεί ως καλοκουρδισμένο «ρολόι» στην άμυνα καθώς μαρκάρουν άπαντες. Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ βλέπεις τον επιθετικό Ντιγκινί να τρέχει-πάνω και εκτός από τη συμμετοχή στα δυο γκολ ο Γάλλος να έχει μεγάλη συνεισφορά και στην άμυνα.

Βλέπεις τον «ντελικάτο» Ματέο Γκαρσία να σπεύδει στην περιοχή της ομάδας του και να σώζει προ του Λιβάγια σε μια απειλητική στιγμή στο πρώτο ημίχρονο.

Γενικότερα έχουν μπει όλη σε αυτή τη φιλοσοφία, περαν του ότι Ρόουζ και Κόρχουτ έχουν «δέσει» εξαιρετικά με την υπόλοιπη άμυνα. Πλέον ο Αρης διαθέτει και επιλογές, με τους Τζανακάκη και – Βαλεριάνο να έχουν ανεβάσει αισθητά την απόδοσή τους σε σχέση με λίγο καιρό πριν και τον αξιόλογο Ούγκο Σόουζα να βρίσκεται προ των πυλών της επιστροφής του.

Με λίγα λόγια ο Αρης έφτιαξε την άμυνα του στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν, και το ακόμη πιο αισιόδοξο είναι ότι όπως φαίνεται ακόμη δεν έχει πιάσει ταβάνι!

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ